veni, vidi, fietsie

tips voor fietsreizigerts

Beetje aanmatigend natuurlijk: tips geven als je zelf net komt kijken in de wereld van de fietsers waar er mensen zijn met zoveel meer ervaring en ook veel duurdere fietsen en spullen en zo en ook zorgvuldig opgebouwde autoriteit op allerhande consumentenforums.

Hier komen ze:

1] Maguraremmen werken met LHM-olie die ook in het hydraulisch systeem van menig Citroen zit. Je kunt her en der een liter voor 5 euro kopen en het enige verschil met het geadviseerde blue blood van Magura zelf is de kleur zijnde groen. En de prijs, dus.

2] Het is handig om wat tape mee te nemen voor onderweg. Met ducttape kun je een buitenband van binnen bijspijkeren als er een scheur in zit - al dan niet met behulp van een stuk petfles. Tape zit meestal op ruimteinnemende rollen maar die hoeven niet mee, want je kunt die tape gewoon om je fietspomp wikkelen.

3] Je kunt met behulp van een stukje klittenband een handrem maken waarmee je je remhendel ingeknepen houdt. Handig als je wilt parkeren op een heuveltje.

4] Reservespaken kunnen in je stuur of je zadelpen. Ik heb ze zelf in m'n tas, trouwens.

5] Een kompasbel zorgt ervoor dat je eerder doorhebt dat je een afslag hebt gemist.

6] WD40 helpt echt goed tegen fruitvliegjes.

7] Fietscomputers met kabeltjes zijn minder storingsgevoelig dan fietscomputers met een draadloze verbinding. Die van de Hema zijn goed.

8] Als je geen vers brood hebt voor je ontbijt dan kan je het brood van gisteren eetbaar maken door er een blikje tonijn in olie op te doen.

9] In het koelvak in buitenlandse supermarkten staan vaak tortilla's. Dat is echt goed fietsvoer want eieren met aardappel.

10] Een plastieke fles is handig om des nachts in te piesen als je aan het kamperen bent want je hoeft je luchtbedje niet af, dan. (herentip, dit)

11] Neem verschillende broeken mee zodat de naden steeds op een andere plek irriteren.

12] Zorg dat je je insmeert met zonnebrand op een plek waar je je handen kunt wassen, anders zijn je handvatten ook de rest van de ochtend vet.

13] Drink voor je vertrekt het grootste gedeelte van een liter water.

14] Als je een shimanostekker op je dynamo hebt, giet dan wat lijm over de bovenkant zodat de draadjes er niet uitschieten als je je voorwiel eruit haalt en vergeet om de stekker los te halen. Er kan dan ook geen water meer inlopen.

15] Bidons geven een raar smaakje aan je water. Als je zelden of nooit rijdend drinkt, vervang dan je bidonhouders door petfleshouders en de bidons door petflessen. Er zijn petflessen van 2 liter; dat schiet lekker op.

16] Binnenbanden met autoventielen kun je bij benzinestations oppompen zonder moe te worden, er zijn goedkope en handzame spanningsmeters voor te koop en ze zijn aanzienlijk minder kwetsbaar dan Franse ventielen.

17] Max Repair van Bison is een transparante lijm die flexibel is en waarmee je niet alleen gaatjes in een (polyester of katoenen(!)) tent kan repareren maar ook je luchtbed en dat alles zonder plakkers.

18] Als je telefoon in een hoesje op je fiets is bevestigd dan is het handig om dat hoesje met impregneervloeistof te bewerken. Water op je scherm geeft rare effecten.

19] Overschoenen geven na anderhalf uur het idee dat ze lek zijn maar dat is dus zweet dat niet wegkan. Waterdichte sokken leiden aan hetzelfde euvel.

20] Bram Tankink zit op twitter.

21] Als je op een kemping staat en je gaat spaghetti maken haal dan heet water bij de afwasdinges dan verbruik je minder gas.

22] Als je een wielrenner in een bekend shirt in de buurt van Girona tegenkomt dan kan dat best Robert Gesink zijn.