veni, vidi, fietsie

brouter en osmand

Recentelijk ben ik fan geworden van Brouter. Net als de Forumslader komt dat uit Duitsland en we weten allemaal dat als onze oosterburen iets aanpakken dat de kans dan bovengemiddeld is dat het deugt. De Brouters hebben een website en daar kan je fietsroutes uit laten rekenen die speciaal geschikt zijn voor trekkingfietsers. broutertTrekkingfietsen is dat je veel bagage mee hebt op je fiets. Als je het jaarverslag van de BOVAG leest over de verkochte fietsen in Nederland dan noemen ze trekkingfietsen trackingfietsen, wat 1 van de redenen is dat de BOVAG gewoon een zootje eikels is, want het is ook de werkgeversorganisatie voor de tweewielerbranche en als zodanig stom, vervelend en irritant arrogant. Ik was toevallig betrokken bij de CAO onderhandelingen die vorig jaar zijn stukgelopen, dus ik weet voor de verandering ook eens waar ik het over heb.

Toch kun je als trekkingfietser best trackingfietsen. Eigenlijk is een track een spoor in het Nederlands en dat is iets dat je in je telefoon laadt in de vorm van een gpx-bestandje. Je hebt ook een route wat dan weer iets is dat je navigatie-app voor je heeft uitgerekend om van A naar B te rijden. De Broutersite maakt tracks. Maar als je Brouter integreert met Osmand op je telefoon dan kan je Brouter gebruiken om routes voor je uit te rekenen.

Als je van de bovenstaande alinea helemaal niets begrijpt dan heeft dat geen enkele consequentie voor wat hieronder wordt uitgelegd.

het allermooiste

Als je Osmand vraagt om een route uit te rekenen voor je dan is het resultaat niet het allermooiste dat er bestaat. Als ik de stad uitwil richting noord dan bedenkt Osmand een route van bijna 10 kilometer terwijl, als ik de Trektor zijn weg op basis van omgevingskennis laat vinden, we maar de helft van dat kilometrage nodig hebben om op dezelfde uitvalsweg te geraken.
Ik heb de afgelopen weken wat rondgereden door Nederland en België op basis van Broutertracks en ik heb het goed naar me zin gehad. Ik heb ook ervaring met Routeyou en die doet het ook leuk, maar ik heb de indruk dat Brouter meer toegespitst is op wat ik doe, namelijk het langeafstandwerk.

Eigenlijk is de site de demo van de Brouterapp. Ik had al eerder geprobeerd om 'm te installeren maar er ging iets mis de hele tijd en toen werd ik chaggerijnig en toen heb ik alles er weer afgedonderd. Inmiddels staat-ie er wel op en het werkt dus ik ga nu uitleggen hoe je Brouter kan gebruiken om routes in Osmand voor je te laten uitkienen.

Wat heb je nodig? Osmand. Dat hebben we al. Er zit een instelling bij de navigatiesettings die in het Engels 'fastest route' heet en die moet je even uitzetten want anders doet BRouter het niet. fastest routeDe Brouterapp moet je even downloaden vanaf de Broutersite. Er staat een link naar het meest recente zip-bestandje hier [let op de briljante en vertrouwenwekkende layout van die pagina: inhoud boven vorm - het omgekeerde van een koga, zeg maar]. Het staat ook in de pleestoor bij goegel, maar daar ben ik al een tijdje niet geweest.

In die zip zitten inmiddels 2 .apk bestandjes: BRouterApp.1.6.3-api19-release.apk en BRouterApp.1.6.3-api30-release.apk. De 30 is voor recente android versies en de 19 niet en ik heb geen idee waar de scheidslijn zit. Ik kreeg met me nieuwe telefoon met Android  10 een foutmelding met de 16 dus ik heb de 30 geïnstalleerd.

Dat doe je door BRouterApp.1.6.3-api30-release.apk naar een directory op je telefoon te kopiejeren en er in je filemanager 2x op te douwen met je vinger.

Bij het installeren wordt gevraagd naar een directory waar je 'm wilt installeren. Het antwoord is je SD kaart, want dat is handiger want die heeft doorgaans meer ruimte vrij dan je interne geheugen:

brouter

Daarna laten onze oosterburen je weten dat het handiger is om de routedata-bestanden (dat is wat anders dan de kaartbestanden van Osmand) met een wifiverbinding op te halen omdat ze behoorlijk groot zijn.

I know indeed

Als je op I know duwt kom je terecht in de Download Manager. Zoom in om grid te zien!

brouter in osmand

Als je de kaart uitmekaar trekt met je vingers dan zie je dat die is opgebouwd uit vierkantjes. Ik heb er vier geneerlaad:

Brouter in Osmand

Dat duurt even want het zijn vrij grote bestanden. Als ze binnen bennen ben je klaar met Brouter en kun je verder met Osmand. Ik gebruik een ouwe Osmandversie en ik kan  bij de navigatie instellingen voor de fiets een navigatie service kiezen en zoals je ziet staat Brouter er bij.

brouter in osmand

Als je een meer recente versie van Osmand hebt, dan moet je een omweg dingessen. Hieronder staat niet de laatste versie, maar de basis (nieuw profiel maken met brouter als navigatie type) is ongeveer hetzelfde. Klik op de streepies:

1
Klik op Settings ergens bijna onderaan:

2

Druk op de profielen:

3

Druk op ereentjebijmaken:

4

Selecteer fietsen als basisprofiel:

5

Geef je nieuwe profiel een naam en druk op het vlakje eronder waar op het plaatje Bicycle staat:

6

En wie hebben we daar?!

7

Selecteer BRouter en je routes worden in het vervolg als je in je nieuwaangemaakte profiel zit door onze oosterburen uitgerekend.
Facultatief omdat het leuk is:

8

huh?

9
Gaaf!

10Klaar is vul hier je voornaam in.

Denkterom dat als je buiten die vier gebiedjes gaat fietsen, dat je dan wel nog de betreffende routedata-bestandjes erbij moet neerladen!

Een ander dingetje is dat de rekentijd beperkt is tot 60 seconden en op de gemiddelde foon komt dat volgens de makers overeen met een afstand van 150 kilometer hetgeen voor de bepakte reiziger doorgaans voldoende zal wezen kwa dagafstand, maar ik denk dat langer ook wel kan nog want ze hebben 'm sneller gemaakt in de nieuwste versies. [Update: ik heb een nieuwe telefoon en daar rekende BRouter in een mum van tijd een route van 200 km naar Gent voor me uit.]
Brouter rekent overigens in de ouwe versie ook al heel veel sneller dan Osmand zelf, dat ook op trajecten onder de 100 km bij mij nog al eens vastloopt. [vastliep]

waar de data roamt

Er is wel een caviaat in de api10-versie (en wellicht de 28 ook; daar wordt momenteel hard aan gewerkt) als je in de app de "server-mode" wilt gebruiken om langere routes te berekenen dan 150 km. Daarvoor moet Brouter je osmand-favorieten kunnen lezen (i.e. het bekende foutief gespelde bestandje favourites.gpx) om er een begin- en eindpunt uit te kunnen halen. Bij mij wordt favourites.gpx gebruikt om de gegevens van Archies en bivakplaatsen te kunnen inlezen, dus de normale favorietendata die daar in hoort te staan is overschreven en is dus niet de "coordinate-source" die Brouter in server-mode nodig heeft.
Server-Mode levert bij mij dan ook een zwart scherm op en dan staat de boel vast en dat is de reden dat ik het er destijds weer heb afgegooid.Daarnaast moet Brouter de resulterende track, die op basis van die twee geselecteerde favorieten heeft gefabriceerd, kunnen wegschrijven naar de Osmand-trackfolder. Bij mij is dat Computer\Nokia 1\SD card\Android\data\net.osmand\files\tracks en daar mag Osmand wel gegevens heenschrijven maar andere apps dus niet.

Daar is een workaround voor en die staat uitgelegd in het bestandje kitkat_survival_readme.txt in het Brouterzipbestand maar waar ik hier niet nader op inga wegens mijn onorthodoxe gebruik van favourites.gpx. Het komt erop neer dat je een redirection-file in de tracksdir van osmand moet zetten die verwijst naar een wel voor brouter schrijfbare locatie.

Het voor mij uitstekend werkbare compromis is, dat ik lange routes op Brouter.de uitreken en exporteer naar een gpx-bestand en dat vervolgens in de osmand-tracks directory zet.

het allertofste

Het allertofste aan Brouter (eigenlijk BRouter maar ik heb vind het raar om steeds twee hoofdletters te typen aan het begin van een woord) is dat je de hele configuratie naar eigen wens kunt aanpassen: grote of kleine bergjes, wel of geen ferries, wel of niet onverhard - dat soort dingen. Dat geeft je het gevoel dat je de baas bent over je eigen telefoon in plaats van de apps en Goegel en dat vind ik een fijn idee.

Daar ga ik me ook in verdiepen maar wel een ander keertje dus daar kom ik later nog op terug!

=0=0=0=

Als je de ouwe api versie (van voor 3 juli 2019 toen er nog geen api10 bestond) van Brouter wilt/hebt, waarbij Brouter niet vanaf de installatie de SDkaart kan gebruiken, dan zijn de onderstaande opmerkingen over de migratie van de rd5 bestanden naar je SDkaart nog van belang (anders niet).

Om de grote bestanden in de oudere versies van Brouter op de sdkaart te zetten, moet je voor de rekenbestanden van Brouter met de oude api versies een trucje uithalen. De Brouterrekenbestanden met de rd5-extensie die je net hebt opgehaald, staan in deze versie standaard in de emulated storage directory; bij mij is dat Computer\Nokia 1\Internal shared storage\brouter\segments4.
NB: dat directorypad krijg je overigens in de verkenner op je peesee pas te zien als je na de installatie van Brouter je telefoon opnieuw hebt opgestart!

Na het reboeten van je GSM kun je de rd5-bestanden die in die directory staan, verhuizen naar een directory op de SD-kaart. Ik heb ze in Computer\Nokia 1\SD card\brouter\segments\ gezet.
Het bestandje met de naam storageconfig.txt moet je niet meeverhuizen maar openen met een tekstverwerker.

Commentarieer secondary_segment_dir=../segments3 uit door er een hekje voor te zetten:

#secondary_segment_dir=../segments3

En geef vervolgens het pad op de SD-kaart op waarheen de rd5-bestanden zijn verhuisd. Bij mij ziet dat er als volgt uit:

secondary_segment_dir=/storage/4ADF-1F1C/brouter/segments

/storage/4ADF-1F1C/ is in mijn geval de SD-kaart. Die partition-ID ontdek je als je in Osmand opgeeft dat je de data op external storage 2 (je sd-kaart) wilt hebben.
Sla storageconfig.txt op in de Internal shared storage\brouter\segments4-directory waar het stond. Brouter zoekt in het vervolg de rd5-bestanden nu op je sdkaart.