veni, vidi, fietsie

smartfoons en goegelmeps

Als je hip(ster) wil zijn, moet je tegenwoordig een hele ouwe Nokia hebben. Ik had erg lang een Nokia, maar niet lang genoeg. Als je gaat fietsen moet je kijken welke kant het op is naar de volgende camping en dat kan niet met die oude Nokia's. Dus toen heb ik voor de fietstochten ook een smartfoon gekocht. Je kan ook een apart apparaat kopen voor de navigatie, maar als je je smartfoon meeneemt is dat dubbelop.  Bovendien zijn die dingen drie of vier keer zo duur als een goedkope smartfoon en vreten ze batterijen. Plus dat ze je positie niet in realtime kunnen doorsturen, wat ik leuk vind want dan kan men je live volgen op de kaart.

Ik ben dus begonnen met Goegelmeps op de goedkoopste smartfoon die ik kon vinden: een Motorola Defy Plus. Dat is een vrij stevig dingetje, waar alleen de miniusb poort, waar je de kabel van de lader in moet stoppen, vrij kwetsbaar bleek. Die nieuwe poort lijkt iets robuuster. Ik denk dat dat niet aan het toestel ligt dat die poort kapot ging, maar aan het specifieke gebruik en vervoer ervan op mijn fiets. Ik heb het toestel ook geroot om twitter en feesboek en de rest van de rotzooi, die Goegel er standaard op stopt, eraf te kunnen slopen. Baas in eigen Android!

In Nederland gaat navigeren helemaal goed met Goegelmeps. En ook in het buitenland kom je met Goegel op plekken waar je anders nooit gekomen zou zijn. In Zuid Frankrijk ben ik zo op 1 dag door 3 romakampen gereden. Dat zijn eigenlijk ook campings natuurlijk.
Tegenwoordig gebruik ik Osmand. Ik vertel hier meer over dit appje. Ik ben er mee door Denemarken gefietst en ik ben geen een romakamp tegengekomen. Misschien komt dat omdat er zoveel Duitsers waren. Osmand is een zogenoemde navigatie app en die vreet stroom. Als je er een dagje mee rond wilt fietsen, dan heb je een naafdynamo nodig. Een velgdynamo kan ook, maar die maakt meer herrie en je moet ook wat harder trappen. Ik heb hier ook wat over naafdynamo's en mobiele telefoons neergezet.

Wie alle roeteboeken zo'n beetje wel heeft uitgefietst kan z'n eigen ding doen tegenwoordig met sites als routeyou.com en de gegevens van Archie over kampeerplekken in Europa. Ik deel mijn ervaringen met de gegevens van deze websites hier.