veni, vidi, fietsie

toon archie's campings in osmand

Assie alle campings van archie in Osmand wil hebben dan kan dat gewoon en hoe kan dat dan? Je moet eerst bedenken waar je wil gaan kamperen. Dan ga je naar de archie site en dan haal je de bestandjes op. Je moet het GPX-eXchange-formaat hebben voor Osmand.
Archie ze kempings heten POIs te wezen, maar POIs is gewoon een gpx bestandje en Osmand heeft POIs en Favorites en we gaan hier favorites gebruiken want dat is makkelijker want het is allemaal GPX dus dat kan gewoon.
Tip: pleur niet heel Europa in één keer in osmand want dan gaat de app onderuit, tenminste bij mij.

Om te beginnen gaan we eerst naar je bestaande favorites in Osmand. Klik op de streepies:

osmand archies campings toevoegen

In het keuzemenu wil je naar My Places:

osmand archies campings toevoegen

Je bestaande favorieten staan in een mapje favorieten. Druk op de drie puntjes ernaast:

osmand archies campings toevoegen

Geef je bestaande favorieten een nieuwe naam:

osmand archies campings toevoegen

De favorites van Osmand staan in een brakgespeld bestandje dat favourites.gpx heet. Als je je bomiel aan de peesee hangt dan staat dat in de rootdir; bij mij ziet dat pad er in de verkenner zo uit: Computer\MotoE2(4G-LTE)\SD card\osmand. Je kunt het bestaande bestand favourites.gpx verwijderen of het hernoemen naar favourites_orig1.gpx als je eraan gehecht bent; Osmand heeft de data uit dat bestand al ingelezen in z'n eigen databaseje dus echt noodzakelijk is dat bewaren niet. Maar wil je je favorieten ooit overzetten naar een andere telefoon, dan kan dat alleen door de fysieke bestandjes opnieuw in te lezen dus dan is het handig als je ze wel hebt bewaard.

Zorg dat Osmand is afgesloten op je mobiel en kopieer het gewenste archie-bestandje.gpx vanaf je peesee naar de osmand-rootdirectory op je telefoon en hernoem het naar favourites.gpx.

Start Osmand op je bomieltje en ga naar My Places zoals hierboven uitgelegd. Alle campings staan ondermekaar op alfabijtiese volgorde. Plies noot dat de categorie favorites heet. Dit is de reden dat je je oorspronkelijke favorieten een andere categorienaam moest geven, anders waren ze tussen de kempings gevoegd en dan had je ze nooit never meer kunnen vinden.
Druk op de drie stippels:

osmand archies poi campings europa

Geef de kempingverzameling een naam en eventueel een ander kleurtje en druk op ok:

osmand poi archies campings toevoegen

Nou hoef je alleen nog maar de favorieten op de kaart te laten zien. Druk op het fietsertje links boven in het osmand scherm en zet de favorieten aan:

osmand archies camping poi
Waarom is dit handig? Kijk maar eens naar het verschil met de standaard camping POI's uit het kaartbestand (in oranje) op Schouwen-Duiveland. Archies weet er gewoon veel meer.

osmand archies camping poi

En als je op de favoriet drukt weet-ie ook in welke periode de kemping open is, hoe ver je omhoog moet fietsen om er te komen (de hooggelegenheid staat er in meters bij), net als het telefoonnummer en als je op het navigatiepijltje drukt, gaat-ie een roete voor je uitstippelen. Dat kleiner dan 51 betekent dat er max. 50 plaatsen zijn dus zo haal je de kommersjeleslagboomkempings er ook in één oogopslag uit.

osmand archies poi campings

En als je het geen leuke kemping vindt (bijvoorbeeld omdat ze doesmuntjes hebben - het enige gegeven dat ik bij archie nog mis) kan je 'm ook weer verwijderen uit je favorietenlijstje. Is dat wat, hee?