veni, vidi, fietsie

techniek is best een breed begrip

In deze abteilung staan wat technische dingetjes waar ik een ei over wilde leggen. Er zullen er vast nog meer komen naarmate ik meer dingetjes tegen kom om te verkondigen. Dat is een karakterzwakte, dat ik die neiging heb. Veel leraren hebben dat ook; ik ben ervan overtuigd dat het te maken heeft met het overschreeuwen van nooit opgeloste onzekerheden uit de puberteit.

Ik heb wat kennis en ervaringen opgedaan, de afgelopen jaren, en het lijkt me desondanks handig om die te delen. Misschien heeft iemand er wat aan.
Er staan wat dingen over fietstechniek. Ik kwam wat interessants tegen over precessiekrachten en dat heeft een heel praktische dinges voor wie aan z'n fiets gaat sleutelen. Ik kon ook weinig informatie vinden op de web over hoe je nou zelf een cassette op maat maakt. Ik heb dat uit nieuwsgierigheid zelf geprobeerd, en het resultaat is een prima schakelende 8-speed 13-34. Om onduidelijke redenen heb ik ook iets over kettingonderhoud geschreven; ik denk dat het was omdat er naast nuttige informatie ook wat rare vooroordelen op internet over rondzwerven. Ik vertel wat over mijn favoriete ketting smeermiddel en hoe ik het onderhoud doe.

Daarnaast heb ik ook wat informatie over een andere tak van techniek oplijn gezet. Dat gaat over navigatie met de GSM onderweg, en wat daar bij komt kijken. Veel mensen vinden dat ingewikkeld, heb ik gemerkt, dus om hun leven wat te vereenvoudigen heb ik daar wat over online gezet in de rubriek fietsnavigatie.