veni, vidi, fietsie

gpx track maken met osmand 

Ze hebben ooit een standaard bedacht om geografische coordinaten op te slaan en dat is het GPX formaat geworden. Het is gewoon een Data Type Definitie voor XML. XML is een afspraak waarmee je gegevens in een tekstbestandje kunt opslaan. Je kunt GPX bestanden openen en bewerken met elke teksteditor.

Osmand kan in zo'n bestandje bijhouden waar je geweest bent. Hij weet dan aan het eind van de dag net iets meer dan je fietscomputer (en je kan die ermee ijken), want Osmand weet ook hoe hoog je bent geweest. Deze gegevens slaat-ie eerst op in het intern geheugen van de telefoon en bij het opnieuw openen van Osmand slaat hij de openstaande GPX-bestanden op op je SD-kaart.

Osmand kan ook gegevens naar een internetserver sturen. Ik maak dara gebruik van, en ik zal nog wel eens uitleggen hoe. In grote lijnen komt het erop neer dat ik zelf op de server een GPX-bestand maak van de gegevens die Osmand aanlevert. Ik gebruik dat bestand om op een kaartje te laten zien waar ik rij. Als je die kaart in je browser ververst, zie je waar ik uithang.

Om GPX-bestanden te maken moet je de plugin activeren bij settings->plugins->record your trips aanvinken:

gpx in osmand
daarna ga je bij settings-> Trip recording en kies je de modaliteit naar keuze (fiets). ik zet daar alle logging intervals op het maximum van 5 minuten, omdat dat voor fietsen wel voldoende is.

gpx in osmand

Je kunt hier ook online tracking aanzetten, maar je moet dan wel weten hoe en waar je je gegevens naartoe stuurt. OM ONLINE TE TRACKEN MOET JE OOK OFFLINE TRACKEN. Dus je gegevens worden dan twee keer opgeslagen, hetgeen nergens op slaat, maar in de laatste versies van Osmand ineens verplicht werd.
Je moet nu ook op de kaart de gpx-functies laten tonen. Dat doe je bij settings->configure screen-> GPX recording aan vinken:

gpx in osmand

Op de kaart zie je dan rechtsboven in het scherm een zwart puntje met GPX erachter. Als je daar op drukt kun je starten met het opnemen van je GPX track:

gpx in osmand

Als je op start GPX recording drukt, wordt de tekst in het scherm rood. Als je er nogmaals op klikt kun je de diverse GPX opties aanpassen:

gpx in osmand

hoogtemeters bekijken in osmand

Osmand biedt ook een mogelijkheid om op basis van je gpx-bestandje te laten zien wat je gedaan hebt op je fietsdag. De hoogtemeters zijn de enige aanvulling op m;'n fietscomputer, en soms denk ik wat ben ik kapot wat zou ik omhoog gefietst hebben vandaag. Om daar achter te komen druk je op de driestreepies links beneden:

osmand gpx view data

Kies "My places":

osmand gpx view data
en daar "my tracks":

osmand gpx view data

Druk op de naam van het gewenste bestandje en je krijgt een samenvatting te zien van je activiteiten. De nauwkeurigheid is overigens volledig afhankelijk van het logging interval (hoe kleiner, hoe meer data, hoe nauwkeuriger). Zo ontbreken er in dit bestand een kilometer of 25 doordat de logging bij mij standaard op 5 minuten staat en dan trekt-ie dus relatief lange rechte lijnen terwijl je in werkelijkheid via allerlei boggies ben gereden. De gemiddelde snelheid klopt dus ook niet omdat het aantal afgelegde kilometers in werkelijkheid 1/3 groter was.
Voor het gegeven der hoogtemeters is dat trouwens minder van belang omdat je met 30 kilo zooi aan je fiets doorgaans toch belachelijk langzaam omhoog gaat.

osmand gpx view data

Wat ook handig is, is de site mygpsfiles waar je een gpx-bestand in het venster kunt slepen vanuit de verkenner op je peesee en dan laat-ie ook de hoogtemeters zien. Ik heb niet het idee dat het helemaal klopt, daar, maar het geeft wellicht toch een indicatie. Voor de nerds heb ik hier opgeschreven hoe je je GPX-gegevens op een kaartje kan laten zien op je site.