veni, vidi, fietsie

tassies achter op je reesfiets

Ali de GatorOkee bikepekking kenden we al maar er is nu ook biketrekkingpekking en dat is wat ik ga doen met de Gator, voornaam Ali. Ik was een half jaar naar een waddeneiland en ik had gezegd dat ik Ali mee zou nemen omdat hij voor gravel gebouwd is, maar dat heb ik niet gedaan want de waddeneilanden zijn vijandelijk terrein jegens fietsen wegens zout, regen, zand, onverhard wegdek en de mogelijkheid om te wandelen. Dus Ali is hier gebleven ondanks de plannen en die heeft hier dus de hele winter met de Trektor opgehokt gezeten.

Ze stonden allebei nogal te zwijgen toen ik met de kerst een paar dagen terug was en toen ik van de week weer terugkwam ook. Ik ben op de Trektor wat lokale rondjes wezen doen en toen ging het over wat ik daar gedaan had en dat heb ik toen verteld en toen zei hij van hoe dee je zo'n beurt dan en ik vertellen over ontzanden van gazelle's en dat je ze dan moet oppoetsen als je klaar was en hij zegt wat maakte je schoon dan? Dus ik vertellen dat alles schoon moet, ook de spaken en toen was de boot aan want hij is al bekant een jaar niet meer schoongemaakt laat staan met mukof en daarna coconobawas of hoe die zut mag heten en natuurlijk de spaken helemaal niet. Dus dat was lekker thuiskomen maar niet heus."Dat is geen controlebeurt, dat is een wellnessarangement".
tering wat heb jij gedaanNou heeft-ie wel een punt dat-ie grotelijks verwaarloosd is natuurlijk want we kwamen thuis van een tochtje en toen bleek z'n hele achternaaf naar de gallemiezen. Ik weet niet wanneer het gebeurd is, maar er is parijs-roubaix mee gereden met 30 kilo bagage en spaak 13. Met spaak 14 waren denkelijk de spaken gewoon gebroken hetgeen ook de reden is dat rohlofffietsen verplicht 14 boven en beneden moeten heben en dan 15 daartussen en dan nog pleuren die flenzen met enige regelmaat uitmekaar. Dus ik vermoed dat dubbelbutted spaken 13-14-13 voor de deorenaaf het handigst zijn maar die zijn wel poepieduur en ik had nog een andere nieuwe naaf liggen dus die zit er nu op en ik heb gelijk al z'n plaine 13 spaken schoongemaakt (achter).

En toen kwam de vraag hoe hebbie je daar voortgeplant? en toen zei ik met een haibike hij zegt wat? Ik zeg een haibike dat is een mislukte gazelle kwa mountainbike hij zegt o nooit van gehoord. Ik had die fiets gevonden bij de afvalfietsen en in een minuut of 10 opgeknapt (bandje geplakt, remmen ontlucht, nieuwe remblokkies, ketting gesmeerd, versnellingen afgesteld, lampies drop) en dat werd de boodschappenwagen met rugzak anneks woonwerkvervoer anneks MTB in de weekenden. Dus toen zegt hij was het niet handiger om mij mee te nemen en dan die boodschappen in een achtertas te gooien dus ik zeg ja maar dan was je helemaal verroest aan alle kanten want je kon daar niet binnen staan (dat kon wel). Hij zegt o fijn dat je aan me gedacht heb en ik vraag me al een week af of dat ironisch bedoeld was.

zonnegele ortliebpiesDe sfeer ging er niet op vooruit toen ik allerlei begon te bestellen voor Ali de Gator. Ligstuurtje, freemtassie voor de fietspomp en de bandenplak, naafdynamo en toen ook nog glimmende nieuwe zonnegele Ortliebpies. Hele grote van 35 liters waar veel inkan maar niet hoeft. Ik had bedacht dat ik geen voortassies wilde wegens grevvelbike en dan moet je dus zo'n trendgevoelige tas onder je stuur. paratasToen ben ik gaan zoeken en toen heb ik iets gevonden voor weinig bij de dump en dat heet een parachutistentas en die is 40 breed en 15 in doorsnee of zo en die past pesies onder me stuur en ziet er cool uit bovendien wegens oranje letters dus oranje is inmiddels de steunkleur van de Gator geworden.
Het was overigens een idee van de smurruf om die gele tassen te nemen en aangezien ik wel van plan ben om met 'm naar het waddeneiland te fietsen nog deze zomer en ik denk dat hij op Ali moet heb ik 'm inspraak gegeven zeg maar. Kijken of-ie d'r over een paar maanden instinkt. Ik denk het wel.
Ik vrees dat hij er tegen de zomer op past zonder dat ik iets hoef te wijzigen kwa maatvoering. Het hele koele is wel dat we dan onderweg van fiets kunnen wisselen.

een nieuwe 1 stoks

Enniewees heb ik de hengsels van die paratas afgeknipt en een iets te kleine 6-liter compressietas gekocht voor me slaapzak want die moest er in en eigenlijk wilde ik ook een ertarptentbijinpassend tentje en dat gaat met Perry niet lukken dus ik had ook een nieuwe tent besteld met een binnentent bij de tarpwinkelsite waar ik op terecht was gekomen. Het is een plastieke 1 stoks van 1.20 meter hoog wat best laag is, maar er zit een miniem voortentje bij als we de foto mogen geloven want ik heb 'm nog niet opgezet.
Het is eigenlijk een tarp maar dan in tentvorm dus hij weegt veel minder dan perry die van katoen is en 25 rotsharingen van de ALDI behoeft en hij is ook een stuk kleiner op te vouwen net als de binnentent.
De binnen- en buitentent passen pesies met een gecomprimeerde slaapzak en een extra binnenband en een opvouw rugzakje in die paratas en ik had nog wat rugzakbinddingen met van die klikgespen waarmee ik 'm aan me stuur kan hangen dus dat ziet er echt superkoel uit.

Vanmiddag heb ik Ali ze voorwiel uitgespaakt en weer ingespaakt met een LX naafdynamo van de fietsenzaak die niet genoemd mag worden en spaken van 14-280. Ik schrijf dat telkens even op dan weet ik waar de maat staat als ik een nieuwe moet. Die airlinevelgen zijn niet gedubbelbust dus die zijn minder sterk dan ik dacht maar ze zijn wel lekker hoog wat ze wel weer stijf maakt. Dus het zal me benieuwen wat er gebeurt met wat bagage erop.
De Ortliebpies zijn overigens ook van de fietsenzaak die niet genoemd mag worden en ik bedenk net dat ik ook nog petfleshouders moet en dat ik die vergeten ben daaro. De Ortliebpies waren duurder dan de tent maar ik vind dat dat mag want ik rij al 8 jaar met die rooie tassen rond en die doen het nog wel maar kunnen eigenlijk niet meer op een mooie nieuwe fiets. ali ze kokpitEigenlijk heb ik gewoon een koopspurt na een half jaar alleen maar eten en nep-magnums bij de Spar kopen en verder niks op 3 nieuwe boeken na dan. Op fietstassen bezuinigen is dom dus ik ben benieuwd hoe de paratas zich in het wild houdt.

O en met dat freemtassie heb ik ook een kompasbel meebesteld die ping doet want ze hebben die fluitkompassen niet bij de hummah op het moment (ik had opgebeld naar de hummah) en deze fiets heeft een reesstuur dus eigenlijk hoort daar ook een pingbel op. De Trektor was ooit een MTB natuurlijk dus daar kan je concessies doen maar op deze denk ik niet.
Ik had er op dit nieuwe ligstuurtje eigenlijk geen plek voor dus toen ben ik creatief geworden met afgezaagd aluminium en heb 'm op een dwarsdingetje gezet. Wacht ik maak er even een foto van anders blijft het wat abstract. Ernaast zitten een led-voorlampie van de action en daarnaast de fietscompjoeter die er opzat toen ik de fiets kreeg van de vorige eigenaars die nu in Ierland wonen. Ik hoop dat ze deze pagina ooit nog een keer vinden en zien dat hun Gazelle Golfo een puik nieuw onderdak heeft gevonden hoewel hij wel wat gepest is geworden door z'n kleur (licht getint) maar dat het gazelleplaatje voorop de balhoofdbuis weinig twijfels laat over zijn oerhollandse roets.

de berm

Maar die kompasbel doet het echt goed kwa het noorden aangeven en keihard pingen - ik denk dat ik er zelfs bejaarden mee de berm inkrijg maar ik ben er nog niet aan toe gekomen wegens kutweer kwa wind en regen momenteel.
Nou ja lang verhaal kort ik heb een hele berg zooi gekocht om te gaan biketrekkingpekken wat denk ik is dat je achtertassen hebt en niet gaat lopen kutten met rare freemtassen en dure donsjasjes en een stomme rugzak waar je onder gaat zweten en je reet zeer gaat doen en te weinig plek voor water en zo wat je bij bikepekking wel allemaal hebt en waar je voor minder veel duurder uitbent. Hoewel dit ook aardig in de papieren loopt inmiddels maar als ik een half jaar niet rook en niet drink dan verdien ik dat makkelijk terug.
Geheelonthouders zijn valsspelers, onthoud dat.

Wordt vervolgd...