veni, vidi, fietsie

toon archie's campings in osmand

Assie alle campings van archie in Osmand wil hebben dan kan dat gewoon en hoe kan dat dan? Je moet eerst bedenken waar je wil gaan kamperen. Je kan niet langer naar de archie site, want die is dood. De laatste door mij gedownloade europese gegevens (van september 2022) staan hier. Je moet in de POI-directory het GPS-eXchange-formaat hebben.
Archie ze kempings heten POIs te wezen, maar POIs is gewoon een gpx bestandje en Osmand heeft POIs en Favorites en we gaan hier favorites gebruiken want dat is makkelijker want het is allemaal GPX dus dat kan gewoon.
Tip: gooi niet heel Europa in één keer in osmand want dan gaat de app onderuit, tenminste bij mij.

Ik heb net de laatste Osmand-versie (4.2.7 - 1/3 Gb!) op me retekoele nieuwe foon gezet en alles werkt ongeveer nog steeds zoals hieronder beschreven. TLDR: geef de categorie van je bestaande favorieten een andere naam, sluit osmand af en kopieer het gewenste archies-gpx-bestand naar /android/data/net.osmand/files/favourites.gpx. Als je Osmand dan weer opstart, worden de campings ingelezen en kun je ze op je scherm tonen. Je kunt deze procedure met de andere archies-bestanden herhalen als je meerdere landen onveilig wilt gaan maken.

Nietommutteenoftander maar zou het mogelijk kenneweze dat er sprake is van enige wildgroei, kwa kempings in Nederland?

hallohee

NB: Voor de paalkampeerplaatsen (nl) / bivakzones be/zuid nl 2019 fiets only (rechts klikken & opslaan als) gaat het precies zo.

Om te beginnen gaan we eerst naar je bestaande favorites in Osmand. Klik op de streepies:

osmand archies campings toevoegen

In het keuzemenu wil je naar My Places:

osmand archies campings toevoegen

Je bestaande favorieten staan in een mapje favorieten (in nieuwe versies 'list' (ik heb de engelse versie)). Druk op de drie puntjes ernaast:

osmand archies campings toevoegen

Geef je bestaande favorieten een nieuwe naam:

osmand archies campings toevoegen

De favorites van Osmand staan in een brakgespeld bestandje dat favourites.gpx heet. Als je geen favorieten hebt, nog, dan heb je dat bestandje ook niet. Als je wel favorieten hebt al en je je bomiel aan de peesee hangt dan staat dat in de files-dir; bij mij ziet dat pad er in de verkenner zo uit: Computer\Nokia 1\SD card\Android\data\net.osmand\files\ of sins ik een nieuwe peesee en een nieuw telefoontje heb This PC\KINGKONG MINI2\Internal shared storage\Android\data\net.osmand\files\. Je kunt het eventueel reeds bestaande bestand favourites.gpx verwijderen of het hernoemen naar favourites_orig1.gpx als je eraan gehecht bent; Osmand heeft de data uit dat bestand al ingelezen in z'n eigen databaseje dus echt noodzakelijk is dat bewaren niet. Maar wil je je huidige favorieten ooit overzetten naar een andere telefoon, dan kan dat alleen door de fysieke bestandjes opnieuw in te lezen dus dan is het handig als je ze wel hebt bewaard.

Zorg dat Osmand is afgesloten op je mobiel en kopieer het gewenste archie-bestandje.gpx vanaf je peesee naar de osmand-filesdirectory op je telefoon en hernoem het naar favourites.gpx.

Start Osmand op je bomieltje (het opstarten duurt nu wat langer al naar gelang het aantal campings dat moet worden ingelezen) en ga naar My Places zoals hierboven uitgelegd. Alle campings staan ondermekaar op alfabijtiese volgorde. Plies noot dat de categorie favorites heet. Dit is de reden dat je je oorspronkelijke favorieten een andere categorienaam moest geven anders zijn ze lastig terug te vinden tussen alle campings. Ook kun je je campingcollectie dan makkelijk weer verwijderen als je een andere bestemming hebt bedacht zonder dat je je andere favorieten er ook uitgooit. Het groepsgewijs weer verwijderen van de ingelezen kempings staat helemaal onderaan uitgelegd.

Geef dus je campingcollectie een eigen naam door op de drie stippels te drukken:

osmand archies poi campings europa

Geef de kempingverzameling een naam en eventueel een ander kleurtje en druk op ok (kan even duren al naar gelang het aantal campings).

osmand poi archies campings toevoegen

Nou hoef je alleen nog maar de favorieten op de kaart te laten zien. Druk op het fietsertje links boven in het osmand scherm en zet de favorieten aan:

osmand archies camping poi
Waarom is dit handig? Kijk maar eens naar het verschil met de standaard camping POI's uit het kaartbestand (in oranje) op Schouwen-Duiveland. Archies weet er gewoon veel meer.

osmand archies camping poi

En als je op de favoriet drukt weet-ie ook in welke periode de kemping open is, hoe ver je omhoog moet fietsen om er te komen (de hooggelegenheid staat er in meters bij), net als het telefoonnummer en als je op het navigatiepijltje drukt, gaat-ie een roete voor je uitstippelen. Dat kleiner dan 51 betekent dat er max. 50 plaatsen zijn dus zo haal je de kommersjeleslagboomkempings er ook in één oogopslag uit.

osmand archies poi campings

En als je het geen leuke kemping vindt (bijvoorbeeld omdat ze doesmuntjes hebben - het enige gegeven dat ik bij archie nog mis) kan je de betreffende kemping ook weer verwijderen uit je favorietenlijstje.
Als je een hele campingcollectie niet meer nodig hebt, dan ga je naar My Places zoals boven uitgelegd en druk je op het vuilnisbakicoontje rechts beneden in je scherm.

osmand en archies campings importeren

Selecteer de groep van favorieten die je wilt verwijderen. Osmand geeft aan hoeveel favorieten je geselecteerd hebt. Als je nu op het vuilnisbakje dat nu inene rechtsboven in je scherm staat naast het aantal favorieten dat je gaat verwijderen drukt dan doet-ie grote opruiming.

archies campings in osmand importeren

Voor alle zekerheid is het handig om ook je favourites.gpx bestandje op je telefoon op te schonen. Dat kan met een doodnormale tekstverwerker: kopieer het bestand naar je computer, alles selecteren, verwijderen, opslaan en weer op je telefoon zetten.
Goed he? En dan zijn er nog mensen die een Garmin willen...