veni, vidi, fietsie

werkpaard

Het Hollandsche fietsmerk Rih is genoemd naar het paard van Kara Ben Nemsi, een personage uit de boeken van Karl May. Het was een soort van vervolg op Winnetou en Old Shatterhand en ik vond die hele Kara Ben Nemsi 1 totale afknapper want ik was erg gehecht aan mijn helden uit het Wilde Westen.
rihIk wist hier niks van toen ik een wit frame in de oud metaalcontainer zag liggen bij de Koningspoort. Dat is bij de Oude Haven hier in Rotterdam en daar hebben ze een scheepshelling voor oude beroepsvaartuigen waar ik voor een tientjezwart menige scheepshuid heb schoongespoten en in de teer gezet toen ik nog jong en veerkrachtig was. Dus het heeft geen zin om de belastingdienst te bellen, want dat is verjaard.

Voor- en achterlicht zaten er op nog, eigenlijk alles, behalve de achterderailleur, de ketting en de wielen. En er was 5 centimeter buis uit de rechter liggende achtervork geslepen of gezaagd waardoor het geheel inderdaad als totalloss kon worden gezien. Ik heb gevraagd of ik het mee mocht nemen en dat mocht van de meneer die op de werf liep want anders was-ie gewoon naar de schroothandel gegaan en toen heb ik het over de Willemsbrug gesjouwd. Het framenummer is 601140 en hij is onbekend bij het fietsdiefstalregister dus dat is okee maar ik vraag me wel af waarom iemand in godsnaam 5 centimeter op die plek uit een frame zaagt.
Een paar dagen later dook er toevallig een totaal onttakeld en verbogen fietswrak met dezelfde kleur een paar straten verder op en daar heb ik toen een vorkstukje uitgehaald en in het Rih-frame gelast. Dus het was eigenlijk een reanimatie met een transplantatie alleen slechter betaald.

Xtreme R-490 28michelin reesbandjeToen de non-fixie gejat was, ben ik spullen gaan bestellen bij Rose die door de coronaellende maanden op zich lieten wachten. De smurf ging toen op de fiets van z'n moeder rijden en die is ook binnen een paar weken gejat. Dat was echt een stomme damesfiets maar dat ging verder buiten mij om.

Ik had bij Rose een witte velg gevonden en ook nog een band met een wit wandje en een tiagra achternaaf en een shimano waaibomendynamo die voor ledverlichting bedoeld is en twee ledlampjes voor voor en achter en een 7-speed cassette en drie milimeter spacer voor op het freewheel en een altus achterderailleur kortom ik had van alles besteld dat er op moest van mij want ik had geld en het was ook niet heel erg duur of zo allemaal.

het mooiste

black nipplesHet mooiste vinnik de zwarte spaaknippels. In het achterwiel dan, want voor het voorwiel hadden ze de verkeerde spaakmaat gestuurd en als je dan een wiel zit te spaken met je mooie zwarte nippels dan denk je bij de eerste 18 spaken hee en bij de 19e ga je meten en dan kom je daar dus achter. Dus die heb ik teruggestuurd en ik wil me geld terug want ik heb de goeie maat ergens anders besteld maar die zitten er ook op te wachten totdat Sapim ze opstuurt. Dus ik heb alleen een achterwiel op dit moment, maar wel een hele gave. Er moet echt een joekel van een slot bij als dit ding klaar is want als ik een fietsendief was dan zou hij meteen bovenaan me lijstje staan. De non-fixie zag er niet uit en die werd ook gejat dus misschien maakt het gewoon niet uit hoe je fiets eruit ziet in deze stad en is alleen het slot doorslaggevend. Hoewel op de non-fixie ook een echt goed slot zat. Nou ja.

achterwielOmdat deze naaf breejer is dan de vorige moesten de achtervorken aan elke kant een halve centimeter uitmekaar met de oude bezemsteel maar ik was iets te enthousiast en toen moest het weer drie centimeter terug aan de rechterkant en toen kwam er een scheurtje in de las. Het frame is nu kwa afmetingen okee en uitgericht, maar ik moet terug naar het lasapparaat want ik had er teveel afgeslepen, kennelijk.
lasKOga ging op een gegeven moment ook de lassen op hun fietsen afslijpen en in principe geeft dat dus een zwakker frame maar het ziet er wel lekker gelikt uit wat ook de reden was dat ik het had gedaan nou je ziet wat ervan komt. Dat uit- en terugbuigen is ook een belasting die je in het dagelijks leven van een rijwiel niet zo vaak tegenkomt, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt maar ik laat wel iets meer lasrups zitten de volgende keer.

Misschien dat dat fietsendieven afschrikt ook.

Ik schrijf verder als die las gelast is en het voorwiel klaar is.

lampieDe las is gelast en het voorwiel is klaar. En ik heb gister al een testritje gedaan en het werkt. Het licht doet wel een beetje raar omdat ik maar 1 ader naar achter had vanaf de dynamo en de andere pool dus aan het frame lag. De voorlamp heeft een schakelaar en als je die uitzet blijft het achterlicht branden terwijl dat ene draadje wel op de uitgang van de voorlamp zit. Dus eigenlijk moet er een draadje met 2 aders door het frame getrokken worden maar het zijn poepkleine gaatjes en ik heb geen zin in dat gepiel zodat de berijder thans altijd met een brandend achterlampie fietst. Een Swapfiets-schakeling, zeg maar. Maar dan met standlicht want het is balhoofdeen B&M lampie en op deze manier weet deze fiets immer alle ogen op zich gevestigd wat een fiets goed doet over het algemeen en het wordt binnenkort toch weer vroeg donker.

Het balhoofd staat iets te vast en daar heb ik ook geen zin in want de voorremophanging hangt er aan en die moet dan ook weer los en ik heb geen balhoofdsleutels omdat ik eigenlijk alleen maar Aheadbalhoofden heb altijd. O kut nou heb ik het toch gedaan middels de roestige waterpomptang. En het is nog wel een vrije dag. En ik heb de kwikrelieses vervangen door inbusassen wegens dat de wielen dan iets moeilijker te jatten zijn. Eigenlijk moeten die anti-diefstalassen er in. Hm. En een fietsslot.

ff wat anders

rih logoff wat anders. De Bike4Trubbel staat behoorlijk in de weg met al die projectjes, maar ik mag 'm niet verkopen. We gingen even kikboksen net op het veldje en toen reed hij er op de rih heen en ik op de bike4trubbel en toen waren we daar en toen wilde hij op de bike4trubbel waar ik een langere voorbouw op had gezet en het zadel omhoog en hij is nog steeds helemaal verliefd op die fiets maar hij wil toch liever op de Rih naar school want die heeft verlichting en een voorspatbord en dat laatste was ook al een probleem bij de non-fixie. Dus de bike4trubbel mag niet verkocht en hij wil er een keer mee mountainbiken ook in Vlaardingen maar dat is ergens wel kut want het wordt echt druk hier met al die fietsen inmiddels.

tot zo ver even

7-speed commandeurs geïndexeerdIk heb er een nieuw stuurlint omheen gedaan. Ik ben daar geen ster in, maar het is toch wel redelijk gelukt. De commandeur rechts is van de geïndexeerde variant en die schakelt nu een 7-speed cassette en dat werkt helemaal geweldig. De linker is voor voor en die doet het ook maar frictief.

slot!Ik heb een slot besteld en anti-diefstal-asjes en als het slot er is maggie wat mij betreft ermee naar school. Hoewel ik erover denk om morgen nog even naar de anwbledenwinkel te wandelen voor spaakreflectoren maar ik had gister al gezien dat de voor- en de achterlamp ook vanaf de zijkant goed te zien zijn dus heel erg noodzakelijk is het niet want we hebben ook al half witte banden. Die niet heel lang wit blijven natuurlijk dus tsja.

rihIk heb het zadel wat omhoog gedaan en ik zit er nu ook beter op maar hij is net iets te klein voor mij deeweezet pesies goed voor de smurf maar dan moet-ie wel antigroeihormonen binnenkort want ik heb al tegen 'm gezegd dat B&M kankerduur manik niet wil dattie langer wordt dan ik. Maar geeveedee wat een mooi fietsie is het geworden echt eer van je werk en ook niet heel duur. Ik heb de bonnetjes weggegooid al. ff zoeken. Derailleur 16 euro twee velgies 60 euro twee bandjes 20 euro lampies 45 euro Tiagra achternaaf 24 euro cassette 12 euro naafdynamo Alivio DH-T4000 30 euro en dan nog wat spaken en nippels zeg iets meer dan 200 euro. En een slot van 40 moet er nog bij. Dat is echt een spoiler elke keer. En dat B&M lampie achterop was ook prijzig maar het was gewoon de leukste en met standlicht ook. Ik snapte wel niet hoe je 'm vast kon maken met de bijgeleverde vastmaakdingetjes dus ik heb gewoon tieraps gebruikt die ook nog uit de verpakking kwamen vallen toen ik die weg wou gooien dus ik denk dat het goed zit wel.

Ik ben er net even op de stad ingeweest voor een turkse pizza van de oeigoer en hij rijdt echt superstrak. Het is een bizar stijf freempje. Grappig. En ik werd vanmiddag gebeld dat de Glimmende Gazelle kan worden opgehaald bij de poederkoters dus ik rol zo van het ene in het andere projekje.
Ik gooi er nog wat plaatjes onder en dan kan je deze Rih vanaf morgen in het wild zien in Rotterdam. Sieraad voor de stad alzegikhetzelf.

rihrih