veni, vidi, fietsie

genesis 8 hoog achter

Trektor is de projectnaam voor een fiets - of eigenlijk een frame - dat ik bij een fietsenwerkplaats heb meegekregen. Het personeel komt er uit een begeleid wonen project. Het is goedkoop, en ze draaien er ook betere muziek dan bij een BikeTotaal vestiging.

Ik had al een Trek MTB, de "current Trek", en met de Trektor heb ik er dus twee. De Trektor is eigenlijk een Trek 4500 en dat is een iets oudererder model dan ik al had (de 4100). De framemaat is hetzelfde en er zitten verder niet heel veel verschillen tussen. De current Trek heeft een BB breedte van 73 mm omdat de onderbuis van onderen is afgeplat. Dit frame heeft ook 73 mm, maar de buis is bij het BB gewoon rond. Ik ben benieuwd of je daar iets van merkt. En er zitten wat derailleurkabelnokjes achter wat beter weggewerkt. De rest is hetzelfde. Ik maak er ook weer een trekkingfiets van, maar nu voor de grap eens met Sram onderdelen - remmen, shifters, derailleurs en crankstel. Er zit ongeveer 650 euro aan onderdelen op en het poedercoaten kostte 90 euro.

Voor zit 28/38/48 bij 175 mm en achter zit een zelfbouw 8-speed 13-34. Naaf achter is Shimano Deore en voor zit een DH-3N31 naafdynamo. De 26" wielen zijn zelfgespaakt met Van Schothorst Zac19 velgen. Spaakmaten zijn altijd handig om online te hebben (en misschien heeft iemand anders er ook nog wat aan): 255 voor, 260 / 262 achter. De banden zijn Conti Travelcontacts. En d'r zit een fietscomputer op van de Humma en de spaakreflectoren zijn uit de ANWB ledenwinkel. Ik ben om mijzelf ook niet duidelijke redenen een ontzettende fan van spaakreflektoren.

Bagagedragers zet ik over na ze te hebben bekleed met gasslang op de plekken waar het aluminium minder hard bleek dan 10.000 km met me Ortliebtassen. Bijkomend voordeel is dat ik nu bijna van al die kleine pokke tiewraps af ben die je nooit ergens voor gebruikt. Ook de kompasbel is verhuisd. Ik heb niet bezuinigd op balhoofd en handvaten. Sram is op instap-5.0-niveau iets prijziger dan Shimano Altus, waar ik normaal alles mee doe, en dat verklaart ten dele de wat hoog uitgevallen kosten. De andere factor is dat ik veel bij de fietsenmaker heb gehaald.

De bottomline van deze fiets is denk ik wel dat het altijd gezeik is met webshops. Koop geen fiets onderdelen online. Webshops zijn kut. Ga naar de fietsenmaker en gun die man/vrouw z'n/d'r marge. Hij maakt fietsen voor de hele buurt. Fietsen zijn tof. Als iedereen online koopt, kan hij geen fietsen meer maken. Ik ben helemaal klaar met fiets onderdelen online kopen.

Alles wat ik gekocht heb, is uit elkaar gegaan voorzover dat kon, en waar nodig beter gesmeerd dan in de fabriek. Behalve de voornaaf met de dynamo, want die slijt harder van onderhoud dan van gebruik. Het frame is prachtig gepoedercoat bij poedercoatwestland.

Hieronder staat een fotocollage. Er stond eerst tekst bij ook, over hoe ik helemaal BOVAG ben gegaan op dit project, maar die ging toch niemand lezen dus die heb ik weggehaald. Men had onder garantie de onderste helft van me mobiel vervangen en ik kwam er net achter dat er zo'n beschermcellofaantje over de lens zat, dus alles is lekker softfocus, behalve de laatste paar want die zijn gewoon bewogen.

Het was de bedoeling dat de Trektor en ik in mei 2015 samen naar Istrië gingen fietsen. Dat verhaal staat hier. Er is in de tussentijd alweer het nodige aan verspijkerd; een overzichtje vind je hier. Me fiets heeft ook een eigen account op mastodon aangemaakt; ik denk doordat-ie 's nachts naast de linuxbak staat te staan hier.

bracketlug opschonen

shimano deore naaf

13-34 8 speed cassetteafvoerputje


stuurbuis los bij RST Capa

balhoofdfreesbalhoofd vlakfreesbalhoofd perskroon freesstarlock inrammertstuurbuis te lang

tange balhoofdset

zaag van de gamma vs ahead stuurbuis

afstellen achternaaf

fiets-onderdelen-online probleem

rst capa demontereren

bracket trektor

aldi hand fietspomp met manometerpignon met momentsleutel vastzetten toe-in rem schoen montage fiets

crankbout vastzetten

achter derrie Sram 5.0onderkanteindelijk van al die kleine klote tiewraps afvoorvork 2onderkant 2

ketting maken met zonder spanningplastidip voorvork 2

plastidip voorvorkvoorwielframesticker trektorframe sticker

mtb als trekkingfietsnog eentje met de brug