veni, vidi, fietsie

Dit tripje kwam voort uit de vraag of er een verschil is tussen een tocht die je uit een boekje haalt of van het internet. Deze tocht is in een paar tellen opgehoest door routeyou.com en voor het overnachtingsgedeelte had ik alle onderweggese campings van Archies in mijn navigatieapp Osmand gehangen en dat levert dan iets op zoals hieronder beschreven.
Roetejoe beviel behoorlijk goed als je er niet tegenop ziet om incidenteel door andermans tuin te wandelen met je fiets aan je hand (of een stukje om te rijden). Het plan was om zo'n beetje via Duitsland, Polen en de Baltische staten naar Helsinki te rijden en dan nog wat naar het noorden en dan over te varen naar Zweden en dan weer terug. Het liep natuurlijk weer net iets anders en dat staat hieronder al-le-maal neergepend.

Ik ben inmiddels niet meer zo'n fan van Routeyou. De Zuiderburen zijn in ons trekkinghuishouden vervangen door de Oosterburen van BRouter.de die ook een site hebben die routes voor je uitrekent. Hun routerings-functionaliteit kun je bovendien integreren met Osmand en ze sturen je ook niet langs betalende adverteerders als je een route wilt uitzetten.
De links naar de gpx-bestandjes op de roetejoesite staan in de tekst. Ik had een leuk tochtje dus (bijna) geen kwaad woord over de functionaliteit van de zuiderburen hieronder.

[als je rechtsboven op het kaartje klikt dan gaat-ie fullscreen tenzij je een Microsoftbrowser hebt hoewel die het misschien tegenwoordig ook doet ik zou het echt niet weten]

29-06-2018 17:48 :: Het bloed kruipt

in de mug

naar buiten!Er zijn mensen die het durven om andere mensen lastig te vallen. Ze gaan dan bij de warmshowers vragen om onderdak. Ik vind dat genant, ergens. Ik merk wel bij mezelf dat als ik een fietser met tassen in deze steeds toeristischer wordende stad zie, dat ik dan denk zal ik vragen of-ie een naggie in het logeerbed wil. Maar omgekeerd, dat zelf dus vragen aan wildvreemden, is echt een stap te ver voor mij.
Ik verkies dan het gezelschap van kruipende, zoemende en doorgaans ook stekende insecten in een afgeragde tent en een min of meer afgelegen bossaazje. En de volgende dag de rooie plekken om aan te krabben.

Eigenlijk zit ik in een diepdoorleefde Franse periode momenteel. Bretons, om precies te zijn, en met een hoog meezwaaigehalte. Ik neurie dus ook keltisch de laatste tijd - zeer tot ongenoegen van m'n omgeving - omdat ik er geen reet van versta. Die nog oudere uitvoering van Hugo Borst is boven komen drijven in m'n vorige baan waar ik in de nachtdienst nog al eens op onvervalst jeugdsentiment uitkwam. Ik krijg het melodietje al maanden met geen mogelijkheid uit me kop.
Eigenlijk had ik al een tijdje het plan om op 1 of andere manier naar Bergen in Noorwegen te rijden en dan over te steken naar de joekee. Maar de ferry tussen Bergen richting de Kelten bestaat niet meer en me fiets heeft vliegangst, dus dat is een cul du sacje, zoals ze in Bretagne wel zeggen.

Dus nu gaan we denk ik eerst maar eens richting Finland rijjen en dan kijken we in Helsinki wel even verder. Omdat sommige mensen het onderhand best zielig vinden worden wat ik over roeteboeken en hun auteurs zeg af en toe op deze site, heb ik Roetejoepuntcom verteld dat ik van Rotterdam naar Tallinn wil via Alt Buchhorst. In Alt Buchhorst had ik onderweg nach Lviv een leuke camping, vandaar. Dus nu heeft roetejoe ("recreational cycling - nicest") in een paar tellen een traject voor me bedacht van 2500 kilometer en nog een beetje. Inclusief bezienswaardigheden. O ja en het moest ook via Elk in Polen want daar was de kemping 2 jaar geleden dicht dus dat was een gemiste kans. En ik wil om dat stukje Rusland heen fietsen wegens geen zin in visa gedoe en weg op korte termijn dus dan ligt Elk ook voor de hand.

Er is een groot gebrek aan bergen in de zin van kutpiereneejen naar Helsinki want het is vrij vlak. Dat is jammer, maar Polen aan het eind van het asfalt was zwaar genoeg voor mens en berijder de vorige keer en ik heb geen idee wat er verwacht mag worden in de Baltische Staten kwa fietsgenot. Ik ga volledig onvoorbereid weg.

Nou ja niet helemaal. Ik heb een nieuw achterwiel gemaakt, want de naaf was op. Na de klassiekers zaten er putten in de cup van de naaf en de kogeltjes kwamen er ook een beetje vierkant uit. Hij was voor vertrek al een beetje harriewarrie en hij is dus nu met de Roteb mee. De velg is ook zeer matig na de avonturen van de afgelopen 25000 kilometer, dus dat wordt een reserve dynamovoorwieltje een keer nog. Ze hadden bij de fietsenzaak die niet genoemd mag worden de laatste 26" ryde sputnik velgen opgekocht want ze worden nu NIET MEER GEMAAKT (update april 2023: dit klopt VOOR GEEN METER). Het wieltje met de verse deore naaf is imiddels ook vandeweg met bagage ingereden en hij is denk ik oostblokbestendig. Verder heb ik een nieuwe forumslader gebouwd en die dee het ook goed en ik neem voor alle zekerheid ook het reserveladertje mee dat ik een paar weekies terug gebouwd heb.

Het thema is trugnaardenatuur, maar eigenlijk is me geld op. Het wordt veel buitenslapen. Ik ga per 1 oktober aan het werk in een nieuwe baan, dus ik durf wel een gokje aan met m'n reserves. Alleen me koelkast moet het tot me eerste salaris wel blijven doen. Hoewel ik die dus uitzet als ik weg ga, dus het risico is te overzien.
Het mooie is dat je in Skandinaavieje legaal in de berm mag met je tent, dus dat is wel eens een verademing denk ik, hoewel het ook wel iets afdoet aan de kik. En op de kaart stonden allemaal blauwe vlekjes ook, dus dat wordt baden in het buitenwater. Eigenlijk is het thema dus ver met weinig, maar je moet altijd proberen om een positieve draai te geven aan de dingen, vind ik.

We gaan wel varen. Van Tallinn naar Helsinki en dan ergens naar Zweden en dan van Kopenhagen naar Rostock en dan met een omweg naar huis, want ik verdom het om ooit nog door meenlend Denemarken en NW Duitsland te fietsen. Dus dat is het plan dat op elk moment volledig overhoop gegooid kan worden. Ik zit deze keer niet vast aan de roeteboeken, dus dat scheelt ook weer een kilootje of wat. Wel ff kijken hoe het zit met de kempings, want ik ga deze keer erg laat weg. Pluspuntje is wel dat de kans op bramen langs de weg altijd evenredig groter wordt met het aantal gesloten camperparadijzen.

Ik moet nog een leesboek kopen.

02-07-2018 21:28 :: Zo'n waterwingebied

zou dat brandvertragend werken?

temptationEr is gewaarschuwd dat het droog is en dat er dan makkelijker bosbranden uitbreken overal en nu sta ik met me hele zootje in een waterwingebied want dat lijkt me veiliger om 1 of andere reden bijvoorbeeld dat er veel water is.

We waren niet vroeg weg want ik ging een nieuwe bril kopen als elders op deze site geadverteerd. Ze worden bij mij om de hoek verkocht en ze hebben er ook Owatrol in 5 literblikken en als je een eend hebt dan wil je dat af en toe door je chassis spuiten. Eigenlijk is Owatrol voor schepen, maar eenden drijven ook. Het is denk ik geintroduceerd n de eendenwereld door de jongens uit de Oude Haven die daar met hun ouwe schepen liggen en die ook allemaal ouwe citrowens willen rijden om 1 of andere reden. Ik heb daar ook nog een tijdje op de werf gewerkt en dan ging ik ook mee als maat een weekje varen af en toe op een tjalk. Later heb ik nog een keer ruzie zitten maken in Zuid Egypte met een gepensioneerde binnenschipper over welk VHF-kanaal de Spijkenisserbrug uitluisterde. Die man heette Klaus en die kwam daar een paar maanden per jaar met een compressor en een rubber boot en dan ging hij onder water foto's maken en die verkocht-ie dan aan het blad Tauchen. Hij stond dan met z'n mercedes en z'n tentje op het strand daar. Die man was wel de inspiratie waardoor ik me bij terugkomst in Nederland aanmeldde voor een proefduik bij een duikvereniging en de rest is geschiedenis.

Inmiddels is Mersa Alam een erkende duikbestemming, maar toen was het een verlopen mijnbouwdorpje omdat er verderop goud in de grond had gezeten, ooit. Wij logeerden bij een ingenieur die aan het uitzoeken was hoe de oude egyptenaren in staat waren om echt al het goud uit het erts te krijgen zonder de moderne middelen die hij op school had geleerd, Hij zei dat hij zou emigreren als de moslimbroederschap daar aan de macht zou komen en ik heb geen idee hoe het met 'm is afgelopen. Toen we een paar jaar later terugkwamen daar was hij weg en werden we de hele nacht op het lokale politieburo opgesloten door een fanatieke soenniet die er de dienst uitmaakte, en we op de eerstvolgende bus richting Aswan werden gezet. Klootzakken. Het was geen geslaagde trip en ik ben er daarna niet meer teruggeweest.

Maar daar hadden we het niet over. Brillen. Een nieuwe zonnebril voor een wat langere trip is echt lekker. De oude zonnebril is beschadigd, bijvoorbeeld doordat-ie vanje hoofd viel bij het nuttigen van versnaperingen waarbij het hoofd in de nek geworpen dient te worden. In mijn geval doorgaans water. Brillen hebben de neiging om dan van voorhoofden naar achterhoofden te verhuizen en dan verder. Als je niet op dennennaalden staat toevallig dan krijg je krassen. En dat stapelt zich op, het verspreid zich en na verloop van tijd ontstaan er mistbanken in je gezichtsveld. En dat was vanochtend ineens allemaal weg.

Met die nieuwe bril zijn we monter op pad gegaan en nu zitten we in een bos voorbij Otterloo want ik was vergeten dat de natuurkemping daar echt suf is wegens al die kempers. Roetejoe wil dat je daarna door het park de Hoge Veluwe gaat fietsen, wat ik ook wil, maar niet als ik 9,50 entree moet betalen. Dus toen gingen we omrijden en toen werden we gemangeld tussen 20 km hekken aan beide zijden - links is schietterrein van defensie en rechts was kunst en kultuur. Dus zo kom je wel aan de 130 km en dan ook nog de hele dag 5 boofor tegen dus ik ben blij dat ik zit

Afgezien van dat park waar we doormoesten maar niet wilden heeft roetejoe goed z'n best gedaan. Ik had mail gestuurd naar ze vrijdag en ik had vandaag antwoord dat ik dus de roete heb met onverhard en niet zonder onverhard. -unpaved betekent zonder onverhard, maar ik heb dus die andere. Dus dat misverstand is uit de wereld en ik ben benieuwd naar dat ungepavede dan want daar heb ik vandaag nog niks van gezien.

En ik had ook een leesboek gevonden.

03-07-2018 18:28 :: Tuinsproeiers en katten

wat blijft het toch een geweldige combinatie

otterloo heden morgenIk zag biij de aanschaf van iets bij een supermarkt in de krant dat er een journalist van de trouw bang was dat het water in Nederland op zou raken. De kop was iets van "Nog water genoeg in Nederland". Ik vermoed dat dat geschreven is door iemand die na 1953 is geboren. Ik ga het niet over het peil van de vaderlandsche journalistiek hebben, vandaag, want het is belangrijk om je op vrolijke en fijne dingen te richten als je op vakantie gaat.

Ben ik op vakantie? Ik zie het niet zo. Vakantie is aan het strand en met het vliegtuig en zo. Dat je uit een vervoersmiddel stapt en dat je dan niks hoeft. Ik moet fietsen. En ik heb geen idee waarom eigenlijk. Het slaat nergens op want ik heb ook een auto en als ik de accu die ik een half jaar geleden gekocht heb er in doe, dan zou ik er ook mee kunnen rijden. Maar sinds ik de CX heb weggegeven omdat D'66 had bedacht dat we een miljeuzone moesten die nu door de VVD, die in het nieuwe college mag, weer wordt afgeschaft, vind ik geen zak meer aan autorijden.

Wat wel leuk is dat Richard wethouder van werk en Inkomen wordt in Rotterdam. De laatste keer dat ik 'm zag heeft-ie me lunch betaald want hij wist wat ik verdiende omdat hij had uitgerekend dat ik nog een paar 100 euro tegoed heb van me vorige baas wegens CAO ontduiking. En deze zomer wordt er onderhandeld over een nieuwe CAO voor stallingmedewerkers en ik heb in de voorstellen gefietst dat de toeslagen naar een normaal peil moeten. Ik hoef dat achterstallig salaris niet van me ouwe baas want als geld me zou interesseren dan zou ik het wel hebben en dit wordt een veel structurelere kostenpost voor 'm. Richard mag mij wel.
Maar van mij dus geen kwaad woord over de lokale politiek de komende periode.

loenense hooilanden wie verzint datDe roetejoe vandaag was helemaal okee. We hebben ongeveer net zo veel tractoren als auto's gezien, dus dan heb je een leuke fietsdag. En het gaat mooi de goeie kant op ook zonder rare omweggetjes en toeters en bellen. Als het zo doorgaat tot Tallinn dan kan de hele fietsroeteschrijverclan vervangen worden door een algoritme. Het resultaat staat trouwens hier. Enige nadeel is dat je op de kempings geen andere hollanders tegenkomt die dezelfde roete doen en dat je dan ervaringen uit kan wisselen. Ik had eerst "samen kan kankeren" opgeschreven maar dat heb ik weggehaald wegens gevoelige materie. We gaan uitsluitend lieve dingen over roeteboekenschrijvers zeggen want waar zouden we zijn zonder hunnie. En eigenlijk ben ik het ook natuurlijk, maar dan niet in een boek en met nog meer taalfouten maar minder gezeik over wijn en eten.

Ik heb eigenlijk 2 boeken mee en dat komt om dat ik het ene boek nog niet helemaal uit had. Het heet Ik woonde in een grot en het is geschreven door Marguerite van Geldermalsen. Uit Nieuw Zeeland. Ze heeft 20 jaar bij de bedoewienen in Petra gewoond. Ik ben ook bij Petra geweest (dat is in Jordanieje) maar toen moest je entree betalen om er in te mogen en Jordanieje is echt een belachelijk duur land kwa midden oosten dus toen zijn we omgekeerd en ergens anders heen gegaan. Maar het is een leuk boek en er stond ook een recept voor bedoewienensoep in en dat ga ik even opschrijven want ik denk dat iedereen die in een tent woont er zijn voordeel mee kan doen.

Je moet een ui fruiten in olie en dan stukjes gesneden aardappel toevoegen samen met de legumes du saison (of de la). Als je tomaten heb snij je die in partjes en doe je ze er bij. Anders twee lepels tomatenpuree. Dan water toevoegen tot de hele boel onder water staat en aan de kook brengen. Er kan dan een handje pasta bij. Als de boel is ingekookt dan kan je er nog een blikinhoud aan toevoegen: corned beef, sperziebonen, gemengde groente en gesneden champignons. Als je geen blikjes hebt dan kan je er ook karnemelk overheen gooien. Uit de pan lepelen met brood. "Je kan er eindeloos mee varieren", schrijft Marguerite en zij kan het weten want ze heeft het 20 jaar gegeten en toen is haar man dood gegaan aan nierfalen en is ze naar Sydney verhuisd met hun 3 kinderen. Alle bedoewienen moesten weg uit Petra (ze waren al weg toen ik daar was) en die wonen nu in een dorpie verderop dus dat dekte de titel van het boek ook niet meer.

Nu ik dit heb opgeschreven kan het boek weer worden toegevoegd aan de reistebieb als ze die hier hebben. Hier is op de natuurkemping in Beuningen. Het is een natuurkampeerterrein en ik vind ze ondanks de muntendoes toch tof want ik betaal maar 7 euri voor 1 persoon en een trektor en die mevrouw die de baas is is tof en het is een prachtig terrein. Een reistebieb is een kastje aan de kant van de weg (of op de kemping) waar je boeken uit mag halen. Ik ben er tot nu toe elke dag 1 tegengekomen maar ik kon dit boek niet lozen omdat ik het recept nog moest overtypen hier. Ik ben benieuwd of ze ook reistebieben in Duitsland hebben, dus het wordt ook een ontdekkingsreis een beetje morgen want ik ben al bijna bij de grens.

04-07-2018 20:40 :: HSD nader verklaard

je kan er maar mee zitten

gediggie!Olde Kottink heette die camping en ze schrijven er ook diep doorleefde gedichten waar ik ook iets mee kan in mijn existentie.
Ik zit nu op een kemping die nooit een natuurkampeerterrein zal worden. Erger nog: na de emoties van herkenning in de poezie schoot ik zojuistelijk vol met onzekerheid. Het betreft mijn doesbeleving en dat ging als volgt. Ik stond al een poosje te genieten van het op me achterhoofd klaterende water toen ook de does naast mij bezet raakte. Tsjoemptsjoempglabglab  tsjoemptsjoempglabglab tsjoemptsjoempglabglab overgaand in iets dat klonk als tsjopsloptsjopsloptsjopslop tsjopsloptsjopsloptsjopslop en toen grgltsjgrgltsjgrgltsj een tijdje en toen kwam er een hele berg zeepschuim onder het scheidingswandje door met haren erop die mijn halve doesvloer bedekte en dat allemaal in de tijd dat ik me net stilletjes had ingezeept met de Poolse handzeep die ik onderweg naar Lviv had gekocht en waar ik heel zuinig mee doe want hij is bijna op en ik wil ook in Polen nieuwe halen en dan ook diezelfde. Dus dan moet ik aan alle zeepies gaan staan snuiven in een sklep ergens daar dus dat kan ook nog wel een dingetje worden. Dus toen ging ik die zeep gewoon verder heel stil afspoelen en toen werd er nog een keel geschraapt en wat slijm geloosd en toen was hij nog eerder klaar ook.

Dus nu voel ik me echt onzeker of ik wel meekan kwa eigentijdse doesbeleving of dat ik iets gemist heb. Tijdens het avondmaal zojuist heb ik als troost bedacht dat het misschien een typisch duitse doesbeleving was, naast me, en dat ik gewoon in een andere traditie ben opgevoed van hollands stil doezen (HSD).

sienerieIk ben vandaag verder geroetejoet en het was opnieuw zeer plezant met weinig auto's en veel bomen die schaduw gaven. Er zat ook wat onverhard bij, maar niks schokkends verder dus wat mij betreft was het weer zwaar okee. Ik ben maar door 3 auto's ingehaald vandaag of zo. O ik moet zo de url van deze pagina even naar roetejoe sturen dan kan Pascal daar meelezen. Hij wou feedback, dus ik ga elke dag speciaal voor hunnie zeggen hoe de route is bevallen. Net zoals ik dat vroeger met de roeteboeken deed. Het voordeel van roetejoe is dat ze er geen verhaal bijdoen waar je dan over kunt struikelen, dus ik neem aan dat er een wat mildere recensie gaat volgen de komende weken. Bovendien zijn het Vlamingen en daar wil ik altijd beleefd tegen doen omdat het geen hollanders zijn wat in mijn ogen getuigt van kieskeurigheid kwa geboortegrond en weetikveelwatnogmeer.

lufEr was ook weer sprake van graffitti op een oprit naar een brug over een snelweg en dat meisje heeft een WO1 knuppel achter haar rug. In WO1 werd er nog met knuppels in de loopgraven gevochten en dat heb ik van de smurf geleerd die het weer weet van de treeler van Battlefield 1 op joetjoep dat hij daarna prompt voor z'n verjaardag heeft gekregen van mij hoewel hij officieel nog 5 jaar moet wachten tot hij het mag spelen zonder trauma's op te lopen. Nu heeft de smurf de black metal ontdekt een jaartje terug dus ik denk niet dat hij nog getraumatiseerd raakt van iets dat zachter is dan 120 Db dus als ze moeder komt zeuren dan is dat mijn kant van het verhaal.

Overigens. Als je bij de kemping in Beuningen gaat kamperen dan kan je beter niet op dat veldje direct bij de parkeerplaats gaan staan want daar komen sogges vroeg auto's aan en af dus ik heb er niet zo heel best geslapen. Je kan ook verderop staan en daar is ook schaduw dus dat weten jullie nu ook. Ik vind het nog steeds een leuke kemping ondanks de schoonmaakploeg met die emmers en de slaande portieren en zo. Stom genoeg sta ik nu weer naast een parkeerplaats omdat het trekkersveld nu eenmaal bij de parkeerplaats is hier. Eigenlijk wilde ik naar de supermarkt die Osmand verderop had aangeduid om water te halen en dan ergens in het bos te gaan staan maar die supermarkt was een meubelzaak geworden dus toen dacht ik laat ik dan maar naar die kemping gaan want ik heb te weinig water voor een boesjnacht. En het kost een tientje, wat niet heel veel is maar wat budgettechnisch wel om wildkamperen vraagt de rest van de week. Bij wijze van spreken.

picknicktipIk ga nog een tip geven voor fietskampeerders en dat is hoe je je fiets aan een picknicktafel kan zetten. Eigenlijk is het geen tip maar een foto. Ik meende om half 12 te horen dat iemand niet doorhad dat mijn fiets op slot stond want het val niet erg op en toen moest ik wakker worden en me slaapzak uit en 2 ritsen in me tent open doen en me hoofd eruit om te kijken en toen was er niemand dus misschien dat ik gewoon eng gedroomd heb.

En het is de linker trapper die vast zit dus die zou je in theorie los kunnen maken met een sleutel 15 maar dan moet je wel als fietsendief weten dat daar links schroefdraad in zit en als je mijn fiets wil jatten heb je geen verstand van fietsen dus dat is wel reden tot lage verzekeringspremie. Nu we het daarover hebben: ik weet waarom ik altijd van die lange tochten wil rijden en dat is omdat ik een doorlopende reisverzekering heb.

Hoewel ik die vroeger niet had en dan betaalde ik voor 3 maanden wat ik nu in 2 jaar betaal of zo hoewel mijn erfgenamen wel minder krijgen nu als ik onderweg wordt platgereden.

Je kan niet alles hebben. 

05-07-2018 17:33 :: Karmakilometers

wat zijn het en wat kan ik ermee?

sienerieIedereen heeft het altijd over west duitsland en oost duitsland en je zou haast vergeten dat er ook nog een noord duitsland bestaat. Ik denk dat ik daar zit nu, hoewel je ook kan zeggen dat ik een beetje in het midden zit, maar er zit niks op het kompas voor midden hoewel oost en west wel in het midden zitten maar alleen als je naar het noorden of het zuiden fietst. Nou was ik al geen held in aardrijkskunde, maar het wordt er met de jaren ook niet beter op. Komt natuurlijk ook doordat we niet meer met de kaart reizen tegenwoordig maar alles met de telefoon gaat.

Ik denk ik doe er even een plaatje bij voor Pascal dan kan hij zien wat het onverharde ongeveer is hier. Ik had een prettige dag want toen ik vertrok stonden alle windmolens een beetje uit hun neus te vreten en om een uur of 1 werden ze plots wakker en toen had ik wind mee. En ik was vroeg weg want ik moest een diagnose stellen wegens luchtbeddenpech. Opnieuw. GElukkig had ik een heel meer voor me tent dus daar heb ik toen me luchtbedje ingedaan en toen dacht ik ik kan wel gaan zitten wachten tot me luchtbed droog is en er dan lijm opdoen en dan nog drie kwartier wachten of ik kan de hele boel gewoon inpakken en gaan rijden en 100 kilometer verderop alles plakken als ik me tent ga opzetten.

sieenerietjeDat laatste was natuurlijk veel handiger en omdat ik zo'n handige jongen ben had ik uit me hoofd geleerd waar de gaatjes zaten en toen kwam ik hier naast een kanaal in het bos en toen was ik vergeten waar de gaatjes zaten. Dus ik met me luchtbed naar het kanaal en ondertussen dat ding opblazen en toen ik terugkwam zei me fiets als je een rokje had aangehad had je zo in een doedelzakorkest gekund metd at ding onder je arm ik zeg hou je erbuiten we slapen niet allemaal staand. Maar verder hadden we wel een goeie dag, want de rare kraak die we hadden als we onverhard reden was verdwenen en ik denk dat het komt omdat ik het aldizakje met antihoestsnoepies beter had ingepakt. Me fiets zit echt lekker in ze freempje en wat ook altijd helpt is als je windkracht 4 meehebt.

Overigens was het merendeel prima verhard vandaag. En we zagen weer net zo veel tractoren als auto's vandaag waarbij het opviel dat er ook nog best een paar van die auto's servicewagens waren voor tractoren dus ik denkl dat die eigenlijk niet meetellen. Als iemand deze roete in een boek zou gieten, dan zou die roete van alle aanwezigen een staande ovatie krijgen als die in 2019 wordt gekozen tot Europese fietsroete van het jaar. En het zou niet eens onverdiend zijn want ik had op 8 km van de kemping een Lidl EN een Aldi en er waren overal om de 3 kilometer al of niet overdekte bankies en om de 5 kilometer plekjes waar je makkelijk een nachtje kan wildkamperen zonder kans op ontdekking.

We zagen nog wel even bergies vanochtend en we reden er ook op af, maar we gingen net ervoor links af en er werd haast niks op- en nedergehobbeld vandaag. Ik denk dat dat het teutonenbergerwoud is waar de R1 doorheen loopt of zo, dus ik heb daar al eens uitgebreid gemountainbiked met 30 kilo bagage terwijl dat eigenlijk niet mocht van het roeteboek. De details staan bij het verhaal naar Lviv en je kan er dus ook gewoon omheen fietsen hebben we nu ontdekt. Als dat het teutonebergerwoud is natuurlijk wat we niet weten want we hebben geen kaart. En we zijn slecht in aardrijkskunde. Maar dat had ik al gezegd.

O ja. karmakilometers zijn kilometers boven je dagafstand. Mijn dagafstand is 100 kilometer en als je dan 108 kilometer rijdt dan heb je dus 8 karmakilometers verdiend. Je kan ze opsparen, maar je kan ook de volgende dag bij 92 kilometer zeggen toedeledoki allemaal ik maak me karmakilometers op. Als je er 100 gespaard hebt dan mag je een rustdag, maar dat is dan wel weer kostbaar omdat je daarna weer op 0 begint. Dus daar ben ik persoonlijk geen fan van.
Het stomme aan het systeem is dat als je van de roete afmoet om naar een kemping te fietsen (die net als de Lidl's en de Aldi's ook ruim voorhanden zijn) dan rij je om en dan tellen die kilometers eigenlijk niet mee voor de karma, hoewel je ze wel gefietst hebt. HEt is dus vanuit het karmakilometerbeginsel zaak om je kemping zo dicht mogelijk bij de roete te zoeken.

Ik heb net ook iets bedacht voor karmakilometers met wind tegen, want die tellen zwaarder. Ik had de eerste dag behoorlijk wind tegen maar toch iets van 135 kilometer gefietst. Die 35  kilometers zouden dan + 0,5 x 35 = 17,5 karmawindkilometers extra moeten dingesen en dan kom je uit op 52 karmakilometers inclusief (karmakilometers worden naar beneden afgerond). Als je windkracht 4 tegen had dan is het keer 0,4 enzovoorts en zoverder. Het is een voorstel, maar ik denk dat dit gewoon europees ingevoerd zou moeten worden. Misschien dat e rnog wat met stijgingspercentages ook moet, maar wie dan fietst wie dan zorgt.
Ik ben trouwens alweer vergeten hoeveel ik er ook alweer gespaard had omdat ik de hele week al bezig ben met de formule, maar ik heb toch het goede karmagevoel omdat ik elke dag boven de 100 zit.

Ik zit hier trouwens naast een boom te zitten waarvan ik net dacht stond jij er al toen Nietzsche leefde en dat denk ik wel want het is best een dikke boom en Nietzsche ging in 1900 dood. En het is een Duitse boom. En toen bedacht ik daarna dat ik alleen nog maar filosofen serieus ging nemen die ook als fietsenmaker hebben gewerkt, omdat ik in de dagelijks praktijk heb vastgesteld dat de meeste mensen zonder die ervaring toch eigenlijk niet weten waar ze over lullen en het ruimt ook lekker op in je boekenkast.

06-07-2018 18:33 :: Irgendwie irgendwann irgendwo

lalala

bosss!Nena zong dat. En Kim Wilde ook nog en ook nog een keer samen. Staat op joetjoep, ergens. Nena had ook een liedje over luchtballonnen toen en dat zou nu niet meer kunnen want er is nu een ballonnenverbod in de maak in euverband. Ik heb niet zo heel veel met ballonnen, dus ik lig daar niet wakker van maar het is wel raar dat wat in de jaren '80 heel politiek korrekt was (het is een antioorlogsliedje eigenlijk) nu ineens niet meer kan. Of de tijd gaat snel. Of ik word oud. Dat kan ook.

kutkanaalDe dag begon met een lekke band. Voor. En plakken. Als je naast een kanaal staat, kan je meteen daarna je handjes wassen dus dat was handig. Om eerlijk te zijn heb ik ook de hele dag langs een kanaal gefietst. HEt mogen ook meerdere kanalen geweest zijn. En alle paden waren onverhard. Dus ik heb 12 karmakilometers opgenomen vandaag want ik was er even klaar mee. Een tip voor pAscal misschien: als je voor iemand een roete uitstippeld die langer is dan 300 km, dan is het misschien handig om na 40 km onverhard jaagpad even een stukje asfalt in te lassen. Ik bend at zelf na 60 km gaan doen, want dat rijdt gewoon veel harder en ik had een goeie wind mee ook. En ik zag dat je voor morgen nog 100 km onverhard kanaalpad hebt ingepland dus ik vrees dat ik even geen zin meer heb en dat ik ga afwijken van de roete. Een beetje kanaal: okee, maar 200 km achtermekaar is iets te veel van het goeie.

Ik kwam wel een jongen tegen nog die ook een koele fiets had. Het was ook een 26" Trek MTB van 20 jaar oud, maar dan een stalen uitvoering en hij had er een starrevoorvork met een lowrider opzitten. Geen tasjes, want hij was even lekker buiten. Hij gaat over twee weken naar de Povlakte via Slovenieje ik zeg leuk, dat heb ik ook gedaan. Dus toen gingen we het daarover hebben en over je dingen opladen onderweg en hij hep een forumsladert in z'n stuurbuis dus dat was ook herkenning. We gingen wel langzaam rijden toen, maar het was echt gezellig omdat we helemaal op 1 lijn zaten brombeerenzeg maar. Ik kreeg een hand toen hij rechtsaf moest en ik naar een ander kanaal. Leuk om te merken dat ik niet de enige gek bent bent die met weinig middelen ver komt. Misschien moet ik een forum beginnen voor mensen zoals hij en die fietsen strippen en er dan dingen opdoen weer en er heel ver op gaan rijden. Ik vrees dat we dan wel de enige twee zijn.

Ik had gister bromberen in de supermarkt gekocht. Supermarkt is trouwens soepermarkt in het duits, dat had ik in de gauwigheid ook even aan hem gevraagd. Ik wist al dat er gummibehren ook bestaan in Duitsland en die zijn van Haribo. Ik had vroeger een half Oostenrijksvriendinnetje (ze was heel maar de moeder was oostenrijks bedoel ik) en die vrat die de hele dag door. Haribo macht kinder froh und eltern hoeren  (duits voor horen met twee puntjes op de o, zeg maar) auch dazu of zo was de reklameleus toen. Het rijmde dus er moet nog wat tussen. Als ik er morgen opkom dan laat ik het weten.

Ik heb 12 karmakilometers opgenomen vandaag want me luchtbed was nog een beetje lek. Ik had in het kanaal gekeken en ik dacht er zat toch nog een lekje aan de andere kant maar ik zag geen bellen gisteravond dus toen dacht ik dat zal zichzelf dan wel magisch hebben aufgeloscht. Het was een heel klein gaatje ook. Maar dat was dus niet zo en daar kwam ik na 4 uur slaap achter. Dus toen blaasblaasblaas en toen weer 4 uur geslapen. Maar ik voel me wel moe vandaag een beetje dus ik dacht toedeledoki ik heb zat karmakilometers en de volgende kemping is op 48 km en er zit geen tof bos meer tussen dus ik ga in dit bos staan waar ik nu sta. Zit. De tent staat nog niet.

leuk!De leuke dingen dan. Er zat een leuk stukje in tussen twee kanalen vandaag. Ik heb een nieuw abonnement en ik heb van de week opgezocht dat ik de hele reis in zone 1 zit dus ik mag overal hetzelfde als in Nederland. Ik zat vorig jaar bij tiemoobaajl en daar had ik 1 gieg voor 20 euri per maand en nu heb ik 5 gieg voor 10 euri en gewoon overal. Dus me telefoonabonnement en me doorlopende reisverzekering roepen nu dezelfde emotie bij me op. Vorig jaar ging Tom Dumoelin lekker in de Giro en toen moest ik bij tiemoobaajl fors bijbetalen want ik ging dan de intervieuws en de samenvattingen kijken en straks begint de toer en dan ben ik van dat gezeik af in ieder geval. Dus daar ben ik ook blij mee. En de dekking van tiemoobaajl was ook matig in Nederland kijk maar naar dat verhaal van de smurf toen we op terschelling zaten. Smurf als je dit leest: ik mis je. Ik zal morgen een kaart kopen.

Na het verhaal over mijn doesbeleving is de helft van de nieuwe bezoekers afgehaakt zag ik in de statistieken dus we zijn weer min of meer onder ons. Ik schrijf dit overigens voor me eigen dat ik weet waar ik was  en wat er in me omging toen en ik kan soms hele reizen met veel plezier terug lezen zo van o ja dat weet ik nog. Anders wordt het allemaal een beetje een grijze brei omdat de details vervagen zeker als je ouder wordt ook met alles wat daarbij hoort en zo of zo.
Ook leuk voor de fase na de middelmatige leeftijd als ik in een zorgcentrum verblijf hoewel ik dan denk ik geen wifi mag als ze je surfgedrag controleren daar. Ik denk dat ze dat wel doen in een zorgcentrum en zeker tegen de tijd dat ik er aan toe ben want dan weet helemaal niemand meer wat privacy ooit was. Maar goed, die gooi ik hier ook te grabbel, dus misschien moet ik ook maar aan de zelfcensuur een beetje. Aan de andere kant denk ik dat ik het dan niet meer leuk vind om terug te lezen en we hebben vrijheid van meningsuiting in dit land. En ik ben straks in Polen en daar mag ik ook weer spreken over de Poolse concentratiekampen wat eerst bij wet verboden was wat ik niet wist toen ik daar was de vorige keer en ik langs Sobibor gefietst kwam. Maar misschien dat ik deze trip nog langs een ander concentratiekamp rij en dat ik me dan bevrijd voel.

07-07-2018 16:40 :: Flexitarier

iedereen lust het

dinotrektorWeten jullie wie een nieuw vriendinnetje heeft gevonden in Braunschweig? De Trektor! Hij wou gewoon niet weg toen de foto af was. Dat zijn dingen die je niet overkomen als je langs kanalen fietst de hele tijd. Of er moet een kanaal naar Loch Ness lopen.

Gisteren begon de dag bewolkt en miezerig. Ik had wind mee dus ik ree in m'n t-shirt, maar de mensen van de andere kant waren gehuld in plastiek. Het duurde tot half 3 of zo voordat de zon er weer doorkwam, dus dat was de eerste regen die ik had dus we mogen niet mopperen want eigenlijk was het motregen. Vanochtend zag ik de zon al onder de buitentent doorpiepen. HEt luchtbed was hard gebleven en me voorband ook die ik gisteren tot 4 bar had opgepompt en er mag een bar bij nog maar ik dacht dit is handiger met al dat onverhardde de hele tijd.

toffe graffitieIk zat vandaag op de Osmand en dat ging dus door Braunschweig. Ik wil u even meenemen naar de Berliner Strasse. Daar zit een ambachtelijke slager en die had z'n zijgevel opgefrist met een 3generatiegraffittitekening waar ik meteen van onder de indruk was. Dus ik een foto maken met in me achterhoofd dat ik er in de loop van de dag wel een supercynisch-duitsvijandig rotonderschrift bij zou verzinnen. Maar toen kwam de slager naar buiten. Hij zegt waar ga je heen ik zeg Finland hij zegt op de fiets ik zeg ja, Helsinki en dan nog iets naar het noorden denk ik. Hij zegt zo hee dat is een end ik zeg ga wel dus hij lachen. Ik zeg wie heeft die muur beschilderd hij zegt dat hebben wat vrienden gedaan op basis van drie foto's ik zeg kuhl hij zegt ja he. Komt er net een koelauto met frisch fleisch achteruit ingeparkeerd over het fietspad dus ik opzij en hij aanwijzingen geven. Ik zeg nou ik ga verder hoor doei hij zegt wageffe dus ik weer terug. Loopt ie z'n zaak in en hij komt eruit met een worssie ik zeg ik hoef nie hoor hij zeg jawel neem lekker mee man dus ja heb je net een leuk gesprek met een varkensslager gehad dan kan je dat niet weigeren.

bord ost deutschlandMaar de goeie lezer alhier had al ontdekt dat ik al ruim een jaar geen varkensvlees meer eet wegens mijn traumatische varkensstalekspeeriejens in Kaataalonieje onderweg naar Sebielja waar we nooit aankwamen (zie elders op deze webstek) dus ik pak dat worssie aan en doe het in me fietstas en ik geef de beste man een hand en ik rij weg. Ik denk godverdomme dat heb ik weer en toen kreeg ik onbedaarlijk de slappe lach. De mensen op het fietspad aan de andere kant van de Berliner Strasse keken raar op. zelfs, maar het was echt te gek voor woorden. Het duurde bijna een half uur voordat ik weer rechtdoor kon fietsen.

Het heuvelt een beetje hier en dat is leuk, zeker met wind mee. Middenblad heuveltje op en dan buitenblad heuveltje af. Fietspad meestal naast de weg en soms gewoon tussen het verkeer op de B-weg. Duitsers rijden bijzonder hoffelijk en ze behandelen je als een auto als ze je in moeten halen, dwz wachten tot er geen tegenligger te zien is. Ook halen ze niet in bij onoverzichtelijke bochten. Waar ik in Belgie of NEderland de berm in word gereden accepteert de duitser dat hij/zij 2 seconden later op zijn/haar bestemming zal arriveren. Ze zijn hun tijd ver vooruit hier.

Ik heb vandaag weer een bijzonder goeie indruk van het Duitse volk gekregen. O wat ook leuk was: ze hebben championschips in de soepemarkt hier met een duits vlaggetje en een voetbal op de zak en die zijn allemaal afgepijsd nu natuurlijk omdat de mansjaft dus weer terug is van de WK dus die had ik gekocht dus er staat een vent achter me bij dekassa en die zegt o kijk champions chips ik zeg ist mir egal ich bin hollander dus toen zei hij wat terug terwijl hij boos keek maar dat verstond ik niet dus ik heb vriendelijk geglimlacht en me chips ingepakt en die ga ik nu opeten. Niet helemaal want het is een hele grote zak chips dus ik denk dat je er met het hele gezin tot aan de finale uit moest kunnen eten.

VErder ben ik vandaag officieel oost-duitsland ingereden want er stond een bord langs de kant van de weg. Is dat een pleonasme eigenlijk? Je kan ook gewoon zeggen langs de weg. Ik denk het wel. Best mooi wat je allemaal op latere leeftijd nog in het leven kan ontdekken. 
Morgen is het zondag en ook op dat vlak lopen ze voor hier want er is volgens mij niks open dus ik heb een belachelijk record gevestigd want ik heb viereneenhalve liter water op me fiets en ook nog een sjokotoetje en voor twee dagen ontbijt lunch en diner. Spaghetti. Jullie zitten allemaal te wachten op de praktijkervaringen met de bedoewienensoep maar ik ga die pas maken als ik de pasta zat ben en dat zou maandag ongeveer wel eens het geval kunnen zijn.

Hebben we allemaal iets om naar vooruit te kijken.

08-07-2018 17:51 :: Zandzakken voor de deur

oprukkende bakteries

bush_We stonden eerst een stukje verderop, maar toen dacht ik sta ik hier handig als het bos in de fik gaat en toen dacht ik nee ik sta niet handig als het bos in de fik gaat. Maar wat is de kans dat het bos in de fik gaat. 0,01% of zo. Maar het is droog en het waaide hard en ik zat aan de lijzijde zeg maar en toen ben ik een ommetje gaan maken en toen had ik een pirotechnisch beter plekje gezien en toen zijn we daarheen verhuisd. En weten jullie wat? Ik had net zo goed op de ouwe plek kunnen blijven staan maar als je een reisverzekering hebt dan wil dat nog niet zeggen dat ik ooit een fiets als deze terugkrijg. Ik weet wel zeker van niet. We hadden maar een half tentje afgelopen nacht. De derde nacht achtereen in de bush als ik me niet vergis. Omdat ik alleen weet hoeveel haringen ik heb bij ene hele tent had ik vanoggend niet geteld en nu zag ik net dat ik er eentje vergeten ben. Maar ik sta op een kemping dus ik ga zo even een rondje lopen en dankomt er vast wel eentje tevoorschijn ergens. Bovendien heb ik er altijd 1 teveel bij me.

wegIk had weer doesperikelen maar van geheel andere aard. Ik ging me kop kaalscheren met me batterijen tondeuse en die scheidt er halverwege mee uit. Dat is dus me nachtmerrie want hij is al een keer getweeked omdat de schakelaar kapot was. Dat was op een kemping in slovenieje (zie krowaatieje op deze site) en af en toe haperde-ie een beetje maar nu sta ik hal;f kaal voor de spiegel. Dus ik denk dan maar met me scheermes. Als je een cm haar hebt gaat dat heel vervelend en ik had ook geen spiegeltje extra om te kijken hoe het er aan de achterkant van me kop uitzag. MEt de tondeuse kan ik het op gevoel, maar ditw as een nieuwe ervaring. Komt er natuurlijk ook een duitser die wil doezen en die lacht zich helemaal gek ik zeg dat ding is kapot hij zegt je hebt wat stukkies gemist ik zeg schade. Dus hij doezen en ik verder scheren en alles vijf keer dus uiteindelijk die duitser uitgedoeched en weg en ik ook tevreden dus ik doe het beschermkapje op me kapotte tondeuse en hij begint het gelijk weer te doen.

Ik bedoel: dit is geen vakantie. Dit is gewoon echt hard werken.

HEt was 26 graden, de wind was matigjes en half mee soms tegen, het wegdek was meestal verhard en soms onverhard, er waren geen kanalen alleen eentje die we overstaken en het was zondag en het kan aan de roete liggen of aan de zondag of aan allebei maar ik heb drie auto's geteld vandaag. Nouou 5 dan. Maar niet veel meer. Het was goed te doen, dus Pascal kan weer aan de gang met andere dingen. Werkoverleg of zo waar hij in gaat brengen dat als een tocht langer dan 300 km is dat er dan een saaiheidscheck inmoet. Lijkt me  echt leuk om te programmeren, maar ja ik doe ander werk tegenwoordig. En er zijn ook slimme Belgen; ik denk bijvoorbeeld aan het nationale voetbalteam waarvan ik hoop dat ze wereldkampioen worden alleen al omdat collega spartasupporter hugo borst ze volledig zat af te zeiken op de nos vorige week.

Overigens. Tijdens de klassiekers viel het me wel op dat ze nog fors religieus zijn in Vlaanderen want er werd overal langs de weg (niet de kant van de weg) gewaarschuwd voor rode duivels op brede beeldschermen. Gelukkig heb ik een heel klein beeldschermpje dus ik ben er netjes doorheengefietst maar stel je voor dat je leptop een exorcisme moet. Ik denk niet dat-ie dat zou overleven want hij is nu al helemaal harriewarrie. De F9 toets heb ik op de deleteplek zitten want die was er afgepleuderd en ik zou echt nietw eten wat je met een F9 toets kan doen. Bovendien is dit linux dus dan kan je dat allemaal zelf aanpassen. Echt tof.

Dus er werd regulier gefietst vandaag. Misschien moet ik nog even melden dat ik door iets gebeten ben in mijn lid. ME pik, dus. EN het jeukt. En het is rood. zandzakken voor de deurEn ik weet niet wie of wat de schuldige is maar ik denk een beestje. Ik hoop een teek want dan kan je zeggen er zat een tick on my dick als je anglofiele collegafietsers ontmoet ergens. Aan de andere kant hoop ik ook niet dat het een teek was want dat zijn enge beestjes. Dsu ik ga kijken nu of hij rood wordt/blijft af en toe en proberen discreet te krabben. Ik heb pillen bij me maar daar word ik niet gelukkig van, maar dat word je ook niet van de ziekte van Lyme. Ik denk dat het een heel kleintje is geweest als het een teek was en kleintjes lijken mij onschuldiger. Er zitten minder bacteriejen in ook, lijkt me. De wijze les is volgende keer licht aan en kijken ook als je er net wakker van wordt en niet hard krabben en de correcte procedure volgen met de pincet en zo. Pfff. Had ik al gezegd dat het helemaal niet op vakantie lijkt?

Ze hebben hier ook watersnood af en toe en wat dan wel leuk is dat ze dat vereeuwigen op een electriciteitshuisje. Wat mij opviel is dat ze werkhandscheoenen aanhebben en ik heb me vandaag 55 kilometer afgevraagd of dat die bij de gratis zandzakken zaten of dat ze nog 2(!) paar in de schuur hadden liggen en ik neig naar de eerste oplossing.
Ik weet niet waar ik vandaan kom en ik wete niet waar ik nu ben. Kijk maar even op de kaart. HEt maakt me ook niet uit, want het gaat om de kilometers. Ik had gisteren de opgenomen karmakilometers van de dag ervoor al aangevuld en vandaag zit ik op 105 maar 5 km van de roete wegens naar de kemping. Het is een 4**** 17 euro kemping, maar na drie nachten gratis kan bruin het trekken. En ik heb net een handwasje gedaan en de hele afvoer van een wasbak verstopt met bushhaar en dat is ook wat waard.

09-07-2018 21:30 :: Een dagje Berlijn

kerrevens voor vogels

vogelkerrevenhuisjeIedereen die een vaste plek op de kemping waar ik de naam niet van weet heeft had een vogelhuisje gekregen in de vorm van een kerreven dus er hingen overal kerrevens in de bomen. Dat was wel leuk bedacht.

Aan de andere kant was e rook iets niet leuk en dat was dat me koelbloe luchtbedje (bestel nooit luchtbedden bij een electronica webshop) niet meer geplakt wilde worden. Dus ik werd om 2 uur vanacht wakker op de grond en toen dacht ik bekijk het maar ik ga morgen in BErlijn een nieuwe kopen. Dus toen zijn we autoluw naar Berlijn gekacheld totdat ik doorkreeg dat we omreden en toen ben ik autorijk gaan rijden als dat het tegenovergestelde van autoluw is.
Ik had in de Osmand op outdoor store gezocht en toen had ik er 3 op 15 km of zo en dara ben ik toen heengereden maar het was een soort outletparadijs en ze verkochten er alleen maar outdoor kleding dwz norfees en jackhuppeldepupiets met wolf en er zat ook nog een zaak die jagerbenodigdheden verkocht (groene hoedjes). Ze hadden alledrie gemeen dat ze geen luchtbedden hadden.

berlijnDus ik door karren en toen kwamen we in BErlijn en daar was de eerste zaak niet bestaand ofwel weg. Dus toen ging ik een beetje zoeken en toen kwam ik nog bij een pliessiebenodigdheden winkel (waar ik vergeten ben pepperspree te kopen) die ook als outdoorstore in Osmand stond en toen nog een andere kledingwinkel, een sportzaak met aldiluchtbedden en toen ben ik gaan lunchen op een bankie want ik was de hele stad al drie keer doorgeweest. Dus toen ben ik in goegel gaan zoeken op campingstore berlin en dara kwam een hele grote naar boven dus die heb ik toen aan osmand gevoerd. Maar het leuke was dat er onderweg ook nog ergens eentje was en die heette globetrotter berlinGlobetrotter dus ik dacht die moiet ik hebben en dat was me toch een zaak echt niet normaal. IEts van 28 rijen ste;llingen met allerlei dingen voor de outdoor. En ook de goeie merken zoals thermarest waar iedereen problemen mee heeft en exped waar ook iedereren problemen mee heeft.

sfeerplaatjeMaar ze hadden ook een eigen merk voor 89euro90 met een pompzak net als exped wat ik handig vond, maar dan het modelletje thermarest met horizontale banen ipv vertikale dus die heb ik toen gekocht. Ik heb er nog geen foto van. Dus dat was Berlijn vandaag. Ik sta nu op een kemping want ik had vanochtend bij een Aldi een magnetron maaltijd met rooie kool gevonden en ik dacht als ik nou naar een camping ga dan kan ik dat in de magnetron gooien en nou hebben ze hier dus geen magnetron. Dus toen heb ik alles bijmekaar in het pannetje gemikt en dat werd ook warm en het was goed te doen alleen de volgende keer kan ik er wel 2 nemen. Die maaltijden kosten 1,80 of zo, dus daar kan je je geen buil aan vallen maar het is niet heel veel. Maar wel lekker na een week pasta met tomatensaus in ieder geval.

De kemping heet Camping am Mahlower See en het leuke was dat het 10 euro 10 kost hier en dat betekent dat ik pesies 100 euri over de balk heb gegooid, vandaag, maar dat ik d e rest van de trip niet meer op de grond wakker denk te worden en dat is me best wat waard. Het hoeft geen vakantie te zijn, hoewel ik gister eigenlijk best aardig op de grond heb geslapen, nog. Ik denk alleen heel de tijd dat ik in Zweden op rotsblokken moet slapen dus vandaar.
Voor wat betreft me Lymeleuter heb ik besloten geen risico te nemen dus ik ben aan de penicilline die ik van me huisarts had meegekregen. Misschien dat-ie er nu niet afvalt, dus.

10-07-2018 19:47 :: Wat een verhaal!

ik las een boek vandaag

kutluchtbetje van coolblueKijk daar leitie. Me ouwe luchtbedje. Weggegooid voor de reesieklage en misschien dat het daarna als iets nuttigs terugkomt. Ik twijfel er hard aan. Ik heb vandaag 55 karmakilometers opgenomen want ik was onderweg naar Lviv op deze kemping geweest en ik wilde er persee weer naartoe. Het is een vereniging en ze hebben pompen waar drinkwater uitkomt en karretjes met zonnepanelen zodat ze die in de zon kunnenn zetten als hun kerreven onder een boom staat. Alles werkt met zonneenergie. Alleen dee de does het de vorige keer zonder er 50 cent in te gooien en nu dus niet meer. En dezelfde mevrouw die me destijds inschreef dee het dit jaar weer en ze was toen al gammel en ik ben blij dat ze nog leeft want het is een aardige oostduitse mevrouw die Inge heet dan weet ik dat de volgende keer. Misschien dat ik op de terugweg nog even langskom hier.

R1Maar het was dus maar een klein stukkie van de vorige kemping, dus ik heb een halve rustdag want ik heb ook nog ontzettend langzaam gefietst omdat er een regenwolk hing op de weerplazaradar vanhebikjoudaar en die heb ik dus vermeden. Ik stond gisteren naast een nederlands stel dat ook op de fiets was maar dan met de trein naar BErlijn en dan door naar Venetieje en ze hadden duidelijk 0 ervaring en hij ging z'n binnenband verwisselen en ik heb me echt moeten inhouden om het niet voor te doen maar ik had geen zin in vieze handen en ze hadden zelf een roete verzonnen en ze wisten duidelijk van toeten noch blazen dus ik heb me onthouden van goede raad. Als ze het fietsvirus te pakken krijgen komen ze vanzelf een keer op deze site hoewel daar niet opstaat hoe je een binnenband kunt vervangen zonder het gebruik van 3(!) bandenlichters.
Onderweg hieroheen kwamen we een bordje van de R1 tegen dus ik moet er al eerder geweest zijn maar het stond me niet bij en sindsdien is dat bord ook niet meer schoongemaakt zo te zien. Me tent stond om half twee of zo en toen begon het te regenen en toen ben ik op me nieuwe diepzeeblauweluchtbedje met de horizontale banen gaan liggen en ben ik verder gaan lezen in mijn leesboek zijnde de monk of mokha van Dave Eggers die eigenlijk alleen maar gave boeken schrijft en verdomd dit was er ook weer zoeen want hij is de enige die koffie uit Yemen echt 250 bladzijden helemaal adembenemend kan maken dus als je toevalli op zoek ben naar een kadootje voor een wereldverbeterende vriendin waar je echt indruk op wilt maken: dit is de present. Jammer dat het uit is want wat moet ik nu lezen verder? Alle boekhandels zitten denk ik ook in Berlijn en ik heb geen zin om terug te rijden ondanks dat het vlakbij is en vooruit is Polen en ik weet niet of ze daar al klinkers hebben inmiddels.

En ik heb nog een uurtje liggen pitten ook dus ik hoop dat ik de slaap kan vatten dalijk. O leuk er komt iemand vragen of ik naar de voetbal wil komen kijken zo en ik vermoed dat het Belgieje Frankrijk is dus dan zien we toch nog rode duivels op brede schermen deze zomer.

Allez De Bruyne!

11-07-2018 17:41 :: Toevallige ontmoetingen

deel 4

mohlenseenordIk was er vroeg bij vandaag. Na het verlies van de Belgen - het gaat te ver om van winst van de Fransen te spreken - heb ik duchtig liggen maffen op mijn diepzeeblauweluchtbedje van het merk huppeldepup (later opzoeken). Het is een zweeds merk en ik ben onderweg naar Zweden dus dat kan geen toeval zijn allemaal. Een van de redenen dat ik niet naar Zwitserland wil is dat ik geen zwitsers zakmes heb. Als ik wel een zwitsers zakmes zou hebben dan zou ik nog niet willen want het is belachelijk duur heb ik gehoord.

Het was geen wallekindeparrek vandaag met de roetejoe. Ze doen hier fanatiek aan kasseien en dan moet je maar hopen dat de berm begaanbaar is - dat er niet te mul zand ligt en net te dikke modder. Het heeft de hele nacht geregend en ik ben droog gebleven want ik heb de allerbeste tent die er bestaat. Hij is 40 dit jaar en hij is nog nooit kunstmatig geimpregneerd en nog steeds waterdicht. En hij heet Perry van vooren en Sport van achteren. Als ik dat vertel aan mensen  dan geloven ze me maar met moeite. Maar waarom zou ik liegen over me tent als ik over me leeftijd kan liegen?

prachtig landschap!En ik was nog ergens verkeerd gereden ook met kasseien en toen kwam ik op de goeie weg en daar lagen ook kasseien. Pascal! Kasseien zijn ongewenst! Alles schudt doormekaar en zo. Als we kasseien willen gaan we de klassiekers wel rijden met 30 kilo bagage. Misschien staan ze als verhard in het systeem daar, maar het is gewoon mountainbiken met die dingen. Ze zijn trouwens wel officiele fietsroetes hier, (ik ben in Polen, nu) dus ik begrijp de keuze, maar toch. Omdat het geregend had waren de bospaadjes ook niet wat ze eerder waren maar ik heb alleen de eerste 5 meter bospad vandaag moeten lopen omdat daar allerlei bomenvervoervrachtwagens waren gekeerd en de boel volledig hadden omgeploegd. Dus het is te doen, maar niet als je hartpatient bent. Of hoge bloeddruk hebt. Of geen verende voorvork hebt. Of nog nooit een klassieker met 30 kilo bagae hebt gereden. HEt plaatje hiernaast is van een stukje R1. Ik denk dat bijna de helft vandaag afzien was wegens slecht wegdek, maar de rest reed lekker door. Als er geen bergen zijn is onverharnd natuurlijk best een aardig alternatief want ik heb vandaag regelmatig niet harder dan 10km/uur kunnen rijden op de granny.

Ik had me fiets net op ze kop want we hadden na de eerste 40 kilometer MTB-en een kraakje en ik denk dat het komt omdat de snelspanner van het achterwiel niet strak stond. Morgen weten we meer. Maar toen ik dat stond te ontdekken had ik een toevallige ontmoeting. Ik sta in een bos momenteel maar met zonder tent nog want ik wacht altijd een uurtje om te kijken of er iemand langskomt toevallig. JE hebt de grootste kans om door hardlopers, MTB-ers of mensen die hun hond uitlaten te worden betrapt bij het wildkamperen maar daar kan nu dus een categorie bij en dat zijn Polen met metaaldetectoren. Je hoort ze wel aankomen van verre want ze piepen maar ik had geen zin om me te verstoppen en bovendien staat me fiets op ze kop dus we konden moeilijk snel weg ook.
Ik weet niet of hij mij gezien heeft maar hij ging in ieder geval de andere kant op en dat wegstervende gepiep klonk best geruststellend dus ik denk dat ik gewoon hier blijf vannacht. Er is een supermarkt verderop in het dorp en daar moet ik morgen heen want alles is zo'n beetje op. en de komende 50 km is bospad zo te zien op de Osmand en 0 supermarkten.

Als ik het zat ben ga ik gewoon de R1 doen, anders, als ik die gpx-track nog ergens heb staan.

12-07-2018 18:17 :: Vanochtend in de sklep

tis een vreemdling zeker

kasseien met h2oDie meneer van middelmatige leeftijd met die baard van twee dagen en die vieze trainingsbroek en die lelijk geplakte overschoenen over z'n gympies met dat onuitgeslapen hoofd die die 4 broodjes om half 8 sogges kwam kopen... zou di eman fijn op vakantie zijn? Ja lieve lezers, je kon het aflezen aan de gezichtjes van de kassadames. Ik had geen goeie nacht genoten. De man met de metaaldetector (of een andere mafkees) kwam om kwart voor 10 savonds nog een keer voorbij gestampt, onderwijl luide kreten slakend. Misschien dacht-ie dat ik aan het jagen was en wilde hij niet verward worden met een bronstig hert , maar dan had-ie toch echt iets anders moeten roepen. Alle vogels waren toen al stilgevallen en het was gewoon spookachtig en toen begon het ook nog als een waanzinnige te regenen.

Nu had ik gezegd dat die tent van mij waterdicht is, maar dat is gewoon een leugen. Soms wel en soms niet. Gister niet. Als het echt giet als in hoosbui dan is het altijd afwachten, dus ik sliep wel om half 10 maar ik werd 's nachts wakker en toen dacht ik laat ik eens even voelen aan de binnentent want het regent echt belachelijk hard en er zaten wat vochtige plekken in. Maar aan het voeteneinde was het misgegaan omdat ik met me grote poten het doek van de binnetent tegen de buitentent had aangeduwd dus daar was het nattig. Toen ik me had opgevouwen bleef het droog daar maar er moet wel worden bijgezegd dat het niet meer echt gehoost heeft verder die nacht.

superonverhardDus dan lig je in een lekkende tent in een eng bos waar waarschijnlijk allerlei onontplofte munitie rondzwerft want waarom zou je anders met een metaaldetector rond gaan lopen daar en er is geen beest te horen en er liggen vier achteloos weggegooide petflessen een stukje verderop en ik had ook nog 2 bierflesjes rond zien slingeren en dan weet je: ik sta hier eigenlijk niet goed. Dus toen ik om half 7 besloot op te staan had ik gene idee hoe lang ik had geslapen, maar wel dat het nog regende, dat me tent zeiknat ingepakt moest gaan worden en dat ik echt erge honger had.

Ik moest naar de supermarkt die een stukje terug was, dus daar ben ik na de inpak heengereden. Ik had me overschoentjes aan en me trainingsbroek en me regenjack en toen ging ik brood en kaas halen. Ik bedacht 4 km verderop dat ik vergeten was ook water in te slaan, maar ik had nog een halve liter.. Toch moesten we na 30 km de roete verlaten voor een andere supermarkt en beter brood want wat ik had was gortdroog en ik had geen tonijn ook meer. Om een uur of 10 was het droog en kon de regenjas uit en de overschoentjes ook maar die waren wel handig om mee door de plassen te rijden dus die bleven aan.

Ik kan me niet herinneren dat ik de vorige keer in Polen ook zoveel onverhard heb gereden. Ik denk het wel, maar ik vond het geen probleem toen of zo. Misschien moet ik er nog even inkomen, maar ik baal ervan als ik weer ergens in de berm bij een kasseienweg aan het mtb-en ben met 9 km/uur want het schiet gewoon niet op. Ja dan had U niet de onverharde optie moeten kiezen, meneer. Nee dat had ik inderdaad misschien niet moeten doen. Nou ja uiteindelijk komen we toch altijd waar we wezen moeten. Maar ik vind het handiger om me fiets pas op de terugweg te slopen en ik heb af en toe het gevoel dat het een beetje teveel van het goeie is. Hoewel me achterwiel keurig recht blijft dus dat is wel goed gedaan al zeg ik het zelf. En de tik van gister was ook opgelost. Maar omdat het geregend heeft knarst en piept de hele zooi bij remmen en versnellen omdat alles onder de modder zit. Na 2 km op een "gewone weg" is dat allemaal weer weg omdat de modder dan overal van af is gevallen, maar het blijven tropenkilometers. Ik ga even kijken of ik eraan gewend raak ofdat ik er alleen maar chaggerijniger van wordt, morgen.

eu fietspad polenWe zijn niet bijzonder routetrouw geweest vandaag wegens gebrek aan supermarkten en ook zin in doorkarren af en toe. Dus toen zijn we nog op zo'n halve 2-baans snelweg terechtgekomen waar allemaal vrachtwagens denderen en er geen vluchtstrook is en hartstikke druk. Dan toch liever de kasseien dacht ik na een paar kilometer dus misschien is er ook gewoon geen alternatief voor de hobbelpaadjes. We kwamen wel op een fietspad terecht nog dat met steun van de eu is gemaakt, maar het was maar 2 km of zo en eigenlijk meer een stoep. Maar het begin is er ga zo door en blijf er fietspadengeld heensturen, want ik was er blij mee. Ik ervoer een teken van beschaving, zeg maar.

Ik zit nu naast me tent te kijken of die nog droog wordt, maar ik heb er een hard hoofd in. Ik heb wel eens gehoord dat als je een katoenen tent nat opzet en het gaat regenen en hij is nog steeds nat dat-ie dan al het hemelwater doorlaat maar ik weet niet of dat echt zo is en ik wil het liever ook niet proberen maar ja.

En ik had nog gedacht laat ik dat polyester tentje meenemen dat ik meehad naar Denemarken destijds dat kan je gewoon nat opvouwen en dat maakt geen zak uit en hij heeft destijds echt buien overleefd dat de hele kemping was ondergelopen en het sanitair vol water stond en hij had nergens gelekt. Dus die had ik een nachtje geprobeerd op de kemping in Tull aan 't Waal een week voordat ik wegging en ik vond het eigenlijk een te grote achteruitgang. Het ding laat al het licht door dus dat is gewoon onknus. En het is plestiek en er is geen voortent voor me tassen kortom ik was helemaal uit me roetiene met dat ding dus nou zit ik hier met de gebakken peren. Maar wel met me ouwe trouwe Perry en traditie is ook wat waard.

Hoewel ik erover denk om 'm toch maar eens een keer te impregneren als ik thius ben.

13-07-2018 19:13 :: Held met sokjes

en stinken ook

held met sokjesJe kan het niet heel goed zien, maar ik had me sokjes op z'n ligstuur dingetjes gedaan. Daar houdt-ie helemaal niet van, want ze stonken ook behoorlijk wegens onder de overschoentjes gezeten de hele gisteren, maar ze waren al twee dagen zeiknat en het schoot niet op. Afgelopen nacht had ik een tof bos met twee vogels en geen wind, maar alles ademde het vocht uit dat de vorige dag gevallen was. Ondanks dat het niet had geregend was m'n tent vanochtend gewoon nog nat van de vorige dag. Nou ja wel iets droger, maar niet veel.

En ja, u ziet bankjes op de achtergrond want we hebben een kemping gevonden pesies op de route en het kost maar 3 karma kilometers! Het is 10 zlotties voor mij, 10 zlotties voor Perry, de Trektor is gratis en het was 5 zloties voor de does. Na twee dagen in het bos en keihard of en on de rood was alles vies en smerig en modderig en naar en plakkerig. Een zlottie is een kwartje, trouwens. Voor de jongere meelezers: 20 zlotties zijn 5 euri. Jezis mina wat was ik hier aan toe. HEt was wederom 1 der beste doeses ever. De andere allerbeste does was ook in Polen, trouwens en dat staat bij het verhaal naar Lviv. Deze had als extra lekkerheid dat de helft van de lampen het niet deed, en dat er warm water wasemde waardoor het een beetje de sfeer had van het turks bad in de jeugdherberg in Istanbul. Dat zegt jullie misschien weinig, maar daar heb ik niks mee te maken, toevallig. En ik heb een tof plekje gevonden met wind dus me tent was in 10 minuten helemaal droog gewaaid - net als me sokjes maar die laat ik nog even zitten om 'm te plagen - en het is een soort van staatsbosbeheer kemping met een educatief huisje erbij waar de deur van op slot is en een boswachter. Ik heb goed gekeken naar de andere tenten en vervolgens bedacht waar de amateurs/kinderen/opgroeiende pubers zitten en daar sta ik maximaal ver vanaf. God wat ben ik hier aan toe. Ik voel me bijna weer mens.

mul zandDe boswachtert heeft z'n auto geparkeerd op de oprijdinges naar mijn tent dus men kan hier niet naar boven rijden dus ik denk en hoop dat ik alleen sta min of meer hier vannacht. Ik ben bekkaf wegens variabel wegdek in allerhande richtingen. Gravel, zand, mul zand, zand waar je in vastloopt, kasseien, boomwortels, asfalt, asfalt met gaten, gerepareerd asfalt wat niet helpt en tomdumoulingrade asfalt. En een stukkie dat ik echt zeker wist dat het ook in de R1 zat en dat ik er al eerder was geweest. Er stond een overdekt picnictafeltje en juist toen ik me makreel in tomatensaus op het eerste broodje had gedaan begon het te plenzen echt niet normaal. Maar ik zat droog en mijn veelspakige vriend stond droog en m'n sokjes zaten achterop en die waren bijna droog.

Ihoop!k heb nog een plaatje en dat is een hoopgevender plaatje dan deze van de zandbak. Ik liep er tot drie keer toe vast, maar dat was uitzonderlijk. Neemt niet weg dat het ook als je niet vastloopt gewoon MTB-en is op de granny met 30 kilo bagage. Ik moet wel zeggen dat ik er aan gewend raak. Maar god wat heb ik vandaag bij vlagen weer verlangd naar een saai Duits onverhard jaagpad langs een kanaal.

Op de moeilijke momenten denk ik dan wat zou Sagan doen in deze situatie en dan gooi ik er nog een schepje bovenop en een tandje erbij (achter) en een tandje eraf (voor) en dan voortploeteren. Sagan vindt MTB-en leuker dan op de weg fietsen nou die is nog nooit in Polen geweest dan. Ik denk als hij een gewone trainingsdag zou hebben hier, dat hij ongeveer hetzelfde zou doen als ik maar dan met zonder bagage. Ik denk wel dat dat beter voor je fiets is, hoewel meneer vandaag behoorlijk in z'n nopjes was omdat we toch overal weer doorheen zijn geworsteld en alles het doet en werkt en oplaadt.

Als de oplaadstekker niet uit me laptop schiet wegens te hard over bobbels, dan laadt-ie gewoon op met de forumslader. Ik moet wel om de zoveel tijd kijken of de stekker er nog inzit, dus echt efficient is het niet, maar mijzelf kennende ga ik daar nog iets op verzinnen. Na 75 km gaat dan de telefoon op de lader en die is dan vol als we de tent gaan opzetten en dat scheelt weer als ik 'm aansluit op de laptop, want je kan niet zeggen ik wil alleen een internetverbinding en ik wil niet dat je stroom geeft aan me telefoon. Daar zou iemand eens iets op moeten verzinnen. Bij Linux, want ik zit op Linux. ME leptop dan nou ja jullie weten wel wat ik bedoel.

Ik had een toetje vandaag en ik had een pot uit de supermarkt waar ik niks van begreep maar er stond "breton" op en aangezien dat het tweede thema van de trip is hoefde ik niet lang na te denken. Wat er verder opstond weet ik niet want dat was pools en dat kan ik niet op sklep, voda niegazowane en nog eentje die ik vergeten ben na dan, dus het zou kunnen dat er varkensvlees inzat maar wie niet weet die niet maalt die niet omkijkt. En ik had nog een half pak gnocchies van gisteren en dat heb ik bijmekaar gemikt en dat staat in me maag. Daar was ik ook wel even aan toe.

Nu hoop ik op een nacht zoals gisteren en dan zijn e rmorgen vast wel weer 100 kilometers over divers terrein die op ons wachten. O wacht ik zal me sokjes er even afhalen dan kan hij ook weer door z'n neus ademhalen.

14-07-2018 18:57 :: Water van gene zijde

dingetjes van gisteren nog

h20 van gene zijdeIk was allemaal dingen vergeten gisteren wegens het plezier van een leuke camping. Dat zijn echt van die dingen dat je denkt van wauw. Als je driehonderd kilometer zonder does of menselijk contact door de bush hebt geploeterd en het heeft keihard geregend en je hebt je zorgen liggen maken over Polen met metaaldetektoren en lekkende tenten en een van me klanten heeft z'n backoffice op de schop laten gooien door zo'n typisch automatiseringsbedrijf dat niks overlegt en gewoon maar doet en bestanden op me server neerpleurt en nu werkt hun website niet meer en intussen vette rekeningen schrijven om hun eigen fouten op te lossen en dan wil ik het nog niet eens hebben over me Lymeleuter en je hebt dan zo'n toffe kemping dat is echt een dingetje dan.

De dag van gisteren begon helemaal niet verkeerd eigenlijk, want ik had wat weinig water en toen ik uit de bush reed reed ik meteen tegen een begraafplaats aan en dat is dan dus goedkoop tanken over de grens van hier en gene zijde. En in hetzelfde dorpje hadden ze een sklep met broodjes en makrelen in blik met tomatensaus die maken dat de kwaliteit van het brood e rniet zo veel toe doet. Ik bedoel. Wat heb ik nodig? Wat brood, wat avondeten en 6 vierkante meter voor me tent.  lendskeep polenEn een werkende internetverbinding. Maar dara is in voorzien want ik zag dat ik geroomd wordt door tiemoobaajl waar ik bij wa sopgestapt wegens slechte dekking in Nederland en duur, maar die het over de grens echt fantastisch doen, dus dat is reden tot jolijt want nu heb ik een tof netwerk en het kost de helft van vorig jaar. Ik hou van de telekommarkt en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Het andere dingetje dat ik vergeten was is dat ik bedenkt heb waarom me tent lekt soms als het echt keihard giet en dat is dat hij ooit gerepareerd is. Het is een 1-stokstent en dat betekent dat er bovenin een gat zit waar het puntje van de stok doorheen zit. Dat ringetje dat daar zit is ooit losgegaan bij een uitleenactie aan Harry en die heeft 'm toen laten maken. Maar. Het is echt fantastisch professioneel opgelost, maar de versteviging boven wijkt inmiddels ietwat waar die overgaat in tentdoek en als je van binnen naar boven kijken dan zie je blauwe lucht als er blauwe lucht is en grijze lucht als het bewolkt is. Of te wel door de spanning daar is het doek op gaan rekken en nu kan er daar water door. Dus nu kan ik twee dingen doen: een petfles besnijden en de onderkant op de stok prikken zodat het droog blijft daar of er bison maxrepair opsmeren. Ik was begonnen met dat laatste maar die tube gaat al 5 jaar mee op reis dus er kwam na al dat luchtbed geplak van deze zomer alleen nog maar wat drollerig plastiek uit dus ik hoop dat het gelukt is maar ik kan altijd nog voor de petflesoptie gaan. En ik moet een nieuw prikblik binnenkort voor me gastoestel dus dan moet ik toch een bouwmarkt hebben en dan koop ik gelijk lijm.

dooie sovjet fabriekOkee. Dat was een restje gisteren. Vandaag zit ik WEER op een kemping. Niet die van het plaatje hiernaast. Dat was een dooie fabriek met een rood wit geverfde vierkante schoorsteen en dat vond ik echt gaaf ineens. Vraag me niet waarom. En weer een kemping eentje die niet in Archies staat. wegwijzertsDie vorig was ook aan een riviertje en niet in een dorrepie of zo dus als je wil weten wara het was moet je even op de wegwijzers kijken en dan een driehoeksmeting op de kaart doen. Deze ligt ook aan een riviertje en je kan hier ook kanoowen. En het is bij een dorrepie en dat heet Zapora heb ik dat goed onthouden op de terugweg van de does (het bord staat naast het huis aan de weg die ook de roete is en waar de kemping dus aan ligt. JE moet dus over de route om te gaan doezen hier wegens hek tussen does en kemping.)? Ja dat heb ik. Het is geen boswachter, maar een aanpalend woonhuis uit 1901 (staat op de gevel) en ze spreken hier helemaal geen woord buiten de deur maar ze hadden wel een tweetalige prijslijst door een kleinkind laten opstellen en daar stond op 7 zloty per persoon, niks voor Perry en 4 zloty voor de does. Ik ga genees uitrekenen hoeveel dat is maar op die manier kan je nog eens een luchtbedje kopen in een outddoorpaleis.

Voor wat betreft Pascal en zo: ik ga me niet meer opwinden over de fietspaden hier want het zijn gewoon Poolse fietspaden. Het is niet anders. Er is een staat van acceptatie ingetreden die in combinatie met ontspannere schouders en de overtuiging dat die 100 km toch weer gaan lukken vandaag whatever Pascal's kompjoeter bedacht heeft geleid heeft tot een wezienhetwelhouding. En ik ben nog helemaal niet op de helft wat ik gisteren schreef want het is nog 1331 km tot Tallinn en het totaal was 25honderd nog een beetje. Maar het scheelt niet heel veel meer nu.

vulkanisch fietspadIk was ooit naar Wendy's snackbar gefietst en toen moest ik ergens van R Radler kopen en dat ging alleen per 6 blikkies en toen heb ik Radler van R gekregen en ook opgedronken. Daar zit 0,0% alcohol in dus ik ging er niet gek van lullen - niet gekker dan normaal in ieder geval. Ik ben niet van het bier en ik vond het niet superlekker of zo, maar ik had vanmiddag een blikje van een halve liter gekocht en bij me half lege petfles met water gegooid en ik vind het nog steeds niet heel lekker, maar het smaakt wel minder saai dan gewoon water en het heeft wel een lekkere nasmaak dus misschien dat ik het vaker ga doen. Moet ik wel zorgen dat ik niet verslaafd raak want ik moet 1 oktober in een nieuwe baan beginnen en als ik al me geld dan aan Radler ga vergooien dan zouden mijn collega's daar vroeg of laat iets van kunnen gaan merken. En dan kan het hard gaan, ineens.

HEt stomste wat ik ontdekt heb vandaag is dat ze lavaasfalt hebben hier want de laatste 25 kilometer was allemaal asfalt en ook nog fietspad her en der dus dat was wel even lekker thuiskomen op het ligstuurtje, maar we zagen wel ineens net buiten de Dino (toffe naam voor een supermarkt) dat het fietspad wel heel raar bobbelde. Ik zeg tegen me fiets ik heb toch wel de goeie Radler genomen he? Hij zegt je stinkt wel naar bier. Ik zeg zie jij ook mini vulkaantjes uit het asfalt komen. Hij zegt ja, het ligt voor deze keer niet aan jou. Maak er een foto van dan heb je in ieder geval nog iets leuks te melden voor mijn fans.

Blijf lezen jongens.

15-07-2018 20:53 :: Hee een raar bochtje in de route

Gdansk zien en dan niet sterven

3,7 wat?Ik begin even met Pascal van roetejoepuntkom. Pascal. Ik ben vandaag bijna naar Gdansk gereden omdat jouw computer mij op een provinciale weg had gezet. Dat kan. 2 kilometer. 2,7 kilometer. als het echt niet anders kan. Maar niet 32 kilometer tussen Swarozyn en Malbork. Dat is een weg waar je 90 mag maar 160 kan en waar er rechts op de weg een streep staat en tussen die streep en de berm zit dan een meter, maar het kan ook 10 cm zijn. Dat zijn twee baanswegen en in Nederland zouden ze onder het oorlogsrecht vallen want je kan er niemand krijgsgevangen nemen. Ik hoef je niet uit te leggen dat het - zelfs met mijn fiets - verrekte lastig is om eem automobilist dood te rijden, dus de slachtoffers vallen eenzijdig en dat is denk ik normaal gesproken op dat stukkie waar ik fiets. Ik had 12 kilometer provinciale weg gedaan en toen dacht ik bekijk het maar ik deserteer naar de eerstvolgende B-weg en dan rij ik wel om naar Malbork nimportepahkombjendekilometres.

En zo geschiedde het dat ik bekant in Gdansk zat, maar wel ademend op de kemping terecht ben gekomen. Eigenlijk wilde ik in een bos gaan staan maar er was geen bos na 100 km dus toen ben ik doorgereden naar de eerstvolgende kemping waar ik vanochtend nog van dacht dat is 120 km dat is een beetje ver met deze wegdekken, maar uiteindelijk hebben we 140 kilometer gereden want het was maar half bos vandaag.
En nu ik je toch even spreek: waarom rij ik niet 200 km zuidelijker, eigenlijk? Daar zitten veel meer kempings en nou moet ik straks weer naar beneden op de kaart zeg maar, dus ik begrijp niet helemaal waarom ik zo dicht onder de kust zit want het is wel veel asfalt, maar ook weinig bos.

tent in dingesDat begon al bij de kemping gisteren. Het schijnt dat er elke dag 120000 voetbalvelden bos gekapt worden op deze planeet en het zag er vanochtend naar uit dat dat daar dus gebeurde. Echt sip om te zien, maar ja Polen moeten ook stoken. Omdat er zo druk gekapt werd daar bleken ook de bospaadjes verlegd te wezen, dus ik heb nog wel even moeten zoeken ook omdat wat de roete wilde niet ging op sommige plekken.
Nou kn het zijn dat je na 120 kilometer provinciale weg je schouders erover ophaalt, natuurlijk,zoals ik nu m'n schouders ophaal over de bospaadjes in al hun verscheidenheden, maar ik weet niet of ik de 120 kilometer wel haal op provinciale wegen in Polen. Misschien morgen nog eens over kontempleren. Het kan zomaar zijn dat ik er over twee dagen heel anders over denk hoor, Pascal, dus trek het je allemaal niet persoonlijk aan.

Ik zit dus op de kemping in Malbork waar er 2 zijn maar dit was de eerste. Het is een 25 zloty kemping en ook dat past nog best in het budget want dat is 10 euro per dag. Dat wordt nog alstig in Zweden denk ik als ik elke dag wil kamperen op een kemping want die zitten niet in de euro dus dat zal wel duur zijn maar eigenlijk hoef ik ook niet elke dag te kamperen op een kemping. Vroeger dee ik niet anders, maar ja toen had ik geld en zo. Bovendien wist ik helemaal niet wat de voordelen waren van wildkwamperen (geen krijsende kinderen). Het leek me vooral eng. Ik zal de eerste keer nooit vergeten toen ik na een lekke band op een regenachtige dag gestrand was ergens voor Cluny. Zelden zal iemand zo ingespannen hebben getuurd naar de lichten van de boerderij anderhalve kilometer verderop als ik die avond. En wat ben ik toen vroeg opgestaan. En hoe slim had ik mijn lege cassouletblik in de vork van een boom gespietst. Als ik er ooit nog kom ga ik kijken of hij er nog inzit. En meenemen, want tegenwoordig neem ik me rotzooi natuurlijk altijd mee. Op m'n ochtenddrol na dan. Maar daar hoef ik geen tekening bij te maken, zoals ze bij Pascal in het land zeggen, en wat een prachtiig mooie uitdrukking is.

geslaagd dineeZo. En dan komen we toe aan de foto bovenaan dit itempje en dat is een bord met een tekening van een fiets en de cijfers 3 en 7 en een komma en twee letters die ik niet kan lezen want dat is Pools denk ik. Ik denk dat dat bord verwijst naar de plek waar alle in Nederland gejatte Santossen worden opgeslagen en waar je ze voor 300 euro kunt ophalen. Dus ik had het daarover met me fiets ik zeg als Santos scheermesjes zou maken hoe zouden die er dan uitzien? Zegt-ie nou dan kan je kiezen uit 178 kleuren voor het handvatje en dan ook 178 kleuren voor het meshoudertje en dan mag je zelf kombineren maar je nokjes blijven kwetsbaar. En als Gerrit scheermesjes zou maken in plaats van Idworxen? Hij zegt dan zouden er 68 mesjes onder een hoek van 17,62 graden pesies, in zitten, maar ondanks dat het handvat europees gekeurd is zou het toch kunnen breken.

Ik ben toen maar even in de berm gaan staan, want het wordt me af en toe ook even te veel allemaal.

De tweede foto is van de kemping vanochtend waar me tent zeiknat was want er zit een waterkrachtturbinetje naast en ik denkl dat die wat condens verspreid, want het was een prachtige dag. Het begon straks blauw en het evolueerde naar een originele Hollandse wolkenlucht met een frisse wind van zee ik denk 4-5 Bft. Als je in het bos zit dan heb je dara geen last van maar als ze het bos gewoon gekapt hebben dan wordt dat een ander verhaal.

Afijn het plaatje daarna gaat over mijn avodeten dat prima smaakte en dan kan ik als ik in Rotterdam terugkeer ooit bij de Poolse winkel laten zien wat ik die avond wil gaan eten want ik ga dat geen 6 weken onthouden mijzelf kennende.

Morgen prikblikkenjacht aan de overkant. Zin an!

16-07-2018 19:53 :: De dag van Eugene

waar we het voor doen

fietsboomDe dag begon met een droge tent en na een goede nachtrust. De kemping deed het, zeg maar, en ik heb gisteravond en vanochtend gedoesd. Ik scheer me tijdens het doezen dus als ik iepeevee savons de vorige dag sogges does en scheer dan doe ik langer met me baard zeg maar. Of minder lang. Nou ja zoiets dan toch. Ik denk dat het handiger is dus dan doe ik dat.

Ik was een partij brak ook nog na het doezen echt niet normaal. We hadden ons een beetje uitgesloofd gisteren en dat ging allemaal best tof, maar vanochtend voelde ik me heel anders. Ik zat nniet helemaal jofel op me trektor oinderweg naar de prikblikkenwinkel die hier net als in Frankrijk de Brico heet en het was naast een intermarche. Als je geen gezeik met gas wil dan moet je echt prikblikken want ze hebben ze gewoon overal. Ze waren wel duurder dan in Nederland dus ze rekenen gewoon Franse prijzen ook, die boeven van de Brico. Maar ik doe er 1000 km mee en er is gisteren een nieuwe onder gegaan dus ik zit kookgastechnisch 2000 km snor.

dinieOnderweg kwamen we langs een ingemetselde mevrouw en ik dacht gelijk het lijkt wel een Disneyfiguur mar het was natuurlijk die ene die haar kinderen in kribben opvoedt. Gaf Maria de borst of haalde ze poeder bij de Kruidvat, lieve mensen? Er zijn nog zoveel  dingen waar de theologen het niet over eens zijn en tegen de tijd dat ze eruit zijn is iedereen heiden. Of moslim, dat kan ook. GErard van het Reve zei geloof ik dat het Rooms Katholisme zo'n fijn geloof was omdat het zo goedkoop is, maar als je als mohammedaan van je vrouw afwil dan heb je helemaal geen advocatenkosten dus dat tikt ook lekker aan.

sluis +Wie is Eugene? Eugene is een Pool op een Giant die een rondje aan het rijden was vandaag en die mij tegenkwam. Hij spreekt een paar woorden duits en een paar woorden engels en dan ook nog vaak dezelfde woorden. Het eerste wat hij zei tegen me was stop! Dat verstond ik wel. Ik zeg wat is er? Hij zegt hoe heet je? Ik noem me naam, hij de zijne. Hij zegt waar kom je vandaan ik zeg Rotterdam. Hij zegt er heeft een Hollander 4 km verderop iets krankzinnigs gedaan. Ik zeg wat?, hij zegt moeilijk uit te leggen, fiets maar mee. Dus ik denk kan mij het schelen. Dus ik helemaal van de route ik zeg waar gaan we heen hij zegt 4 kilometer. big attraction Ik denk dat is te overzien. Dus wij boggies om heuveltjes over en grindpaadje op en dan komen we bij een kunstwerk. Als in rijkswaterstaat kunstwerk. Een sluis heet bij hunnie bijvoorbeeld een kunstwerk. Maar hier had dus een naar Saksen uitgeweken protestantse Nederlander een sluis op rails bedacht en niet de deuren gingen op rails maar de boten. Die worden daar gewoon op waterkracht 100 meter omhoogetakeld. En dat werkt gewoon. Ik zeg dat verzint alleen een hollander. LEuk. Dus ik een ijsthee voor ons gekocht tegen toeristenprijzen want ze hebben er een hele horecakermis bijgebouwd en je kan ook in een bizarrondvaartbootje en dan kan je die hol op en af op een wagentje dat dus over die rails loopt. JE ziet helemaal beneje een riviertje dat daar ophoudt en dan begint de botentrein. Het gaat 100 meter omhoog in totaal en dan kan je weer verder varen.

Als ik Eigene niet was tegengekomen was ik hier achteloos aan voorbij gereden. Dus Eugene folders halen voor me en wij samen dat hele verhaal doornemen. Ik zeg ik wil verder hij zegt waarheen ik zeg kijk hier deze kemping bij Kretowiny hij zegt daar woont me moeder in de buurt en daar moet ik ook heen. Ik zeg ik heb een route hij zegt ik weet het uit me hoofd volg mij! Dus ik volg hem en dan af en toe zei ik van mijn roete moet hier die kasseien op en dan zei hij nee joh slecht wegdek we gaan zo. Dus ik zuchten en steunen en dan denken ja hij hep gelijk dus ik weer achter hem aan en plotseling stoppen bij een sklep en hij naar binnenn rennen komt-ie naar buiten roept-ie me naam en heel hard icecream! erachteraan. Dus wij ijs eten. Heb ik het op zegt-ie geef dat stokkie gaat-ie me stokkie in de vuilnisbak gooien. Dat kan ik zelf ook, maar ik was onder zijn hoede genomen dus ik had niks meer in te brengen. Ik kreeg al visioenen dat ik de nacht door zou moeten brengen bij hem en zijn moeke na een intensieve Poolse maaltijd waarna ze zelf dagen niet meer te eten zouden hebben. Hij zegt heb je al pieroga gegeten ik zeg wat? Hij zegt ik zoek het op in Goegeltransleet. Dumplings. Ik zeg nee ik geloof het niet. Je moet pieroga eten zegt-ie. Ik zeg ik zal kijken in de supermarkt.
Eugene!Maar dat was buiten Eugene gerekend want toen we in Morag kwamen rijdt-ie een park in en vervolgens een restaurant. Zo hup met z'n giant naar binnen. Ik zeg ken dat wel? hij zegt zet je fiets ernaast dus onze fietsen naast de bar en het personeel keek niet eens vreemd op. Hij zegt moet je pissen ik zeg ja toevallig wel hij zegt de plees zijn daar dus ik pissen kom ik terug heeft-ie pieroga besteld. Het is echt lekker - het lijkt op wat je bij de betere chinees als dim-sum krijgt. Je moet er alleen geen vegetarier voor zijn want het wordt geserveerd met spekblokjes, maar dat werd toch al niks meer met mij deze reis en je kan moeilijk nee zeggen tegen eugene, daar was ik wel achter inmiddels.

Dus wij eten en ik beamen dat het inderdaad erg lekker is en ik heb me foto van me eennalaatste avondmaal van eergisteren laten zien en uitgelegd dat er in Rotterdam zooveel Polen wonen dat ze ook hun eigen winkels hebben en dat ik daar dat plaatje wil laten zien als ik terugben dus hij keihard lachen. Dus hij ook pissen ik roep de serveerster ik zeg ik wil betalen even, dus de serveerster gaat de rekening halen en eugene komt even later terug hij zegt wil je nog wat drinken of wil je verder? Ik zeg nee ik wil graag verder want ik moet wat wassen ook nog, hijzegt okee ik rij met je mee tot de uitvalsweg. Ik zeg ik moet nog even betalen hij zegt nee dat heb ik al gedaan. Hij zegt Polen zijn gastvrij maar dan gastvrij in het Pools en ik begreep prcies wat-ie bedoelde. Ik zeg wij Hollanders zijn klootzakken. Dus wij lachen. Ik zeg geef me je adres ik ga je een kaartje sturen uit Helsinki. Hij zegt geef me jouw adres dan stuur ik je een kaartje uit Gdansk. Dus wij adressen uitgewisseld en 2 kilometer verderop afscheid genomen als de beste vrienden.

Het regende behoorlijk inmiddels, beste meelezers, maar het kon mij weinig deren die laatste 10 kilometers tussen parkrestaurant en kemping.

17-07-2018 17:14 :: We hebben gespijbeld

alleen asfalt vandaag

druilerig bushokjeHet regende gisteravond, het regende vannacht en het regende vanochtend toen ik de zeiknatte tent had opgebroken en toen we onderweg gingen naar de roete die we gisteren onder aanvoering van mijn nieuwe vriend Eugene ietwat hadden verlaten, regende het nog steeds. De camping was eigenlijk ook een toeristenappartementengedoe en er lag een stuk zeep bij de afwas dus dat heb ik omgeruild met de sklepzeep die ik onderweg naar Lviv had gekocht en die ongeveer wel op was. Het was niet zo'n leuke camping en het was niet zulk leuk weer ook.

Ik zat er pas een paar kilometer op toen we rechts af een kasseienpad opmoesten dat zich daarna door allerlei bossaasjes ging slingeren en aangezien kasseien nat pislink zijn ook als je er niet met een heel peloton overheen rijdt en ik geen hellempie heb, heb ik ter plekke een alternatieve asfaltroete bedacht en die loopt parallel met de roetejoeroete maar dan zonder de offroadellende want ik was al chaggerijnig genoeg van het weer en bovendien gaat het op en neer hier als in heuvels. We hadden zelfs een haarspeldbocht vandaag. Dus geen bospaadjes vandaag, alleen regen en asfalt. En toch ook een leuke route maar ja als het zulk rotweer is dan geniet je dara niet echt van, maar ik dacht wel af  en toe onderweg als het nou 26 graden is met een zonnetje is dit hartstikke fijn fietsen. HEt zijn de B-wegen, zeg maar, en die zijn heel goed te doen en toevallig gingen ze allemaal ook nog richting oost en daar moeten wij ook heen.

bridge over the river rijnHet hoogtepunt vandaag was dat we de bridge over the river rijn zijn overgestoken en daar heb ik een foto van en die staat hiernaast.
Verder was het een dag om snel te vergeten, want me handdoek is zeiknat me theedoek is zeiknat me broekie is zeiknat en me t-shirt was ook zeiknat. Ik ga wel even reclame maken nog voor me engelbert strauss tiesjurts want in de folder stond dat ze niet stinken en ze stinken dus echt niet. Als ik dit met me gewone katoenen shirts had gedaan dan was het echt veel te vies geworden allemaal, maar deze zijn 40% plastiek of omgekeerd. En ze zijn echt heel snel droog ook, en dat wil je ook onderweg want dat is handig. Dus ik ben steeds meer aan het opschuiven richting plastiek kwa kleding en dat is jammer. Me tent is van katoen en die hangt nu ook te drogen.

Hangt? Ja want ik zag een bordje kemping langs de weg (niet langs de kant van de weg) terwijl de archieskemping nog 2 km verderop was dus ik denk ff kijken. Geen tent te zien. Wel een woonhuis dus ik aanbellen ik zeg is dit een kemping ze zegt ja in het duits ik zeg ik heb een tent ze zegt ik heb ook een huisje en aangezien je de enige ben mag je van mij voor de prijs van kamperen in dat huisje dan zit je lekker droog. Dus nou zit ik hier op een echt bed en mag ik morgen 10 zlotties afrekenen en ivoor dat geld heb ik ook nog een eigen does en een eigen plee en een stopkontakt voor de leptop. En Perry hang hiernaast in de carport maar dan groter aan een wandrek zoals bekend uit de gymzaal te drogen. Een minder gelukkige fietser dan ik zou zich misschien afvragen waarom je een klimrek in je carport wil, maar ik maak me helemaal nergens druk over na een dag zeikregen.

Weerplaza zegt dat de regenwolken vanavond opraken langzamerhand, maar het wordt nu al wat lichter en ik hoop dat we er nu weer even klaar mee zijn want het is niet het einde van de wereld maar het is ook niet echt leuk om de hele dag de binnenkant van je regenjack met je eigen zweetdesaanschijns te bevlekken.
nep klokEr was nog wel 1 dingetje nog vandaag dat me even van het hart moet en dat is deze kerk. We arriveerden daar, of eigenlijk bij de sklep ernaast, en toen heette het 11 uur. Dat kan natuurlijk. Maar de elfde slag klonk raar dus ik kijk eens goed en ik ziet een hele grote spiekert aan die toren hangen en dara kwam dat geluid uit. Klonk best echt, verder, maar het was dus wel pure nep. En toen hij had verteld dat het 11 uur was ging er een beiaardier zogenaamd een moppie zitten spelen ook nog.
Ik snap best dat je met deze koperprijzen en de financiele malaise van de door schandalen achtervolgde moederkerk creatief met je donaties moet zijn, maar ik zou persoonlijk als ik in dit dorp zou wonen mijn verdere dagen als heiden slijten.

Als je klokkenspel al nep is waarom zou je de rest van het verhaal nog geloven, dan?

Ik zit net naar de track op roetejoe te kijken en de hoogtemeters die we gaan maken tot Helsinki die maken we dus inderdaad in dit gebied. Met de nattigeid is het denk ik niet heel inspirerend om het bos in te gaan met 30 kilo bagage, maar het is ook een beetje suf om het niet eens te proberen. We hebben nog 3 dagen of zo tot de grens met Litouwen dus ik wil nog wel een dappere poging wagen van de week.

Ze hadden gister rustdag in de tour o trouwens ik wil een anemiek van vleuten dekbedovertrek als ik terugkom - wat een heldin is dat - en ik ben ook wel toe aan een rustdag want alles is nat en alles is smerig op 1 broek na dan maar die zit niet lekker als het regent. Dus als ik een camping tref met een wasmachine dan blijf ik daar een dagje. Ik heb ook nog wat werk te doen en dan is een stekker uit de muur best handig. Ik heb ontdekt dat de kruidvat echt toffe usbopladers heeft want thuis loopt me leptop leeg als ik 'm inplug en aanzet, maar met die kruidvat oplader laadt-ie bij.

Het is niet voor niets dat de moedergods daar haar beebiemelk haalde net als de sineezen.

18-07-2018 21:57 :: We zijn in Elk

met een streepje door de L

bord elkWe zitten weer op de roete. We hadden twee eisen en de ene was die kemping na BErlijn en de tweede was de kemping in Elk met een streepie door de L. We hebben niet de route gevolgd want we zaten een stukje noordelijker op de asfaltwegen. Er is weinig over te vertellen want we hadden drie wegen en dat was bijnmekaar 100 km en nu zijn we waar we wezen moesten. Ik was even in de verleiding om richting de grens te rijden omdat we nu naar het zuiden gingen maar ik vond toch dat dat niet kon wegens de vorige keer dicht en nu open dus dan is het wel koel om er twee nachten te blijven ivm die gemiste eerste nacht of zo.. Ik herkende niks van de stad en ook het bord bij de gemeentegrens was anders (zie verhaal naar Lviv) maar ik denk dat ik toen vanuit het zuiden kwam.

Twee jaar terug was er niemand en vandaag een meneer die niks buiten de deur spreekt en die ik een stuk watermeloen heb gegeven omdat ik veel te veel had. Er staat een hollands stel hier met twee kinderen en we hebben net zijn pedalen sieneriegereviseerd want die maakten herrie. Toevallig union pedalen en heel ontoevallig heb ik daar precies de juiste gereedschappen voor bij me omdat ik ook unionpedalen heb. Dus die meneer boft en z'n kinderen ook want die mochten in de tractor van de beheerder want die moest een stuk boom wegslepen dat gisteren in een onweersstorm net niet op een tent was gevallen en ze mochten ook op de toeter drukken.

Ik moet echt alles wassen dus dat ga ik morgen doen en er hangt een man aan de boom wara me tent naast staat want die heeft alleen een hangmat en dan niet zo'n bikepacking die eigenlijk een hangend tentje is maar een xenos hangmat dus ik hoop dat het droog blijft voor 'm. En door al dat gerij op asfalt heb ik ontdekt dat ik een hobbelband heb dus daar moet even naar gekeken worden en dan ga ik ook de ketting vervangen want die zit er 2000 km op. De hele aandrijving piept en knarst en dat komt omdat ik de goedkoopste bladen had genomen die ik kon vinden en de vorige keer dat we hier waren reden we met Truvativ en dat scheelt toch wel op de duurzaamheid. Maar ja ik wist toen nog niet dat ik weer gekke dingen zou gaan doen. En misschien dat die andere ketting scheelt hoewel ik dara ook nog wel gedoe van verwacht hetgeen zorgen voor overmorgen zijn.

19-07-2018 18:12 :: Die ouwe reus

kennen we die niet ergens van?

ouwe reusDie bloemetjes zijn van plastiek, maar het zal wel om het gebaar gaan. Zijn gebaar is zoiets van rustaaagh, maar het kan ook zijn dat hij halverwege het zegenende gebaar is dat ik ook maakte tegen de twee fietsers die van de andere kant kwamen op een oorlogsrechttraject eergisteren.

De hollanders waren weer vertrokken vanochtend. Als jullie dit lezen: ik zou dat bezoek aan de kapper voor de meis wat omhoog doen in de prioriteitenlijst, maar dat is mijn persoonlijke afwijking. Ik moest altijd met de smurf naar de kapper wat vroeger de kapper van ze moeder was toen die nog geld had en dan kon ik 30 euri aftikken elke keer en toen heb ik daar wat van gezegd een keer en sindsdien gaat-ie met z'n ma naar de turk om de hoek en dat kost 7,50 en toen herkende ik 'm niet toen ik op zaterdagochtend op het voetbalveld aankwam. Ik zeg tegen det trainer ik zeg speelt de smurf niet mee hij zegt ja daar staat-ie ik zeg jezismina. Maar het was wel netjes gedaan.

lx!Ik had wat klusjes voor me rustdag en 1 daarvan was dat me voorderrie krom stond van het ene op het andere moment en hij is al 24 keer verbogen want hij is ook 20 jaar oud of zo dus toen hij niet meer naar de grennie wilde en aanliep op het kleinste wieltje achter op het buitenblad had ik zoiets van rot maar op ik ga een nieuwe kopen bij defietsenmaker die Osmand 300 meter van de kemping weet. Ze hadden een hele boel rommel en 1 shimano en dat was LX en die kostte 110 zlotties dus die zit er nou op en me fiets is helemaal in z'n nopjes weer want hij schakelt 2 klassen beter wat ongeveer ook het prijsverschil met altus is uit me hoofd. GElukkig heb ik ene fiets die niet zo snel naast z'n schoenen gaat lopen.

HEt probleem met de hobbelconti is niet opgelost maar ik heb wel een goeie poging gedaan namelijk me band ingesmeerd met zeep en toen 2 bar erin en toen snel naar een andere fietsenmaker die veel aardiger was en daar 5 bar erin geblazen en dan hopen dat-ie plop zegt maar hij zei helemaal niks, dus ik heb nog steeds een retestrak wiel met een slag in me band.
Het is wel minder erg als-ie zo hard is dus we zien wel wat er gebeurt morgen met alle rotzooi op de bagagedrager. Soms heb je dat met banden, maar meestal merk je dat gelijk en nu is het geleidelijk gedingesd denk ik.
Polen doet rare dingen met je fiets.

Ik heb de was gedaan en het was 31 graden vandaag met wind dus alles was in 10 minuten droog en het ruikt weer lekker allemaal naar wasmiddel wat eigenlijk ook niet lekker ruikt maar wel lekkerder dan natte hond. En er is een postkaart op de bus gegaan met een stom verhaaltje erop en ooievaars aan de andere kant. De kaart was een beetje bruin aan de randen dus die stond denk ik al 7 jaar in het rek op een koper te wachten. De mevrouw die 'm verkocht keek me ook aan alsof k van een andere planeet kom, wat misschien ook wel zo is want wie kan zijn eigen geboorte herinneren? Ja Jomanda, maar daar hoor je ook weinig meer van tegenwoordig.

Er staat een nieuwe buurman naast me - de hangmatter was weg toen ik me tent uitkwam - en het merk van die tent is hetzelfde als van het matje dat ik in Berlijn heb weggepleuderd dus die zal ook wel binnen een week lekken. Nou ja wel lekker goedkoop en volgens weerplaza gaat het hier voorlopig niet regenen dus tel uit je winst.
Ik heb nog aardappelbanaantjes van gisteren en een verse pot uit de supermarkt waar ik niet zeker van weet of ik 'm al gehad heb dus dat ga ik warm maken en dan rij ik morgen naar de laatste kemping voor de grens met Litouwen en dan is het overmorgen Pexit.

We zijn benieuwd.

20-07-2018 20:10 :: Mooi hier

laatste stukje Polen

mooi PolenDe roetejoe was niet helemaal je van het. We waren uitgerust en vol goede moed op pad gegaan maar de idylle werd een beetje verstoord door een afslag die geen afslag was maar een boerenerf met misschien een karrenspoor in de verte maar wel achter een hek met schrikdraad en een gewoon hek dus toen zijn we richting de asfaltweg gegaan wat ik eigenlijk eerder al wilde maar dan beginnen ze in Rotterdam-Zuid gelijk weer watje te roepen dus ik heb het echt geprobeerd vandaag.

We kwamen wel op een mooi stukje daarna. HEuvels, wel wat steiler dan eerder, met overal meertjes ertussen en weidegrond en boompjes en zo. Beetje hobbitland, denk ik, maar dan met Polen. En het was er rustig (want onverhard). Meestal als je onverhard rijdt ben je alleen maar bezig met de weg maar hier heb ik ook echt om me heen gekeken en bedacht wauw. Maar ja we zijn niet voor de lol onderweg natuurlijk, maar om kilometers te vreten en als je dan af en toe gedwongen wordt tot omweg dan lukt het wel. Opmerkelijk genoeg dook de kemping na precies 98 km op en dat was ook de afstand die in Osmand stond vanochtend, dus we gaan niet mopperen.

camping elkHet was gisteren een beetje laat geworden want ik heb met een fietsende polietieagent zitten praten die z'n engels wilde oefenen maar ook oprecht geinteresseerd was in mijn mening over Polen en de relatie met de EU en Rusland en de Oekraiene en aangezien het niet me eerste keer is in deze buurt en omdat ik de geschiedenis van Polen wel aardig ken was dat een leuk gesprek. Ik heb nog wel even aangestipt dat sommigen van zijn landgenoten gejatte fietsen uit NEderland exporteren en hij voekde zich daar beschaamd onder maar hij vond het ook onze eigen schuld omdat Nederlandse fietsen kwalitatief goed zijn. Dus als we dat probleem willen oplossen moeten we misschien minder goede fietsen gaan maken.

Ik vond het leuk in Elk hoewel het wel een lawaaiige camping is door de hangjeugd met muziek die zich daar achter bij het strandje verzamelt.
kutweer in PolenDe tocht van vandaag werd nog even ruw onderbroken door een onweder dat we hebben uitgezeten in een bushokje met uitzicht op een beeld van De Gekruisigde dat traditiegetrouw hier in de bloemen wordt gezet en vaak hangen er ook nog allerlei linten aan. Ik had persoonlijk meer aandacht voor de regenradar op weerplaza wat best koel is dat je dan kan zien wanneer het droog wordt. Ik vind dat nog altijd de enige applicatie die internet de moeite waard maakt. Ik vind dat er weinig leuks nog op het web is, behalve dan het verslag van de Tour natuurlijk. En de podcasts van Laurens ten Dam waar ik er 2 achterloop al trouwens.

kemping rutka tartakIk vind het dan weer wel leuk om lulverhalen te schrijven en zo te publiceren want ik denk niet dat de bike en trekking ze wil hebben of enig ander orgaan dat iets te maken heeft met wat ik doe want er valt niet zo veel reclame om mijn verhaaltjes heen te zetten meestal. Behalve weerplaza dan, dus. Maar ja.

Nog 835 km naar Tallinn waar ik op de boot naar Finland moet en dat gaat dan door 3 landen dus dat is wel andere koek dan Duitsland en Polen. Ik ben benieuwd wat daar nu weer is allemaal en ik denk paden waar je op kunt fietsen en dan sommige met iets meer moeite en andere iets makkelijker. Voorlopig zit ik dus aan een meer op een kemping zonder recepcija wat een Biwak pole is staat er op een bordje en aangezien het vrijdag is ben ik benieuwd wat de staat van de lokale hangjeugd is hier. Er staan nog twee dames met een tentje verderop en ze hebben een waterglijbaan die het niet doet en een joekel van een meer waar ik al in gedoesd heb want ze hebben wel weesees voor 2 zlottiestukken maar geen doezen. Het plaatsje verderop heet Rutka-Tartak en het is nog maar een paar km tot de grens. Mooi, want Polen is wel aardig maar het is ook heel erg groot en ik ben wel toe aan iets anders kwa dinges onderhand.

21-07-2018 21:04 :: Ik ben een viesiejoner

had ik het niet gezegd?

welkom in LitouwenIk zei het gisteren nog: Litouwen is waarschijnlijk een land met paden die goed of iets minder goed begaanbaar zijn. Of zo. Iets in die geest. En het blijkt dus gewoon te kloppen! Soms verbaas ik mezelf gewoon nog wat toch wel een dingetje is op mijn leeftijd.

Na de grens wilde roetejoe me een bospad ophebben maar dat zag eruit alsof er achterstallig onderhoud  gedaan moest worden - iesee dat er al een tijdje geen ander verkeer had gereden. En de asfaltweg waar we opzaten ging dezelfde kant op, dus datw as geen toffe binnenkomer. Maar de hele rest van de dag heb ik wel de roetejoe gedaan en we hadden een toffe dag.

We zijn 133 kilometer verder intoe Litouwen en ik heb het gevoel dat we er een beetje in beginnen te komen. Dat gebeurt meestal na drie weken omdat ik voor die tijd niet doorheb dat ik weg ben op de fiets. Of het dringt niet door of zo. Effe naar Santiago en dan met het vliegtuig terug zou het niet doen voor mij want dan zou ik terugzijn als ik net weg ben. Mentaal schuine streep fysiek.
in de praktijk betekent dat dat het geen reet meer uitmaakt op wat voor terrein we rijden want we gaan overal gewoon keihard. Op dat heuveltje op de foto ging het even mis met schakelen dus toen heb ik een stukje gelopen (en me voorderrie weer in de juiste stand gezet vanavond), maar de rest ging soms onverhard op ligstuur en het grote blad. Het wegdek is als het onverhard is wel harder dan in Polen, maar het blijft toch MTB-en ook vaak. Het merendeel avn de tocht was niet op asfalt vandaag, maar we zijn gestopt om ons er druk over te maken.

treintje!En hoe is Litouwen? Anders. Ik zie hier karren met een paard ervoor in gebruik bij het boerenbedrijf, maar ik zie ook keurige huizen overal met abrupt gekortwiekt gras en veel minder rotzooi in de berm. Polen zijn kampioen bermvervuilen (nog erger dan Fransen ik wist ook niet dat het kon) en hier is het opgeruimd. NEtjes. En dan af en toe een echt bouwval ertussen, maar niet zo heel vaak. En ze hebben euroos ook hier dus ik kan me kleingeld weer op gaan zoeken.
Ik ree deze stad in om half 6 of zo en ik dacht het lijkt Schiebroek wel hier en dat zal je in Polen niet snel denken, althans niet in de steden waar ik geweest ben. Er zijn dan weer wel wat kleine dingetjes anders zoals de treinen op de verkeersborden (echt een leuk treintje, maar je vraagt je af of de huidige generatie die nu ze rijbewijs haalt weet wat het is.)

En ze zijn ook inventief en kunstzinnig want er was iemand onderweg die een heksenvanger had gebouwd en hij had er ook nog een gevangen en daar heb ik ook een bof heksfoto van.

VErder heb ik veel gefilosofeerd weer onderweg bijvoorbeeld over wat onweersvliegjes doen als het niet onweert. Daar ben je niet zomaar uit.
Ik sta overigens op de met afstand allersufste kemping waar ik ooit opgestaan heb. HEt kost 8 euri en ze hebben bedacht wat heb je nodig op een kemping: een terrein van 5 voetbalvelden groot in een industriewijk naast een snelweg, vier doezen, 8 plees een keuken met gootsteen en inductiedingen en iets om een gemiestwallet te reinigen. En dan nogw at betonplaten voor de kempers en camera's overal om de boel te bewaken en een kutstudent die engels kan om de poen te vangen. Dat is de stadscamping van Kaunas en ik sta hier omdat ik voor die andere kemping over de snelweg moest van Osmand en daar had ik geen zin in want het was keleredruk dus nu ben ik wel mooi op de roetejoe gebleven.
HEt marktdenken straalt ervan af, van deze kemping. Laten we ook niet vergeten wat er hier gebeurd is na de val van toerdefransbanaanhet communisme toen ze de jongens van de Chicago School (bekend van Milton Friedman) hier hebben binnengehaald om de economie te hervormen. Voor wie het niet weet: ze hebben van de ene op de andere dag de vrije markt binnengehaald in z'n meest extreme vorm waarna het BNP binnen een paar jaar nog maar 20% was van wat het daarvoor was. Ik doe het even uit me hoofd, maar zoiets was het wel. En de jaren daarna liep iedereen te gillen het gaat elk jaar iets beter javinjehetgek.

Enniewee. Ik heb een toerdefransbanaan gekocht bij de supermarkt zag ik net. Die supermarkt heette Maxima is dat wat hee. Stukje Holland in Litouwen. Of een stukje Argentienieje het is maar hoe je het bekijkt.

Je kan zien hoe me tent staat (ze verhuren ook huissies voor als je je tent vergeten ben). Ik ben dara naast gaan staan want er zit een verandaatje bij met een tafel dus dat is handig als het keihard regent en je wil koken en je hebt nog niet door dat er een keuken is.

Ik ga ophangen want de gasontladingslampen gaan aan dus ik denk dat het tijd wordt om hjet luchtmatras op te zoeken. Als ik wat vergeten ben komt dat morgen wel.

22-07-2018 17:37 :: Dit soort dagen

je kan er niet genoeg van hebben

toren denk ik27 graden, zonnetje, wolkjes, windje (tegen), moeilijke momentjes, makkelijke momentjes, heuveltje op, heuveltje af. Na 80 kilometer op zoek naar een bos aan de route en als er geen bos is een camping.

Osmand gaf een public camping aan naast de roete op 97 km dus dat wilde ik wel eens zien. De vorige was goed bevallen, zelfs de lokale hangjeugd was okee. Er was een knul daar die langskwam bij me tent en speciaal even z'n joetjoep kanaal wilde laten zien waar hij als z'n scooterstunts laat zien - inclusief ruzies met automobilisten die wel over enig verantwoordelijkheidsgevoel beschikten. En hij wilde in Duitsland gaan werken als hij groot was. 's Avonds kwam hij terug met een paar maten en bier en ze beloofden stil te wezen omdat ik graag wilde slapen en dat is goed gelukt. Ze boden me ook bier en een worst van de barbecue aan maar dat past niet in me trainingsopbouw heb ik uitgelegd. Ik geloof dat we mekaar wel mochten. Om tien uur vertrokken ze en om 2 over 10 sliep ik. En 's ochtends bleken ze alle rommel te hebben opgeruimd.

wegwezen!De public camping hier was een ander verhaal. Er hing een officieel briefje met een onofficiele mededeling van een passant. Z'n fiets en een berg bagage waren daar gejat. Het was toch al niet zo'n toffe bedoening want er was geen water maar wel een riviertje maar er lag tot 3 meter uit de kant kroos op dus zwemmen zonder er groen uit te komen leek niet goed mogelijk. Er was een overdekte picknicktafel, maar de vooruitzichten zijn goed dus ik heb geen overdekt nodig en eigenlijk ook geen tafel, dus de rekensom was gauw gemaakt. Ik ben doorgereden en ik sta nu een stuk verder in het bos op een mooi plekje met dennebomen en dito naalden en dito appels die kunnen vallen. Op me tentdoek. Wauw.

Ondanks het publieke karakter van de camping en het feit dat het zondagmiddag is was er geen hond, dus misschien had ik er gewoon kunnen gaan staan maar ik denk dat ik hier beter sta en de kans op fietsendieven lijkt me ook kleiner. Ik heb nog geen zinnig woord met een autochtoon gewisseld hier. Ik weet het niet met Litouwen. Misschien is de talenkennis nog slechter dan in Polen of ben ik alleen maar teleurgestelden tegengekomen. HEt lijkt nochtans een europees land, maar ik voel me hier minder welkom dan bij hun zuiderburen op 1 of andere manier. Als ik moet kiezen dan kies ik Polen, voorlopig. Nou ben ik hier morgen ook nog dus er  kan nog van alles gebeuren dat me een volslagen andere indruk van dit land geeft, maar dan moet men wel opschieten.

rust!De MAximaas zijn open op zondag dus ik ben begonnen met de aanschaf van 5 croissantjes want dat was het enige brood dat broderig was dat voorradig was. En ik had nog een stuk stokbrood van gisteren waar een blikje tonijn op was gegeaan op de kemping. Dus dat heb ik gegeten vandaag inclusief 2 toerdefransbananen zonder stikkers maar uit hetzelfde vak in de supermarkt als die andere. En als je dat allemaal op hebt dan zit je zo 97 km verderop in een bos zonder honger. Stom is dat als ik thuis een dag achter de peesee zit dat ik omrol en als ik een pokke-eind ga fietsen dan heb ik nergens trek in.

Er is geen zak gebeurd vandaag. We hebben gereden en een paar keer gepauzeerd en dat was het dan. Morgen is er een Archiekemping op 100 km van hier en die is vlak voor de grens dus dat wordt het doel. Het is belangrijk om doelen in het leven te hebben, maar het is ook belangrijk om die niet te hebben en daar ergens tussenin rijden we door de Baltiese Staten. Hoera voor ons met onze hobbelconti. Daar ga ik echt nog even naar kijken, dus ik hoop dat er een overgebleven fles afwasmiddel op die kemping morgen staat want die ga ik helemaal in me velg gieten en dan me band oppompen en kijken wat er gebeurt dan.
De viesiejoner in mij zegt dat er waarschijnlijk iets gaat schuimen, dan.

23-07-2018 21:01 :: De man en zijn slagboom

over Winnetoe en andere series

de heiland als verhuizerKijk 'm sjouwen. Hoe herkenbaar. De wind was harder dan gisteren. Er werd niet op buitenblad onverhard doorgedenderd op de roetejoe die behoorlijk trouw gevolgd werd vandaag. Men moest middenblad en het wegdek was slechter dan gisteren.

Als je er dan bijna bent en het is nog 12 kilometer volgens Osmand en je rijdt dan 12 km/uur dan denk je kut dat is nog een heel uur. En dat klopt dan ook. In de praktijk volgen dan ook nog wat stukjes wara je iets haqrder kan, maar als de gedachte zich eenmaal aanmeldt, kom je er niet zo makkelijk vanaf.
Wat je ook gaat zien op een gegeven moment zijn fatamorganaas. Dat je echt zeker denkt te weten dat over 250 meter asfalt ligt. Maar dat het dan gewoon donkerdergrijs grind is. Ik heb begrepen dat het hier verboden is om kuilen te vullen met zand zoals in Polen gebeurd, maar hier steekt er dan een storm van verontwaardiging op internet op. Dus daar is het web ook goed voor. Ze moeten hier grijs grint storten en misschien is dat wel het geheim dat ik de eerste twee dagen aardig kon doorkarren.
fietspad LitouwenSoms krijg je een wasbordeffect op onverhardde wegen. Dan ontstaat er een visgraatpatroon en ik ben er nog niet helemaal uit of dat komt door landbouwvoertuigen met brede banden of door regen of een combinatie. Ik ben ze nog niet zo vaak tegengekomen als vandaag en je kan er niks mee, behalve er langzaam overheen hossen.
En omdat we zo roetetrouw waren vandaag heb ik nog speciaal voor Pascal een plaatje geschoten. Kijkersvraag: is dit een fietspad? Volgens onze normen niet. Maar zou het een fietspad kunnen zijn volgens Litouwse normen? Ik twijfel; wie het weet mag het zeggen.
Ik ben er trouwens fietsend overheen gekomen - het werd nog gekker verderop met overhangende struiken, maar ik ben nergens afgestapt. Wij vinden dat dan leuk worden, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zachtjes beginnen te huilen.

Iets leuks vandaag. Ik ree waar was het ik heb geen idee. Effe in Osmand kijken. Bij Nociagala. Daar zat er een rare kronkel in de roete en toen kwam ik uit bij een hek bij een industrieterrein na eerst kilometers ge-MTB-d te hebben. Dat hek stond open en het stond in de roete dus dat was okee wat mij betreft. Dus ik heb perfect beton ineens en er staan van die botlek tanks daar voor chemicaliejen of brandstof of watevver. En er zoemde van alles, ook. Dus ik rij een viewkilometertje door en dan kom ik bij de hoofdingang en dara staat een slagbboom en die is dicht. Maar 35 meter naar links staat een raam open en daar zit een portier. Dus ik bellen met me kompasbel. Die vent schrikt zich rot. Misschien klinkt het alarm ook zo als er iets op ontploffen staat daar, maar hij viel haast van ze stoel. Als hij van de verbazing bekomen is dat er een mafkees met een retro-BIC-petje en een Trektor met 30 kilo bagage aan de verkeerde kant van de slagboom staan, begint-ie een verhaal in het Litouws. Dus ik naar achter wijzen en Rotterdam terug roepen en dan naar vooren wijzen en Helsinki roepen. En daarna boos naar de slagboom kijken. Inmiddels staan er vier collega's door het open raam te kijken wat er nu aan hun fiets hangt. Dus ik bel nog een keer, en hij roept weer wat in het Litouws. Dus ik terugroepen englisch oder deutsch en toen deetie de slagboom open en balde een vuist wat zoiets kon betekenen als "sterkte" of misschien dat het iets uit de sovjettijd was nog en konden we de poort uit.

Ik denk dat als meer mensen deze route gaan rijden hij er misschien wel aan gewend raakt, maar vandaag kon je echt merken dat het nog een beetje een dingetje was.

En toenmoesten we een supermarkt en de dichtsbijzijnde was in Panevezys. Daar kwamen we via een parkje waar een kerk en een bijbelfestival gaande waren inclusief ballonnen en er zaten meisjes in kringetjes en toen ik langsfietste werd er ook net een buslading jongetjes uitgeladen dus ik dacht misschien dat die in een ritueel gekoppeld worden vanavond maar dat komt misschien omdat ik de Handmaid's Tale heb gezien en dat is nogal onder m'n huid gaan zitten. Als je die serie nog niet heb gekeken, ga dan het boek lezen. Of de serie kijken. May the Lord open.
Maar enniewee stonden er aan de andere kant van het park 2 meneren in dumpkledij en zonnebrillen gewichtig te doen bush gisterenzo van niemand mag erin. Maar ik moest eruit. En gezien de communicatieve misverstanden tot nog toe met het Litouwse volk koos ik bij het passeren voor de universele indianengroet, zijnde een tot de schouder geheven rechterhand met de palm gekeerd naar de te groeten partij en een daarbij luid en duidelijk uitgestoten "UGH!". Ik denk dat ik dat heb onthouden uit een deeltje uit de Old Shatterhand reeks, maar ik kreeg toch sterk het gevoel dat zij die niet hadden gelezen. Maar vandaag was dat niet mijn probleem.

Mijn probleem was die kutwind op de kop en het echt beroerde wegdek. En ik had de weerslag van de inspanning van 2 dagen terug, want zo werkt dat en toen was het allemaal halleluja en ver gereden ook. En vandaag was het pap. Na nogal wat 5en en 6en geraakten we toen in waar ik nu zit en dat is Pajiesmenial. Ik hoorde vanavond dat het Litouws de oudste taal van Europa is en dat er nnog Aramese resten in ronddobberen wat misschien die plaatsnaam verklaart. Er is hier een kemping, maar de coordinaaten in Archies staan verkeerd want twee blokken verderop wara toevallig iemand een tentje had opgezet precies op die plek. Dus ik vraag twee van de bewoonsters van de woonkazerne daar of er hier een kemping is en toen zeiden ze nee stukkie evrder in het Litouws, wat ik ineens bleek te begrijpen maar het kan ook door de gebaren komen.
Hiernaast staat trouwens het bivak van afgelopen nacht. Ik hoorde vanavond dat je hier ook legaal mag wildkamperen, maar het is hier allemaal akkerland en erg weinig bos. En bovendien ben ik morgen het land weer uit.

Dus nou zit ik hier op de kemping van een Biologe met pensieoen die een NEderlander via internet heeft opgeduikeld en nu een camperhub hebben voor de mensen die naar HElsinki moeten met de boot uit Tallinn. Zowel heen als terug. En het loopt als een tiet en ik heb met Kees zitten praten net en daarna ook nog thee zitten drinken op de veranda en ik ben helemaal bijgepraat voor wat betreft Litouwen. Ik ga dat nu niet optypen want het wordt donker en ik word opgevreten door de muggen hier, maar het is echt een toffe kemping en 100 km van Riga waar ik morgen heen wil en dat ligt niet op de route, maar ook niet heel ver er van af.

24-07-2018 19:55 :: Bandenwissel!

We werden er kompleet gewiebeld van

pokke weerDe foto was niet exemplarisch voor vandaag. Er was wel sprake van enige neerslag waardoor de tent hedenmorgen nat ingepakt moest worden. Ik had tegen Osmand gezeg dat ik  naar Riga wilde en dat is misschien 100 km met de auto maar met de fiets is het 125. Het mooie is dat Osmand je niet onverhard laat rijden, dus ik had alleen maar asfalt vandaag. Best suf. En ook gek dat het geen 100 km was hoewel er ook een baltik haajwee schijnt te bestaan dus misschien is die korter.

Maar we waren niet echt rouwig om al dat asfalt, want de afgelopen dagen hadden we meer dan ons deel gehad en de autoroetes waren goed te doen. Om de paar minuten kwam er wat gemotoriseerds voorbij. Toen we de grens over waren begon het wel te druppelen, maar het was allemaal niet buitensporig. Enige dingetje is de spoorvorming in dat oostblokasfalt waardoor er plassen ontstaan en je wil geen vrachtwagen in dat spoor naast je hebben want dan ben je echt helemaal doorweekt meteen als je er naast rijdt, dus dan ga je zelf maar in dat spoor rijden. Dat zijn zo van die dingen die je leert als het je eerder wel is overkomen (in krowatieje was dat).

strobeerIk geloof dat ik drie keer gestuurd heb vandaag, want het begon met 17 km rechtdoor en toen iets van 40 geloof ik en toen van de ene op de andere weg en toen werd het bij Riga drukker en toen zijn we op de stoep gaan rijden. Er waren wel meer fietsers onderweg op hetzelfde traject dan de afgelopen dagen dus dat geeft je het gevoel dat het kan. Net als dat als je onverhard rijdt en je ziet een oud bandenspoor van een fiets dat je denkt ik ben niet de enige idiot cyclant.
cstDus er is niet veel gebeurd behalve dat w eons verplaatst hebben en dat ik voor 8euri20 een CST band heb gekocht bij een fietsenmaker verderop hier en dat die e rnu omzit. Hij is lekker stevig want hij is van nylon en hij heet iets met city en er zitten ribbels op, dus ik denk dat we daar wel mee thuis komen.
De knul in de fietsenzaak zei dat het sheng-sheng rubber was, maar als je lang genoeg in een fietsenstalling gewerkt hebt weet je precies wat ene nylonkutband is als je er een ziet. Waar ik niet naar gekeken had is dat er maar 2,25 bar in mag, maar dat wordt dus iets meer. En ik ben er net een stukje mee wezen fietsen en het is echt een verademing na die brakke 36 euroband van de fietsenmaker in Hillegersberg.

Ik ben in Riga en het is hier wildwest om te fietsen want je mag op de rijweg en op de stoep en doorgaand en misschien ook tegen het verkeer in maar dat is het enige dat ik nog niet geprobeerd heb.
ik sta op de riverside kemping en dat is naast de jachtclub, een beetje a la de natuurkemping in Monnikendam maar dan 2 euri goedkoper. Er is een smal strookje groen aan het water en je kijkt uit op derilicte overslag gebouwen aan de overkant. En nog wat kranen in de vaantjesstand hoewel er wel een coastertje voor de kant ligt om te lossen verderop. Het is net alsof je in Rozenburg kampeert aan de Nieuwe Waterweg, maar dan met minder schepen.

Ik ben aan de verkeerde kant langs het water gekomen, dus ik ga morgen over de brug en door het centrum fietsen en rondkijken en dan naar het noorden langs de kust en dan komen we vanzelf wel een kemping tegen want daar zijn er zat van en dan zitten we daarna weer netjes op de routejoe. Ben nu al ontzettend benieuwd naar die band van 8 euro 20 met al die bagage. In de stad zou die het prima moeten doen, lijkt mij.

25-07-2018 17:33 :: Een rare dag

die zitten er ook tussen

onthou dat beeld!Kijk die fiets bij dat meertje tegen die denneboom staan! Onthou dat beeld, want dat beeld gaat terugkeren verderop. Ik zit in Letland maar ikwas eerst in Litouwen en daar was ik nog niet over klaar, want daar had ik dingen over gehoord op die ene kemping die echt leuk was van die biologe. En wat heb ik daar geleerd? Dara heb ik geleerd dat Litouwen net zo groot is als NEderland voor 1831 als dat het jaartal is dat de BElgen zijn afgescheiden. Anders is het dat andere jaartal waar in dat wel is gebeurd. Mara net zo groot als Belgieje en Nederland samen en er wonen maar 2eneenhalfmiljoen mensen of iets meer. En die mensen zijn niet arrogant en afstandelijk, nee die mensen zijn blasee en verlegen. Het eerste is Belgisch en het tweede is nederlands. Het duurt even voordat ze zich open opstellen en dat schijnt te maken te hebben met de diepe wonden die de sovjets hier hebben toegebracht en daarvoor denk ik de Duitsers ook wel want het maakt niet uit waar die komen want die maken overal kraters.

Dus eigenlijk zijn ze heel lief en juist niet stom. Dus dat heb ik geleerd. Wat ik ook weet is dat de kleindochter van de kempingbiologe superslim is en Kees, de stiefopa, zei dat ze het alfabet al kende toen ze 11 maanden was. Ze kon nog amper staan toen ze zich vasthoudend aan de rand van het TV-meubel de letters P-A-N-A-S-O-N-I-C achter elkaar uitsprak.
kemping riversideHet gekke was dat het een SONY teevee was. (dat laatste is een naar grapje van mij). Maar ze is nu 5 of zo en ze loopt 3 jaar voor op de andere kinderen in de klas en ze kan al engels met Kees praten en ze verbetert hem ook inmiddels. D'r moeder is ook superslim want die heeft iets met microchips gestudeerd en als je dan in Litouwen blijft dan verdien je 600 euro per maand. Ze had een aanbod uit nederland gehad van die chipsbakker ergens in het oosten die het zo goed doet aan de beurs (chips als in computers he) en ze kon daar 6000 euro per maand verdienen en dat heeft ze gewoon lekker niet gedaan. Maar er is een geweldige breendreen aan de gang hier sinds de valvanhetcommunisme en het thuisfront wordt onderhouden door de emigranten die naar de Scandinavische landen zijn uitgevlogen. Het is gewoon arm, maar netjes.

Wat nog meer? O ja. Ik heb ook geleerd daar dat honing soms donkerder is dan anders en dat komt doordat als je een droge zomer hebt dan zijn er minder bloemetjes en dan gaan die bijen in de dennebomenappels zoeken naar spul. NEctar denk ik. En dan wordt de honing donkerder (ik denk door de kleur van de denneappels of zo ja weet ik veel ik ben geen bioloog) en dan zit er een ander smaakje aan. Denneappeliger vermoed ik. De Duitsers hebben daar een naam voor en die ben ik vergeten, maar ze vinden dat ontzettend lekker dus omdat ze daar een hele rij van die bijenkorven verderop riga centrehebben staan zitten ze op een goudmijn. Je moet alleen je produkt nog naar de markt brengen.

Verder vinden Litouwers Polen ook goedkoop en zelfs vanuit hun dorpje rijden ze de grens over om daar in te slaan met hun keiharde euries. Toch ligt het prijspeil hier ook lager gezien het inkomen, maar je ziet ook af en toe figuren rondlopen dat je echt denkt dagloner. Armoedig. Gaten in het gebit. Vieze kleren. En dan toch roken. Misschien om te vergeten dat je arm bent.

beren rigaTerug naar vandaag. Ik zat als een drol op me fiets, maar eerst waren we de stad in en dat was leuk. In Riga hebben ze dus kasseienstraten en dan ook nog een verkeersdrempel erin. Dat is een beetje dubbelop. En ze hadden een tentoonstelling met allemaal beren (elk land een beer) die met hun handjes omhoog stonden en die waren beschilderd door kunstenaars. Ik zag meteen de Jordaanse beer want daar hadden ze Petra op z'n buik gemaakt. De Nederlandse kunstenaar had geprobeerd van een figuratieve beer toch nog iets abstracts te maken met een minimum aan verf en inspanning en dat was gelukt, maar ik was niet onder de indruk. Dat was gewoon snel verdiend.

Daarna moesten we de stad uit en dat is nogal hektisch. Wat ze hier doen is dan naast de weg door het gras gaan fietsen als er geen voetpad is. En als er maar genoeg mensen niet op de weg durven krijg je vanzelf een paadje, dus die hebben wij ook gevolgd omdat het wel iets anarchistisch van wij fietsers ondermekaar organiseren ons eigen fietspad zelf heeft. anarcho fietspadEn daar heb ik ook een foto van.
Ik zat op Osmand omdat ik van de roete af ben geweken naar Riga, wat een stad is die meer dan een paar uur doorheenfietsen verdient. Het heeft echt iets, maar ik was er te kort om er me vingers achter te kriijgen. Sprookjes van Andersen door de gebouwen, maar ook nog iets anders. Als stad intrigeert het me wel. Ik vrees dat ik hier nog een keer terug moet komen. Ze hebben geloof ik een bootdienst op Stockholm dus dat zou een dingetje kunnen zijn ooit later.
Maar Osmand had een leuke route uitgezocht waarbij we over een spoorweg moesten zonder dat er een overgang was dus dat je je fiets echt over de rails moet tillen en oppassen dat er niks aankomt. Maar daarna hadden we een stukje bos waar de foto bovenaan dit verhaaltje is gemaakt en waar de city band het ook goed deed op mul zand. Verder was het asfalt totdat we richting een kemping moesten waar het wasbordengravel was en toen was er ook nog een jongerentoestand daar met muziek de hele nacht en eigenlijk wilde hij me dara niet hebben. Hij was niet de baas (die is advocaat hoorde ik later) maar misschien wel iemand die hij vrij heeft gekregen na 12 jaar eenzame opsluiting. Dus ik was blij dat ik wegmocht daar en toen dacht ik  ik ga wel in het bos staan, maar het is allemaal hoogwaterbos hier. Hoogwaterbos is bos dat op een hoge grondwaterstand drijft. Dat is naadje want dan heb je heel veel begroeiing en brandnetels en weinig dennebomen en veel berken en elzen en zo. Als dat elzen zijn. Maar je kan daar je tent niet kwijt tussen de bomen omdat het vol staat met flora. En omdat het vaak vochtig is sterft het er ook van de prikbeesten.

Dus ik zoeken en niks vinden en afstappen her en der en denken get wat is het hier vochtig en toen nog een hoekie om en toen dacht ik zal ik 15 km naar de kust rijden want dara zijn wel kempings en toen dacht ik nee ik ga wild doen. En toen zag ik een bordje op een km of 8 van die andere kemping van nog een kemping op 1,2 km dus ik denk nou even kijken,toffe kemping Letland Hij stond niet in Archies, maar wel in de Osmand. Dus wij weer onverhard, mijn fiets en ik dat jullie niet denken dat ik met nog iemand op stap ben of zo, en toen werd ik teruggeroepen toen ik een hus passeerde en dat was dus de recepcija. Ze hebebn hier om het meer een stuk of 10 plekjes gemaakt en er is geen does en geen plee, maar wel een bizar gaaf meer waar je in kan zwemmen (en piesen ook wel denk ik maar dat doe ik niet) met kristalhelder water dat lekker lauw is ook nog en een picknicktafel met bankies. En het is gewoon helemaal geweldig want je hebt met niemand iets te maken en het kost 3,50. Waar ik sta kan je niet met de auto komen maar alleen met een roeiboot of met je fiets over een bruggetje. HEt is echt geweldig en daar zag het eerst niet naar uit maar ik sta dus nu met me tent en me fiets op een zelfde plek waar ik vanochtend met me fiets stond te denken wat zou het tof zijn om hier je tent op te zetten en dan in het meer te gaan zwemmen.

En dat heb ik dus net gedaan. Wauw!

26-07-2018 17:05 :: We zitten op de IJzeren Gordijn roete

de verkeerde kant op

r10 of r13Ik was er gister ook al op terecht gekomen. Toen stond er R13 bij. Er lopen dus `1 of meerdere euroveloroetes ook hier. Ik heb het even opgezocht en de R13 is de iron curtain tocht en die gaat langs de kust naar Tallinn. De R10 gaat ook nog over de eilandjes voor de kust. Misschien is het wel aardig om helemaal langs de kust te rijden  want ik had drie dagen geleden al een bord dat het 256 kilometer naar Tallinn is en op het laatste bord dat ik zag vandaag was het 225 dus er is iets raars mee aan de hand. Maar we zijn weer een grens overschreden, vandaag.

Vroeger waren ze gevreesde vikingen hiero staat e rop de site van de R13 en momentaan is Estland recordhoudster ongelovigheid iEn uropa want maar 16% gelooft dat er Iets is. Dat zijn twee dingen die een land voor mij innemen, zeg maar. In tegenstelling tot de kemping waar ik nu sta. Het is aan de kust en hij staat niet in de archies en wel in de Osmand en omdat ik daar goede ervaringen mee heb heb ik daar voor gekozen heden. Een stukje terug nou ja een kilometer of 15 waren er ook allemaal kempings die wel in Osmand stonden en niet in de archies en ik ben er bij eentje water wezen halen en daar zat een bejaarde dame achter een bordje kasse en die sprak geen  Engels of Duits en die kemping stond vol met Estlandiejers. Ik dacht gaaf, maar het kost me te veel karmakilometers en ik wist dat er nog een osmand kemping aan zat t ekomen. Daarvoor had ik ook al een kemping gezien waar je gratis kon staan en waar het ook helemaal was afgeladen. Desondanks was het er poepie rustig. Zoals overal hier. Ze rijden hier ook rustiger dan voor de grens.

onverhard letlandMaar ik dacht dat dit ook zo'n lokaal iets zou wezen maar het is gewoon een kutkemping waa ze je eerst 10 euro laten betalen en dan zeggen dat als je de sleutel van de does wil dat je dan 2,50 moet betalen. De volgende zit 20 kilometer verderop  of zo en je weet niet of die beter is, maar wel een gemiste kans om een stukkie terug voor weinig tussen de locals te staan. Hier staan alleen een paar Duitse bejaarden met campers die geen boeofbaa zeggen.

We waren vandaag weer op de roetejoe en het ging best tof met eerst 22 km verhard en toen het bos in maar goed te doen totdat er een weggetje overgestoken moest worden maar het spoor helemaal overgroeid was dus daar was al een paar jaar niemand door geweest dus toen hebben we de gravelvariant genomen totdat we weer konden doorsteken naar de roetejoe die het verder prima deed vandaag.

Ik ben ero ok nog achtergekomen waarom het de afgelopen dagen niet lekker ging en dat kwam omdat me rem voor aanliep wegens achterstallig onderhoud dat e rbij in was geschoten omdat ik snel wegwilde. Ik wist dat het niet aan die nieuwe band lag omdat de laatste dag met de hobbelconti ook niet lekker liep, dus vandaag reden we overal weer 2 kilometer harder per uur en ook konden we weer op het buitenblad de heuveltjes op en zo wat eerst ook kon maar dan wel met veel gepuf.
Ik doe veel buitenblad omdat het middenblad een beetje puntjes krijgt omdat het eigenlijk ook al een paar duizend kilometer had gehad voordat we weggingen. Toen we weggingen was er nog niks aan de hand, maar het gaat nu wel tellen want we hebben er al 2500 bijzitten inmiddels. Eigenlijkw as ik helemala niet van plan om weer een tocht te gaan doen dus we zijn een beetje overvallen en n u zitten we hier ineens. Maar die chinees achterop is echt een zegen want elke keer als ik verwacht dat hij weer gaat schudden achter als ik afrem blijft-ie gewoon netjes niets doen.

toffe kemping LEtlandOverigens. We zitten wel aan zee hier en het is precies zoals ik me het had voorgesteld namelijk dat de dennebomen ophouden en het strand begint. En dat klopt. HEt is wel een supersuf zeetje dit want het is eigenlijk meer een meer omdat het brak water is en er gewoon waterplanten aan het strand staan en er is ook helemaal geen golfslag. Er zit erg weinig zuurstof in het water hier en daardoor is het erg helder en als je er met je vikingschip zinkt, dan kan je als onderwaterarcheoloog nog wel eens een schip op de bodem aantreffen waarvan de mast gewoon nog omhoog staat. En al het houtwerk in prima staat en zo. Dat is wel gaaf en het is jammer dat ik nooit hier heb gewerkt onder water.
Maar ik heb er wel in gezwommen net en ik heb ook een doessleutel ergens ontdekt en ik ga niet zeggen waar anders weet straks iedereen het maar omdat het water hier niet echt zout is voelt het ook alsof ik al gedoesd heb of zo.

Ik heb nog geen idee of ik morgen met de roetejoe verder ga door het binnenland of een krulletje langs de kust maak over de R13 want het is hier echt zalig rustig en relaxd allemaal. Dat begon gister op die kemping waar je eigenlijk met de boot naar je plek moest en vandaag was alles ook ontzettend rustig.  Trouwens ik heb er me waterfilter gebruikt. De mevrouw waar ik die 3,50 moest betalen zei dat het gecontroleerd was en dat het water beter was dan wat er in sommige steden uit de kraan komt, maar ik heb heb toch me filtertje er nog even tussen gehangen en daarna een litertje gedronken want dat doe ik altijd voordat ik wegga. En het ging gewoon. De truc met dat careplus waterfilter is dat j een petflesje moet hebben waar-ie oppast en die doe je dan vol water en dan ga je op die petfles zitten en dan zeikt het een beetje door. Als je er alleen maar in knijpt schiet het niet op en krijg je kramp in je handjes ook nog na een half lietertje. Dsu dat is de tip van vandaag. O ik zal hun uithangbord even oneerplempen dan weten jullie hoe het heet daar. 

En die kemping van Kees en z'n biologe in Litouwen zit in Pajiesmenia of had ik dat al gezegd?

27-07-2018 19:10 :: Rust in ons balhoofd

ineens zaten we op de iron curtain

r13 EstlandToen we van de 2,50-does-kemping kwamen waar we toevallig de sleutel hadden gevonden waardoor ik om 6 uur sogges bij het ontwaken gratis naakt onder het hete water stond om daarna terug in mijn tijdelijk onderkomen nog 2 uur te dromen van gebronstigde Baltische dames die er wezen mogen want reeds noordelijk blond, zatenw e echt lekker op de weg.

Er waren bomen en daar was schaduw van en het was rustig dus toen we bij de splitsing kwamen waar ik richting de roetejoe moest ben ik gewoon op die weg doorgereden in de stille hoop dat-ie nooit op zou houden. Dat werkt meestal niet zo daar hoef je geen visionair voor te wezen. Maar omdat het twee dagen allemaal al zo RUSTIG is, dacht ik weet je wat we pakken de R13 en we gaan een stukje langs het ijzeren gordijn fietsen tot Tallinn. Hieronder de 2,50 doeskemping. Het was er wel RUSTIG maar ook totaal ongastvrij. -3*** namens mij.

250 does kempingConcreet betekent dat dat we weinig onverhard hebben gedaan en veel asfalt. O en Pascal: ik denk dat als iemand een trip langer dan 300 km opvraagt dat je dan iets moet verzinnen van max 30 km onverhard per 100 km. Dan blijft het leuk. Ik snap inmiddels helemaal niet meer wat mensen leuk vinden aan gravelracen. Als er een auto van de andere kant komt ben je helemaal wit van het stof en je tassen ook enhet gaat overal inzitten waaronder ook je derailleur achter waar nu ook naar gekeken moet worden wegens moeizaam.

En concreet betekent het ook dat we maar nauwelijks richting Tallinn zijn opgeschoven ondanks de 120 km op de klok vandaag. We gingen naar het zuiden, zelfs en dat was voor het eerst in drie weken dat we wind mee hadden. De wind zit in de NO hoek hier en de temperatuur rond de 27 denk ik.
Ik las net dat het in Nederland zo warm is en toen moest ik denken aan Andalusie vorig jaar waar ik dagelijks temperaturen boven de 35 graden had en elke dag 100 km die verdwaalde kutpiereneejen op reed. En dan is het code oranje of weet ik veel en zouden mensen van middelmatige leeftijd preventief afgesponsd moeten worden door kittige thuiszorgsters die weten van Abraham en de mosterd. Het was geen pretje, zonder schaduw op het asfalt daar, maar het was ook niet het einde van de wereld (wel van me trip, zie het verhaal elders).

Ik was stiekem thuis al van plan om deze omweg langs de kust te gaan maken, maar ik had 'm niet aan roetejoe gegeven dus ik heb nu de R13 in Osmand staan en die gaan we goeddeels doen tot Tallinn. Ik hoef niet over te varen naar die eilandjes want dat werkt fietsvertragend, dus dat sla ik over. Maar het is prima aangegeven en ze zijn ook niet vies van stukkies asfalt en dat is ook wel eens prettig. Het wordt 3000 km tot Tallinn ipv 2500nogwat denk ik, en ik heb in Riga het eadres van een leuke Tallinneese kemping gehad dus daar kijk ik naar uit maar het duurt nog wel een paar dagen voordat ik daar ben.
Ik heb 4 plekken geprobeerd voordat ik een plekje in de bush vond en er zit een vogel hier die precies het geluid maakt van zo'n double action pomp waarhet gemakzuchtige deel der naties zijn luchtbed mee kan oppompen.

Of ik sta naast een kemping die ik helemaal gemist heb, dat kan ook.

28-07-2018 19:45 :: Een vergelijking dringt zich op

met de noordoostpolder

poort in de wegWe hadden na het nodige gezoek - waarbij we ook een begraafplaats hebben overwogen maar het staat zo suf als je als man van middelmatige leeftijd op een Estlandse begraafplaats wordt gepakt voor landloperij - wel het ideale wildkampeerplekje gevonden. Er waren dennebomen en we zaten aan de rand waardoor de wind lekker doorblies waardoor er geen steekbeesten waren en we zaten volledig uit het zicht der begaande paden. En het was ongekend rustig. Heel Estland is rustig, behalve de kemping 120 kilometer verderop van waaar ik vanochtend opstond.

Bij opstaan bleek al dat de wind fors was toegenomen. Het eerste stukje was geen probleem, maar toen het IJzeren Gordijn verlieten hadden we 25 kilometer wind pal tegen. Ik heb op een gegeven moment de demping gelokt op me voorvork omdat we begonnen te deinen. Het leek wel bergop, en dan is 25 kilometer echt lang en dan gaat het ook nog met hellende vlakken hier. Toen we eindelijk linksaf mochten, hadden we 'm mee en dat bleef ook min of meer zo want de wind ruimde naar oostachtige richtingen.

Ik had een geldautomaat in Osmand gezien onderweg naar deze kemping die ik gister al had uitgezocht wegens precies 120 kilometer. Maar ik was de afslag vergeten en ik had nog maar een tientje cash en ik had geen idee wat voor kemping dit zou wezen en of je er elektronisch betalen kon. Dus toen was er een onverhard weggetje van 3 km naar de geldautomaat met jkeihard wind mee, maar ik moest ook weer terug en dat was dan 3 kilometer onverhard met wind tegen. Maar ja ik wist niet wat voor kempingvlees ik in de kuip zou hebben, dus wij over dat pad naar de swedbankautomaat vliegen. En in de tussentijd denken van o god dan moeten we straks tegen die rotwind in weer terug ojee.
baltiekVlak voor de automaat begon het te regenen en dat duurde misschien twee minuten, dus we stonden vochtigjes te pinnen ineens, saampjes. Toen ik me geld had kreeg ik me bankpas niet terug. Ik denk dit ken niet, dus ik kijk of ik 'm al in m'n portemonnee heb gestoken zonder erbij na te denken maar niks hoor. Hij had 'm echt opgegeten. Een lichtelijk gevoel van paniek overviel me. Ik heb een creditcard ook bij me maar die is voor noodgevallen. Is dit een noodgeval? Nee dit is gewoon ene pinautomaat van de Swedbank en die geeft je bankpas na de transactie alleen terug als je op de knop naast "doejoewantjorcardback?" hebt gedrukt.
Welke gek verzint zoiets? Het ontbreekt eraan dat er een optie bijstaat van "ben je lekker op vakantie en zal ik jouw betaalkaart eens even lekker inslikken en in echt heel kleine stukjes uitspugen?" Misschien een email aan wagen richting de swedbank, want het is echt een unicum in heel europa wat mij betreft dat je de mogelijkheid hebt om je betaalkaart achter te laten in de automaat.

Maar toen de bui was overgetrokken en de kaart weer in de portemonnee, was de wind gaan liggen ineens. Dus wij dat verharde pad weer op en lekker doorscheuren naar het punt waar we eerder het cashtekort signaleerden. En zo werd het vandaag 126 kilometer waar verder niets maar dan ook helemaal niets opmerkelijks heeft plaatsgevonden. Het leek de Noordoostpolder wel. Daar mag ik nooit meer komen met de smurf want hij vond het verschrikkelijk.
Achteraf had ik beter met roetejoe door kunnen scheuren naar Tallinn want ik vind er eigenlijk geen zak aan hier.

29-07-2018 16:06 :: Pizzasoojad on volmekamad!!!!

Rohkem pizzat, rohkem sopru!

laatste dag estlandOkee trektorfans. In de titel staat de volledige tekst van de doos waarvan de inhoud zojuist de weg van alle pizza is gegaan. Tallinn is de laatste stop in de baltische staten en ik had het adres van ene leuke kemping gekregen, in de tuin bij iemand en die iemand vroeg 20 euro en dat past niet in het budget. De tuin stond wel tjokvol tentjes, dus er is wel een markt voor. Ik sta nu 6 km verderop op de stadskemping en die is helemaal geweldig. Ook nog 15 euro, maar op een onbruikelijk industrieterrein naast allerlei lege loodsen met een immense geasfalteerde parkeerplaats voor de kempers en twee stukjes gras waarvan 1 reeds wordt gesierd door Perry.

Het beste aan deze kemping - behalve het creatief hergebruik van faillissementen - is dat er een pizzeria voor staat die 24 uur per dag open is, dus dat was een nobreener aangezien het zondag is en ik vast van plan was de hele week al om in Tallinn pizza te halen. Het was de allerduurste, dus ik ben vandaag ver over me budget heen, maar ik heb het verdiend vind ik, want er staan toch weer op de kop af 3000 kilometers op de tellert, waarvan talloze vandeweg over variabel miserabel wegdek.

Wat gaan we onthouden van Estland? Niks. Als je geen Histor reclame op komt nemen met al die geverfde houten huisjes, dan heb je er weinig te zoeken. Ik vond het het ongezellig, ongastvrij, duur en rustig. Misschien is het binnenland reuze leuk, maar de kust was echt een vergissing. Als zee an sich is de Baltische zee ook uitermate teleurstellend vind ik. Grosso modo geldt daar hetzelfde voor als voor heel Estland. Geef mij dan maar het Polen van de Eugene's. Op de biologekemping hadden ze me al verteld dat Duitsers en Zwitsers de Baltische staten zo geweldig vionden omdat ze een rommeltje hadden verwacht omdat het voormalig oostblok is. Maar iedereen kleurt hier binnen de lijntjes en de rest is geld verdienen in het buitenland. Het is een paradijs voor moderatoren van consumentenfora. En dan snel teruggeven aan de Russen.

Nou willen we morgen met de ferry naar Helsinki en de afvaart is om de 2 uur en je fiets kan mee ook en ik weet ongeveer waar ik moet wezen maar ik heb niks gereserveerd dus dat wordt afwachten.
Het oorspronkelijke plan was om naar Vasaa te rijden, 550 kilometer boven Helsinki aan de kust en dan daar overvaren naar Zweden. Maar. Dan rij ik 500 km omhoog en 500 km in Zweden weer naar beneje en dan ben ik na 10 dagen weer op deze breedtegraad, dus wat ik nu bedacht heb is dat ik ook 200 km naar Turku kan en dan overvaren naar Stockholm en dan een omweggetje maken richting Noorwegen, want daar ben ik nog nooit geweest en ik ben toch wel nieuwsgierig. Van Noorwegen kan je dan weer met de boot of fietsend naar Denemarken, dus dat opent allerlei mogelijkheden.

Ik wil heel graag weg hier, nu.

30-07-2018 17:14 :: Overal saunaas

dismustbiefinland

tallinn centreDat ze een sauna voor de vrachtwagenchauffeurs op de ferrie hadden dat is toch wel echt iets baltisch. En dan waren we nog genees in Finland zelf. Ik was de hele dag erg blij met m'n keuze voor niet de leuke kemping bij die mevrouw in de tuin, maar verderop bij de pizzaboer. Want wat waren de gevallen? Ik schakelde rot achter en ik heb me versnellingskabel vervangen op dekemping en nu gaat het beter. Maar. Ik had een goeie kniptang nodig om een stukje verroest buitenkabel af te knippen en toen was er gelukkig een Pool op een Harley met een 200% viking uitstraling die zo in die serie Vikings had gekund (zonder z'n motor dan) wegens kaal haar en een baard met een vlecht en die had een joekel van een combinatietang en daar is het goed mee gelukt.

EN het tweede is dat ik Ian tegenkwam. Ook op de motor naar een of ander treffen geweest in Estland waar dronken russen op Urals met zijspannen waren. Als je niet weet wat een Ural is moit je het Kroaatiejeverhaal hier even lezen en dan zoeken op museum. Ian is Engels, maar woont al 12 jaar in Finland. Hij stond naast me met z'n tent en ik had 'm gevraagd of ik nou beter naar Vaasa kon rijden of via Turku naar Zweden en hij zei Turku want de zuidkust is mooi en hij vertelde me ook dat ik dan langs Hanko moest rijden. Hanko heeft het nadeel dat als je er heen rijdt je ook weer hetzelfde stuk moet terugrijden en dat is een kilometer of 60, dus dat heen en terug is in totaal een dag fietsen. Maar hij heeft gelijk dat het mooi halverweg ligt als je dat niet meetelt. Misschien moet ik vleugels op me fiets. Dat zou wat wezen.

hangarEn hij wist wat de goedkoopste ferry was te weten Ekkero met twee puntjes op de o en die voeren vanmiddag om 12 uur. Ik was om half acht al op de terminal omdat de Deense motormuizen een conversatie om half 7 begonnen en ik niet boos op ze kon worden want ze hadden me fijn geholpen met die combinatietang dus toen ben ik ook maar opgestaan. Ian was ook wakker en die zei ik was gisteren met wat Finse motorrijders de kroeg in en ik heb je probleem voorgelegd en zij zeiden ook da je via Turku moet en zij wonen in Tampere wat halverwege Vasaa ligt. Pluhus dat er iets anders tof is aan Turku, want er liggen allemaal eilandjes naast en die kan je hoppen en de meeste FInnen hebben dat op hun bukketlist staan. Het eindhopstation is dan Mariehamn en vandaar ga je dan met de echte ferrie naar Stockholm. Omdat die eilandjes onderdeel zijn van het wegennet of zo zijn de ferries tussen die eilandjes gratis.

Dus dat klonk allemaal hartstikke leuk, en dat ben ik nu aan het proberen allemaal. Omdat de boot om 12 uu rpas vertrok en Ian ook om 9 uur in de vertrekhal zat om een ticket te kopen, hebben we nog wat doorgebabbeld. Hij heeft me nog wat tips gegeven want het historische centrum van Tallinn is een touristtrep zoals we allebei snel eens werden. Ik had er al een uurtje rondgefietst en ontbijt gehaald en gegeten. De foto bovenaan is er gemaakt.
sovjet jail tallinnMaar er zijn ook nog wat resten uit de sovjettijd daar. Zo is er een gevangenis, die heden gesloten is maar toegankelijk als je om het hek rijdt en er is een maritiem museum wara het buitengedeelte gratis is en waar kustwacht vaartuigen en een mijnenvegertje liggen, ook uit de sovjettijd. En er is een oude hangar voor watervliegtuigen waar we ook een foto van hebben.

En er was een cafe open dat roerei met paddestoelen serveerde met kouwe tonic en voor een bedrag dat bijna in het budget pastte. We zaten over van alles te keuvelen en we waren nog maar net op tijd om in te checken bij de ferrie, waar ik als fietser helemaal vooran mocht staan en als eerste de boot opmocht. Dat was fijn want het was kelereheet op het asfalt in die rij. Je kon er bijna een BMW op een spatbord bakken.
Die ferrie had 9 verdiepingen en helemaal boven is dan het zonnedek en daar ben ik in de schaduw gaan zitten. Dat was goed te doen, maar toen de trossen los gingen woei er een vervelende kouwe bries uit de Finse golf en toen ben ik naar beneden gevlucht.

tallinn van de bootIan bleek een handeltje te hebben want de cigaretten aan bord waren volgens hem spotgoedkoop maar je kon maar 3 pakjes tegelijk kopen maar omdat er best een berg barren op een schip van 9 verdiepingen zijn, heeft-ie dus ook best ene hele berg cigaretten ingeslagen. Hij vertelde dat-ie 2 euro op elk pakje verdient dat hij aan z'n vrienden verpatst en dat hij zo het grootste gedeelte van de overtocht terugverdient. Als je in de finansjele sektor werkt heet dat arbitrage, maar als je bij de douane gepakt wordt smokkelarij.
Toen ik van de boot af fietste in HElsinki kwam hij nog even naast me rijden en hebben we gedag gezegd. Ik heb een hoop dingen over Finland gehoord en ik heb er gewoon een goed gevoel bij. En je mag hier wildkamperen, dus dara ga ik zo mee beginnen. De boot was even onderweg dus ik red het niet om de normale 100 km te rijden want ik moest ook nog Helsinki in om een ansichtkaart voor Eugene te kopen en het werd laat en gister was een matige nacht omdat er ook nog een vuurwerk achter de kemping werd afgestoken om 12 uur toen ik net in slaap was gevallen wegens een trouwerijreceptie een stukje verderop.

Toch was de laatste dag in Estland de leukste. Hij was niet geschied als ik niet de vervelende omweg had gereden, want dan was ik een dag eerder in Tallinn geweest. Maar dan was er misschien weer wat anders gebeurd wat ook leuk was of zo. Maar mijn verblijf in Estland is soort van okee gemaakt door 3 buitenlandse motorrijders en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Het allerleukste is dat de wind nog altijd in de oosthoek zit en dat we op het ogenblik naar het westen rijden!

31-07-2018 19:01 :: Finland is gaaf

en prijzig

zit meerIk bedoel: waar kan je na een benauwde nacht in een boesj nou zwemmen en daarna meteen onderuit uitrusten? Dat, lieve mensen, kan alleen in Finland. En aldus geschiedde.

We hadden al een kilometer of 15 gereden toen we dit meertje tegenkwamen en het is heet hier, zeker nu de wind meejer is dan eerst. Wat wel leukis dat we nu weten dat het met de Chinees achterop toch mogelijk blijkt om harder dan 21 km/uur te rijden hoewel m'n beenspieren zich ook aan d chinees kunnen hebben aangepast inmiddels. O wacht ik heb een fotootje van de kampeerplek uit twee hoeken. Links staat de idyllische versie en daarnaast de sociaal realistische.

boesj1 finlandboesj 2 finlnd

 

 

Best gaaf toch? En 100% legaal want Ian heeft me verteld dat je overal mag staan hier met je tentje. Dus dat is wat we hebben gedaan en ik was er best tevreden over, persoonlijk.
Ik had voor vandaag een kemping in Raseborg uitgezocht en dat was maar een kilometer of niet zo veel 80 geloof ik. Uit Helsinki was het 120 en de watertoren stond rond de 40 km.

En ik ga morgen ook een kilometer of niet zo veel rijden want ik vind het leuk hier, ondanks dat de prijzen hier zo'n 40% hoger liggen dan in Nederland. Ik had vandaag echt een geweldige fietsdag, want het is mooi en afwisselend en de geasfalteerde wegen zijn goed te doen en de onverhardde ook.

Ik heb roetejoe een verharde roete laten verzinnen naar Turku en die kombineer ik met Osmand, maar de truc is om op de R10 te blijven die hier dus ook gewoon blijkt te lopen, maar sommige stukkies onverhard doet, en die allebei de plenners ongeveer volgen en dat is echt kicken fietsen. Want het landschap bobbelt heelsdetijd en soms zijn die bobbels best grenniewerk en soms kom je vanaf de vorige top op het buitenblad boven bij de volgende en dat is echt supergaaf fietsen vinden wij.
Ik meen zelfs dat dit 1 van de leukere fietsdagen uit me prille karriejere was, en ik hoop er hier nog een paar te beleven voordat ik op de boot moet. Dus ik ga tijd rekken, vrees ik, want ik hoef nu niet naar Vasaa dus ik spaar al een berg tijd uit en ik kan in Stockholm ook nog alle kanten op.

Maar als iemand je vraagt wat is een leuk fietsland dan kan je met een gerust hart Finland antwoorden. Ik ben er 2 dagen pas en ik snap nu al waarom Ian hier al 12 jaar woont. Omdat de salarissen waarschijnlijk afgestemd zijn op het prijspeil. En omdat het echt een tof land is als je van tweewielers houdt. Geloof mij maar.
Als het mineraalwater hier net zo duur zou zijn als in Polen, zou het het fietsparadijs op aarde zijn.
Op de kemping hier stonden twee idworksen toen ik aankwam en die zijn van een stel en ik ga niet zeggen wie het zijn en die hebben ook een site en ze zijn dus in een maand van Berlijn naar hier gefietst. Ik ben ook een maand onderweg, nu. Maar dus eigenlijk niet vanaf Berlijn.
En de jongens van de toer de frans zijn na 3350 km naar huis en dat is wat ik ongeveer ook heb gereden. En ik heb Laurens ten Dam armpjes ook, inmiddels. Maar geen Tom Dumoulin benen, helaas. Hoewel ik altijd wel stiekem het idee heb dat als ik me bagage en die 3 liter water draf zou halen, ik nu zonder problemen met de beste klimmers naar boven rij.
Maar dat is natuurlijk een ouwe mannen midlifecrisisdroom. We kunnen niet allemaal zoals Alma zijn, immers.

En er staat ook een ontzettend grappige fietsende Fransman op de kemping. Met een Giant.
Gelukkig maar.

01-08-2018 15:09 :: Is er leven na de dood?

wij denken van wel

leven na de doodEn deze foto toont het waarom wij dat denken. Een kerkhof met een draaideur! Dus je hebt hier draaideur overledenen die dus door de draaideur gewoon weer de straat op kunnen. Ik denk dat-ie heel sinister piept (hebben we niet geprobeerd), maar ik dacht wel meteen dit is het bewijs en de Trektor was het met me eens.

Ik heb 'm overigens niet het plaatje van die dooie Santos in Tadjikistan uit het AD laten zien, want dan raakt-ie van streek. Ik ook, trouwens. Sommige mensen zeggen dan dan moet je daar maar niet heengaan wat hetzelfde is als tegen een verkracht meisje zeggen dan had je maar geen kort rokje aan moeten doen. Het heeft een naam en dat is bleemingdeviktim en dat is een symptoom van paternalistische hersenloosheid maar je zal ze de kost moeten geven die enzenz.
En nu we toch actueel doen: Bram Tankink heeft de Ronde van Boxmeer gewonnen net voor Tom D. en Bouke M. Ik denk dat ze het hem gunden ook in z'n afscheidsjaar en ik was daar over aan het filosoferen en toen heb ik 2 of 3 afslagen gemist want ik zat op een echt fijn weggetje. En Ik had het over de armpjes van Laurens ten Dam gister, maar die heeft een dag daarna z'n dinges gebroken wat fietsers altijd breken en rolschaatsers ook. Sleutelbeen. Dus die kan even niet fietsen.

kemping finlandWij wel, maar ik ben moe. Geen idee waarom. Misschien de heuveltjes, misschien de inspanning van de afgelopen maand, misschien de eikels die om 12 uur vanacht een tent naast de mijne gingen opzetten en dat heel zachtjes probeerden te doen waardoor ik gelijk op code oranje stond. Maar ik ben daarna gewoon weer in slaap gekukeld, maar ik was ook vroeg op en ingepakt vandaag. Dat kan als je ontbijt hebt en niet eerst naar een supermarkt moet die om 9 uur opengaat. Nou zou Finland Finland niet zijn als de meeste supermarkten niet om 7 of 8 uur opengaan, Maar toch.

Dus toen zaten we op de foto rechts te ontbijten nou ja hij want ik stond de foto te maken. En even daarvoor had ik met gevaar voor eigen haardracht de tondeuse die het in Duitsland halverwege had laten afweten opnieuw opgestart om me kop kaal te scheren EN DEZE KEER BLEEFTIE HET DOEN! Er kwam echt een vertrouwenwekkend gezoem uit alsof er geen vuiltje aan de lucht was, wat er ook niet was trouwens, want ik heb al dagen geen wolken gezien hier. Het is best warm, ik denk tegen de 30 of zo, maar toen we weggingen nadat we de olijke Fransman gedag hadden gezegd, was het koeler en windstil. IK heb het gevoel dat ik 'm in Zweden nog ga tegenkomen, maar dan moet ik wel opschieten want hij is vandaag door naar Turku en ik niet want ik had een ofdee en ik heb het naar me zin hier, dus ik heb nog wat aangeklooid vandaag. Ik zit op 50 km van Turku, dus ik moet wel heel erg aan gaan klooien om daar niet morgenochtend aan te komen.

coastal road funland /r10We zitten na het uitstapje naar het zuiden weer op de R10 cq de verharde roetejoe, maar om er te komen had Osmand ook wat onverhards uitgekozen en dat ging allemaal goed, maar dat is altijd zo sogges. Vanmiddag ging het licht een beetje uit. Ik was er ook helemaal niet bij met me hoofd, maar we hadden toch een aardige dag wel. De R10 heet nu coastal route op de bordjes, maar de cyclemap van osmand herkent 'm als wat hij/zij waarlijk is, zijnde de R10 dus.

Het plan was een bos na Salo op te zoeken en dat heeft twee mislukte pogingen gekost met onverhardde klimmetjes, maar ik heb nu toch wat gevonden waar ik tevreden mee ben. Naaldbomen, wind en schaduw. Ik heb wel het idee dat de wind aan het draaien is dus ik ga even kijken wat de verwachting is, want ik heb nu een halve tent opgezet, maar dat is niet handig als het gaat regenen.

Wat ook stom is dat het niet echt donker wordt hier. En dat me horloge een uur achterloopt wat in het begin echt raar was omdat ik dan voor het slapen op me telefoon keek en bij het wakker worden op me horloge en en het heeft echt een tijdje geduurd voordat ik begreep dat ik niet te kort had geslapen maar dat ik een tijdzone uitgefietst was.
Maar de dagen zijn hier belachelijk lang en ik denk dat als je nog verder naar het noorden gaat je helemaal door de war raakt kwa dag- en nachtritme.
Omdat ik anderhalf jaar nachtdiensten gedraaid heb en ik er niet een gelukkiger of beter mens van ben geworden, denk ik dat het voor mijn welbevinden beter is dat ik niet naar Vasaa ben gereden. Hoewel ik nu weer zag dat de R10 vanaf Turku wel die kant opgaat en het is wel echt kicken op de R10 hier. Maar ik ben ook wel benieuwd naar die eilandjes en hoe ik op Mariehamn verzeild ga raken.

Dat ga ik morgen eens even fijn uitzoeken bij de VVV in Turku en we gaan varen hoe je het ook went of keert, dus we hebben enniehou een hele avond en nacht voorpret voor de boeg nu. En spaghetti met bolognesesaus, maar daar wordt niemand meer warm of koud van, inmiddels.

02-08-2018 17:28 :: Over water

niet onbelangrijk ook

kierieliese dopKijk eens even wat ik tegenkwam in me rommelzakje? De dop met de stoere Kierieliese letters van 2 jaar terug! Die had ik op alle petflessen op de terugweg geschroefd en die had ik bewaard. En hij past dus ook op deze fles uit ik denk Letland. Waar zouden we zijn zonder tradities, beste mensen?

Laten we het er op houden dat als we aan al onze tradities hadden vastgehouden we nog in de middeleeuwen hadden geleefd. Dus je zou dit kunnen zien als een stap in tegengestelde richting - soms moet je ook een stap terug doen om 2 stappen vooruit te kunnen. Wat ook kan is steeds een stap achteruit blijven doen, maar dan eindigen er dus op een gegeven moment dooie mensen in de berm in Tadjikistan en dan is het verband met de traditie ook een beetje kwijt ineens. Je kan er dus ook te veel van hebben, maar de vraag is dan wat is net genoeg traditie. Daar zou eens iemand diep over na moeten denken die niet de hele dag wezenloos over z'n stuur hangt zoals ik.

bilbord met waterHier nog een waterfoto, gezien op een bilbord onderweg. Als je dan in je jakoezie zwemt kan je van het schitterende uitzicht genieten van het water waar je lekker in zou kunnen zwemmen. Waarom wil iemand zo'n ding als je de riel ding naast de deur hebt? Ik denk dat het te maken heeft met dat het dichtvriest ook, dat meer, en dan kan je er niet zwemmen MAAR DAN GA JE TOCH LEKKER SCHAATSEN OF ZO? Ik voel me soms zo ver van de wereld verwijderd als ik naar reclamedingen kijk. Dingen slopen de wereld, gewoon. Ik ben tegen dingen. Tenzij het fietsen zijn, natuurlijk. Daar ben ik voor.

Okee. We waren naar Turku gerejen vandaag, nog steeds op de R10 overigens, en daar heb ik de toeristen informatie gevonden en toen bleek dat wat wij wilden (varen naar een ander eilandje) pas 80 km verderop kon. Dus toen hebben we er nog een trapje bijgedaan richting een kemping en toen zag ik op de kaart een plekje waarvan ik dacht misschien kan ik daar wel leuk wildkamperen en dat bleek een jachthaventje met 10 bootjes en 15 autoos maar ik had onderweg ernaartoe ook al een leuk plekje gezien en daar sta ik nu. Bij Sorpo en dan richting de noordkust.

Er lopen hier een paar meneren rond verderop met een klepperend klokje en ik heb geen idee wat daar de bedoeling van is. Misschien zijn ze wild aan het zoeken, maar dan maak je niet zo'n herrie en misschien zoeken ze brandhaarden dat kan ook. Of misschien zijn het gewoon jongens die graag door bossen lopen met een bel. Een oud Finse traditie. Dan zullen ze wel in hun blootje ook zijn. Wat ook kan is dat het gewoon de ijsboer is, hoewel ik ze nu wel heel dichtbij hoor.
Hm. Als ik nog een VVV tegenkom zal ik het eens navragen.

Ik heb in Turku 2 folders en 2 kaarten gekregen, waarvan eentje met alle aankomst en vertektijden van alle ferries tussen nu en 2028 geloof ik en op de kaarten staat een stippellijn waar je allemaal heen kan. Je kan een noordelijke roete doen en een zuidelijke roete en ik wilde de zuidelijke roete en dat vond dat meisje met de bril ook een goed idee, dus ik doe de zuidelijke roete. Dan moet je naar Korpo en dat is 80 km vanaf Turku, dus dat ging 'm niet worden vandaag. O ze klingelen nu weer verderop. Maar je kan dus tegen Osmand zeggen ik wil naar Korpo en dan weet-ie gewoon hoe dat moet en daar zit ook varen bij maar dat hebben we vandaag nog niet gedaan. (Omdat we lui zijn en maar 80 km fietsen elke dag. Wat wel opvallend is dat als wij naar het westen rijden na drie weken noordoosten wind de wind ineens naar het zuid westen draait. Ik geloof dat we in Duitsland een paar dagen wind mee hebben gehad en dat was het dan.)

En nog even over water maar dan drink: bij de supermarkten hebben ze ergens in de winkel een emballage-apparaat en meestal 2. Daar is het hartstikke druk, want blikjes worden hier ook gerecycled. Daar staan files die bij ons gewoon na het nieuws zouden worden voorgelezen. Maar omdat je vieze handen krijgt van al dat geprop van hele en half lege blikjes in die machines is er ook een fonteintje naast en daar kan je dus behalve je handen wassen ook je bidonnen/petflessen vullen. Ik heb drie liter water altijd mee en dat scheelt dus naar Fins prijspeil 3 euro aan water dat je zo kan verdienen.

Morgen moeten we van de haven van Korpo die gewoon Galtby heet naar Kokar met twee puntjes op de o en dat is met een betaalde ferrie maar dat was iets van 6 euri geloof ik en daarna weet ik het niet. Maar je moet geloof ik echt goed bedenken hoe of wat voordat je opstapt want je kan op allerlei plekken ook weer afstappen. Dus dat ga ik nu doen.

Houden jullie ook tijd over voor nuttige huishoudelijke klusjes. Met spekjes of zo.

03-08-2018 19:07 :: Over water 2

wel wat fysieker nu

ferry finland 180Jongens! En meisjes! Dit is mijn voertuig op de boot maar we zitten eigenlijk op weg nummero 180. Die loopt van Turku naar Korpo waar we eigenlijk niet heenmoeten en die ferry is dara gewoon onderdeel van. Dit was trouwens ferry nummer twee want we hadden al een stukkie gevaren.
Er loopt een fietspad langs die 180 tot de eerste ferrie en daarna mag je op de weg. Er komen alleen auto's aan en langs als er een ferrie aan de andere kant is geland, dus dat is lekker overzichtelijk. En Finnen rijden als Duitsers: hoffelijk en meelevend met fietsers.
Had ik al gezegd dat ik het naar me zin had hier?

dit was 'mWe werden wakker in de bush vanoggend en dat was geheel volgens de verwachtingen. Ik heb daar een foto van maar die is van voordat ik op weerplaza ging kijken en die zeiden 0,3 mm neerslag om 4 uur vanacht dus toen moest de buitentent eromheen. HEt probleem was dat het rotshard graniet was, daar met een beetje naaldbomenuitval erop. Dus toen moest ik stenen gaan zoeken voor op me scheerlijnen (alle 22) en zo kwam het dat ik menige mierenbiotoop in een straal van 500 meter (er lagen weinig kleine stenen daar) in sterfhuisconstructie heb veranderd maar vooruitgang komt met een prijs.

Het geklingel beneden hield op toen ik op me luchtbed kroop en begon weer toen ik me zat te ontlasten, dus ik weet niet wat het was maar het was iets met een vergelijkbaar bioritme als het mijne. God wat hou ik van Finland. En het zou nog mooier worden allemaal. Veel mooier.
Het was iets van 65 of zo naar de haven waar me ferrie om 15:30 zou vertrekken deze vrijdag en ik ben eerst langs de supermart gereden voor brood en water en beleg en avondeten want er zat verder niks op de roete. En toen zijn we gaan rijden langs de 180. Er is maar 1 weg en dat is dus die tot na de ferrie want ik had tegen Osmand meertjes en zogezegd liever niet onverhard en liever geen autowegen en toen wilde-ie me van de weg afhalen en ik zag al dat het onverhard zou worden en het hobbelt een beetje dus ik zeg tegen me fiets wat denk jij het is half 1 en we moeten die boot halen, hij zegt het is nog maar 25 kilometer dan kunne we toch wel 12 kilometer MTB-en na al die onverhardde karresporen die we al gehad hebben? Dus ik zeg ja nee okee dus wij van de 180 af en de bush in. Bomen, meertjes, paar leuke huisjes, paar hobbeltjes, paar afdalinkjes en flink wat grof grint. Stenen, zeg maar, maar daar zijn we door de berm gereden. En geen verkeer verder. Gewoon goed. Ook voor het teamgevoel dat we dan samen een beslissing nemen en dat dat dan tof uitpakt met een foto voor een meer met naaldbomen ook. Dat-ie weer op het web staat want dat is echt belangrijk voor zo'n fiets dat-ie gezien wordt want daar gaat toch een soort van status van uit. Dat-ie op unieke plekjes staat en daar allerlei dingen beleeft en je ziet 'm echt opbloeien dan maar alleen als het gedeeld wordt op internet dat andere fietsen ook denken van zo hee dat is me even wat allemaal daar wat die meemaakt.

Enniewee was het daarna nog een ferrie (ze varen met ze tweejen dus je hoeft niet lang te wachten) en die kosten dus niks en toen waren we in Galtby en daar gaat de boot naar Kolkar met twee puntjes op de o en daar zit ik nu op een terras. Als je 6 weken geleden tegen mij had gezegd dat ik over 6 weken op een terras bij een 13euro50 kemping op Kolkar met twee puntjes op de o zou zitten dan had je wel me telefoonnummer moeten hebben.

meerHet is 2 uur varen hiernaartoe en het ging allemaal super relekst. Er kwam een bootje aan in het haventje, er kwamen wat autootjes en mensjes af, er gingen wat mensjes op en als ze geen vervoermiddel hadden was het gratis; ik pinde bij een bootmatroos 6 euri voor de trektor (4 buiten het seizoen maar ja) en het gave is dat je een overnachting ergens mag
doen en dan kan je de volgende dag met hetzelfde tikket weer verder varen! Hij is geldig tot het eindpunt en dat is het eiland waar Mariehamn opligt. En die vaartocht was geweldig: het is echt een archipel hier met eilandjes en als je er langs vaart dan snap je ook waarom die vikings open bootjes hadden want dat kan hier gewoon. Die vikingen hadden dan weer wel geen wifi aan boord, maar dat zou nog wel eens een aardige sketch kunnen opleveren voor een Zweed satirisch programma.

Ian had me al verteld dat ze hier meer Zweeds dan Fins georienteerd zijn en het liefst willen ze bij niemand horen, dus het zijn typische eilanders en je ziet als je van de boot naar de kemping fietst ook overal die typische zeerommel die ze op Terschelling ook inhun tuin gooien. Eilanders hebben allemaal dezelfde mentaliteit en omdat ik ook op een eiland woon voel ik me er altijd meteen thuis en verwant en zo.
Ik had een videejo gemaakt even kijken of dat werkt nog.

Ondanks dat er maar 60 km gefietst is zitten we dus toch een pokkeend naar het westen. Ik kwam een Engels stel tegen en die heb ik gevraag naar hun ervaringen in Noorwegen en die zeiden dat Noorwegen nog veel duurder is dan Finland dus nu weet ik niet of ik wel echt naar Noorwegen wil. Aan de andere kant is Oslo maar een beetje in Noorwegen en dan kan ik daarna gelijk weer terug naar Zweden en richting Kopenhagen.

Maar eigenlijk heb ik helemaal geen haast om me te haasten want het weer is geweldig; ik heb me kontrakt voor 1 oktober gekregen vandaag en het was iets koeler dan de afgelopen dagen want de wind zit ineens in de noordwesthoek dus dat scheelt denk ik een paar graden.

En het en iedereen is zo verschrikkelijk relekst hier, ik kan er gewoon niet over uit en ondanks dat het hoogseizoen is is daar helemaal niks van te merken. Zoals de mevrouw van dat Engelse stel opmerkte: deze hoek is een van de mooiste europese vakantiebestemmingen en niemand weet het. Ik had de gebruikelijke drukte bij de ferry verwacht die je in Harlingen hebt, maar niks van dat alles. Gewoon bootje, paar mensen erop, paar mensen eraf en karren met de geit door een fenominaal zeeschap. Het is gewoon niet toeristisch op 1 of andere manier. We zijn hier ook maar met 10 toeristen en daar is geen een duitser bij. Ik geloof dat ik de enige allogtoon ben, de rest is Fins.
Ik denk dat Ian me de beste tip heeft gegeven die ik ooit onderweg gehad heb.

De boot naar het volgende eiland vertrekt morgen om 3 uur dus ik ga hier overdag rondfietsen en dan ben ik iets na vijven op het volgende eiland en dan hebben we zonder een trap gedaan te hebben weer 100 kilometer afgelegd. Ik heb het tijden niet zo naar m'n zin gehad.

Het dreigt gewoon vakantie te worden. Maar jeziskristes wat hebben we het prettig hier.

04-08-2018 17:46 :: Tijdverdrijven

en utkiken

heuteGisteravond was voor het eerst in lange tijd dat ik me zelf niet in slaap heb gezweet. Alle eerdere dagen was het steeds warm, broeierig, benauwd, zweterig, warm o die had ik al. Dat ik onder m'n lakenzak in slaap val en dan om 4 uur wakker wordt wegens een koude schouder. Gisteren was het meteen lekker en ik werd om 9 uur wakker en toen had ik om half 8 al bedacht wat gek dat het niet warm is in me tent want ik heb vrij zicht op het oosten en bij het ontwaken wist ik waarom want het onweerde. Vikingluchten van de boze soort alom. Dus ik snel op de trektor naar de plee voor de grote boodschap en toen als een speer me tent opgeruimd en toen bleef het droog tot half 11 maar dat kon ik niet weten.


huisWat we wel wisten was dat de boot om 3 uur zou vertrekken en wat moet je dan op zo'n eiland. In ieder geval naar de supermarkt voor brood maar dan houdt het ene beetje op. Dus toen zijn we gaan fietsen omdat we dat nu eenmaal graag doen en dat is allemaal vastgelgd op een server in Amerika en hiernaast/boven staat de skriensjot. Het komt erop neer dat we alle wegen van het hele eiland hebben gedaan en sommige twee keer en we zijn nog naar een streekmuseum geweest en de kerk helemaal aan de andere kant waar ook een tentoonstellinkje was over de geschiedenis van vroeger met potscherven en zo. Waarvan toch wel mooi enige delfsblauw uit de 16e eeuw dachten ze. Stomme Holllanders zijn echt goed in het verkopen van lelijke dingen aan aandere mensen. Ik denk dat die finnen het uit vriendelijkheid gekocht hebben.

Toen we de ferry opreden begon het te stortregenen echt niet normaal, maar toen zaten wij lekker droog onderweg naar het volgende eiland zonder te betalen en zonder te trappen. Mooier kan je het nauwelijks hebben. Ik heb geen idee hoeveel kilometer het was met de boot, maar toen we eraf mochten was het helemaal opgeklaard. Met de wifi op de boot hebben we proberen uit te vissen waar IT consultant Ronnie de boot en/of het schip in is gegaan bij de upgreed van de backoffice van mijn webklant. De zaterdagmiddag ziet er dus op reis hetzelfde uit als thuis, een beetje. Ik denk dat ik Ronnie een vette rekening moet sturen wegens weekendwerk, maar die rekent dat natuurlijk allemaal gewoon door aan de klant en dat vind ik dan weer zielig. Het is niet voor niks dat ik weer in loondienst ga, want ik heb geen enkel zakelijk instinct. Waar ik ook wel weer trots op ben.

overo ferryWe zitten nu op Foglo met puntjes waar er puntjes kunnen. We zijn aangekomen in Overo (idem) en daar heb ik een foto van.  Er staat nog een meneer met een fiets op en dat is een zweed en die zijn met z'n zessen het hele rondje, dus de noord- en de zuidroete, aan het fietsen en die hebben ook de tijd van hun leven. Wat wel okee was dat ze liepen te klagen dat het duur was in Finland, dus dat zie ik als een goed teken. Ik stel m'n grote aanschaffen even uit, dus, waarbij ik dan met name denk aan een nieuw prikblik voor me gasding.

Op Voglo met de puntjes zal het scenario ongeveer hetzelfde wezen als gisteren alleen weet ik niet met welke ferry iok ga en waarvandaan. Er zijn er twee, maar ik weet niet wat er op zondag vaart en laat het morgen nou zondag zijn, ook, dus dat moet weer uitgezocht.

haastige spooedFf denken. Ik had nog wat plaatjes geschoten. Deze stond bij de ferry en mijn Zweeds is nu zo goed dat ik denk dat hier staat haastige spoed is zelden goed. Fins kan je echt niet lezen, maar Zweeds soms wel. Utkik, bijvoorbeeld. Dat is een beetje ons stopwoordje geworden vanmiddag want we gingen nergens heen tot we op de ferry mochten en dan worden we altijd melig. Kik je Ut zeg ik dan of zo als het hard naar beneje gaat of hij roept ineens utkiken als er een auto aankomt.

Overigens zijn die eilanders hier ervan opvertuigd dat het zweden zijn en geen finnen hoewel ze bij finland horen. Finland was vroeger van Zweden en daarom spreken ze zeker aan de westkust allemaal Zweeds. Tot voor kort was het de verplichte tweede taal op school in heel Finland en nu alleen nog maar in het westen. De Allmannen met een rondje op de a hebben hier op de eilanden ook een eigen vlaggetje en ze vinden zich nogal apart en ik geloof dat het in HElsinki nogal een hoofdpijndossier is, maar ik mag altijd erg genieten van dat soort eigenwijsheid. Net als met die Catalanen ook.
Als Pascal nog meeleest: het nadeel van nationalisme is dan wel weer een beetje dat als de duitsers je land binnevallen dat ze dan zeggen dat je onafhankelijk wordt of dominant maar dan moet je wel eerst in hun klupje collaboreren en daar zijn de vlamingen in WO2 verschrikkelijk mee op hun bek gegaan.
Los daarvan ga ik vanaf Stockholm weer roetejoewen dus dan moet je overmorgen weer even terugkomen om te kijken hoe het er voor hangt, hier. Bij staat. Hoe het er bij staat. Hoe het gaat. Wat mijn ervaringen zijn.

wauwNog een plaatje doen dan maar. Zo ziet het er van dichtbij uit hier. Het is echt gaaf. Als ik een tip mag geven: doe wat die Zweden deden. Dat rijmt! Rij naar Kopenhagen, ga door naar Stockholm en pak daar de ferry de archipel in en maak een rondje over die eilandjes. De ferries kosten weinig en ik zat gister voor 13,50 op de kemping en vandaag voor 8 euri, dus het is niet zo dat ze je tillen omdat het de enige kemping op zo'n eiland is.
O wat ik gister ook heb gedaan is voor 14 euro Fisj en Sjips gegeten op de kemping. Daar had ik ineens waanzinnig trek in en dat hadden ze daar. En ik heb het me uitstekend laten smaken. Het past niet in me budget, maar als ik 2 nachten in de bush heb gestaan wat ik had dan kan dat wel vind ik.

En dan kom je weer terug in Stockholm en dan rij je weer naar huis via een andere roete. Door die bootjes fiets je niet superveel dan, dus dat kan makkelijk, ook als je oud en de dagen zat bent. jaNog meer plaatjes? Ja van ene doodlopende weg op Kolkar. Als alle wegen in NEderland zo mooi doodliepen had ik hier niet naartoe gehoeven op de fiets.

Ik ga maar eens een euro in de doesdinges gooien, denk ik. O nee eerst afwassen.

O dat moest ik nog even melden: op kempings hier hebben ze allemaal een keuken dus open vuur is geen dingetje dan want ik ga niet gas verstoken als ik een elktrieke kookplaat kan gebruiken.
En nog een ander dingetje dat ik ook echt fijn vind aan Finland: er staan stoelen en tafeltjes bij de supermarkten buiten zodat je meteen het aangeschafte kan nuttigen. Handig voor het ontbijt, zouden ze in meer landen moeten doen maar ja dan krijg je weer vervelende hangjeugd en zo.

05-08-2018 18:09 :: Paddestoelen!

de voor- en nadelen

paddestoel met trektor!Hij zei ik weet waar ik slaap vanacht toen we deze 8eurokemping opreden ik zeg ik weet ook waar jij slaapt vannacht.
Waar ik even niet aan had gedacht was dat een paddestoel van 5 meter best een hoop schaduw geeft als je tent erachter staat dus het duurde even voordat we wegwaren vanoggend, want de tent was zeiknat geregend door wat onweersbuien, maar er was helemaal nergens haast bij. Dit is namelijk Finland. Het land van onthaasting. En dus best grote paddestoelen.

Toffe kemping op Foglo met overal puntjes op. De CC camping heet het. De baas loopt tegen de 100 denk ik, maar hij rijdt nog auto en hij spreekt ook een mondje engels. Er moet een euro in de does maar dan mag je 7 minuten dus dat is niet binnen mijn marges want ik ben een hardkoor inbegrepen doezer, maar ik denk als ik iets ruimere marges zou hebben dat het er in zou passen. Nou ja waar lullen we over: het is Finland en als de paprika 9 euro per kilo kost dan gaan we niet lopen zeiken over een kemping van 8 euro met een 1 euro does voor 7 minuten hoewel nu ik erover nadenk doe ik dat wel. Maar dat heeft met het thema van de trip te maken, natuurlijk en dat is ver voor weinig en ik zit ontzettend op me centen.

Het heeft gegoten gisteravond en net ook trouwens, maar we zijn bij gisteravond nog. Als je aan me vraagt lekt je tent dan moet ik zeggen ja en nee. Ja, omdat er druppels aan de binnenkant van de buitentent naar beneje biggelen en die druppen dan ook op de binnentent totdat ze een glijbaantje helemaal naar beneje hebben gemaakt en dan druppelen ze beneden in het gras en niet meer op de binnentent. Dus een betere vraag zou zijn blijft alles droog in de binnentent en dan is het antwoord ja, ook bij echt hevige onweersbuien. Zo zit het dus en daar kan ik mee leven.

Gelukkig maar, want dat fietst een stuk makkelijker. Er stonden gister 4 duitsers op de kemping, 2 finnen en ik. 2 van die Duitsers waren met de zeekayak en ik heb dat eens even bekeken toen ze weggingen, maar dat is toch best echt gaaf. De meneer had de route uitgezet op goegelurf en dan waypoints gemaakt en die had-ie in z'n garmin gezet. En zo kanooden ze dan van kemping naar kemping. Er zijn hier op de eilandjes ook zat gratis kempings waar je alleen over water kan komen en waar ook drinkwater is, zag ik in Osmand. Er zit een joekel van een kompas ook op die kayaks; het is net een echt schip. En zelf aangedreven, ook. Dus dat kriebelt nu bij me maar het lijkt me wel een dure hobby want je moet zo'n bootje met een marifoontje en een garmin en alles waterdicht en dat moet je ergens heenrijden ook. Hoewel er mensen zijn die met een surfplank achter hun fiets naar de canariese eilanden fietsen, dus waarom niet met een kayak naar Stokholm? Ik maak op dit punt even een mentale aantekening.

Toen de Duitsers waren uitgezwaaid en ze in de opkomende zon in de archipel verdwenen was me tent droog en toen zijn we ingepakt en gaan rijden. Maar niet nadat ik van de ontzettend aardige Finse mevrouw een flesje met troebele appelsap had meegekregen voor onderweg. Niet van dat geconcentreerde spul, maar echt van die lekkere. Had ik al gezegd dat het ene leuk land is, Finland?
Ik had twee keuzes. De ferrie waar ik gisteren mee was gekomen ging vandaag, zondag, om half 3 van Overo met overal puntjes op naar dit eiland waar ik nu zit en waar iedereen naar verwijst als Mariehamn maar dat is een dorpie verderop dus ik weet niet hoe het echt heet OF ik kon naar Degerby want daar ging om 12 uur een andere ferry maar ik had geen zin om erover na te denken dus toen ben ik gewoon een stukkie gaan rijden en toen kwam ik bij een strandje en daar heb ik een viedeejoo (alweer een) gemaakt.

Omdat filemen hongerig maakt, wilden we daarna naar de supermarkt en er stond er maar 1 in Osmand en die was dus in Degerby dus toen zijn we daarheen gereden en toen bleek dat-ie op zondag om 1 uur openging en dat was pesies over een uur en dat had als bijkomend toeval met zioch meegenomen dat iedereen net de ferry opreedt dus dat hebben wij toen ook gedaan om een gebakje in het bootrestaurant te kopen. En ik hoefde niks te betalen. Ja 2,50 voor het gebakje, maar niet voor de boot. Dus je betaalt voor die ferries, maakt niet uit welke maatschappij, alleen voor je vervoermiddel en alleen als je het vaste land verlaat. Als je dat bij Doeksen vertelt staan ze met hun vinger naar hun voorhoofd te wijzen en hier kan je dus voor 6 euri met je fiets onbeperkt door de hele archipel. Had ik al ge ja dat had ik al gezegd.

fiets bord

Omdat deze dienst wat zuidelijker op dit eiland aankomt dan de lijn waar ik mee gekomen was, was het nogal een aardige trip naar de kemping waar ik heenwilde en waar ik nu dus sta. De kempings die in Osmand staan en niet in de Archies zijn wel de goedkoopste en dit is echt een leuke en best grote. Overigens is hier op het hoofdeiland alles groter en drukker. De wegen ook. Ze hebbenw el leuke borden bij het fietspad in de kleuren van de rotterdamse vlag en met een tendem drop. We hadden vanochtend voor de ferrie 25 gereden en hierheen was 60 of zo dus we zijn er niet in geslaagd om de ferry al het werk te laten doen. Maar ja dan hadden we tot half 3 op dat andere eiland rondjes moeten fietsen.
Het was ook prima fietsweer, want ik heb een stuk minder water nodig op een dag, maar het is hier weer op het fietspad naast de doorgaande autoweg en hoewel het niet super druk is, is de rust en kalmte van de kleinere eilandjes hier niet. Aangetroffen. Ik heb geen fotoos verder van vandaag. O ik heb me luchtbed online gevonden. Ik wil er wat over kwijt, namelijk dat je erop kan slapen en dat hij niet lek is gegaan tot nu toe. Hij heeft horizontale banen en dat is even wennen. Hij moet wat harder worden opgeblazen dan me ouwe exped om lekker te liggen. De pompzak die erbij zit is van een veel betere kwaliteit dan die van exped waar ik altijd heel snel gaatjes inkreeg. Als je een luchtbed zoekt en je wordt gestoord van al die rampenverhalen van die hele dure dan kan deze je misschien helpen. Ik ben er heppie mee, in ieder geval. En ik heb geen aandelen.

Morgen moet ik naar Mariehamn terugfietsen over dezelfde weg en dan uitzoeken of er een ferry naar Stockholm vertrekt ergens en of we meekunnen. Morgen zit ik als alles goed gaat in Zweden.
Hoewel ik vandaag prikblikken in een supermarkt zag dus die heb ik gekocht. 2 euro 80 voor een origineel kempingazbllik.

In Frankrijk zijn ze duurder.

06-08-2018 21:33 :: Weinig gefietst

toch opgeschoten

vikingenHet regende gisteravond op de 6eurokemping dus uit solidariteit met mijn fiets ben ik zelf gaan doezen, toen. En daarna heb ik naar de ek turnen zitten kijken. ik heb een tijdje op m'n cv willen zetten dat ik visagist ben geweest bij de Nederlandse turnploeg omdat de meeste mensen die op de HR werken enge wijven zijn tegenwoordig en dan word je denk ik eerder uitgenodigd voor een gesprek maar het is er nooit van gekomen. Ik ben om die reden nog nooit door een vrouw aangenomen voor een baan. 

Vndaag was een suffe dag die begon met een natte tent want het had vannacht ook nog geregend een beetje en daarna fietsen. De afgelopen weken zocht ik steeds de schaduw op , maar nu de zon. Had ik dat gister al geschreven of had ik dat tegen iemand lopen vertellen? Ik weet het niet meer, maar het klopt wel. Het was koud bij de Vikinglijn waar ik tegenaanfietste onderweg naar de toeristeninformatie om te vragen waar de vikinglijn zat. En de haven is aan het eind van de straat waar ze allebei zitten. De boot vertrok om half 3 en ik kon ook naar een ander plaatsje een uur eerder en dan moest aan de overkant de fiets in de bus naar Stockholm dus daar voorzag ik gedoe dus ik heb nu 9 euri voor me fiets en 14 voor me eige betaald om helemaal naar Stockholm gebracht te worden en daar kwamen we dus vanavond aan in een andere tijdzone.

vikingluchtIk heb een foto van een echte vikinglucht gemaakt vanaf de boot. HEt was boven Zweden en de wind zit in het zuid westen waar je de klok op gelijk kan zetten. Je kan aan de richting die ik opmoet zien waar de wind vandaan komt, deze trip. Ik ga niet naar Noorwegen want ik had gister uitgedokterd dat het nog 2000 km naar huis is en ik zit al op de 3500 en 5500 lijkt me best een aardig tripje alles bijmekaar. En Noorwegen moet je in het noorden zien vanaf Trondheim naar beneden want dat is mooi daar maar dat is echt om dus dat staat op de bukketlist nu.

Dus ik heb roetejoe een roete laten bedenken naar Trelleborg en dan kan je daarvandaan met je fiets naar Rostock maar misschien dat ik naar Malmo fiets en dan de fiets op de trein over die brug zet. Als het niet hoeft ga ik liever niet naar Denemarken. Er gaat ook een veer van Denemarken naar Rostock dat ik eigenlijk wilde nemen maar ik heb begrepen dat je fiets daar niet op mag dus dan houdt het een beetje op.

Ik had een zeperd bij de eerste osmandkemping in Stockholm maar de tweede bestond wel dus daar sta ik nu voor 140 kronen en ik heb geen idee hoeveel dat is dus dan kan ik me er ook niet over opwinden. Deze kemping heeft als voordeel dat-ie op de roetejoeroete zit. HEt is niet leuk hier, want klein en veel tenten en 5 franse tenten en drie duitse en allemaal stug voor zich uitstarend en niets ziend. Stockholm zelf is een kultuurschok maar dan blond. Het is klaar met de hoffelijkheid in het verkeer, alle pubers zijn aangesloten op hun mobiel - kortom we zijn terug in west europa.

Jammer. Vanaf morgenochtend snel naar Oost Duitsland maar dan.

07-08-2018 18:15 :: Geen straf

dat fietsen in Zweden

fiets bordjes zwedenPascal z'n computer heeft goed z'n best gedaan. Ik ben niet euforisch, want dan moet ik drugs op, maar toch wel blij met waar we vandaag gereden hebben. Klein stukje afgesneden in Stockholm want ik had gisteren al een stukje langs het water gefietst en dat was niet te doen wegens onverhard en echt steile heuveltjes dus ii dacht ik neem geen risico.

Dat is uberhaupt de regel in Stockholm blijf op die fietspaden want erbuiten zit je zo op een hol van 20% en zelfs op die fietspaden gaat het steil omhoog af en toe. Maar toen we 20 km verderop waren was het were helemaal zoals we het van roetejoe gewend zijn in Duitsland. Rustige wegen, veel groen en veel water. Misschien is heel Zweden zo en kan je gewoon elke willekeurige roete kiezen - we zijn hier net - maar voorlopig zijn we gelukkig met de keuzes van PAscal. We hebben ook were voor onverhard bij het recreationele gedeelte gekozen en dat was ook dik in orde vandaag.

Ik was ingehaald door een wielrennert met z'n vrouw op een elektrieke tweewieler en toen kwam ik van me eerste bospad af en toen zag ik ze net voorbijkomen en toen heb ik ze lekker weer ingehaald want de bionic elektrische accu was aan het piepen van die mevrouw en ze keek verontrust tussen haar benen. Naar de accu denk ik.
overstekende kattenviewWe kwamen een leuk bord tegen ook nog bij dat stukje onverhard en we hebben er ook nog een foto van. Het was een tijdje geleden alweerd at we 100 km hadden gereden want de afgelopen week hebben we alleen maar zitten klootviolen op die eilandjes. Dus we gingen toch wel uitgerust weg vanochtend. Volgens mij was die kemping van gisteren de eerste waar ik met niemand van de andere gasten ook maar 1 woord gewisseld heb. Effe kijken hoe die heet. Klubbensborgs. Geen toppertje, maar wel een berg warm water in de does. HEt bleek een 14euro kemping want ik heb gepind vandaag en toen vertelden ze de koers. 10 kronen is 1 euro en in de supermarkt zie ik weinig verschil met de prijzen in Finland.

Ik sta in de bush ergens waar we ook nog even moesten bergbeklimmen samen, want we zitten vlak bij de snelweg en die maakt herrie dus ik dacht ik ga achter de top van die heuvel zitten maar dat was nog best gedoe en toen we er waren bleek dat er ook een veel simpeler roete was. Maar we horen de snelweg nog wel maar het klinkt nu meer alsof het hard
waait dan alsof je staat te tenken op de A13.

Ik weet het niet met Zweden, nog. Stockholm is anders, misschien, maar ik zag media markten en mc donalds en hornbachsvanjeajaajjippiejippiejees en een mc donald huis ook nog en veel meer rotzooi in de berm dan in Finland. Waar je zelden iets zag liggen, dus Finland staat voorlopig voor op punten. En ik vermoed dat het zo blijft, want zo gaaf als daar wordt het niet snel ergens anders. En er zijn hier meer fietsers maar ze zeggen minder gedag. Er wonen meer mensen hier denk ik en het is ook weer een stuk multikultureler kwa exotische gezichtjes op straat. En elk dorp heeft 3 kebabzaken maar nergens een bankje om op te zitten en je boterham te smeren.

Ik zal morgen berichten of dat alleen vandaag toevallig zo was of dat ze gewoon niet willen dat je langer dan een halve minuut in hun dorpies blijft.

08-08-2018 16:56 :: Gister was leuker

lange kilometers, vandaag

streetview swedenHet was warm. We hadden geen slaapzak nodig gehad, zoals gisteren dus het begon vannacht al een beetje. Ik zag beleltjes uit het asfalt komen, zoals eerder in de Piereneejen en god weet waar er nog meer belletjes uit het asfalt komen. Het is dan rond de 35 meestal en dan is het meer afzien. Dus vandaag ging het erg langzaam en moeizaam en zwaar en vervelend en dan let je ook niet zo op het natuurschoon.
Welbeschouwd zijn we op de terugweg, dus dat is altijd suffer omdat je er dan al geweest bent waar je wilde zijn of zo.

bush zwedenDat er een foto bij dit berigje van een lokale weg staat is geen toeval, want we hebben er veel van gezien. Daar is niks mis mee, want ik voel me er geen moment onveilig want ze hebben een joekel van een vluchtstrook. Het asfalt op de rijbaan is gladder omdat al die vrachtwagens al die steentjes erin hebben gedrukt, dus als er niks aankwam van achteren reden we daar. Er is alleen weinig schaduw.
Maar we hadden ook zat gravel vandaag. Ik kon ook ergens kiezen nog of ik op de grote weg wilde blijven of omrijden met de roietejoe over een onverhard stukkie en toen hebbenw e het onverhardde stukkie gedaan en dat was vrij suf, maar wel met op en neer en toen kwamen we weer op die grote weg en toen dacht ik meeeeh. Maar ja, je doet de roete of je doet de roete niet. O hij staat hier bij roetejoe. We wilden niet via de kust dus ik had Jonkoping als tussenstation opgegeven dus vandaar gaan we naar het zuiden. 
Vanochtend had ik op 100km van de bushplek een kemping gevonden en daar ben ik nu.

Het ging niet van zelf vandaag. Soms hebbie er rotdagen bijzitten, maar als je dan een toffe kemping hebt dan kan dat een hele rotdag goedmaken, maar dat is hier in Finspang met een rondje op de a niet het geval. Eigenlijk is er geen kemping. Er is een zwembad en ze zijn ooit begonnen met de weg ernaartoe vanaf het zwembad, maar het is dik zand en gravel nog en er is niemand behalve ik. Ik was naar het zwembad en ze zeiden je kan daar gaan staan voor niks en als je wil doezen of naar de plee dan kan dat hier maar dan moet je wel een kaartje kopen voor 100 kronen wantw e zijn een zwembad. Er staat een servicehusje hier zoals dat heet, maar dat is dicht en half gevandaliseerd en er is geen stromend water. Maar er staan wel electriciteitsdingen voor kempers en ik heb net gekeken dus ik heb wel stroom. Het punt is dat het zwembad 350 meter verderop is en ik durf me tent niet onbewaakt achter te laten hier en dan helemaal daarheen en dan weer terug om even te doezen.
Als er nou nog een kampeerder kwam dan konden we op mekaars zooi letten maar ik denk niet dat dat nog gebeurt.

Punt is dat ik gisteren ook niet gedoesd heb wegens bush en vandaag ben ik helemaal leeggezweet en ik moet me scheren en al me kleren moeten gewassen, dus ik had me echt verheugd op een kemping met een wasmasjien en doezen en ik had goede hoop want deze staat ook in Archies maar eigenlijk moet-ie er uit en ook uit de Osmand POI's want het is eigenlijk gewoon drie keer niks.
Maar dat maakt het ookw el weer anders. Ik herinner me nog een kemping in Frankrijk die buiten gebruik was officieel en waar ik toen ben gaan staan en waar alles het nog deed en er zelfs warm gedoesd kon worden. Verhaal staat bij de reis naar Krowaatieje want het was op de terugweg van Lourdes. Dat waren tijden!

Dus wat we nu gaan doen is eigenlijk wildkamperen op een kemping en dan hebben we dat ook een keer gedaan.
Ik ga morgen in de bosjes hier poepen om het officieel te maken.

Zal ze leren hier in hoe heet het hier ook alweer.

09-08-2018 16:40 :: Bankjesdag

in verschillende varianten

hee een bankieKijk een bankje. We warenop het offisjeele fietspad langs het Gotakanaal met twee stippels op de o aangespoeld na 35 km onverhard door het bos. Het was gisteren niet de beste dag uit onze fietskarriejere, dus dan is het zaak om dara zo snel mogelijk een positieve rit tegenover te stellen en dat was wat ik van plan was. En dat is gelukt!

Na de afgesproken ontlasting op de afgesproken plek om half zeven des morgens was het opruimtijd. Ik denk niet dat het zwembad al open was om te gaan doezen en ik ben er genees meer langsgeweest ook eigenlijk want er was ook nog een ander weggetje dat me meteen op de roete dumpte. Ik had bedacht dat als ik nou om half zeven opstond, dat ik dan mooi om half 8 bij de supermarkt kon wezen en als die dan om 7 uu ropenging kon ik meteen brood halen en anders moest ik een half uurtje wachten en het was een Lidl en die ging om 8 uur open en de coop om de hoek ook. Dus ik om 8 uur als eerste de lidl in voor het verse brood en dat was goed gelukt. Ze hebben bij de lidl ook een legeflessenenblikjesinnamemaschine maar geen fonteintje om je jatten te wassen en ze hadden ook geen bronwater want wie hebben we daardat vak werd net gevuld. Dus toen dacht ik ik ga even naar de coop.

Dus ik loop met me 2 liter petfles met de stoere dop en me 1 liter petfles zonder stoere dop de coop in en de mevrouw zegt in het engels wil je water? Ik zeg ja graag ze zegt daar hebben we een kraan ga je gang. Ik denk zo dat is prettig hier. En toen zei ze nog pak die andere kraan dan past je 2 liter petfles met die stoere dop  er ook onder en dan haal ik die rommel wel even weg. Dus wij babbelen van waar kom je vandaan en waar ga je naartoe en vol bewondering natuurlijk want veel mensen weten helemaal niet dat het niet zo veel voorstelt allemaal zo'n stukje fietsen, dus toen had ik eigenlaijk alles al gekocht bij de Lidl maar toen voelde ik me toch moreel verplicht een zak sjips bij de coop te halen en doie heb ik net opgevroten.

Dus de Coop staat nu even boven de Lidl in de supermarktenhiejerargie bij mij. Het was ook het eerste leuke gesprek met een Zweed dat ik hier heb gehad.
Maar we hadden het over bankjes. Na de eerste 4 kilometer of zo stuurde Roetejoe ons het bos in en ik had al gezien dat je dat ook verhard kon omzeilen maar je doet de roetejoe of niet dus wij het bos in. Ik had me voorgenomen om niet in het rood te gaan rijden, dus alles ging kalm aan. Dat is best moeilijk omdat onverhard toch altijd uitdaagt om het volgende holletje op het middenblad te beklimmen, dus dat moest ik vanochtend even omdenken. En dat ging goed en ik had ook besloten dat ik ging drinken als ik dorst had en dat we ipv om de 30 om de 25 km gingen pauzeren. Gisteren had ik te weinig gedronken en te onregelmatig gegeten ook en ik was veel te hard weggegaan. Maar vandaag hebben we van die les geleerd want we waren echt lekker bezig. Nou zijn twee ofdeejen achter elkaar ook vrij zeldzaam, natuurlijk, maar toch.

bankie overdektWe kwamen wel nog op een punt ergens dat ik dacht shit we moeten nu 25 km terugmountainbiken want de weg is weg. Dus ik goed zoeken en niks vinden en op de osmand kijken en die zei er is een weg, dus ik nog een keer kijken en toen zag ik iets dat ooit een weg geweest zou kunnen zijn, maar dan voor de oorlog of er net na. Dus wij ons daar op gewurmd tussen allerlei grote stenen door en toen door het gras met overhangende begroeiing geworsteld en toen kwamen we weer op een gewone onverharde weg. Dus het kon, maar het sprak niet voor zich. Mara verder heb ik niks aan te merken op de roetejoe van vandaag dus Pascal kan de rest van het verhaal overslaan.
Die voerde naar een meertje en omdat ik ontzettend vies was van gisteren en iets minder van de nacht want het begon 's avonds te regenen en toen koelde het lekker af dus daar heb ik mij volledig ontkleed en vervolgens ben ik erin gesprongen met me tevaas aan want die stonken ook. En toen weer snel verder. Maar mooi dat het kan, in Zweden. HEt was een leuk stukkie en we kwamen ook het overdekte bankie op de andere foto daar in de buurt tegen. Het was een jagershut of zo waar ook een kachel inzat en er lag een berg hout naast. In Finland mag je niet alleen wildkamperen, je mag ook wild afschieten als je dat wilt maar ik wete niet of dat hier ook zo is. Enniewee ligt me jachtgeweer thuis want de ortlieb waar dat inpast moet nog geboren worden, maar onderschat ze niet die duitsers.

streetview swedenAlle andere bankjes van heel Zweden hebben ze naast dat kanaal van die foto bovenaan gezet. Echt om de 15 meter stond een bankje, behalve dan net op deze foto waar je dan geen ander bankje kan zien. Mara elke andere foto die je aan dat kanaal maakt staan minstens 2 bankjes op. In Finland heb je bij de bushaltes ook bankjes, maar hier doen ze dat alleen in de stad. En in alle Baltische staten is er een speeltuin in elk gehucht wara bankjes staan, maar hier hebben ze ook geen speeltuinen. Ik denk dat dat oip termijn wel iets doet met de volksaard. Het gata misschien wat ver om het feit dat zweden voordringen bij de receptie daar aan toe te schrijven, maar het zou een begin van een verklaring kunnen zijn.

NA die 35 km bos hadden we het kanaal en daarna weinig onverhard meer, maar wel leuke asfaltweggetjes en op een gegeven moment werd het allemaal wat vlakker en opener met meer landbouw. De wind was ook ineens beter te merken en die was half tegen maar niet hard. Het zonnetje kwam na de middag door de bewolking maar omdat de wind in de westhoek zit is het prima fietsweer. Dus we hadden een lekker dagje en die is nu geeindigd op de municipal in Mjolby. Het is een gemeentekemping die aan een meertje ligt waar 25 meter onder mij, Perry en de Trektor een zonneweide is en door de naaldbomen die mijn
trekkersplek omzomen kunnen we verschillende gebronstigde nimfijnen in verschillende staten van bekleding aanschouwen als we dat zouden willen en dat willen we.

Er is nog iets frans aan deze kemping en dat is dat ze 2 tarieven hebben: met en zonder electriciteit. Zonder is 160 en met is 180 kronen ongeacht het aantal personen of het vervoermiddel. MAARRRRRR het sanitair bij het tentenveldje is zo verschrikkelijk fantastisch geweldig echt niet normaal en er is een wasmasjien en een drogert en die mag je gratis gebruiken en er staat - ik verzin het niet - een echte modderfokking weegschaal in de brandschone wasruimte waar ik alleen de sleutel van heb omdat er verder geen tenten staan en de kemperianen hebben een ander doeshok.
En laten we niet vergeten dat ik de afgelopen 2 dagen geen overnachtingskosten heb gehad dus nu de wasmasjien vol zit met kleren - en ik vergeten ben om ook het beddegoed uit de andere tas erin te douwen maar dat geeft niet want het kost niks dus ik kan nog tien keer wassen als ik wil ben ik weer he-le-maal gelukkig na de ofdee gisteren.

10-08-2018 20:19 :: Wauw, 18

we hadden wind tegen

wauwJongens wat waaide het vandaag. Ik heb 'm 2,5 km meegehad omdat ik van de kemping zoals hiernaast geportretteerd terug naar de roetejoe moest. Dat ging via de Lidl in het gelijknamige dorp die op een steenworp afstand van de kemping ligt als je drieeneenhalve kilometer kan gooien.
De rest van de dag was het tegen en het was windkracht 6 of 7. Desondanks ben ik tamelijk trouw gebleven aan de roete want als we van het asfalt moesten dan ging ik braaf van het asfalt. Maar toen ik er 90 tegen die klerewind in op had zitten en Patrick ze computer me van het asfalt een berg wilde opsturen met 10% en onverhard toen dacht ik toch even bekijk het maar.

Ik was vanaf 80 km al een plekje aan het zoeken in de bush maar het is allemaal gecultiveerd en bebouwd hier en ik had een kemping op 115 km maar toen zag ik vlak voor de kemping een bordje met een pikniktafel erop dus ik kijken en dat was een natuurreservaat en nu staan we tegenover de parkeerplaats aan de andere kant van de weg wild te kamperen terwijl er in het Duits op het bord stond dat dat verboten is. Ja ik loop een beetje met grote stappen door me dag heen want het was gewoon verstand op 0 en doorploegen. We hebben niet hard gereden want dat ging gewoon niet. Soms reden we 18 en dan zag ik dat en dan dacht ik 18. Wauw, 18!

de steenHet begon tamelijk vlak en open en het waaide vanochtend ook al behoorlijk maar in de loop van de dag werd het hard. Af en toe kwamen er vikingwolken over en regende het en in de loop van de middag gebeurde dat steeds vaker. We gingen toen ook meer op en neder de hele tijd maar niet heel erg dramatisch. HEt voordeel van op en neder is dat dat in het bos is en dan heb je geen last van de wind. Of in ieder geval minder.

We hebben oook nog een echte vikingsteen gezien die ooit door een vader voor zijn zoekgeraakte zoon is neergeplempt en dat weten ze omdat er runentekens opstaan en die kunnen ze lezen en ik heb de engelse vertaling gelezen en er is geen touw aan vast te knopen aan het hele verhaal niet, maar wel leuk dat de vikings ook konden schrijven en dat ze 1200 jaar later nog steeds gissen naar de bedoeling. Als je niet snapt wat het is, is het meestal kunst heb ik de smurf geleerd, maar niet iedereen die heeft gestudeerd is daar al achter. Maar je kan een beste boterham met duiding verdienen dat kan je iedere dominee vragen.

We waren daar toevallig want er stonden bankjes daar en in Zweden moet je daar meteen van profiteren en toen hebben we met een sjokoladekoekje in de hand (ik, de trektor eet geen koekies stel je voor zeg) de informatie gelezen. De boerderijen daar staan op dezelfde plek waar ze 1000 jaar geleden ook al stonden staat er. Dat is wel tof dat je woont op een plek waar vroeger ook echte vikings hebben geboerd. JE had ook het uitgaande type toen, maar die streek was vruchtbaar dus dan loonde het boeren maar af en toe een stadje platbranden heeft ook z'n charmes natuurlijk. Wel niet vergeten eerst te plunderen. Dus die bosbranden staan wel in een traditie hoewel ik ze nog niet ben tegengekomen.

streetview swedenMe tent staat helemaal brak opgezet wegens niet egale ondergrond en bomen en gedoe dus ik ben benieuwd of ik een komfortabele positie weet t ebereiken op mijn luchtbedje van zweedse makelij. Je zou zeggen dat de kans groot is omdat het toch een soort van thuiswedstrijd is voor dat ding. Bovenbdien ben ik zo gesloopt dat ik nu al zit te knikkebollen. Ik kan me niet herinneren dat ik sinds de rampentocht naar Denemarken zo lang tegen zo'n harde wind heb ingefietst. Dus wie zich afvraagt hoe sterk de eenzame fietser is die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant, die fietser is ongeveer net zo sterk als ik.

Ik zat onderweg te denken dat er geen hond is die op dit moment in dit tijdsgewricht een dergelijke songtekst zou kunnen verzinnen. Het vergt een soort van inlevingsinspiratie die volledig uitgefaseerd is en ik denk dat dat de schuld van de VVD is en dat de PvdA het gewoon heeft laten gebeuren. Ze stonden erbij en ze keken ernaar. En de eenzame fietsers mogen het allemaal zelf uitzoeken. Dus eigenlijk heeft de sociaal democratie de fietser nog eenzamer gemaakt dan hij al was. Kortom: we zijn er niet op vooruit gegaan sinds Boudewijn de Groot dat liedje zong.

Het is nog 368 kilometer naar Trelleborg en dan kan ik met me fiets op de boot. Al sje wilt varen is dat de enige optie zo te zien op de web want op alle andere roetes van Denemarken naar Duitsland nemen ze geen fietsen mee. Dus ik denk dat ik Denemarken laat schieten en zonder spijit ook want ik vond er de vorige keer al niks aan. Dat verhaal staat ook bij de fietsreizen en dat is echt snel door te lezen maar niet heel erg informatief.

Ik vind Zweden een beetje oppervlakkig of zo. Drukker ook dan de andere Baltisch landen en best mooi maar wel soort van in gebruik of zo. Het leven is hier sneller. Net als bij ons, zeg maar, en daardoor is het minder dat je eruit bent of zo. Weet ik veel ik lul ook maar wat ik moet gewoon naar me nest eigenlijk.

En dan morgen gezond weer op.

11-08-2018 18:08 :: We waren in Huskvarna

en geen naaimachine gezien

kutweer in zwedenOf nee de naaimachines zijn met een Q en niet met een K. Maar ik denk dat die zomaar hiervandaan zouden kunnen zijn gekomen ooit in een grijs verleden. Ik heb Husqvarna kettingolie bij me. Eigenlijk is het voor kettingzagen bedoeld maar de Trektor vindt het lekker spul want het blijft goed zitten en het is biologies afbreekbaar want jullie zien het misschien niet aan 'm maar hij is een echte ekofreak. Daarom wil hij ook geen roolofnaaf want dan moet je om de 12 maanden olie wisselen en dat is slecht voor het miljeu. Ik vind dat persoonlijk wat ver gaan, maar hij heeft in prinsiepe wel gelijk natuurlijk.

bush huskvarnaWe hadden weer eens vlak bij een snelweg geslapen en dit keer erboven dus ik heb 'm eerlijk geziegd niet gezien maar wel uitgebreid gehoord. Wat wel koel was was dat we een geweldig uitzicht over het meer hadden waar ik de naam niet van weet maar dat er wel tof uitzag vanuit onze monarch alite. Dus hetw as een plek die vooral gekozen was voor het uitzicht dat op de foto een beetje overbelicht is maar ja.
Omdat de tent helemaal schots en scheef stond door rotsblokken en bomen en struiken en ook met stekels heb ik de halve nacht tijdens het luisteren naar het verkeer ook gebeden tot wieisdiewodan dat het niet zou gaan regenen want dat was een waterballet geworden want er zat geeneen haring goed in de grond en gelukkig is het drioog gebleven. VAnoggend scheen de zon en als je 12 km ver kan gooien dan lag de Lidl opnieuw op een steenworp afstand.

Mooi begin van de dag alleen hebben ze geen water zonder prik daar dus dan moet je elders heen en dara zijn we toen heen gegaan. Na een vorstelijk ontbijt - ik eet al drie dagen hetzelfde lidl brood en dat is echt lekker - zijn we toen de roetejoe opgestapt en dat was allemaal goed geregeld. Geen zoekpaadjes vandaag; beetje onverhard en veel asfalt uit de leukere kategorie. Alleen op 13 km voor waar ik nu zit zijnde de municipal in Varnamo met twee puntjes op de eerste a moest ik van het asfalt en dan met allerlei slingers door het bos onverhard om weer op pesies dezelfde weg uit te komen end at is onverhard voor het onverhard en niet doelmatig. Ik bedoel als het korter is om onverhard te rijden dan is daar niks mis mee. Maar als het niet hoeft en het om is ook dan zie ik er het nut er niet van in.

bankjes crisisDat inzicht werd overigens ondersteund door een joekel van een hek dat de spoorwegovergang blokkeerde die de toegang tot het bos vormde dus ik heb die omweg dus niet gemaakt en ik ben lekker op me buitenblad doorgekart op de weg waar ik lekker op me buitenblad aan het karren was al 12 km of zo. Met elke kilometer een auto of zo, dus dat is best autoluw zoAlls dat bij een bekende roeteboekenutgevert zou heten. Overigens vind ik alle recreatieve roetejoeroetes die ik tot nu toe gereden heb behoorlijk autoluw dus ik vrees dat dat geen verdienste meer is. Allen wel een gebrek aan bankjes maar ze hebben dan weer wel met mosoverdekte stenen in de berm dus dan pakken we die om onze boterhammen te beleggen. En er gaat ook veel over fietspaden.

astrid lindgren fietspadZo reden we vandaag over het Astrid Lindgrenpad - denk ik - en dat is de auteuze van de Pippi Langkousreeks waarvan met name het deeltje dat ze naar Tikkatukkaland ging  me nog altijd levendig voor de geest staat. Ik was graag meegegaan maar ja dus toen we over dat fietspad in Huskvarna reden ging er toch wel wat door me heen. Een giftige combinatie van jeugdsentiment en melkzuur van gisteren bijvoorbeeld want het duurde tot na de liter appelsap op 30 km dat ik lekker begon te fietsen. De Trektor zei ik dacht even dat je weer dacht dat ik een rollator was (we hadden gisteren niet zo hard gereden), dus die was ook aangenaam verrast. Omdat me benen kennelijk aan een grotere weerstand door die tegenwind van gisteren gewend waren reden we alles op het buitenblad ineens bijna vandaag. Er zaten een paar holletjes in, maar ik heb het gevoel dat we naar beneden rijden nu en de wind was ook normaal.

Dus nou zitten we op een 12euro kemping en het grappige is dat ik elke dag in Zweden tot nu toe een auto met een nederlands kenteken heb gezien behalve vandaag en toen stonden er 2 hollanders voor me bij de receptie om hun kerreven in te checken dus toen was dat manco ook meteen verholpen.
Het had nogal gespetterd en het waren echt koude druppels. Ik zag een thermometer onderweg en die stond op 18 graden en ik had het gewoon fris dus toen heb ik me plastictruitje en me regenjack aangedaan en zo zijn we door het onttij gescheurd maar wel met kouwe tenen in me tevaas.

Het lekkerste doezen doe je als je in de regen hebt gefietst en ik had een klont zeep gekocht vanochtend bij de Lidl want me zeep uit Polen van twee jaar terug was in Polen opgegaan maar daar had ik een ander stuk zeep op een kemping gevonden maar dat was denk ik om je kleren mee te wassen want het haalde niet alleen het vuil weg maar ook je huid, dus dat was niet zo'n succes. Omdat de Lidl alleen stukken zeep per twee verkoopt heb ik 1 stuk aan de kassjere gegeven maar ik geloof dat dat tegen de lidl-protocollen is want ze begon in het zweeds te protesteren dus toen heb ik gezegd dat ze het maar aan haar moeder moest geven als ze het niet wilde.

Ja ik ga me daar een beetje met twee stukken zeep rondfietsen.

12-08-2018 20:49 :: Vandaag was rare jasjes dag

het was stom weer

streeviewzwedenZondagen zijn lastig. Je weet dat er een supermarkt ergens open is maar waar en welke en hoe laat. We deden weer het beproefde recept: half 9 opstaan, half tien bij de supermarkt. Naar de Lidl hoef je noiet op zondag want die hebben een vrije dag dan, dus wij naar de netto. Die ging om 10 uur open. VErderop zat ook wat en dat was een Willy's en behalve dat dat een leuke naam is voor een super,markt was-ie ook vanaf 9 uur al open. En ze hadden er hetzelfde brood als in de Lidl dus onze dag begon goed.

De avond ervoor was de municipal verblijd met de anakomst van een stuk of 10 BMW motorrijders met amsterdamse tongval die bijna scheef liepen van stoerheid. Wat een mannetjesputters, wat een machines, wat een warme kledij ook allemaal. Ik was diep onder de indruk. Helemaal uit Nederland op de motor naar Zweden. Wat een kerels. En ze wisten het ook van zichzelf: stoerder dan wij zal je ze niet gauw vinden. Waarvan acte.

Verder viel vooral de hoeveelheid neerslag op. Het was hemeltergend of juist niet want het kwam van boven maar beneden werd het allersins wel zo ervaren door mij en Perry die geen krimp gaf. Perry zet uit als het regent, dat is de grap van een katoenen tent.
Wat zo mogelijk nog grappigger was dat ik voor het vertrek een gouden trouwring onder de pikniktafel vond toen ik me fiets van slot haalde. We weten allemaal dat het goed gaat met de goudprijs, dus ik had daar ineens een bedrag in handen waar ik tot aan Rotterdam onbezorgd zou kunnen kamperen en misschien ook nog brood bij deLidl halen. En spaghetti. Met bolgonese saus. Moeilijkk woord trouwens, bolongese nou ja jullie weten wel wat ik bedoel.
Maar ik heb 'm bij de receptie afgegeven en daar was nog niemand langs geweest die 'm kwijt was, dus wat ook kan is dat-ie in vertwijfeling is weggegooid door de eigenaar omdat zijn of haar relatie op de klippen liep. Dat hoor je best vaak dat mensen na een vakantie uit elkaar gaan omdat ze niet gewend zijn de hele tijd op elkaars lip te zitten. In dat geval had ik 'm makkelijk te gelde kunnen maken in een van de daarvoor ingerichte zaken aan de Rotterdamse Kruiskade waar ze je gewoon op je woord geloven als je zegt dat je die ring gevonden hebt.

bordenVErder hebben w eook nog gefietst en de computer van PAscal had er weer iets leuks van gemaakt maar hij wilde me bij al die borden onverhard sturen maar je kon zien dat ze die week net de komende 15 kilometer hadden geasfalteerd. Het bord stond ook niet naast maar op de weg en er stonden vieze pootafdrukken van een hond op ook nog dus zo vers was dat asfalt. Misschien waern wij de eersten wel die erop fietsten, zei ik tegen mijn veelspakige kompanjon en die leefde helemaal op. HEt was ook tomdumoulingrade asfalt en de wind die half tegen was en harder dan gisteren maar niet zo hard als eergisteren zat achter de begroeiing dus wij lekker op de grote molen richting zuid.

De fietspaden worden sinds Duitsland gedeeld met voetgangers en dat geldt voor alle landen wara we doorkwamen. Dta betekent stoepje op stoepje af de hele tijd en uitkijken met bejaarden en kinderen en honden. Als Nederlander vind je dat raar.

O ja: raar. HEt was rare jasjes dag omdat ik een waterafstotend jasje heb en een waterdicht jasje. Het eerste is meer voor de wind en het tweede voor de regen en de wind, maar het regende maar af en toe en dan kon ik kiezen dus ik heb daar de hele dag mee staan kloten en dan viel de helft van de tijd ook nog me lunchpakket van onder me cordsobagegnetje op de grond en dan werd het weer vloeken ook.

Op het laatst dacht ik ik hou gewoon me regenjas aan want het is nog maar 15 kilometer ongeacht het weer en dat werkte best goed. Het was af en toe echt fris tijdens die buien en ik zie dat het morgenochtend ook regent hier volgens weerplaza en dat het dan 10 graden is als ik wegga. Dat was niet de afspraak, natuurlijk. Ik heb vandaag op me tevaas gereden maar het zat wel op het randje van kouwe poten maar 10 graden is schoenen en broeken weer. Dus ik moet nog even bedenken wat ik aan wil.

Wezitten op de kemping in Markaryd en die was ook weer precies 100 km van de vorige dus we treffen het best wel. Afgezien van het weer dan momenteel. Ik wijt het aan de funeste Deense invloed.

Als het meezit zitten we over twee dagen in Duitsland waar ze een landklimaat hebben.

13-08-2018 20:54 :: Aan een bosrand

in een nat land

zware dagDe titel is uit een liedje waar ik al eerder over schreef ik denk bij de klassiekers. Het heet Jeroen Brouwers (schrijft een boek) en de artiest heet De Mens. Ik moest eraan denken vandaag omdat we vandaag 60 km door natte bossen hebben geMTBeed. Weerplaza had gelijk over het weer want het zeikregende dus echt van gisteravond tot vanmiddag half 5.

Toen ik opkeek uit mijn zeiknatte tent op de 14euro50 kemping in Markarid zag ik niets dan grijs en miezer en dat zou tot 4 uur zo blijven. Het was geen regen het was een constante drein van droevige nattigheid die over de Zweedse bossen en haar onverhardde toegangswegen werd uitgestort. Tussen ons vertrekpunt en de Archieskemping in Eslov met twee puntjes op de o lagen 100 natte kilometers en het begon met een supermarkt.

Daarna ging het vrij snel het bos in. Ik had gekozen voor het waterafstotende jasje omdat het niet echt hard regende. En de treeningsbroek. Dan ontstaat er een proces dat 70 km duurt en dat is het proces dat je van binnen- en buitenuit nat wordt. Als het hard regent gebeurt dat snel, maar op zo'n druilerige dag duurt die ontwikkeling veel langer. In beide gevallen is er een punt dat je weet natter dan dit kan ik niet worden en dan is het probleem opgelost. Maar als dat uren duurt en de wegen zijn modderig en alles is grijs en vervelend, dan ga je denken.

Als ik nou eens een roman schreef over een gozer die op de fiets door een skandinavies land rijdt en die verschrikkelijk weer heeft en dat alles al tijden tegenzit en dat hij op deze reis alle ellende van de afgelopen twee jaar wil evrgeten maar dat het alleen maar erger wordt met moddersporen en gebroken kettingen en disfunksionele fietsbanden en dat hij dan een blog bijhoudt waarin hij zich van zijn vrolijkste jkant laat zien en dat er dan ook stukjes in dat boek gepubliceerd worden, maar dat hij in het echt geplaagd wordt door visioenen van brandende kerken, black metal en steek- en zoembeesten. Ik vond het de hele dag een geniaal konsept.
Nooit meer slapen speelt zich toch ook ergens hier in de buurt af als ik me niet vergis. Als ik het al heb na 1 dag slecht weer wat als je hier echt woont?  En helemaal als je dan ook nog winters hebt met twee uur licht of zo.

Tot zo ver de link met Jeroen BRouwers. En nu we het over literatuur hebben: soms heb je wel eens een boek dat er om de twee hoofdstukken een zin in staat waarvanm je denkt wauw. Wat een zin! Ik heb anderhalf jaar geleden het verzameld werk van Heere Heersesma gekocht bij de Slegte en ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest om dat uit te lezen en dat komt omdat die man om de anderhalve pagina een zin schreef waarvan ik niet alleen dacht wauw, maar dat ik gewoon ontroerd was door de schoonheid van de woordkeuze en de medegedeelde boodschap tegelijk en dan moest ik het boek weer wegleggen omdat het me teveel werd. Ik denk aansluitend dat Heere Heeresma 1 van de grootste auteurs is die dit land heeft voortgebracht en dat niemand dat weet. Daar zou iemand eens een biografie over moeten schrijven. Zijn zoon, bijvoorbeeld, die een column in de Trouw had die de aanleiding vormde voor mijn hernieuwde kennismaking met zijn vader.
Heere Heeresma Jr. is ook de beste columnist die Trouw ooit gehad heeft, overigens.

begraafplaatsMaar daar hadden we het niet over. Net toen na 45 kilometer hallf doorweekt was dacht ik normaal gesproken is dit het moment dat je een lekke band krijgt, ook, en toen brak me ketting. We hadden gisteren een kettingwissel gedaan en dit is een kutketting van het begin af aan al. Ik denk dat iemand 'm gemonteerd had, twee keer ingekort, toen weer aanmekaar gezet en daarna teruggestuurd naar Rose en die hebben 'm als nieuw bij mij bezorgd. Ik wist gister al dat de schakel waar ik de boel aanmekaar had gemaakt niet helemaal jofel was en ik dacht we zien het wel morgen. Dus ik had er expres ook geen olie op gedaan want anders sta je gelijk weer met vieze klauwen.
Maar ik had een simsonmissinglink van me werk overgehouden een keer en die zat in me reparatiedoos en die heb ik er vanmiddag in de berm ingezet en nu is het nog steeds een kutketting maar we kunnen wel weer rijden. Eigenlijk moet ik gewoon die andere weer terugzetten maar ik heb geen zin.

NA 60 km bos wilde ik even op me ligstuur en toen ben ik het bos uitgereden en de grote baan op tot Trollleholm - een plaatsnaam die je niet snel vergeet - en daar hebben we de roete weer opgepikt op een punt met twee piknikbankjes - een ongekende luxe - en bovendien geasfalteerd wegdek dus ik weet niet hoe lang de roete nog onverhard is geweest toenwij eraf gingen maar ik ga niet terug om te kijken.
Vandaar was het richting de kemping in Eslov met de puntjes op de o en die was al jaren gesloten. En hij zat op pesies 100 km weer, dus dat was een tegenvallertje. De volgende aan de roete zat in Llundd met twe elllen of twee dees dat weet ik niet en dat was 22 km verderop dus daar staan we nu want die dee het wel.

GElukkig was die zeikregen gestopt inmiddels dus het regenjasje kon uit en wat er onderzat was he-le-maal doorweekt maar tegen de tijd dat we in Llundd waren was dat allemaal weer aardig opgedroogd. Meteen begon het weer te regenen toen ik de tent opzette maar het schijnt dat het morgen mooi fietsweer wordt wel 5 boofor uit het westen maar het is nog maar 45 km tot de ferry of zo en als ik meekan ergens zit ik morgen in Oost Duitsland en dan is die wind het probleem van de boot en niet van mij.

Lekkerpuh.

14-08-2018 21:46 :: Rozen verwelken, schepen vergaan

maar wij kwamen mooi met de ferry van de tt-line in Rostock aan

ferryHij vertrok om half 3 en hij kwam om 9 uur aan vanavond en nu heb ik een stukje bush in het havengebied gevonden en daar staan we nu en het is niet geweldig. Ik ga proberen vroeg weg te gaan en dan hebben we het er morgenavond verderop wel even over allemaal want me accu's zijn allemaal een beetje leeg en de mijnes ook.

Weltrusten allemaal!

15-08-2018 18:17 :: Van doodlopende wegen

en woudreuzen

Bush RostockHet werd donker gisteravond, en de wegen waren nat. Het havengebied leek onafzienbaar en de camping was 15 km van de ferry. Maar er was halverwege de havenindustrie een doodlopende weg met een mogelijkheid dus die hebben we gepakt en toen moest de tent bij het licht van de zaklamp worden opgezet.
Desondanks hadden we de drie molshopen gezien en het stomme is dat als je je luchtbedje uiteindelijk tussen die molshopen hebt gepositioneerd je zalig slaapt in allerlei posities waar je anders halverwege de nacht wegens dode ledematen wakker wordt.

We hadden al gegeten op de boot. Een eerder aangeschafte pastasalade en een zak sjips. Ik ga geen records breken kwa gezond en gevarieerd eten deze trip. In de keuken op de kemping in Trelleborg zaten twee duitse meiden die echt twee uur aan het koken waren met auberzjienes en aardappels en sausjes en specerijen en die waren gewoon met de auto. Dus dan heb je ald ie mineralen en vitamines helemaal niet nodig. Ik had pasta, maar vanavond had ik 2 magnetron maaltijden gekocht en die bijmekaar in een pannetje gedouwd en opgewarmd. Dus dat was afwisseling. En niet duur ook.

Even over Zweden nog. Als je de hele hoge veluwe volplempt met tuinhuisjes er wat meertjes bijmaakt en de hele boel 6000 keer vergroot en naast noorwegen neerlegd dan heb je ongeveer Zweden. Ik ben er geen mensen tegengekomen die ik op me verjaardag ga uitnodigen. Het is leuk om doorheen te rijden en de kempings zijn goed uitgerust met van alles maar het is meer een familievakantieland. Misschien dat het Noorden wat onstuimiger en leger is.
Ik denk dat ik nog een keer naar Noorwegen wil en dan terug door Finland, maar dan helemaal via lapland en zo. Ik heb ik Zweden niets aangetroffen wara ik nog eens voor terug wil. Na Finland wordt misschien alles een beetje suf.

Nog wel 1 dingetje en dat zijn de brievenbussen daar. Zoals Polen zwanen maken van autobanden zo beschilderen Zweden hun brievenbussen. Ik zet er een paar op een rijtje. (NB: Stro van nr 4506 heeft een golfbal op ze brievenbus gebout)
12345Jullie moogt er het juliiejen van denken verder. Vandaag was het vroeg uit de veren want de doodlopende weg waar we aanstonden mondde uit in een industrieterrein dus ik verwachtte wel wat verkeer dus dat wilde ik voor zijn dus we zaten om half 8 op de fiets na een matige nacht wegens moeilijk inslapen omdat die bootreis van 6 uur je helemaal uit je ritme haalt. Natuurlijk zat er een Lidl in Rostock en natuurlijk had die ook lekker brood en toen zijnw e gaan rijden. Ik had roetejoe om een suggestie gevraagd voor het traject Rostock - Rotterdam en dan een beetje via het zuiden want Noord Duitsland is suf en met zonder veel kempings ook. Het resultaat staat hier. HEt is iets meer dan 1000 km, dus ik heb nog 9 dagen te gaan en dan kom ik als ik de Willemsbrug opfiets toch nog over de 5000 kilometer en dat is wel het minimum om een beetje het gevoel te hebben dat je een stukje gefietst hebt. Vind ik dan.

We hebben een probleem met het opladen van de leptop via de forumsladert want de stekkertjes van de kabel ernaartoe (de leptop zit in me achtertas) zijn door al het hemelwater niet meerhelemaal jofel en ik heb het idee dat het stekkertje in de leptopi ook een beetje is uitgelubberd door al dat gehobbel onderweg. Dus ergens in die komplekse wisselwerking kan ik de boel wel laden maar alleen met een ander kabeltje. Morgen even een nieuwe zoeken als ze van die lange hebben ergens.

fietsend zoogdierRoetejoe had verschillende bestaande fietsroetes voor ons aan elkaar geknoopt. Zo zaten we een stukje op de Eurovelo 7 die van de noordkaap naar Valetta loopt. Valetta ligt op Malta en ik vind dat een leuke stad. JE gaat via BErlijn en Kopenhagen dus dat stukje valt samen met de de lokale roete van BErlijn naar Kopenhagen die hie reigen bordjes en wegwijzers hebben ook. We deden een beetje onverhard maar het mag geen naam hebben na al het Baltische gehobbel. Wel een koele joekel van een melkbus gezien nog met een fietsend zoogdier drop.
O nog even tegen Pascal: die voorlaatste dag in Zweden hield de onverhardde weg op bij een huis en toen ging ik kijken en toen zag ik niets, behalve tuin. Dus ik nog een keer kijken en were niks zien dus ik die tuin in. Kinderfietsjes wegduwend, door de zandbak en nog wat bloemenperkjes en toen zag ik weer iets dat op een paadje leek en volgens me app waar de trek inzit was dat ongeveer de juiste richting dus ik met me profielbanden door het aangeharkte grind verder en toen na wat overhangende begroeiing leek er een spoor te zijn dat inderdaad later uitmondde weer op een echte weg met gewoon gravel en zo.
Wat ik maar zeggen wil: jullie wegen zijn soms wat ondoorgrondelijk, maar met enige vasthoudendheid en onwil om 15 km terug te mountainbiken door vochtige bossen kom ik er toch altijd wel weer uiit. Maar vandaag was het allemaal prima hoor.

Vijf kilometer voor de kemping van vandaagstuurde de computer van Pascal ons door een stukje bos en dat hing aanmekaar van echt uitstekende plekjes om wild te kamperen. Ik denk ga ik wel of ga ik niet. Ik had 3 liter bronwater gekocht voor een fractie van de prijs die ik in Finland betaalde, dus dat was het probleem niet. Het was meer de geurtjes die uit sandalen en ondergoed opstijgen die me doen verlangen naar de sivilisaassie, maar het bloed kroop weer in de mug en ik sta nu op een prachtig mooi plekkie tussen monumentale woudreuzen waar denneappels uitflikkeren de hele tijd maar nog niet op me tentdoek.

Wat niet is kan nog komen. Nog 900 kilometer te gaan.

16-08-2018 20:46 :: Je verstand op -1 zetten

is het echt mogelijk?

bsh na rostockSjonge wat stonden we er  mooi bij vanochtend. De luikjes gingen om half 9 dicht en om half 8 weer open en in de tussentijd zijn we twee keer wakker geworden om te piesen en naar boze herten te luisteren op wier pad we stonden.

Het was verder een mooi stil bos afgezien van een insomniale houtduif met issues die wat herrie maakte af en toe maar dat risico loop je nu eenmaal in De Natuur. Anders moet je op een kemping gaan staan en dan heb je hetzelfde gezeik met collegakampeerders dus als je dan kan kiezen kan je beter een houtduif hebben.

roetejoeDe roetejoe deed het, hoewel we nog even serieus aan de balk moesten toenhet fietspad ergens een ruiterpad bleek te zijn (inclusief paardekeutels) en toen waren we daar druk mee en toen zagen we een afslag over het hoofd en het was al gedoe om naar beneden te fietsen daar laat staan weer terug omhoog dus toen zijn we doorgereden tot we een paadje zagen dat ook niet in OSmand stond en dat kwam weer op de roete uit en dat was ook hard werken. Maar verder was het asfalt, vooral en wind. 4 uit het westen dus half tegen de hele dag. Soms heb je 'm dan een stukje mee en dat verandert meteen je hele fietsbeleving en dan denk je stel je voor dat ik 'm de hele tijd mee zou hebben nu. En dan word je ongelukkig dus dat kan je beter niet denken.

Je hoort nog al eens wielrenners op tv zeggen "verstand op 0 en doorstoempen". Als het windkracht 4 is en tegen dan is het mogelijk om je verstand ook op min 1 te zetten. Ik zal even uitleggen hoe dat moet. Het is belangrijk dat je op een eentonige weg zit, bijvoorbeeld niet de officiele roete langs de Elbe, maar de dijkweg die parallel loopt en die van de week is geasfalteerd (nog niet helemaal af). Vervolgens moet je in een versnelling zitten die net iets te licht is dat je denkt ik zou zwaarder kunnen maar dat je dat dan niet doet. Het helpt als je op een ligstuur ligt, maar ik weet niet of dat een absolute voorwaarde is. De zon moet schijnen, ook. Dat zijn de fysieke voorwaarden.

kjkhjDe mentale voorwaarden zijn dat je de dag ervoor ook al wind tegen hebt gehad. En dan is het een kwestie van visualiseren. JE bewustzijn moet naar onderen richting het zadel dus dat vergt wat concentratie, bijvoorbeeld op het gras in de berm. Als je je bewustzijn ergens naar je endeldarm hebt geperst dan komt het moeilijke gedeelte: hij moet eruit, door een laag textiel en je zadel heen. Het idee is dat je je bewustzijn in de zadelbuis krijgt en dat zal niet idereen de eerste keer lukken. Behalve mij dan. Als het wel gelukt is en je bewustzijn in je fiets is verdwenen dan is de rest kinderspel. Iedere fiets met brede buizen heeft een hangmatje speciaal voor het bewustzijn van de rijder in de bovenbuis en dat is het logische einddoel.

Als de zadelbuis bereikt is, dan gaat de rest vanzelf want je bewustzijn weet de weg daar en zal positie kiezen in die hangmat en dan zachtjes heen en weer slingeren op de cadans die je lichaam de fiets oplegt. In deze staat van opperste eenwording met je rijwiel staan alle communicatiekanalen natuurlijk open. Je kan door concentratie op een niet soepel lopend onderdeel alle relevante gegevens opvragen en opslaan voor later gebruik. Ook is het mogelijk om de emoties van je veelspakige vriend of vriendin te voelen en daar deelgenoot van te worden.

Ik zeg niet dat het eenvoudig is om je verstand op min 1 te zetten, en het is waarschijnlijk ook niet voor iedereen weggelegd, maar het kan als je door Duitsland fietst en weinig tegenliggers hebt. En rond de 4500 km gefietst hebt met 1 rustdag.

Wat ook kan is dat je dan dingen gaat zien of voelen die er niet zijn.

18-08-2018 16:33 :: Ze zei jongeman tegen me

dus ik reed gewoon door

HavelbergEen ietwat overgewichtige blondine in uniform. In principe kijk ik daar graag naar. Maar gister in Tangermunde dus even niet. Er was sprake van finish van een hardloopwedstrijd die nog niet begonnen was en dus die geuniformeerde blondine waarvan ik het stopbord had genegeerd. Heee Junger Mann gilde ze naar me. Ik moest bijna blozen, gewoon.
Ik denk dat het kwam omdat ik al m'n hoofdbeharing had achtergelaten in de gootsteen van de camping op het campinginsel Havelberg wat een 11euro20 camping is waar verder weinig over te melden valt, behalve dat hij net zo duur is als de natuurkemping in Weert die ik een verschrikkelijke kemping vind en het me eerste en enige kemping is in 5 nachten Duitsland.


De goede verstaander begrijpt dat het ook gisteren bushtijd was. De roetejoe had een prima kampeerbos opgehoest op 100 km van het kempinginsel dus dat kwam netjes uit. Onderweg erheen kwamen we weer over de brug over de Elbe die we ook al op de heenweg hadden overgestoken. Alleen waren ze toen bezig met het asfalteren van het fietspad en we hadden mazzel dat het destijds weekend was en dat er niet gewerkt werd anders hadden we het nietmetjefietsinrijdenbord moeilijk kunnen negeren en hadden we denk ik ook behoorlijk om moeten rijden. Ik herkende de fietsenparkeerplaats aan de oostkant waar we de vorige keer niet hadden gepauzeerd omdat we haast hadden. Ik denk dat we haast hadden om ervoor te zorgen dat als we terugreden dat we dan wel tijd hadden om even iets te eten daar in de schaduw op het bankje dus dat kwam allemaal fan-tas-tisch uit. Je doet nooit iets voor niks in je leven.

Een stukje ervoor hadden we naast een spoorbaan gefietst op een onverhard stuk dat we ook al richting Berlijn hadden gedaan en dat mijn rijwiel meteen herkende. Dat kwam omdat ik bij de roetejoe met me dikke vinger wat plekjes had aangeduwd op de kaart via de welke ik wilde gaan fietsen en die in de groene vlekjes zijnde bos liggen. Alleen was er geen weggetje dat bos in en uit van de andere kant dus roetejoe wilde ons heen sturen en dan over dezelfde weg weer terug dus daar zijn we half ingetrapt omdat als je dat blauwe driehoekje op het paarse streepje houdt je daar geen erg inhebt. Gelukkig heb ik een attente fiets.

geen idee waar dit isEr is weinig kontekst in een navigatieprogramma. Ik haal dit even in want we hadden geen internet in het bos gisteren. We hadden wel harde knallen van de orde van hradheid die we ook in de Oekraiene hadden en ik had al in Osmand gezien dat er een piefpafpoefbos verderop lag en dat de roetejoe ons daar doorheen wilde hebben. Ik denk dat wordt niks natuurlijk, maar dat zien we morgen, dat dus vandaag is, wel.

We hadden een mooi plekje, dicht langs de roetejoe, maar toch ook onzichtbaarachtig en rustig. Ik heb wel ontdekt dat er vogels zijn die perfect het ritmische geluid kunnen nadoen van een pool die een met een ringslot op slot gezetten fiets meesleept. Eerder, ik denk een maandje terug, had ik ook al een vogel ontdekt die het geluid van een vrijlopende dt-swissnaaf 100% nauwkeurig nabootste waardoor ik omkeek of ik ingehaald dan wel achtervolgd werd.
In het begin toen ik wegging probeerde ik elke dag 1 wielrenner in te halen die mij had ingehaald. Dat ging ook best want ik kon nog best hard toen, maar de puf is inmiddels volledig uit me beentjes verdwenen. Er is ook geen enkele sprake van trainingsopbouw - er wordt alleen maar afgebouwd. Vet en spieren, denk ik. Al me broeken inclusief me pyamabroek met de elastische band zakken van me kont af inmiddels. Dus ik heb wat meer broekenkeuze als ik thuiskom. De eerste twee weken want daarna gaan die ouwe broeken ook weer knellen. Het is niet te geloven hoe snel het er weer aankomt, dat vet.

piefpafpoef bosO ja het piefpafpoefbos. Ik heb een foto van het bord dat aan het eind van de weg stond die op de roetejoe lag. Blindgangers, laserstralen, levensgevaar. Ik noem enkele thema's op die er kort en zakelijk vermeld worden. Dus toen moesten we omrijden. EIgenlijk hadden we op de heenweg hier ook al doorheen gemoeten maar toen was ik afgebogen wegens de vele kanalen en toen ben ik er noordelijk langsgesjeesd dus ik dacht weet je wat dan gaan we nu zuidelijk er langs. En zo geschiedde. 25 kilometer om, Pascal. 25 kilometer is een kwart van wat ik rij op een dag. Dus misschien is het een idee om het bos bij Dolle (zo heet het dorpje voor dat bos) te schrappen uit je kompjoeter want je mag er wel door maar als je met je voorband een onontplofte mortiergranaat aantoetst dan zit je wel mooi met een rechtzaak en een kleem aan je broek en die gaan je allebei geld kosten dus dat heb ik jullie bespaard vandaag door die 25 km over niet zo leuke tweebaansweg tijdens de spits af te leggen. Graag gedaan.

En toen, na 44 supermarktloze kilometers waarin ik blij ben dat ik altijd met 3 liter water rondfiets, kwamen wij aan het.... Mittellandkanal! Onverhard duits jaagpad; te beginnen met 16 kilometer rechtuit. Hier had ik van gedroomd op de onverhardde paden die me naar hier hebben geleid nee ik bedoel door Litouwen en Letland. Hoe kom ik aan die tekst o dat is van Spinvis. Aardige band maar live pesies hetzelfde als de cd dus dan kan je beter thuis luisteren.

eikenbomenGisteren stonden we onder eikenbomen en die verliezen eikels momenteel en die dingen komen echt hard naar beneden dus ik heb gisteren de maaltijd bereid met een opengevouwen brooddoos waar normaal me bestek en me noodrantsoenen inzitten op me hoofd. Vandaag zitten we ook weer tussen de eikenbomen, maar nu waait het minder hard dus er lazert ook minder naar beneden. Het ultieme wildkampeergenot is dat er een denneappel op  je tentdoek valt, maar er zijn gisteren een stuk of 10 eikels op Perry geflikkerd en ik vind niet dat die tellen. Het was wel een mooi plekje, verder.

Vandaag staan we in de buurt van de kemping waar we op de heenweg ook stonden, maar dan in het wildschutzgebiet waar je als wildkampeerder wel mag staan natuurlijk omdat dat ook wild is. Het was een 10 euro kemping en er was niks aan. Maar wat wel leuk is dat we ongeveer dezelfde roete terug doen dus als het goed is komen we dan in Beuningen op de kemping uit ook weer.
Het enige toffe aan die kemping hier verderop is het meer waar-ie aanligt en daar ben ik een uurtje terug ingesprongen dus de ergste geurtjes zijn er weer af. Er zit nog een niet-archies kemping met 2 veldjes ook een stukje verder en daar ga ik morgenochtend vroeg water jatten want daar is geen receptie; er komt 's daar een beheerder langs om te incasseren maar ik hoorde dat het 12 euro is en dat is 2 euro duurder dan de kemping aan de overkant en die hebben wel doezen.

Ik heb geprobeerd om de terugweg niet helemaal hetzelfde te maken als de heenweg maar roetejoe heeft kennelijk ook maar een beperkt repertwaar als het om deze regio gaat dus het is niet helemaal gelukt. Maar ik had gisteren wel een prima dag, trouwens, want we zagen veel bos en het ging nu - in tegenstelling tot in Zweden - niet constant op en neer.

Het is verder een beetje aftellen totdat we de hollandse grens en de tulpenvelden weer zien verschijnen aan den einder. Tot dan doen we hetzelfde als met een dekaffee verkeerd die ik in de Urban Espresso Bar bestel waar ze altijd geniet ervan zeggen.

[ik zet de rest van de plaatjes van vandaag en gister erbij als ik een wat betere internetverbinding heb.]

19-08-2018 15:06 :: Een jager in de tent

nou ja bijna dan

blurry bosJongens dat was wat hee vanochtend. Ik ben helemaal vergeten een foto te maken van waar we stonden. Het idee was vroeg opstaan en vroeg naar die ckemping om me flessen te vullen en dan vlug de roetejoe op. Dat is allemaal gelukt behalve het eerste en dat is vroeg opstaan. HEt is zondag vandaag en dat betekent dat janenalleman gaat lopen rekreejeren en je weet niet hoe vroeg ze daarmee beginnen. Ik werd om half 7 wakker en ik lag me net lekker af te sponzen met de Natusan beebiedoekies die ik had gekocht omdat me aldi vochtige doekjes van thuis na anderhalve maand opwaren, waarna je ze nog prima kan gebruiken om je kont mee af te vegen wat ongeveer de roetiene is als ik in een bos sta ergens, toen ik een stem hoorde.

En echt een mensenstem en geen vogel of een hert of een ander beest. Dus toen stond er een jager bij me tent. Het is opmerkelijk hoe snel ik dan overschakel op erg slecht Duits spreken. Hij had een kamoeflaazjepak aan met bijpassend hoedje alleen op dat hoedje zat een fluoriserend oranje band bevestigd. Dus mijn eerste gedachte was: dat slaat nergens op want al die herten zien je van 500 meter afstand aankomen. Vanonder dat hoedje kwam een lawine van termen voorbij die een beetje deden denken aan dat bord van gisteren. Lebensgefahr, Jaeger, schiessen, verboten waren zo'n beetje de vaakst genoemden. Naarmate het tamelijk eenzijdige gesprek vorderde werden de zinnen kernachtiger totdat alleen deze woorden herhaald werden. Ik moest me inhouden om niet Zum Befehl te zeggen, maar hield het bij het internationaal erkende okee, waarna hij zijn handen moedeloos in de lucht stak waarbij het op zijn rug gebonden schietgeweer met de loop zijn achterhoofd onzacht raakte en hij liep door naar 1 van die houten platformpjes waar jagers hun ding doen.

Het spreekt voor zich dat ik vrij graag wegwilde, toen.

Dat is allemaal gelukt. Maar op de fiets sloeg ik aan het denken. Stel ik was om half 6 wakker geworden dan was ik om half 7 ongeveer klaar geweest met opruimen en dan had-ie me misschien gewoon een kogel in me rug geschoten omdat ik eruit zie als een hert met een rood treeningsjasje. Dus misschien is het wel beter dat ze je dan betrappen bij het schrobben van je ballen met een Natusan Beebiewaajp.
Enniewee zat ik gisteravond in me Monarch Alite waraikgeenaandeleninhebmaarwelzouwillen en waar de letters vanaf gepleuderd zijn deze trip, toen er 15 meter verderop 3 reetjes langsgewandel kwamen. Als die jager er toen geweest was had hun leven er heel anders uitgezien. Ik bedoel wie doet er nou aan wildschutz: ik met me gewildkampeer en me begraven ochtenddrollen of een gekamoefleerde triggerheppie snorreman met een fluoriserend bandje om z'n hoedje?

De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen. Maar na de Polen met de metaaldetectoren hebben we nu dus ook besnorde jagers op zondagochtend als risicofactor op de wildkampeerlijst.

Overigens dacht ik dat ik op die kemping bij dat meertje had gestaan op de heenweg maar ik heb nog eens op de kaart gekeken van de hele trip en dat was bij een ander meertje dus misschien ben ik een supertoffe kemping misgelopen gisteren, maar dan had ik geen spannend verhaal te vertellen gehad.
De fietsdag was verder prima in orde. We hebben verstoppertje gespeeld met een riviertje - nou ja meer een sloot meestal - die de Aller heet en die sligert hier wat rond. Roetejoe slingerde mee en dat leverde best het nodige fietsgenot op waarbij ook het weer prettig meewerkte. De wind kwam e rpas na half 12 in en toen hadden we er al 75 km opzitten.
Omdat ik de zondagsluiting nogal vrees hier in Duitsland had ik gister voor 2 dagen ingekocht maar op de eerste 25 kilometer kwamen we 2 bakkers en 2 supermarkten tegen die alle 4 openwaren. En het was best vroeg toen. En daarna helemaal niks meer. Er is weinig peil op te trekken maar beter seefdensorrie.

Toen het begon te waaien heb ik een kemping op 20 km uitgezocht en dat is gelukt en het is in Engehausen en ik moest me om 3 uur bij de receptie melden en dat was een half uur geleden dus dat ga ik zo maar even doen. Ze hadden al verteld dat het een 9eurokemping is, dus dat lijkt me een prachtig besluit van een fijne fietsdag die best raar begon.

20-08-2018 17:50 :: Ik at op de camping

en sogges had ik een honger echt niet normaal

molenzzWaarom? Je weet het vantevoren: patat en snietzel op een kemping die door hollanders beheerd wordt. En dan toch zo weinig zin hebben om spaghetti te koken dat je dat toch gaat eten. En dan nog een Zwitserse Eisbecher met sjokolade en vanielje ijs toe neemt. En dat dan afrekent.

Het was een 9 euro kemping in Engehausen waar ik dus een fors ander bedrag kwijt was maar ik had fors veel in de bush gekampeederd dus ik dacht wie doet me wat. Maar patat en dood vlees zijn niet de dingen waar je na een dag bikkelen kennelijk behoefte aan hebt want ik stierf vanochtend van de honger en ik had helemaal niks meer in me gele etensvoorraadtasje van de Netto, maar dan wel de zweedse netto.

De truc is dan om een roete uit te zetten naar de roetjoeroete die via een Aldi of een Lidl loopt en dat had ik gedaan en toen we daar hadden ingeslagen heb ik gewoon zo'n heel Lidl brood zitten beleggen met kaas en meteen opgevroten. En ik had ook aardappelsalade en nog een andere salade iets met burgus of zo en een sjiokoladereep met sjokola en honing en zeezout die ze ook bij de Aldi hebben en wat wel een prima fietssnack is natuurlijk, dus ik heb meer lopen vreten dan zitten fietsen vandaag maar mag het ook een keer.

Hetw as bewolkt, er stond wind mou ja meer dan gisteren toen er bijna geen wind stond en hij was tegen maar we hadden genoeg bos om er niet heel sjaggerijnig van te worden en af en toe vielen er sdruppels uit de hemel maar niet van die aard dat er een plastiekjasje bijgezocht moest worden. We zitten op dezelfde onverharde jaagpaden langs dezelfde suffe kanalen als op de heenweg en ik vind dat wel best want het gata niet op en neer, het is voorspelbaar en het heeft af en toe iets herkenbaars van o zijn we hier dat geeft je het idee van dat je nu dus bijna thuis bent wat nog 430 km is of zo. Nederland is nu 2 dagen fietsen en niet meer zo abstract als dat je in Zweden zit of zo. JE moet alleen die twee dagen nog even fietsen maar mentaal ben ik al weer thuis maar fysiek dus iets minder. Of eigenlijk helemaal nog niet. Fysiek.
Het is wel geniaal van die computer van Pascal dat-ie echt allemaal kempings op 100 km van elkaar weet of 100 km van waar ik in de bush heb geslapen. Dat vind ik echt een verdienste. Ik heb het bij een roeteboek nog nooit zo mooi uitgekiend gezien als deze reis dus dat is echt wel iets waar ik blij van word. Er komt een eindevaluatie wat een pleonasme is net als eindconclusie denk ik in de laatste post denk ik, dus blijf lezen daar in Gent in de buurt.

camping am haler haafen mindenIk sta nu op de minst pretensiejeuze kemping van deze trip. Bijna net zo weinig pretensiejeus als Rotterdam voordat ze op de Coolsingel besloten om iets aan citymarketing te gaan doen en waarna de hele stad is overspoeld door hipsters met houtovens en foodtrucks en klootzakken die om half 9 sogges in de rij gaan staan bij een kapperszaak op de binnenweg. En dat noemen ze dan leefbaar schei toch uit.
Het is de kemping in Minden, het kost 8 euri en als je op loopafstand van de muntdoezen wil staan dan sta je waar ik sta en dat is tussen de tokkiekerrevens waar uit schrale bier- en tabakswalmen opstijgen en roestige barbekjoes verder staan te roesten bij het geluid van een neurotisch beierend noodklokje in de kerktoren van de gemeente Minden. Deze kemping is doodgeboren, en dat zeg ik niet snel van een kemping. Ik vind het er wel fantastisch, maar dat komt denkelijk omdat ik Rotterdam van voor de citymarketing ken.
Het is wel de enige kemping op de hele roete waar ze kriebelzeep bij de afwasbak heben staan. Kriebelzeep is een term die is ontstaan toen ik met de smurf de eend ging renoveren en hij 6 was of zo en dan liep hij lekker te kloten daar en dan gingen we handen wassen en daar hadden ze kriebelzeep wat gewoon handreiniger is die ze in garages en fietsenzaken gebruiken. Hoewel ze bij de fietsenzaak die niet genoemd mag worden dan weer over konijnenvoer praten maar die jongens daar zijn ook een beetje raar natuurlijk allemaal.

Ik heb verder niets te melden waarvan ik zeg goh tsja of tsjee. Ik ging brak weg en ik kwam door al dat gevreet onderweg beter aan dan dat ik wegging dus morgen wordt een goeie fietsdag.

Ik beloof het.

21-08-2018 16:38 :: Een dag van niets

en een nacht van weinig

springende bomenJa we hebben geslapen en ja we hebben gedoesd (ik dan) en we hebben spaghetti gekookt (ook ik) en opgegeten (ik) en de bandjes gecontroleerd op ingevroten steentjes en andere onregelmatigheden (ik bij hem) wat we bandenvlooien noemen wat bij apen een teken van onderlinge verbondenheid is.

Maar een fiets is geen gibon en ik ook niet hoewel er vroeger wel een gozer bij de klimrots was die ze de gibon noemden omdat-ie echt belachelijk lange armen had en hij kon goed klimmen ook. Ik niet want ik heb hoogtevrees.

Het was niet bijzonder vandaag dus ik wil het even over vorig jaar hebben. Ik ging toen uitleggen hoe je een fiets van z'n vliegangst afhelpt en dat verhaal is niet afgemaakt wegens premature interruptie end atwe teruggingen ineens. Wat ik dee was dus naar me werk in Den Haag fietsen en dan langs Zestienhoven. Daar reden we dan om 3 voor 4 en dan vetrok er net een vlucht van britisjerwees. Hoop lawaai natmuurlijk, geloei en dan vol gas en scheuren over die betonbaan. Ik denk als we dit nou anderhalf jaar volhouden (wat ik dee) dan went-ie misschien aan het vlieggebeuren.
Maar het probleem was niet het opstijgen en zo en de herrie, dat vindt-ie best gaaf, maar dat je op een gegevn ogenblijk dat vliegtuig niet meer ziet. Hij verdwijnt in de wolken en dat vindt-ie gewoon een eng idee. Dus dan zei ik van hij landt over 25 minuten in Londen en dan zei hij hoe weet jij dat hij is gewoon verdwenen. En ik heb 'm dat niet uit z'n koplamp kunnen praten dat zo'n vliegtuig ook weer terug op aarde komt wegens de zwaartekracht en zo maar dat wilde er niet in. Voor mijn fiets lossen vliegtuigen op met alles drop en draan dus hij wil nog steeds niet vliegen omdat-ie dat eng vind en daar heb ik gewoon respect voor dan.

Verder is het natuurlijk wel een zegen dat ik vorig jaar in Andalusieje was want het was er dit jaar nog 10 graden heterder dan vorig jaar toen de mussen al dood van het dak vielen naast de spanjaarden die daar al lagen. Dus dat is een geluk bij een ongeluk. Ik heb deze zomer ook de hittegolfjes gemist in Nederland wat fijn is want ik heb een godvergeten bloedheet huis wat handig is in de winter maar superstom in de zomer omdat alle warmte er in blijft hangen. De temperaturen waren denk ik iets dragelijker rond de Oostzee en het is niet heel vaak boven de dertig geweest, dus deze trip was klimaattechnisch een goed idee.
En ik moest ook nog denken aan die meneer die ik op die kemping bij Roermond was tegengekomen in het kader van de klassiekers (zie daar) en die een ontstoken aggillespees had en niet naar Andalusieje kon fietsen daardoor en terug naar huis is gegaan met de trein de volgende dag. Ook een geluk bij een ongeluk.
Zo zie je maar weer.

Die kemping van gisteren bij die jachthaven: daar lagen dus een stuk of 4 duwbakken voor de kant en het stonk er verschrikkelijk naar varkensstront dus ik denk dat er 700 ton pigsjit in die bakken zat of dat er een illegale varkensboer bovenwinds zat maar ik heb op een gegeven moment me zeepdoos opengezet bij het hoofdeinde van me luchtbedje en dat hielp iets maar niet veel. Dus geen pretenties hebben is 1, maar proberen niet naar varkenspoep te ruiken is toch ook best belangrijk. Ik ree om 7 uur opgelucht weg naar de netto die al open was toen.

Ik zit nu 82 km verderop naast het Mittellandkanaal (waar anders) op een aardig plekje en we waren vroeg klaar vandaag. We zitten hier omdat we dan morgen een soortgelijk stukkie nog hebben naar Beuningen waar ik me ga scheren en niet bij de parkeerplaats staan. We hebben de roetejoe een beetje de roetejoe gelaten, want ik had er een beetje een zootje van gemaakt met me dikke vingers want langs het kanaal was het 32 km naar Bad Essen vanochtend en met de roetejoe die ik bedacht had 45 dus we hebben gewoon afgesneden.
Dat mocht van mij want we zijn de 5000 km gepasseerd, de afstand waarop de toeristen van de reizigers, de bokken van de geiten, de statuslozen van de statushouders en de mannen van de jongens en de meisjes worden onderscheiden.

Verder hadden we nog bedacht vandaag dat Gerard van het Reve in vergelijking tot Heere Heeresma gewoon een mietje is, dus nu zijn jullie weer helemaal bij.

En o ja: dat derde Poolse woord dat ik ken dat ik vergeten was een stukje terug op deze pagina is dobri.
En ik vind het supererg ook dat de Guppie gezonken is van Laura beter bekend als het zeilmeisje. Een boot die Guppie heet verdient beter en ik snap precies wat voor een band zij ermee heeft want ik heb zelf zoiets met me fiets. Het is dat ik geen feesboek heb anders had ik een opbeurende mededeling gestuurd dus bij deze.

22-08-2018 18:09 :: Holland

heb ik iets gemist dan?

mitellandkanalDaar stonden we dan. Ik had een fukup een beetje vanochtend want ik was me zonnebril kwijt en toen zat ik op de fiets en toen wwilde ik het ding van me voorhoofd naar me neus verhuizen en toen viel er helemaal niets te verhuizen. Dus wij terug, fiets tegen een boom, talud op - toevallig op de goeie plaats want we waren al een stukje gefietst - en geen zonnebril ik denk sjit hoe kan dat. En toen begon de dag met een ingeving.

Hij zal nog wel in me binnentent liggen. Dus wij bij een bankje tas eraf, tas open, rotzooi van me tenttas af, tenttas eruit, tenttas open, binnentent eruit, binnentent uitvouwen en openritsen en wie stond zich bij mijn aha-erlebnis te bescheuren van het lachen? De fiets waarvan ik dacht dat het mijn trouwste kameraad was. Dat soort grappen legt echt een behoorlijke druk op je relatie.

streetviewWat ook voor druk zorgt is Cornee de Business Manager die het heeft overgenomen van Ronnie de IT-manager die op vakantie is. Prettige vakantie Ronnie! Cornee is allerlei wielen opnieuw gaan uitvinden dus we beginnen weer van voren af aan. Ik weet inmiddels wat er fout is maar ik heb alleen de symptomen gedeeld en nu mogen zij het zelf uitzoeken en dan komen ze over een week of drie met de oplossing die ik twee weken terug al heb bedacht. IT is een fantastisch vak, maar je moet er zo min mogelijk in werken. Als je je verveelt moet je BOFH eens goegelen.

Terwijl ik dus niet helemaal jofel op me fiets zat vandaag dienden er slechts 82 kilometers te worden afgelegd naar waar ik nu weer ben en dat is dus inderdaad de kemping in Beuningen die nog steeds 7,50 kost en wat nog steeds een leuke kemping is.

Onderweg herkenden we af en toe iets, maar we hebben iets anders gereden dan op de heenweg want die foto hiernaast is genomen op een talud en beneden stroomt water en dat loopt ongeveer door tot Denekamp wat in Nederland ligt en roetejoe stuurt je er halverwege af maar we zijn vandaag dus rechtdoor gereden en dat is een leuk stukje. HEt meeste hadden we al gereden maar ik kon me op sommige gebouwtjes waar ik tegenaan had staan piesen op de heenweg en een supermarkt die een meubelboulevard was geworden waar ik dus voor de 2e keer voor niks voor de deur stond, wel herinneren. Maar van de wegen of het landschap he-le-maal niks. Gek.  EN dat na 6 weken.

Misschien komt het doordat je de andere kant oprijdt en dat als je op de heenweg om de drie tellen over je schouder kijkt dat je dan wel alles herinnert. Maar ja ik wist ook niet dat ik helemaal dezelfde roete zou krijgen van roetejoe want de eerste was naar Tallinn en deze is vanaf Rostock wat toch heel andere plekken zijn kwa plek. Op de kaart.
brombeerenIK heb twee blikken mexikaanse bonenschotel gekocht bij de aldi net en ik had al last van me buik na een zak kraaksjips (ook van de aldi) dus dat kan n og wat worden. Maar ik kan geen pasta meer zien, voorlopig, hoewel ik vrees dat ik morgen wel weer zal moeten.

En onderweg hadden we een niet brandend braambos en meestal zijn die leeggeplukt, maar deze stond vlakbij die ene kerncentrale vlak bij de grens waar je langs moet van roetejoe en waar je ook echt de warmte voelt stralen van die grote betonnen kegel waar die witte rook uitkomt. Maar je proeft echt helemaal niets van Strontium 88 als het op bramen zit tenminste en misschien ook niet op andere dingen dat weten we niet. Dus het zou kunnen dat die buikpijn ook ergens anders vandaan komt maar ik hoop wel dat het snel overgaat want ik heb bitterkoekjespudding (ook van de Aldi) en dat is 1 van de weinige dingen die ik gemist heb aan Nederland.

De truc is doen wat iedereen doet: in Nederland geld verdienen en daar in het buitenland leuke dingen mee doen.

Fietsen of zo. Wildkamperen. Bramen eten.

23-08-2018 19:58 :: Morgen weer thuis

en vandaag dus onderweg naar morgen

Ik heb geen foto's gemaakt vandaag. We zijn vertrokken van de kemping in EBuningen waar iedereen mekaar 's ochtemds boos aankeek omdat iedereen van elkaar dacht dat De Ander de hele nacht had liggen hoesten of draaien op een piepluchtbed of heel hard snurken. Ik heb alledrie de geluiden gehoord, en ik weet dat ik het niet was dus ik had wel reden om boos te kijken. Bovendien was het nog 244 km naar Rotterdam dus dat betekende dat ik nog aan de bak moest ook en de wind was zuid west (natuurlijk) en niet heel zachtjes en ook niet heel hard maar wel fijn als je 'm meehebt wat we dus niet hadden.

We zijn op de Veluwe en we moeten morgen nog 116km dus dat hebben we netjes gedaan vandaag. Die bonenschotel van gisteren was goed gevallen dus ik heb er voor dalijk ook nog eentje en ik heb ook sap uit een pak en kwark met aardbeijen en nog iets anders fruitigs toe wat ik niet kan zien vanuit deze positie.

Ik heb Perry voor delaatste keer deze trip opgezet en hij heeft zich kranig gehouden. Er zitten wat weerplekken in waar m'n natte tas tegen de binnetent heeft aangestaan maar dara heb ik thuis een spuitbus voor dus dat komt goed. Ik ben echt blij dat ik PErry heb meegenomen en niet het plestieke tentje dat ik ook heb want dat laat veel meer licht door en dat was in het verre noorden niet handig omdat de nacht daar echt kort duurde en we hebben niet zo heel vaak de boel nat in moeten pakken wat wel een voordeel van een plestik tent is dus ik denk dat we daarmee geboft hebben.

VErder hebbenw e ontdekt dat het veer bij Gorssel niet vaart wegens de lage waterstand in de IJssel en dat roetejoe daar een steek heeft laten vallen want we moesten omrijden via de brug in Deventer en we hadden al een aardig tochtje op het programma staan vandaag, dus ik was even niet gelukkig met Pascal ze computer maar ik heb ergens gelezen dat je je dan niet druk moet maken en de feiten accepteren zolas ze zijn en ene oplossing bedenken alleen als die oplossing 20 km extra is op een dag dat je al 120 moet fietsen met wind tegen dan hoe zal ik het zeggen ben je niet zo heel erg zen op 1 of andere manier.

Dus daar zie ik nog een verbeterpuntje. Een leermomentje ook. En een tomeloze agressie ook best wel.

24-08-2018 19:49 :: Wie is dan me idworksje?

Jij ben dan me idworksje!

Vonjedurvan?
Wel okee. Alleen dat het kompas op de bel de hele tijd noordwest aanwees.
Ik heb nog zo'n kompasje, zal ik die erop doen?
Kan. En dan die achterband. Ik werd in het begin helemaal nerveus van die glimlach de hele tijd van die Chinees achterop.
Maar geen een keer lek he?
Nee, die band kan niet lek. Dat is nylon. Hij kan niet lekker rollen ook, trouwens.
Maar toen ik er een bar lucht uit had gelaten ging hij wel beter meedoen.
Had je eerder moeten bedenken.
Nog gedachten over het terrein?
Polen was link op die provinciale wegen. En 30% offroad op zo'n tocht is in die landen echt genoeg. Me tandwieltjes zijn helemaal gesloopt. En die kutketting.
Die ketting was vanaf het begin al raar. Maar we zijn er wel mee thuisgekomen.
Het ging niet vanzelf, de laatste twee dagen. Wat is de eindstand eigenlijk?
5335 kilometer in 55 dagen.
Je hebt niet echt je best gedaan he?
Komt door die eilandjes waar niet veel viel te fietsen en nog 2 dagen op de boot naar Stockholm en Rostock. En 1 rustdag.
Smoesjes! Op zuid zitten ze nu watje te gillen. Beetje afgevallen nog?
De weegschaal zei net 82 kilo. Begin van de zomer was het 97, maar na dat gekloot in België was er geloof ik al 5 kilo af.
Nou snap ik dat het vandaag ook niet zo lekker ging met die wind.
Maar laatste stukje hadden we 'm wel mee he?
Ja vanaf de Spido naar huis.
Wel tof van de roetejoe dat ze ons van Rostock naar Kinderdijk stuurden om daar de waterferry te pakken.
Die laatste 10 kilometer ofrood voor Lekkerkerk waren ook echt fijn met wind tegen.
Ja maar die ferry was precies wat ik nodig had. Ik denk niet dat ik die laatste 20 km nog gered had.
Tuurlijk wel. We redden het altijd.
Zo lang jij blijft rijden.
Wat gaan we volgend jaar doen?
Werken. Ik kan vakantiedagen opnemen maar ik heb de smurf beloofd dat ik met hem de hort op ga, volgende zomer.
Met de bike4trubbel?
Weten we nog niet. Wil je alweer weg dan?
Nee, ik moet eerst een goede beurt. Maar ik wil me verjaardag vieren en die valt ook in de zomer toch?
Ik heb al een kadootje voor je. En ik heb ontdekt wanneer je pesies jarig ben. Dat stond bij dat verhaal over dat we naar Krowaatieje gingen. Je bent van 30 april 2015!
Wat voor kadootje?
Een zwarte dynamonaaf ipv die zilveren. Die staat niet mooi bij de rest.
Dan wil ik ook nieuwe spaken.
Heb ik al gehaald!
En ik wil dat de Harp Twins dan komen spelen!
Je wil WAT? Waar ken JIJ die van?
Dacht je dat ik alleen maar sliep als ik aan het plafond hang bij al die computers?
Kijk je mee dan?
Ja wat dacht jij dan?!