veni, vidi, fietsie

Dit tochtje was bedoeld om te kijken hoe je met een berg bagage op een reesfiets grevvelbike rondrijdt. Ik had sinds me elfde niet meer op een fiets met een reesstuur gezeten, dus dat was even wennen. Er zijn een paar factoren waar je rekening mee te houden hebt als je op fietsreis gaat. Ga je kamperen? Wil je zelf koken? Hoeveel kledinglagen denk je aan en uit te moeten trekken onderweg? Kan je op elk overnachtingsadres je kleren wassen? Wil je wildkamperen en dus veel water kunnen meenemen? Hoe lang wil je weg? Wat voor terrein verwacht je? Al die factoren hebben invloed op je hoeveelheid bagage en de eisen die je aan je fiets stelt.

In de meeste angelsaksische landen is een reisfiets altijd een reesfiets, en wordt er volop bagage aan gehangen. Inmiddels kennen we hier ook het fenomeen bikepacking waarbij je met heel weinig heel hard moet kunnen rijden. Er zijn allerlei tasjes voor in de handel die je in of aan je freem kan hangen. Je kunt in die verpakkingen niet meenemen wat ik altijd wil meenemen als ik onderweg ga, omdat ik doorgaans langere perioden de hort op ben en een ouwe lul die op die lange tochten ook wat comfort wil.
Bovendien zijn die bikepackingtasjes spectaculair duurder dan gewone fietstassen als je het omrekent naar euro per liter.

Dus ik kwam uit op biketrekkingpekking of bikepekkingtrekking dat vergeet ik steeds. Dat is als je met ortliebpies aan je reesfiets een tochtje gaat rijden. Als bikepekking concessie heb ik een tas onder me stuur gehangen om te kijken of dat wat is. Nou ja lees het zelf maar even hoe dat ging met Ali de Gator op reis in Nederland wegens de gesloten grenzen.

02-05-2021 15:44 :: Paradigmasjift

nou ja eigenlijk gewoon fietswissel

monarch alite maar dan van rvsOkee Trektorfans. Ik zit in me monarch alite waar ik geen aandelen in heb. Ik heb er gedoe mee gehad. Ze doen het wel, maar er moet geen enthousiast kind van een jaar of 13 op je schoot springen als je drin zit want dan doen er dingen knak. Maar biketory zou biketory niet zijn (ik wilde wezen typen maar de toets bij de W is nu helemaal van het toetsenbord verdwenen hier dus nou moet ik extra hard op een rubber dingetje duwen) als we daar niet iets op zouden verzinnen en dat was aanvankelijk iets van aluminium. Dus ik had alle geknakte en gescheurde buissies vervangen door 11x1 pijp van alunimiun blijft een moeilijk woord. En dat ging een paar dagen goed en toen gingen ze krom staan en dat zit niet lekker want dan gaan ze in je oksel prikken.

Dus toen ik thuiskwam van de trip naar de buurman zie elders heb ik alle buizen die beneje zitten vervangen door roestvaststalen 11x1 pijp en ik denk dat ik nu even boven jan ben kwa zitgenot voorlopig. In ieder geval momenteel. (11x1 is eigenlijk iets te groot want die buizen zijn amerikaanse maatjes maar je kan er een klap met een hamer opgeven en dan klemt het weer min of meer).

gtrip 1 des GatorsEr is van alles anders niet op de laatste plaats de fiets. Ik ga op Ali de Gator zoals gedocumenteerd op deze webstek. Dat betekent dat jullie Gatorfans zijn eigenlijk, dit tripje. Dat wordt wel even wennen voor alle partijen, vooral voor de partij die nu thuisstaat. Om dat heikele onderwerp te omzeilen ga ik het eerst even ergens anders over hebben, want er is meer anders. Er is leed in de wereld, dezer dagen. De kat van de buurman, die in het laatste fietsverslag figureerde, is niet meer. Kanker. De buurman zelf had 9 hechtingen wegens een te enthousiaste slijptol in ze knie. Mijn vriend W, bekend van de overnachting op de terugweg uit de Oekraaiene heeft 3eneenhalve week in een kunstmatige coma op de IC gelegen wegens covid en is inmiddels weer thuis. Ik zelf was zonder fiets maar met de trein afgereisd naar een waddeneiland om daar fietsen te repareren deze winter. Hoe past dat in dat rijtje? Neem maar van mij aan dat dat in dat rijtje past.

En ik ben gaan beleggen. Je ben wat? Ik ben gaan beleggen dus ik ga hieronder ook nog beurstips geven die geen financieel advies zijn want ik ben lid van het apencollectief dat WSB heet en daar mag je alleen bij als je er echt geen reet van beleggen snapt dus ik heb nu eindelijk een klup gevonden waar ik wel bijpas hoera.

Wat zijn de plannen? Ik heb 1 juni werk in Rotterdam waar ik woon en niet meer op het waddeneiland waar ik dus nu niet meer woon. Ik zou jullie allerhande kunnen vertellen over wat er zich allemaal afspeelt op zo'n eiland, maar dat ga ik niet doen. ja misschien in algemene bewoordingen, maar door de bank genomen is de regel wat er gebeurt op het eiland blijft op het eiland. Het is een kleine gemeenschap en elk detail dat ik hier op de internetten zou gooien zou direct tot ahaas en odatisdieendies leiden en dat kunnen we niet hebben. Dus ik ga het niet hebben over Biggus Dickus, Kadet van K. Mode Meisje, Kookidoo en de Piksel Idioot, want niet alleen zou jullie beeld van de waddeneilanden daar sterk onder leiden, ik zou ook boze brieven van de VVV krijgen (waar ik dan ook weer allerlei dingen over weet kwa mensen die daar werken) dus zo'n eiland is 1 groot wespennest eigenlijk waar ik wel veel beleefd heb maar waar ik dus alleen in algemene termen dingen over kan vertellen.

De volgende vraag is dan: waar zit je in die Monarch Alite? Ik zit op de kemping in Noordwijkerhout want ik was benieuwd hoe de Gator rijdt met die nieuwe tassen en ook hoe de nieuwe tent slaapt des nachts en ontijs. Het idee is dat ik later deze maand naar Niet Rotterdam ga fietsen en wat is dat nou weer?

gator trip1 - 2Niet Rotterdam is een stuk bos ergens in Limburg dat is aangekocht door wat mensen hiero voor als heel Wel Rotterdam door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel moet vluchten naar hogergelegen grond. Je kan daar aandeelhouder van worden en omdat ik toch al tot over me oren in de beleggingen zit, ben ik er voor 25 euri ingestapt en ik heb ze gemaild en ze denken dat ik voor dat geld wel een nachtje mag wildkamperen daar. Ik ga dus de allereerste overnachting ooit in Niet Rotterdam doen en in die hoedanigheid weet ik nog meer dan anders alle ogen op mij gericht. Nou ja op jullie je beeldscherm dan, maar je begrijpt wel wat ik bedoel en ook waar ik heen wil.

Ik heb dus heel mei om daar terecht te komen en wegens teveel aan buikspek en ongemakkelijk in de spiegel kijken met weinig aan ga ik dat per fiets doen. Het is dus hoog tijd om te gaan bedenken hoe ik invulling ga geven aan het begrip bikepekkingtrekking dat elders op deze webstek werd geintroduceerd c.q. wat er nu thuisgelaten moet gaan worden wegens achterblijvende voortassen. Omdat we best wat tijd hebben gaan we natuurlijk niet lineejarekta naar Limbabwe, maar doen we een soort van rondje Nederland.

Ik moet wel lekker weer en dat zit een beetje tegen want vanavond verwachten ze kou aan de grond als in te koud eigenlijk voor mijn slaapzak. Over de komende weken zijn ze ook niet enthousiast in de bilt dus ik zit in dubio maar dit weekend gaat het niet regenen in elk geval zo hebben ze beloofd.
Overigens rijdt de Gator echt tof. We hadden wind tegen maar dan nog gaat het echt hard en geruisloos. Zo'n reesstuur nodigt op 1 of andere manier uit tot hard rijden - ik denk doordat je het gevoel hebt dat je voorover valt de hele tijd doordat je kop veel lager zit of zo. Alleen de linker tas raakt de spaken als ik hard over een bobbel rij dus daar moet even naar gekeken worden.

Nu bijvoorbeeld.

04-05-2021 00:16 :: Een eenvoudige rekensom

2 zakken aardappelen blijven thuis

de tent zonder naamBest een koel tentje toch? Je ziet 'm op deze foto al haast niet - laat staan in een bos als er bossies omheen staan. Omdat deze print volgens de leverancier niet op dunner doek kan is het 3000 dinges. Dat is zeg maar echt waterdicht want de naden zijn dichtgesmeerd met spul en er zit ook nog uv bescherming op. Het geheel is stukken lichter dan Perry die van katoen is en ook kleiner op te vouwen en er zitten echt lichte alunimiun moeilijk woord harinkjes bij.

Op de fiets zoals in de vorige bijdrage getoond zijn enige zaken die er uitspringen te zien voor wie er oog voor heeft. Er is geen sprake van voortassen. Het meeste van wat daarin zat, is naar achter verhuisd. In de paratas die onder het stuur hangt zitten nu mijn nieuwe tent zoals hiernaast getoond PLUS mijn slaapzak. Die tent heeft nog geen naam, dus dat is wel een dingetje nog. Perry zat altijd in de tas achterop. In de tas achterop zit nu eten en nog wat dingetjes die je onderweg nodig hebt zoals een rugzakje voor bij het boodschappen en zonnenbrand voor bij lekker weer en een zakmes voor de brie op het stokbrood en zo.

rofnekDie tas achterop is geselecteerd op kleur. Ze komt van de toelsteesjon en het is eigenlijk een gereedschapstas en ze kost 4 tientjes en ze is echt stevig wat m'n vorige tassen allemaal niet waren en ik hoop en denk dat deze langer dan 1 gemiddelde fietsreis meegaat. Het was liefde op het eerste gezicht en ik ben benieuwd hoe lang het duurt.
Ze heet rofnek.

Ik heb een vreemde ontdekking gedaan en dat is dat de wielbasis van deze fiets 5 centimeter kleiner is dan die van de Trektor. Waarom is dat vreemd? Dat is vreemd omdat de Trektor 26 inch wieltjes heeft en de Gator 28 inch (28 is meer dan 26). Dus je zou zeggen dat de Gator door die grote wielen langer zou zijn, maar dat is dus niet zo. De achtertassen hangen daarom aan dezelfde stangetjes als op de Trektor anders kom ik er met m'n hakken tegenaan bij het fietsen. De wijze les is dat wielmaat kennelijk niks zegt over framegrootte wat ik niet wist terwijl ik onderhand wel te oud ben om te leren.

Omdat ik nogal een zuipert ben moest er 3 liter water in het frame komen en dat betekent dat het freemtasje met bandenplakspullen aan de bovenbuis net tussen de flessen past. Ik heb ontdekt dat bidonhouders van het merk Zefal geschikt zijn om 1 liter petflessen mee te transporteren wat ik ook niet wist maar wel een goedkope oplossing is want daar had ik er nog een paar van. Voor de 2 liter petfles moest er een nieuwe petflessenhouder komen.

De achtertassen herbergen nu aan de ene kant de dingen die ik elke dag nodig heb (kookgerei, handdoek, theedoek, luchtbedje van de Lidl voor weinig, beddengoed, laptop, zaklamp, toilettas) en in de andere leesvoer, kleding en gereedschap en reserveonderdelen (echt heel veel) en nog wat dingen. Bij deze orliebpies zit ook een kangeroetas aan de buitenkant en dat is handig voor regenjasjes. Ik heb er twee: eentje afstotend en eentje dicht kwa water en de ene zit links en de ander rechts. Die achtertassen zien er daardoor wat waterhoofderig uit, en ze zijn ook wat breder want er kan meer in dan in m'n ouwe cities.

tent zonder naam 2De stuurtas weegt 4 kilo en de achtertassen elk 8 en rofnek is afhankelijk van hoeveel eten er inzit maar iets van 3 of zo denk ik. De Gator weegt 15 kilo en de Trektor 20. Al met al ben ik nu ongeveer 12 kilo lichter, dus dat scheelt nogal. Het grappige is dat je daar eigenlijk alleen iets aan hebt als je de bergen ingaat en dat gaan we dus niet ja Limburg een beetje. Fiets en tent zijn de grootste bespaarders kwa gewicht want verder heb ik maar iets minder rotzooi bij me dan anders.

De fiets rijdt superstabiel en zo'n stuurtas is ook fijner dan 2 van die tasjes aan je wiel. Omdat ik 'm niet graag kwijt wil heb ik zo'n stadfietsen anderhalve meter insteekkabelringslot van axa gekocht en ook omdat daar schroefdraadjes voor in dit frame zitten. Ik moet nu wel bedenken waar ik me sleutel laat, want de Trektor heeft alleen maar cijfersloten hetgeen op reis eigenlijk handiger is.
Geen trillingen van welke soort dan ook, en dat is ook anders dan bij de Trektor. Het frame is compakter en dat stuurt ook directer. Het is daardoor een zeer wendbaar en licht sturend gevalletje geworden.
Je zou zeggen dat je er dan lekker mee off road kan rijden maar ik ben nogal huiverig. De bandjes zijn "maar" 40 mm en ik heb het achterwiel niet zelf gespaakt en er zitten 14 spaken in. 14 dik, niet 14 in totaal he. De Trektor heeft 13 spaken (13 is dikker dan 14) (eigenlijk is het 1/13 en 1/14 Standard Wire Gauge (SWG - een al een halve eeuw overal gebrexitte meeteenheid) maar ze laten die 1/ altijd weg) dus het achterwiel van de Trektor is stevigerder.

Ik weet nu al dat het bloed toch weer gaat kruipen waar de fiets voor je gevoel niet gaan kan, dus we zullen wel zien hoe het afloopt. Ik zou minder geneigd zijn er Parijs-Roubaix op te doen met 24 kilo bagage, maar verder pfwah we zien wel.

09-05-2021 18:09 :: We waren naar Hannie

het meisje met het rooie haar

hannieHet is heel erg lang geleden dat ik het boek uit de boekenkast heb gehaald. Ik had griep of zo en/of ik wilde niet naar school. Het meisje met het rode haar van Teun de Vries. Als ik dat boek aan de Smurf zou geven dan ziou hij zeggen ik heb de film al gezien.

Het stond al een tijdje op m'n verlanglijstje en het is momentaan ook begin mei, en als je ergens heen moet met een omweg dan kan je er beter wat tussenplekken bij uitzoeken die betekenis hebben en de erebegraafplaats bij Bloemendaal is wel zo'n plek. Wie het verhaal (en het vervolg) niet kent bekijke dit. Ik ben niet zo'n herdenkingsfetisjist, persoonlijk. Ik weet nog goed dat ik ooit mee was naar de dooienherdenking en dat de lokale voorzitter van de VVD er ook stond en dat was iemand naar wie mijn vader doorgaans verwees als "die fascist" dus dat was een beetje dubbel. erebegraafplaatsOverigens heeft z'n dochter nog wel eens een poging gedaan om me na school te verleiden in een appelboomgaard.en haar broer is later hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer geworden dus er is van alles ver van de boom gepleurd ook nog in die familie.

We gaan langs de kust fietsen want dan heb ik wind mee. Over drie dagen gaat de wind naar het noorden dus dan ga ik terugfietsen weer. Op die manier heb ik steeds wind mee. SLim he? Ja ik weet van gekkigheid ook niet wat ik moet doen. Zo heb ik het plan opgevat om naar Texel te gaan. Texel iis een achtertuin van Amsterdam, kwa eiland, maar ik heb er ooit ook een poosje voor m'n werk gezeten en ik ben benieuwd of ik nog wat herken daar. Ik heb weinig van het eiland gezien toen, dus ik heb bedacht dat het wel leuk is om een rondje te rijden daar misschien. ali olee oleeMisschien kom ik Arie nog tegen maar ik denk het niet. Arie was toen al een gepensioneerde visser dus ik denk dat hij nu inmiddels wel een overleden visser zal zijn maar je weet het niet.
Hij is een keer over me heen gevaren ook dus ik vond het ook niet zo'n heel goeie schipper.

Ik zit hier op een duinpan want ik had geen zin in camping en ik was eigenlijk wel benieuwd hoe dat gaat met zo'n nioeuwe tent in het wild. Ik heb besloten dat hij de Tent Zonder Naam gaat heten van de week want dat leek me wel een ladingdekkende vlag. Ze verwachtten nog onweersbuien vannacht dus dat is gelijk een goeie test of het ding het houdt dus het zal me benieuwen.
Ik laathet jullie allemaal morgen wel weten want ik sterf van de honger dus ik ga koken.

Of misschien is het leerzaam om nog even te vertellen hoe ik vandaag 10 euro armer ben geworden. Iemand had op de spartasupporters website gezegd dat hij vrioeger dubbel zakgeld kreeg als Sparta won en Feyenoord verloor in hetzelfde weekend. Dus vorige week heb ik een tientje naar de smurf overgemaakt, maar nu heeft Sparta vrijdag van Vitesse gewonnen en Feyenoord net van Ajax verloren dus ik werd net geesemest door de Smurf dat-ie z'n geld wil.

Mooi ding klupliefde maar ik hoop niet dat het zo doorgaat heels de tijd want als het tegenzit moet Sparta in de pleejofs voor europees voetbal ook nog tegen Zuid...

10-05-2021 19:38 :: Nekkramp

en over dingen die vast zitten

hee een tentHet begon om half 10 of zo en het ging bijna de hele nacht door. Het was een onweder uit de categorie zonder windstoten, maar wel met bakken regenwater. De tent zonder naam heeft zich tamelijk kranig gehouden, maar er is wel een maar. Er zit een ringetje aan de binnenkant van de buitentent. Dat zit vast met een dingetje waar het aan vast zit en daar lekt het een heel klein beetje maar wel zodanig dat ik dacht van hee ik voel wat op me t-shirt die pyamajas was gister.

Verder was het nogal lawaaiig buiten en de regen klettert ook harder op de TZN dan op Perry lijkt het wel. Dus ik had geluidsoverlast en dus niet zo lekker geslapen. Weerplaza d'r buienradar zei dat het tussen 9 en 10 droog zou blijven droog zou blijven dus dat was opruimtijd. De tent was nat natuurlijk en die moest in de paratas met de slaapzak en die heb ik er net allemaal uitgehaald en de slaapzak was droog en de tent nog steeds niet.

Het regende weer toen we wegreden dus na twee uurtjes fietsen was ik zeiknat aan allekanten. De vintage cargobroek van een maat te groot die ik meeheb ter vervanging van mijn 1972 adidas trainingsbroek heeft het goed gedaan, want toen het stopte met regenen was-ie in driekwartier weer droog. De rest was pas om een uur of drie weer zoals het hoort nadat de zon was doorgebroken. Het werd gewoon nog lekker weer ook ineens.

plons!We reden door allerhande duinen met bobbeltjes op en neer en ik had dit stuk nog nooit gefietst en ondanks de regen vond ik het toch een leuk stukkie. Onderweg kwamen we een meneer tegen die in vrachtwagens rijdt voor z'n beroep en twee meneren die vrachtwagens uit sloten vissen voor hun beroep. Ze hadden de weg afgezet maar ik dacht dat ik er met de fiets misschien wel langs zou kunnen en dat was ook zo. Ze waren niet super vrolijk maar ook niet super teleurgesteld of zo. Meer zo van kijk tsja de oplegger ligt in de sloot goh nou ja. Ik denk zelf dat ze een kraan hebben moeten bestellen want met dat bergingsautootje ging het niet lukken dat zag ik zo al. Terwijl ik daar eigenlijk helemaal geen verstand van heb maar ja dit is internet dus dan doe je gewoon net alsof je overal verstand van hebt zoals iedereen op het konsumentenforum. De mannen dan vooral. Behalve Alma, want die heeft er wel verstand van.

Ik zit op Texel en het kostte 5 euro voor mij en de Gator en nu bleek ineens dat we voor dat geld ook nog terug mogen. Kom daar maar eens om bij de firma Doeksen. Ik ben ooit met de bike4trubbel en de smurf en mezelf en de Trektor naar Terschelling geweest en ik wordt sindsdien nog steeds gebeld door de SNS bank als ze aan m'n pingedrag zien dat ik deze kant op fiets.
Ik had op Tessel eerst archie ze kempings geladen en toen keek ik op van me beeldschermpje en toen zag ik bos aan de einder. Dus daar ben ik toen heengefietst en toen stond er een bordje staatsbossen en toen dacht ik ja als ze een bos aanleggen van mijn belastinggeld daar dan mag ik daar ook wel een nachtje in slapen en dat ga ik dus zo doen. Ik kwam een meneer tegen die zei dat het vanacht droog zou blijven en dat komt mij ook goed uit. Ik kan het niet controleren want Simpel is te besodemieterd om gsmmasten op de waddeneilanden te zetten dus ik heb geen internet.

Even over die fiets nog. Ik zit er niet lekker op. Nou zit ik de eerste twee dagen nooit lekker op een fiets, maar dit is anders. Ik krijg pijn in me nek van dat vooruit kijken over dat racestuur. Ik heb van mezelf een nek die van ze eigen al naar beneden staat en als ik die omhoog moet trekken de hele tijd dan word ik sjaggerijnig. Ik heb dan weer geen last van me reet wat ook klopt want me zwaartepunt ligt nu veel meer naar vooren. Dus ik merk het wel aan m'n handjes en m'n elleboogies ook. De zit is helemaal niet extreem voorover of zo, maar ik merk wel dat ik nu nog minder van de omgeving zie dan als ik kilometers aan het vreten ben op de Trektor. Als ik op de Gator op het ligstuur lig, dan zie ik alleen de 3 meter asfalt/betonplaat/grind voor me.
Bij de Trektor kan ik ook nog vooruit kijken.

Verder merkte ik iets raars bij het rondgaann der trappers en toen heb ik even goed gekeken en mijn geoefend oog zag dat er een pennetje aan 1 kant half uit de schalm hing in de ketting dus die schakel heb ik er toen helemaal uitgehaald en er een Simson missing link die ik toevallig thuis tegenkwam en in me solutiezakje had gedaan er ingezet en toen was het opgelost. Ik denk dat het door die barend shifters komt want je staat nu niet steeds automatisch pesies op het goeie tandwieltje en als je dan gasgeeft dan hoor je nog wel eens iets met veel herrie op het volgende kransje springen dus dat is niet goed voor je ketting. Eigenlijk is dat net als vroeger met die commandeurschakelaars dat je beter niet kunt schakelen tijdens een klimmetje en dat je voor de klim in de juiste versnelling moet staan. Gedoe. Misschien dat het allemaal de komende dagen went nog, maar ik beloof niks.

Dus dat zijn 2 dingetjes waarvan ik op dit moment zeg doe mij maar een Trektor, maar deze trip was ook bedoeld om te kijken of deze fiets wat is voor mij. Ik ben nog niet overtuigd.

11-05-2021 20:05 :: Hehe ik zit

op iets anders dan een fietszadel

kut dijk frieslandIk denk niet dat er ooit iemand uit Rotterdam op deze manier naar Limburg is gefietst maar iemand moet de eerste zijn. Ik dacht dat de wind van de week pas naar de noordhoek zou draaien zodat ik 'm heel slim weer mee zou hebben. Hij zat in het noordoosten en als je van tessel hierheen fietst dan nou ja laat ik er maar over ophouden.
We hadden in het staatsbos gestaan en daar heb ik een fotootje van wacht ik zet 'm er even naast. Des avonds was het gewoon heet in me monarch alite waar ik eigenlijk best wel eens aandelen van zou kunnen kopen, eigenlijk. En ik had echt een prima plekkie gevonden ondanks dat ik nog geen drie tellen ervoor bijna werd aangereden door een staatsboskabouterin in een vierwielrij. Ik zag haar kijken zo van o god daar heb je weer zo'n Beverklant die in het wild moet kamperen om het op instagram te delen. Ha ik moet er niet aan denken. (Bever en Instagram allebei niet)

Als je van Den Helder naar Den Oever rijdt, dan kom je langs dorpjes en in 1 van die dorpjes zag ik iets dat raakt aan het thema van deze fietsexpeditie en dat is dat de waterstand hoger wordt denken ze en er was een meneer in WWilhelminadorp of St. Hippolitus daar wiul ik vanaf zijn die daar een voorschot op heeft genomen met een peilschaal in ze tuin waar is de foto daar is de foto. Dus dat leeft hier ook, kennelijk.nap

Brouter had de noordzeeroute geadopteerd en dat is best te doen als de wind uit de reguliere windrichting rijdt denk ik, maar vandaag heb ik alleen maar op en onderaan de waddendijk gereden op grindpaadjes met keiharde wind tegen. Dan kan je denken je hebt een reesstuur dus daar heb je geen last van maar dan wist je net als ik niet dat me achterband aan het leeglopen was waarschijnlijk door datzelfde grind. Dus als je dan over die schapenwerende veeroosters rijdt dan hoor je tonktonktonktonk als het de beurt aan je achterwiel is. Dus mijn geoefend oor dacht hee zou m'n band zo hard zijn.

Drie veeroosteres verderop ben ik afgestapt om aan me achterband te voelen en toen was het van hee. Nu is er iets raars met schapen. Niet alleen eten ze kauwgum als ze op of naast het fietspad liggen, maar ze schijten de hele zooi ook onder. Dus dat komt dan aan je banden. Die dus lek gaan op het grind. Dus de eerste keer dacht ik hij loopt niet hard leeg en ik heb geen zin in schapenstront aan me klauwen want ik rook toch al niet zo friis na 2 nachten boesj. Overigens ja even een zijsprongetje maar bij de ferryterminal die geen terminal is omdat je alleen retourtjes kan kopen bij de TESO staat een wc en dara kan je je wassen en je flessen vullen met tessels duinwater dus dat heb ik gedaan vanoggend. Onthou dat mensen want je weet nooit wanneer je het nodig hebt.

Dus ik verder naar het volgende veerooster  onderwijl krampachtig om de meest verse keutels heen rijdend. En toen toch maar weer even gevoeld en inderdaad weer te zacht. In een aanpalend perceel viel me toevallig een tuinierend vrouwspersoon op (Aafje) en die vroeg heb je een probleem ik zeg breek me de bek niet open ze zegt wat is er met je fiets dan ik zeg ik heb een band met een klein kut gaatje (dat kut zei ik kniet) die langzaam leegloopt en ik moet eigenlijk een emmer met wAter want met deze wind kan ik niet horen waar het lek zit. Ze zegt dat regel ik wel even voor je.

En - nou komt het hoor - ze bleek gewoon een Rotterdamse die in een huis woont tussen de Fryske schapenstront aan een of andere door god verlaten dijk met neits dan zeewind als uitzicht. Terwijl ze gewoon in Rotterdam had kunnen wonen. Maar de emmer en het water deden het wel, en we hadden een aangename conversatie tijdens de reparatie. Zo beschikt ze over een schoonzoon die zijn fiets in de slaapkamer aan de muur heeft gehangen. Dat vond ze eigenlijk best raar. Ik denk dat het een beetje is waar je van opgewonden raakt en als dat een rijwiel is wie ben ik dan om daar iets van te zeggen. Er zijn ook mensen die een crucifix in de slaapkamer hebben hangen.

fryske jacobsmaffiaHet raarste was dat ze les had gegeven op de vrije schoo;l waar de moeder van de Smurf de Smurf op heeft gedaan. Ze was blij dat ze uit het onderwijs is en wat de smurf betreft kunnen er niet genoeg leraren daar vroeg genoeg vervroegd uittreden. Hij is al in het stadium dat hij niet meer wacht tot hij eruitgestuurd wordt. Als Hannie Schaft ooit naar de vrije school was geweest had ze in mei '40 gewoon met d'r rechter klauw omhoog langs de kant van de weg gestaan.
Uittreden is wel het goede woord, trouwens, in de vrije school kontekst. 

Daarna ging het dus 2 kilometer per uur harder terwijl ik minder hard hoefde te trappen. Bandenspanning is best een dingetje mensen. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik zo verrot terugkwam van die trip uit Zweden omdat ik een nylon achterband in Talin had gekocht die lekkerder leek te reden als je er minder lucht in deed. Ikl denk achteraf dat dat een vergissing was. Maar ik was wel lekker afgevallen dat tripje.

Ik heb onderweg ontdekt dat dat jakobspad in Friesland begint want ze hadden een bord  met die gestilleerde jakobsschelp aan de kant van de weg staan en daar ben ik, zoals de reguliere bezoekers van deze site weten, sinds ik langs oude wegen fietste toen ik terugkwam uit Krowatieje superallergisch voor. Wisten jullie dat de betreffende Jacob door Herodes aan het zwaard is geregen? Ik ook niet maar ik las dat vandaag en ik ben dus nog steeds boos op Herodes.
Er zijn niet veel mensen ook via Lourdes uit Kroatieje naar Nedderland gefietst nu ik erover nadenk waarmee de cirkel rond is voor vandaag en ik eindelijk spaghetti kan gaan maken.

12-05-2021 21:52 :: Bijna Duitsland

maar net niet helemaal

friesland of zoIk zit op camping Entourage en niet voor het eerst. Het verschil is dat de eigenaar de heleboel verkocht heeft en dat is jammer want hij had het terrein volgeplempt met beelden hier en dat was best koel om met je tent naast zo'n sculptuur te staan. Bovendien zat die eigenaar in de old timers van z'n hobby dus de vorige keren dat ik hier was hebben we best lang samen onder motorkappen staan kijken. Ik vermoed dat hij helemaal klaar was met die boomers die hun witte dozen naast z'n sculpturen kwamen zetten elke zomer en ik kan 'm geen ongelijk geven.
Dus het is nog steeds een mooie camping maar de sjeu is er duidelijk wel van af.

Vanoggend zat ik op de camping in Nes in Friesland. Hij zei doe maar een tientje maar ik heb er 15 euro van gemnaakt want ik voel me sssort van schuldig wegens ver onder m'n budget de afgelopen dagen. Hij heeft zo'n praatpaal van de Wegenwacht bij de camping staan en die doet het dus geoon. Eerst krijg je dan een mevrouw die zegt dat je achter de vangrails moet gaan zitten met je gezin en vervolgens word je dus doorverbonden met de baas. Ook geen autochtoon want hij vertelde uit Voorburg afkomstig tre zijn alsof ik dat niet gehoord had. Nou ja die hoek in ieder geval. Maar ik vind het geweldig daar ondanks dat de meneer de kempings keurt voor de ANWB er anders over zou kunnen denken maar ik denk niet dat dat slag erg welkom is daar.

kas nesEr staat ook een halve kas daar met dooie plamten en een stoel hij zegt daar kan je droog zitten als het gaat regenen wat het ging. Dus daar heb ik gisteren zitten typen en vanochtend me band nog een keer zitten plakken want door al dat gelul over vrije scholen en zo was ik een beetje laat met de plakker op de solutie doen dus ik ree eigenlijk al weg met een slecht gevoel en toen ik vanochtend op een onbescheten stukje aan m'n band voelde, dacht ik voor de tweede keer in twee dagen hee.
Duys dan moet de ouwe plakker draf en dat is altijd gepulk en gekloot. Ik kan er ook een andere binnenband ingooien want die heb ik bij me maar zo zijn we niet getrouwd toevallig. Dus ik ree pas om een uur of twaalf weg of zo.
Maar wel met een harde band.

Het was een redelijk leuk stukje vandaag en ik ben bij Lauwersoog geweest en toen dacht ik schipper zal ik overvaren ja of nee en het is nee geworden want het is net zo duur als bij Doeksen en het zag er serieus druk uit in de parkeergarages bij de boot dus toen heb ik kibbeling gekocht want het was lunchtijd en daarna ben ik remoeladesausopboerend verder gefietst.
Het schijnt dat je erg goeie kibbeling in Lauwersoog kunt kopen - er zijn mensen die er speciaal voor naartoe rijden - maar dat is dan niet bij de boot denk ik hwant ze hebben dus gewoon een stukje verderop bij de andere haven allemaal kibbelingdrijftroes zoals de macDonald in de Randstad zeg maar. Ik was niet met de auto en ik had al gehad ook dus dat wordt iets voor de volgende keer. 

Overigens werkt daar ergens een gozer die van het Waddeneiland komt en je raadt het niet maar die heeft twee broers die dus op dat Waddeneiland ook een kibbelingenzaak hebben ik kan er verder niks over zeggen behalve dat die ene broer half bevriend is met Biggus Dickus die hiervoor al even genoemd werd en laten we het er op houden dat de patat echt goed is daar.
nes camping frieslandHet is wel raar dat een eilander dan aan de wal gaat werken natuurlijk, maar ik zou eerlijk gezegd ook niet nou ja laat ook maar.
Als je op een Waddeneiland woont dan zijn er twee soorten mensen: badgasten en eilanders. Als je er een haklf jaar werkt dan zit je meer bij de eilanders dan bij de badgasten en het wordt listig om daarna ooit nog naar dat eiland terug te gaan als badgast. Je weet dan hoe het aan de goede kant van de scheiding (de eilanderkant) is en als je die kant kent dan is er op bezoek gaan als badgast eigenlijk een stap naar beneden op de evolutieladder zeg maar.


Maar zo'n euiland en haar bewoners gaat wel onder je huid zitten. Het is echt een apart wereldje met aparte mensen waar ik me best thuis voel. Het is alleen jammer dat je er alleen in de fietsenverhuur, de horeca en de schoonmaak kan werken. Toch zitten er zat mensen daar die ontsnapt zijn uit beter betaalde banen en daar voor het eilandgevoel zitten en daar kan ik me van alles bij voor stellen, want ik was een half jaar 1 van hunnie.

O er komt geen spanning meer in me forumslader dus het draadje is kapot of de dynamo maar ik heb geen meetspul dus dara moet morgen even iets op verzonnen worden. Ik heb me accupek bij me ook en dat ligt nu te laden dus ik kom wel overal, maar het is prettiger als je je kan verlaten op wat je met je eigen spierkracht in je telefoon trapt vind ik. Als ik er niet uitkom - de doehetzelfzaken zijn niet dicht gezaaid in deze regio denk ik - dan rij ik gewoon even langs huis want er zijn meer dingetjes die me irriteren zoals dat de remhendel achter steeds tegen een spatbordstangetje blijft staan. Dat was vroeger niet dus er is iets verschoven.

Ali de GAtor is een fiets met nauwe marges en daar ben ik niet zo van. Ik heb de hele dag m'n Trektor gemist, ook al omdat deze eigenlijk niks zegt dus dat je zeg maar alleen onderweg bent. Dat is hoe je hett ook went of keert een verarming toch.

13-05-2021 20:14 :: Je staat er nooit bij stil

maar In Zwolle wonen ook gewoon mensen

okee danZe hebben er ook riante waterpartijen. Niet zoals in Rotterdam, maar het begin is er. Ik was er op doorreis naar hier, zijnde de kemping in Elburg, waar ook meteen het mysterie van de onderweggese gesloten ALDI werd opgelost want het blijkt stiekem hemelvaart vandaag en de hele kemping hier staat vol met kinderen en nog een paar ouders ook. Het was 140 km van Entourage naar hier en ik zat me vanaf kilometer 6 al af te vragen of ik er al was.

Het lag niet aan het weer en ook niet aan de route. Ik heb onderweg bedacht dat reesfietsen vooral opvouwen is. Je hoort altijd renners zeggen dat ze een hernia hebben of dat ze aan hun liesader geopereerd moeten worden. Ik heb vandaag bedacht dat 6 uu rper dag opgevouwen op een fiets zitten eigenlijk nergens goed voor is. Wat gaat er mis dan? Moet ik een bikefitting? Is de fiets te klein en kloppen de verhoudingen niet? Of is het gewoon een per definitie onontspannen houding met zo'n reesstuur?

Vandaag meldde de NOS dat Tom Dumoulin na een pauze van 4 maanden weer terug gaat keren in  het peloton en hij wil ook nog wat tijdritreeses rijden dit jaar. Ik was net helemaal pro-Tom omdat-ie bedacht had dat-ie met z'n hond wilde gaan wandelen en tot inzicht komen. Bijvoorbeeld dat het nergens op slaat om opgevouwen op een fiets te gaan zitten en helemaal niet op een tijdritfiets want die zijn nog kopvooroverder. Misschien is het wat veel gevraagd om na 4 dagen op een reesfiets te veronderstellen dat je het kan, maar dan nog. Ik kan me niet herinneren dat ik op een andere fiets ooit vanaf kilometer 6 dacht zijn we er al. 

sieberiejeAls je nou in 3 uur een kilometrage van 140 rijdt dan kan je er nog over denken of de geit het sop waard is maar dat is ook niet het geval. Ondanks dat bordje dat je in Siberieje ben hier. En dan die tent. Met die kutstok in het midden. Je kan je kont niet keren want die kutpaal staat altijd in de weg. En omdat ik nu maar twee tasjes aan me fiets heb, ligt de hele inhoud van 1 van die tassen in haar geheel door die tent verspreid. Op de Trektor had ik altijd me kooktasje maar nu moet eerst die nieuwe gele ortliebpie helemaal leeg voordat ik bij m'n gasbrander kan want die zit onderin want dat is het zwaarste. En dan die slaapzak die in dat net iets te kleine krimpzakje moet elke ochtend...

Stel dat ik 7 jaar geleden niet op de ouwe Trek was begonnen met tochtjes rijden maar met een reesfiets. Zou ik dan nu zitten waar ik nu zit?

Nou jullie horen het al jongens en meisjes, de Gator heeft nog geen eerlijke kans gehad. Overigens is hij wel aan het babbelen geslagen. Of nou ja babbelen hij vroeg eergister mag ik op de trampoline.? Dus ik denk heb ik het nou goed gehoord dus ik zeg fietsen kunnen niet op trampolines en ik heb daarna niks meer vernomen dus ik weet niet of ik het nou goed gehoord heb of dat het me verbeelding was.

We zijn wel iets meer onderweg naar Limburg nu, maar het is nog niet helemaal wat het moet wezen. Normaal weet ik niet waar ik hde volgende dag een ga als ik 's avonds zit te typen en dit is geen uitzondering maar ik weet wel waar ik overmorgen aan wil komen dus dat blijft voor jullie nog lekker even een verrassing.

Lekker puh.

14-05-2021 17:48 :: Weet je wat lekker is?

Stroopwafels!

toettoetIk had ze al een heel tijdje niet gehad en ze in een opwelling meegenomen uit het schap bij de ALDI in Elburg. Sommige campings kom je wat vaker en Elburg is er eentje uit die kategorie ook al omdat er een ALDI om de hoek zit. Bij de kemping in Ieper zit trouwens ook een ALDI om de hoek en misschien is het een goed idee om een keer alle kempings met een ALDI om de hoek af te gaan als we echt alle roeteboeken gedaan hebben.

Ik heb er best ene paar gehad. Ik zou eens moeten kijken welke er bij zijn gekomen hoewel het zou kunnen dat er roeteboekenschrijvers iets anders zijnn gaan doen nadat ik verslag had gedaan hier van 1 van hun roetes maar ik denk dat het wel losloopt. Misschien ten overvloedde maar je moet niet alles serieus nemen wat er hier op de site verschijnt ja de technische dingetjes kloppen meestal wel min of meer maar de rest is geoon stom gelul maar dat is waarschijnlijk ook de reden dat je dit nu zit te lezen. Het is goedkoper dan de Volkskrant ook.

Ik ben dus even onderweg naar huis. 1 van de stuurlinten is op twee (2!) plekken losgekomen dus ik zag even echt geen andere optie dan om dat thuis even recht te zetten. Aan de andere kant was ik ook van plan om de VAM-berg te beklimmen. Ik zag er vorig jaar Mathieu van de Poel op een randje naar boven rijden bij het NK op de weg dat dus vooral het NK op de VAMberg was eigenlijk. Dus ik was van plan om met me nieuwe reesfiets op pesies datzelfde randje naar boven te gaan rijden.
Totdat ik dus zag dat me stuurlint loszat. In de praktijk betekent dat denk ik dat ik van de week weer terug moet naar Drenthe wat geen straf is, want ze hebben dara net ontdekt wat corona is hoorde ik onderweg omdat er dus geen besmettingen waren daar bijna het afgelopen jaar.

afoortOver MvdP nog even. Ik denk dat het hoge woord er maar eens uit moet. Als het in Vlaanderen woont en het fietst als een Vlaming en het praat als een Vlaming en het rijdt voor een ploeg van 2 Vlamingen dan is MvdP gewoon een Belg en geen Nederlander. Ja sorry hoor. Mogen die Belgen ook een keer een fenomeen? Hoewel die Evenepoel natuurlijk hard op weg was om de Giro te winnen toen ik gisteren bij de NOS keek.
Evenepoel heeft nog bij PSV gevoetbald trouwens. En nu schiet me ineens iets te binnen: als we MvdP nu eens voor Evenepoel zouden ruilen? Gewoon een nationaliteitsswitch. Of dat ze gewoon van paspoort ruilen of zo. Als ik de baas van de burocratie in Nederland zou zijn, zou dit land er heel anders uitzien. Maar ja. Ik ben ooit 2 jaar ambtenaar geweest en ze waren ook echt blij dat ik wegwas geloof ik. Me ouwe baas is daarna ook naar Denemarken geemigreerd dus dan weet je het wel.

Nou ja goed we zijn nog steeds onderweg naar Niet Rotterdam en het zou raar zijn natuurlijk als je dan niet via Wel RotterdAm zou rijden dus ik zie dit niet als een omweg persoonlijk. En ik zat te denken aan een fietswissel ook thuis. Vandaag was een klein stukkie, maar dan nog zie je dat zelfs een half pak stroopwafelen weinig af doet aan de pijn in je nek. Nou heb ik de eerste dagen ook altijd gezeik als ik op de Trektor wegben, dus misschien moet ik er gewoon even inkomen. Ik werd ingehaald door een tijdritfietsert vandaag en als je ziet hoe plat die op hun fiets zitten volgens mij kan je dan helemaal niet meer naar vooren kijken.
Dus ergens moet ik ook gewoon niet zeuren.

En ik mis me achteruitkijkspiegel ook. De laatste keer dat ik bij de fietsenzaak die niet genoemd mag worden was, was de baas die ook niet genoemd mag worden bezig om daar iets  voor te maken. Voor reesfietsen moet je meestal iets in je barend stoppen maar er zit bij mij al iets in je barend namelijk een sjifter. dus wat mij betreft heeft-ie een gat in de markt ontdekt dus misschien moet ik 'm even mailen of er al een werkend prototype is.

Ik zit in de munitiebunker van het Fort de Lange Uitweg als dta zo heet daar onder bij Nieuwegein. Naast me staat een voltallig gezin 6 luchtbedden op te pompen met een elektrisch luchtbeddenopblaasding dat meer herrie maakt dan bladblazers op zondaochtend. Het is in me hele leven nog nooit opgekomen om zoiets ook maar te overwegen en zij doen het gewoon. Het gemak dient de mens zeggen ze dan nou ik denk dat het ongemak sommige mensen beter dient  hoewel je altijd op moet passen dat je niet zelf de maat van alle dingen wordt.
Dara zou eens iemand een filosofie bij moeten verzinnen en als ik het ben dan wel na het eten want ik ga nu even koken als ik hier nog naar binnen kan over die 5eneenhalveopgeblazen luchtbedden met me gasbrandert dalijk.

15-05-2021 13:39 :: Die VAM berg waar staat die eigenlijk?

ja ergens in Drenthe maar verder

tiny house 2.0O kijk het is bij Hoogeveen daar zijn we langsgekomen toen we hierheen reden. Lekker handig weer. Nou ja uiteindelijk maakt het me niet zo veel uit waar ik fiets en als je de andere kant op rijdt ziet het er toch allemaal weer anders uit. In ieder geval zijn we weer hier en staat de koelkast weer aan ook. Ik heb een roodverbrande giechel zag ik net in de spiegel. Dat rijmt. Nu krijgen de reisverslagjes hier ook nog een poëtische lading. De pretenties spatten er weer van af!

Grootstedelingen zoals zwollenaren doen vaak een beetje neerbuigend over het platteland, maar ik heb vandaag iets ontdekt dat ze in de grote stad niet hebben. Nou ja ze hebben het er wel en het heet tiny house. Dat is dat je in iets heel kleins gaat wonen omdat iets van een normale maat niet te betalen is. Maar ze hebben er tussen Nieuwkoop en hier een heel eigen draai aan gegeven kijk maar op de foto. Ik zie een groeimarkt, want het dak kan open! Wie wil dat niet?

Het was maar een klein stukje vandaag met een klein beetje wind tegen, maar ik merkte wel dat ik als ik dacht van wat zit ik krampachtig laat ik eens wat ontspannender gaan zitten dat dat lukte. Dus kennelijk is er sprake van verbetering of zo. Desalniettemin heb ik wel vanmiddag even naar de Giro zitten kijken hoe de proos op hun rijwiel zitten en hoe hoog hun dijbeen komt en nu weet ik niet meer precies hoe hoog mijn dijbeen kwam en de fiets hangt aan het plafond even uit te rusten ook dus ik kan het nu ook niet controleren maar ik heb niet het idee dat die dijbeenhoogte overeenkomt. Misschien dat me zadel nog een stukje omhoog moet maar ik kan me dan ook weer niet voorstellend at ik dara comfortabeler van ga zitten maar wie weet.
Eigenlijk gaat het niet om de bestemming maar de weg naar een comfortabele zitpositie op een reesfiets deze keer he.

omtzigt 4 presidentO en we kwamen nog een bord tegen dat vermoedelijk nog niet zo lang geleden voor op een trekker heeft gestaan en dat die trekker naar Den Haag reed maar nu koeien in de wei houdt. Ik vind dat ze best een goed idee heel kernachtig hebben verwoord en ik ben zelf geen CDAman (of CDAvrouw) maar die Omtzigt heeft goed z'n best gedaan en ik vond het jammer van Renske Leijten dat ze die niet gesensibiliseerd hebben bij de SP maar ik denk niet dat ze bij de SP al een sensibiliseringscommissie hebben. Ze hebben er wel een onderdetafelschoffelbrigade en als die er niet uitkomt werd je vroeger onder de hofboogjes tegenover het oude partijhoofdkantoor in Rotterdam koudweg geexecuteerd tussen de tomaatvormige schuursponsjes. De eerste keer was dan een schijnexecutie en als dat niet hielp bij het terugvinden van de partijlijn nou ja laat ik er maar over ophouden.
Vraag me niet hoe ik die details weet.

Nu willen jullie een tussenstand weten natuurlijk en ik zelf ook. Dus ik heb even op de weegschaal gestaan en die zei hetzelfde als toen ik wegging. Op de fietscomputer kijken heeft geen zin want ik heb onderweg een keer een knopje te lang ingedrukt en toen ging hij alles resetten ook de wielmaat dus ik heb een halve dag 2,5 kilometer per uur gereden en de ODO klopt ook niet meer. Dus welbeschouwd hebben we niets meetbaars uitgevoerd de afgelopen dagen. Maar wel profi dat ik die wielomtrek uit me hoofd weet te weten 2192 mm.

Nu we het de laatste tijd over reesfietsen hebben moet ik misschien ook de twijfel over mijn nieuwe dekbedovertrek nog even noemen. In het verleden heb ik er geen geheim van gemaakt dat ik onder een Annemiek van Vleuten dekbedovertrek slaap. Maar nu is er een andere dame hier uit de regio en die heet Demi Vollering en die kan ook kneiterhard. Plus dat ik haar misschien wel eens ben tegengekomen hier in de buurt. Misschien ben ik Annemiek ook wel eens heel ergens anders tegengekomen ooit dat zou kunnen, maar ja met die Demi is de kans wel groter denk ik want Annemiek rijdt nu voor die Italianen van Movistar geloof ik als dat Italianen zijn.

Dus nu denk ik dat het handig zou zijn om misschien nu al te investeren in een Demi Vollering dekbedovertrek maar ik heb ze nog nergens gezien dus dat is wel een dingetje. Wat ik zou kunnen doen als ik haar ooit tegenkom is er gewoon om vragen zo van waar worden je dekbedovertrekken verkocht en dan kijken wat er voor antwoord komt.

Nou ja ik denk er nog even over na want ik moet eigenlijk naar Limburg en misschien dat we Tom Dumoulin daar tegenkomen. Daar wil ik dan geen dekbed van, maar ik ben wel erg benieuwd naar z'n hond.

16-05-2021 11:11 :: Barsten

of buigen?

Okee Trektorfans. Ik begrijp dat het nog wat vroeg is om nu al Gatorfan te zijn want we hebben er net een weekje opzitten. Bovendien gaat al dat gezeur over dat reesstuurtje je ook niet in je kouwe kleren zitten dus we zijn nu weer onder elkaar zag ik in de statistieken. Alle betweters weer fijn naar Lui Mekkerland. Gezellig.

We hebben een rustdag vandaag. Maar er was al geklaagd over de nauwe marges van de Gator en dan ging het vooral over het feit dat de stangetjes van de bagagedrager tegen de remhoefies aankwamen wegens niet goed over nagedacht in de Gazellefabriek denk ik of dat er een andere bagagedrager opmoet misschien of dat er helemaal geen een op mag eigenlijk want er zaten rare gaatjes in het frame zie elders op deze website.

Maar we moesten vandaag toch van A naar B en ik zal even op een rijtje zetten wat A is en wat B en hoe je daar kunt komen. Want uiteindelijk komt het erop neer dat er een stangetje verbogen moet worden tenzij je andere remdingen heb liggen nog die iets kleiner zijn of de klembout horizontaal hebben zitten wat ik misschien wel heb maar geen zin om te zoeken. Ik heb een foto gemaakt van A. Let op.

buig1

Je ziet dat ik de eigenlijke imbusbout al vervangen had voor een idworxmodelletje dat platter is en ook mooi afgerond. Hij past er net wel/niet onderdoor hetgeen geen probleem was toen het remblok nog wat minder afgesleten was.
Waar we heen willen is de volgende situatie B waarbij de nauwe marge is vermenigervuldigd van 0 naar 7 milimeteren:

buig2
De vraag is dan hoe krijg je een boggie in zo'n alunimium stangetje zodat je van A naar B komt (merk op dat we nog steeds onderweg zijn) vraagteken. Nou kan je zo'n stangetje in de bankschroef zetten en er op gaan slaan. Maar dan gaat de lak draf en zo en het is soort van gewelddadig en dat werkt vaak minder secuur. Ik zat eerst te denken van ik moet een soort van pijpenbuiger die ze voor de waterleiding gebruiken als een pijp een hoekie ommoet. Maar die kosten 83 euri bij de toolstation en het is bovendien waarschijnlijk maar voor 2 malig gebruik. Dus wat is dan slimmer?

Met een musketonhaak. Met een wat? Met een musketonhaak. Die zet je in de bankschroef en als je net zo slim bent als ik en die stangetjes niet had afgezaagd (of geknipt dat kan ook) omdat je al een vaag vermoeden had, dan heb je nog wat moment en dan kan je 'm met handkracht heel voorzichtig pesies in de gewenste vorm buigen:

buig 3
Dus we zijn vandaag misschien niet van plek A naar plek B gefietst, maar we zijn toch fijn onderweg geweest.

Ha!

17-05-2021 20:46 :: Le grand depart

part deux

gaapAls de nood het hoogst is, is een reclamebord nabij. We zijn opovernieuw uit Roffa vertrokken met als bestemming de VAMberg. Drenthe is geen Mordor, maar dat wil niet zeggen dat je er makkelijk geraakt. We beleven de natste en koudste mei maand sinds 100 miljoen jaar en ik was inderdaad nat en koud vandaag.

En dan was er nog wat stoms want ik had problemen met het laden van mijn navinokia dus ik had thuis gekeken of er overal spanning op stond en er stond overal spanning op. Vandaag was het weer twee keer niks kwa stroom en nu denk ik dat ik een draadbreuk in me dynamokabel heb en het usb aansluitinkje op me navinokia is ook aan gort. Gelukkig had ik een reserve toestel meegenomen want ik had een vermoeden al dus alle data zoeft thans door de ether via de navinokia nummero 3 inmiddels zijnde ook de laatste van de voorraad.

Hij glimt wel mooi maar hij weet nog niet dat ik wegben bij XS4ALL dus dat moet nog ff aangepast. En ik moet natuurlijk ook de tracks overzetten dus dat gaan we dan maar via bluetooth proberen zo.

Al; die moderne elektronika is hartstikke mooi maar het moet wel werken lieftst. Liefst. Moeilijk woord ook. Ik heb geen reet te melden verder geloof ik. Misschien dat dit een moment zou kunnen zijn om een beleggingstip te delen met jullie. Ik doe het toch al een maand of 4 of zo nu. En ik heb ook de winnende formule uitgedokterd inmiddels en dat gaat als vollegt. Aandelen moet je kopen als iedereen de hele tijd aandelen zit te kopen. Meestal gaan ze in prijs omhoog dan. En dan moet je ze weer verkopen als iedereen weer geld aan andere dingen gaat uitgeven. Can't go tits up zeggen ze dan bij Wallstreetbets.

ik denk dat ik het wel kanIk heb dat gedaan en dat is redelijk gelukt want ik heb dus geld verdiend met op me reet zitten op die manier.  Ik had het nog nooit gedaan dus ik dacht dat ik het wel kon. En dat ging goed ook en eigenlijk had ik gewoon al me spaargeld erin moeten stoppen maar dat doe je niet als je net begint natuurlijk, en dan had ik van 5000 euro 8000 euro gemaakt maar ik had maar 500 euri erin gestoken. En die heb ik er al weer uitgehaald ook dus ik beleg nu met geld dat van de beurs is zeg maar want daar heb ik niet voor hoeven zweten.
Het is een beetje raar dat je met niks doen geld kan verdienen en ik vind het helemaal niks om eerlijk te zijn. Maar dat Wallstreetbets was wel erg leuk toen alle apen daar allemaal gamestop aandelen gingen kopen en toen werd er een hedgefonds erg zenuwachtig want die probeerden de beursnotering te verneuken en toen moesten ze 45 miljard lappen en ging iedereen op WSB echte apen adopteren en toen die opwaren andere dieren ook en op het laatst hadden ze een hele dierentuin daar. Maar ze hebben toen wel  met ze alle 3eneenhalve ton in dollars over zitten maken naar een stichting die gorilla's beschermt ergens in Afrika en dat was supergaaf.

Ik heb 1 aandeel gamestop gewoon uit principe. Ik had er eerst twee maar ik heb er 1 verkocht toen die zoveel waard was dat ik de aanschafprijs van die twee aandelen terug had. Dat aandeel kan ik niet meer verkopen want dan hoor ik er niet meer bij, dus ik zit er nu een beetje aan vast. Jammer want als ik NU zou verkopen zou ik 100 euro winst hebben op dat ene aandeel...
Dus mensen ga niet beleggen want het is 1 groot casino en voor je het weet zit je de hele dag op jahoefainans naar een bewegend grafiekje te kijken en dat is echt zonde van je tijd.

Nou dit waren dan mijn belggingstips voor vandaag en ik betwijfel of er nog meer zullen volgen. Ik ga kijken of ik de route naar de VAMberg in me andere telefoon krijg. Weltrusten ook allemaal daar en morgen gezond weer op en zo.

18-05-2021 20:10 :: Eerst schieten

dan schijten

niet bromme johDe Harskamperdennen. Geweldige kemping waar de receptie nooit open is en je dus nooit warm kan doezen. Tot gister dan, want ik liep de beheermevrouw tegen het lijf bij de receptie en dan krijg je een plestik kaartje met 1 euro warm water er op. Dat zit bij de 9euro80 net als de toeristenbelasting en een heel trekkersveld voor je eige alleen.

Toen ik vanoggend wegreed was het peifpafpoef aan de overkant. Het waren geen houwitsers zoals in het piefpafpoefbos in de Oekraiene destijds, maar het kon er mee door kwa zwaar geschut. Als je je een specht voorstelt met de afmetingen van een leopardtank dan heb je ongeveer het volume dat daar uit het bos opsteeg.
Ik ga me dan voorstellen wat er met je lijf gebeurt als de munitie uit die mitrailleur door je heen gaat en toen was ik blij dat ik nog niet ontbeten had.
Bij de poort naar het schietterrein 4 kilometer verderop stond een Dixi. Kunnen ze na het oefenen op het ontledenmaten even in alle rust op het potje.
Klinisch, mensen, want uiteindelijk worden alle bezigheden ook maar gewoon werk.

windmolenDe bezigheid voor de Gator bestond vandaag uit het vervoeren van een 7 kilo te zware berijder en zijn bagage naar het punt waar we ongeveer waren opgehouden omdat we naar Rotterdam gingen rijden. Ik kampeer nu om de hoek bij de VAMberg want daar had ik vanmiddag geen zin meer in. De fysieke ongemakken lijken gewoon de reguliere aanloopellende te zijn wegens te lang op me kont gezeten.
Me conditie is helemaal kut dus het zal me benieuwen morgen op die berg. Ik hoop niet dat jullie allemaal gamestopaandelen gekocht hebben gister want die benne weer gezakt zie ik hier hoewel de beurs in de VS nog open is dus dat kan nog bijtrekken. Over aandelen gesproken.

Ik had een brouterroute van de harkamperdennen naar de VAMberg en die ging dus gewoon langs me windmolen vandaag. Hij is niet helemaal van mij, want ik heb er aandelen in dus mijn stroom komt daarvandaan en wat e rover is gaat naar andere mensen en daar krijg ik dan geld voor wat niet zo veel was dit jaar omdat de benzineprijzen ook laag waren of zo. Iets met marktwerking. Het is echt een joekel en ik vind windmolens allemaal helemnaal prachtig. Ik kijk er echt naar op, zeg maar.
stapstaphorstOmdat mijn windmolen bij staphorst staat kwam ik onderweg nevenstaand stel tegen. De mevrouw is in klederdracht en ze hadden samen het hele fietspad in gebruik. Stapstaphorst. Ik vond het zo schattig dat ik ze rechts door het gras gepasseerd ben en ze goeiedag heb gewenst.

Overigens dat plaatje hij het begin van dit verhaaltje. Ik stel me voor dat er iedere dag een millennial op een vieze stinkende 2taktskoeter naar school knettert door dat stukje bos en dat de ene dag er niks aan de hand is, maar dan de volgende dag hangt ineens dat zelfgemaakte bord daar. GA je dan omrijden? Nee want je moet op tijd op school zijn. Dus ik denk dat de millennial doorrijdt. De volgende ochtend schiet het 'm pas te binnen dat het bord daar hangt als hij er wer langskomt, dus ook nu moet hij een beetje voortmaken om op tijd te komen. EN de derde dag is hij eraan gewend dat het er hangt en denkt-ie krijg lekker de tiefes boomer en dan is het probleem opgelost. Zo doen millenials dat. Probleemoplossen 2punt0.
Deze wereld gaat nog zware tijden tegemoet

Uiteindelijk zijn we dan gearrivederd bij het Dwingeloer natuurkampeergebeuren als het zo heet hier. Fijn terrein met een lekkende does - misschien is er nog een sanitairgebouw ergens hier maar ik heb het nog nooit gezien - waar een geweldige bak heet water uitkomt. Omdat je half in de buitenlucht staat is dat van alle kempings de nummero 1 fijne does. Stel je voor als-ie niet zou lekken bij het handvat.
Wat minder is is dat het een staatsboskabouterkemping is en die hebben alle trekkersplekken in heel Nederland dichtgegooid en dat betekent dat ik dus 17 euri 35 kwijt was voor me kuttentje en me fiets. Ik had bijna kutfiets getypt. Het is een fijne fiets. Hij rijdt helemaal goed en ik heb onderweg stroomdraad van Simson bij een fietsenmaker op de hoek gekocht (4,95!) en dat ga ik zo van de dynamo naar de forumslader spannen en ik vermoed dat ik dan weer prik heb onderweg.

Ik laat het morgen weten, mensen. En ook hoe het met die VAMberg is afgelopen.

19-05-2021 20:57 :: Hoogtestage

in Drenthe

vamVroeger ging ik nog wel eens een stukje fietsen en dan sloeg ik gewoon een dag over hier op de site. Dat gaat nu natuurlijk niet meer anders heeft Nederland niks om het over te hebben bij de koffieautomaat dus dat legt wel wat druk op de auteur.
Het verhaal van gisteren heb ik net geplaatst wegens gebrek aan dekking bij de sterrewacht daar. Er staat een joekeltje van een radioantenne daar waar ze heel goed kosmische achtergrondstraling kunnen ontvangen waarmee de hele inflatoire big bang theorie is bewezen.
Overigens kan dat ook met een tv zonder antenne eraan. Ik geloof dat 8% van de ruis nog stamt uit de tijd dat het universum is geboren hoera hoera dat kan je wel zien dat is hij.

Het is echt niet zo dat ik achter dit leptopje ga ziutten en dat ik dan al weet wat ik ga typen he. Als dat zo was dan ja wat dan eigenlijk. Het is alsof die toetsjes gewoon vragen om die lettertjes of zo behalve de W want die is er dus afgevallen. JEzis wat een gelul weer.

ihgiWat hebben we gedaan vandaag? O ja de VAMberg. De idee was om er over dat randje naast dioe kasseienstrook te gaan rijden net als MvdP die hier al eerder is genoemd. Als je ernaartoe fietst kom jhe eerst langs de VAM. Dat is een afvalverwerkingdinges. Ik denk niet dat ze die berg opstoken, want die is van afval gemaakt, en het nk moet er deze keer ook weer opgehouden worden. Maar als je daar dus aan komt rijden dean is het wel even van zo hee. Als een machtige monoliet in het vlakke Drentse landschap verrijst dan ineens dit toonbeeld van menselijk vernuft. Want waar kan je verder nog in dit kikkerlandje o dat schiet me ineens te binnen.

De eerste nacht dat ik wild aan het kamnperen was ergens in die duinen onder Velsen toen lag ik naar de kamoevlaazjeprint ovan het zeildoek te kijken en toen was het ineens plok. Sprong er dus een kikker op me tent. En toen krassen met die nageltjes (kikkers hebben nageltjes! Wist ik ook niet) om houvast te krijgen. Dus ik denk van hee dat moeten we niet hebben want dan gaat me UV kooting draf of zo dus ik prik in ze buik en toen glee die naar beneeje. 5 minuten later weer PLOK. Weer die kikker alleen nu iets hoger nog zelfs. Dus ik denk ja hallo we blijven niet aan de gang dus toen heb ik 'm een hoek in de maagstreek gegeven waar zelfs mijn voormalige sparringmaat Jan Willem (2 meter 8, 110 kilo) wel even van iopgekeken zou hebben. Maar daarna was het wel meteen afgelopen met die flauwekul. Misschien dat ze in Velsen zuid dachten hee het regent kikkers maar die zijn wel wat gewend natuiurllijhk met die tatastaalfabriek daar aan de overkant.

Dus we staan daar aan de voet van de VAMberg. Ik denk ik doe er eerst wat olie bij op de ketting. De eerste weg omhoog zag er best steil uit dus ik dacht kijken of er eentje is die minder steil omhoog gaat dus wij een boggie om en toen stonden we dus 2 minuten later steigerend op een ander hellingkje. Maar geen kasseien, dus wij boven weer naar beneeje via een andere roete. De VAMberg is 1richtingsverkeer want je kan er met 67 naar beneden en dan is het lullig als je een slingerend tegemoetkomend wielertalent van ze rijwiel ramt.
Dus daarna de stijle oprit die we eerst niet wilden gepakt. Weer met 5 km/uur naar boven en weer geen kasseien. Weer naar beneeje met 67. Bedacht dat je ook je remmen goed kan testen hier. (De remmen zijn goedgekeurd voor buitenlands gebruik nu ook). En dan nog een ander opritje zoeken dat we nog niet gehad hadden. Weer met 5 km/uur naar boben en weer geen kasseien godverdomme.

Terwijl als je boven bent je die kasseienstrook gewoon ziet. Eigenlijk moet je 'm dus naar beneden fietsen daar en dan terug maar dat mag dus niet. Enniewee was ik wel klaar met die kutberg inmiddels dus toen zijn we doorgereden niet wetend dat het ergste nog moest komen.
Het heeft daarna 4 uur aan 1 stuk door gegoten. Echt niet normaal. De wegen veranderden in woeste bergbeken die in hun nietsontziende meesleurdrift achteloos weggeworpen mondkapjes van allerlei soorwwten maten en kleuren meevoerde naar de overstroomde rioolputten.
En nergens een bushokje te zien.

Tegen de tijd dat ik in Hoogeveen dekking vond voor de hagelstenen zo growoiwt als nou ja hagelstenen, moest ik m'n sokken uitwringen gewoon. Er kwam ook een hele puts water uit me schoenen nog en ze lagen bij de aanpalende keukenboer ongeveer onder het buro van het lachen. En dan toch je duim opsteken he.
Toen ik dacht dat hett droog werd ree ik door enn daarna werd het nog erger en dat ging een hele tijd zo door tot ik in Marienburg een schuilplek ontdekte (drente kent echt geen bushokjes!) waar 70000 jaar  geschiedenis werd tentoongesteld. Ook toen ik alles had gelezen en mezelf 2 keer had overhoord rwegende het nog steeds, maar niet zo hard meer dus toen ben ik verdergereden. Maar niet voordat ik me sokken had uitgewrongen me schoenen weer had aangedaan waardoor me sokken weer zeiknat werden zodat ik ze nog een keer moest uitwringen. Uiteindelijk heb ik ze allebei drie kweer uitgewrongen voordat het water niet meer in me schoeisel  klotste.

jhg
Alles wat al nat was werd nog natter en alles wat al koud was nog kouder. Als ik thuis was geweest was iuk niet met me korte wbroek een tshirt een trwaiiningsjasje en een regenjasje buiten gaan fietsen. Het was 10 graden zag ik op zo'n ding waar je op kan zien hoe koud het is en als je dan even wacht laat-ie ook de tijd zien maar we zijn keihard doorgereje om het weer een bwwwwwweetje warm te krwijgen.

Toen we hier in Beuningen op de camping aankwamen scheen de zon alsof er niks aan de hand was. Wel stond er op de plek waar ik wilde gaan staan een plas water van 3 cm diep. Gewoon op het gras dus nu sta ik ergens anders.
Morgen gaan we richting Limbuwrwg. O kuwt de w begint weer rwaarw te dowen. Towwt mowrwgen allemaal.w

20-05-2021 18:45 :: LET OP!

zachte berm

bospadDe W houdt zich weer koest zo te zien. Ik heb het toetsenbord uitgeklopt en dat lijkt te helpen. Ik had nog bedacht dat ik met de fietspomp er perslucht overheen kon spuiten maar misschien is dat niet nodig. Er staan in het vorige verhalen nog wat weetjes maar daar moet je maar overheen lezen dan.
Ik heb ontdekt waarom ik last van me nek en schouders krijg op deze fiets. Het komt niet door de fiets, het komt door de berm. Elke keer als ik zo'n bordje zie staan met let op zachte berm dan kijk ik dus schuin naar rechts de hele tijd. De moraal van het verhaal is dat ze dus nooit een bordje neerzetten van je hoeft niet meer op te letten want de berm is weer hard. Dus ik zit dus regelmatig tot aan de volgende kemping schuin de berm in te turen want stel je voor dat me aandacht ook maar een moment verslapt want dan ben je aan de beurt hoor. Er zijn gevallen bekend bij de ANWB van mensen die niet oplettten bij een zachte berm en waar nooit meer iets van vernomen is. En van hun auto ook niet.

Enniewee denk ik dat het daar door komt dus. Msisschien. We sliepen gister in Beuningen bij de camping waar we altijd staan als we richting Polen moeten en het was vandaag een tientje inclusief een 50 cent muntje om te doezen, 2 krawsanten, een bruin broodje en 2 matig hard gekookte eieren. Het veld was best drassig door al dat regenwater van gister dus toen zijn we vlak bij het pad naar de plees gaan staan want daar was het droog. Ik zit nu op camping Lutje Kossink wat ik een rare naam vind maar we zitten dan oowk best wel een stukje buiten de Randstad.
chrwislamIk zat als een dweil op me fiets vandaag dus we hebben niet heel veel gedaan. Omdat er gedoe schijnt te zijn met de grens had ik een roete om dat puntje Duitsland gevraagd en gekregen. De route op de overzichtskaart naar Niet Rotterdam slaat inmiddels helemaal nergens meer op maar ik zie wel grappige dingen ownderweg. Wat denken jullie van de kerk hiernaast? Die toren is nogal rond waardoor het ook een soort van minaret zou kunnen zijn. Het zou mij niet verbazen als kunsthistorici het om die reden over 150 jaar inschalen als een vroege variant uit de beginperiode van de chrislam.
In plaats van die windhaan moet er dan wel een half maantje op nog. Een half maantje ipv een half haantje. Hahaha. Wat een humor weer zeg hoe komtie erop.

laadpuntEffe denken wat nog meer o ja een gratis oplaadpunt voor elektrische rijwielen naast een heel perceel vol zonnecellen-collectoren. Ik rij niet elektries dus ik kon het niet controleren, maar ik denk toch dat er spanning op die stopcontactjes staat want al die witte kassies die daar in de wei staan laten een geruststellend gezoem horen. Niet zo rustgevend als het zoeven van de wieken van mijn windmolentje natuurlijk, maar ik kreeg er toch een tamelijk goed gevoel bij.
Ik heb ook een goed gevoel bij de 2 bakken moussaka die ik uit het koelvak bij de LIDL heb gehaald vanmiddag vraag me niet welke.. Ik vond de vorige keer 1 te weinig maar toen was ik echt aan het afvallen en nu ben ik pseudo aan het afvallen want volgens mij gebeurt er niks als je op van die dunne bandjes rijdt. Of ik had die VAMberg misschien nog 10 keer op en af gemoeten maar dan wordt de route misschien ook wat saai. Nou ja gelukkig hoef ik het NK niet te rijden dit jaar dus dat komt mooi uit.

Me route volgt overigens de natuurkampeerterreinen langs de grens hier want op die manier kan ik gewoon bedenken elke keer wil ik nog doorrijen naar de volgende ja of te nee. Hee jullie kunnen in het groene boekje opzoeken waar ik heen ga de komende dagen!

Is dat wat hee?

21-05-2021 18:44 :: Eindelijk!

een doe het zelluf lulverhaaltje

old skool windmolen

asperges

modder

voetveer millingen

Gator in WWinterswijk

 

23-05-2021 19:28 :: Eigen weg

is goud waard

kutweer in groesbeekDit is Groesbeek. Om pesies te zijn de Tent Zonder Naam en A. de Gator onder een boom. Ik weet niet wat voor boom in Groesbeek, maar het was wel een boom waar je best met je tentje onder kon staan als het weer weer het weer was die het was. De W doet het weer.

Ik had gister een baaldag wegens buienradar en meer speciaal de verwachting dat het echt de hele dag zou gaan regenen en ik ben daar niet op gekleed. Ik ben gekleed op mei in Nederland, niet op 9 graden met de hele dag regen.

Dus ik heb geprobeerd om uit te slapen enn daarna geprobeerd om te wandelen zonder heel erg nat te worden en toen ben ik naar het dorp geweest voor de ALDI. giroDe kemping in Groesbeek heeft ook een ALDI om de hoek. Dus dat hebben we allemaal geconstateerd en ook dat de giro er doorkomt of ze hebben een eigen variant ervan en toen zijn we vanoggend in alle vroegte het kampement op gaan breken. In de regen. Opnieuw. Of eigenlijk nog steeds.

Ik was van plan om nog wat door Limburg te rijden maar dat ga ik wel doen als het een keer rond de 20 graden is. Omdat ik al 2 nachten in een nat bos had gestaan en het maar 72 km naar Niet Rotterdam was, heb ik de geplande overnachting geskipt. Ik was er om 1/2 12 of zo en dan zit je daar de hele dag te wachten. Dus toen had ik bedacht dat ik beter naar een kemping op fietsafstand van de randstad kon gaan zodat ik morgen in 1 klapje terug kan sjeezen.

Ik werd echt sacherijnig van dat rotweer de hele tijd en dan met je korte broek en water in je schoenen en brrrr.  Me overschoenen liggen thuis net als de rest van de regenkleding op me regenjasje na maar dan wordt je nat van binnen uit als je eebn dag onderweg bent. De conclusie is dat ik eens echt moet gaan uitzoeken hoe je moet fietsen in de regen. Als het 20 graden is dan kan het met je korte broek en je sandaaltjes en dan droogt alles wel weer op maar als het rond de 10 is dan wordt alles alleen maar natter.
Morgen verwachten ze ook weer een hele bak regen en wind tegen maar dan weet je dat er een ijsco aan het eind van de rit in Dordrecht op je wacht. Lekker koud!

biljartlakenO wat we onderweg naar de ALDI ook hebben vastgesteld is dat de Hollanders het enige volk zijn dat in staat is om betonplaten dusdanig tegen mekaar te leggen dat als je ermet je fiets overheen rijdt je geen boengboeng hoort. Ze kunnen het niet in Finland of Duitsland, Tsjechieje, Slovakije, Krowatieje, de Oekaraiene, Polen al helemaal niet, Letland, Litouwen en Estland ook niet, Zweden niet, Belgieje ook helemaal niet, in Frankrijk hebben ze ze niet want dat vinden ze onesthetisch, in Italieje zijn ze ze vergeten weg te halen, Spanje zijn ze ook waardeloos, kortom overal waar ik gefietst heb. Misschien dat ze het in Slovenieje wel kunnen dat weet ik niet meer pesies.

Wij kunnen het wel en ook als het een beetje afloopt of er een hobbel in de weg zit. Je kan er geoon een WK driebanden op houden. DAAR zouden ze nou een keer over moeten vergaderen in Straatsburg in plaats van over een coronastempel in je corona-app die ik niet op me telefoon heb omdat ik de pleestoor niet meer inmag bij goegel omdat ik me navinokia's geroot heb. Alle drie!
Enniewee kan ik deze zomer toch niet op vakantie naar het buitenland, want ik moet werken. Niet RotterdamEnnietwee zijn we vandaag dus naar Niet Rotterdam gereden en het lijkt op wat er op hun site staat kwa bosbeleving. Er is wel geen enkel bewijs dat het hiet Niet Rotterdam betreft want het naambordje waar ze mee liepen te slepen in de media is er in geen velden of wegen of bossages te bekennen. Misschien is het 1 grote oplichtingstruc om argeloze investeerders geld uit de zak te kloppen. En ik had na mijn laatste mail ook niks meer van ze gehoord.
Misschien kwam dat ook omdat ik in die mail had aangegeven dat ik eigenlijk wel een standbeeld wilde daar omdat ik daar als eerste Rotterdammer de nacht zou hebben doorgebracht en dat ik om het iedereen het zo makkelijk mogelijk zou maken de plek waar dat standbeeld moest verrijzen met mijn halfbegraven ochtenddrol zou markeren. Het zijn serieus serieuse mensen hoor. Riek Bakker zit erbij nou dan weet je het wel.Wat ook kan is dat het met zwart geld door een louche makelaar is gekocht en vervolgens doorverhuurd wat wel in een goed Rotterdamse traditie zou passen. Kortom het roept voorlopig meer vragen en verdachtmakingen op dan concrete overnachtingen.

eigen weg modderfokker!O wat ik ook nog tegenkwam in Groesbeek was dit bordje. Ik denk dat het een teken is van de voorzienigheid. Eentje die nu in me gereedsschapstas van de toelsteesjon past ook nog. Ik ben nogal onderweg kwa werk en fietstoggies en zo en ik denk dat dit een aanmoediging is om mijn eigen weg te blijven volgen. Er is nog tijd genoeg om spijt te hebben van alle gebaande wegen die je je op hebt laten sturen je hele leven met hypotheken, vrouwen, kinderen, vast werk, een terrarium en een Goed Pensioen als je een nog oudere lul ben dan ik nu al ben dus schijt aan de wereld. Kortom noem me een millennial, maar ik hou gewoon nog even lekker vol.

Ik ga morgen thuis een uitgebreide evaluatie van het biketrekkingpekken maken zoals het zich de afgelopen 2 weken aan mij geopenbaard heeft en dan heb ik ook op de weegschaal gestaan en weten we ook een eindstand.

 

24-05-2021 16:50 :: Eerst effe een koppie thee zetten

het water staat op hoor

Velsen, dusToen we hier binnenkwamen was het ongestookt 20 graden. Ik heb een geweldig goed geisoleerd huis en onderburen die het snel koud hebben denk ik. De ontvangst door de Trektor was een heel stuk koeler. Ik ga niet het hele drama uittekenen dat zich hier heeft afgespeeld de afgelopen anderhalf uur, maar het scheelde niet veel of die stug doorstokende onderburen hadden de politie gebeld denk ik. En als er dan iemand gewond was geraakt dan was er een persbericht van de Coolsingel (hoofdbureau) uitgegaan waarin de woorden "relationele" en "sfeer" waren voorgekomen. Ik sta nog te trillen op me poten terwijl ik gewoon op m'n burostoel zit. Ik heb het er nog wel eens over als de emoties wat gezakt zijn.
O het water kookt.

De beste beslissing die ik deze trip genomen heb is dat ik het klikfikstasje waar de navinokia inzit kunstmatig met een spuitbus heb geimpregneerd voordat ik wegging. Het heeft veel geregend en het was veel te koud voor de tijd (mei) van het jaar (2021). Ondanks dat we om die reden iets eerder zijn teruggekeerd dan voorzien hetgeen de mogelijkheid biedt om de eend door de APK te halen voordat ik weer aan het werk moet, heb ik toch het het idee dat ik een redelijke inschatting kan maken over de voor- en nadelen van biketrekkingpekking.

lek in BrabantOver waterdicht gesproken. De Tent Zonder Naam heeft zich kranig gehouden na de druppeltjes de eerste nacht heb ik geen nattigheid meer van het doek zien komen. Ja condens 's ochtends waar je niet aan gewend bent als je andere tent van katoen is. Het grondzeil van deze slaat wat door kwa vocht, dus je moet opletten dat je geen kleding direct op het grondzeil laat liggen des nachts. Het tentspul droogt wel idioot snel op als je het even ergens uitspreidt.
Verder lig ik met hoofd en voeten in het zeil als ik op me rug lig maar als je korter bent dan 1meter92 dan hoeft dat voor jou denkelijk geen probleem te zijn.
Die paal in het midden is irritanter dan bij Perry omdat-ie daar soortement van aan de zijkant van het slaapgedeelte staat en bij deze gewoon in de midden. Het is meer een shelter dan een tent, vind ik, maar als zodanig voldoet-ie prima.

Dan de fiets. De fiets doet het. Ik had een kabelbreuk in de kabel van de dynamo naar de forumslader (als je wilt weten hoe ik daar onderweg achter ben gekomen, klik dan op deze link), maar toen die kabel was vervangen, laadde alles weer prima op. Ik had 2 lekke banden wat niet heel weinig is, maar ook niet heel veel. Vandaag was de tweede. Ergens in Brabant en ik was echt verguld met alle aanspraak die dat opleverde, want eerst stopte er een meneer op een Idworx die onderweg was naar Roermond (de plakker zat al op de solutie toen gelukkig) en toen heb ik 'm al een samenvatting gegeven over de voor- en nadelen van deze manier van reizen (met een reesstuur). En even later kwam er een meneer van de overkant vragen of ik misschien me fiets in z'n schuur wilde repareren omdat het daar droog was. Dus dat was okee en ik heb er voor de gelegenheid een foto van gemaakt zodat jullie kunnen zien waar het was zodat als je een keer een lekke band wil gaan hebben je deze plek dus kunt uitkiezen.

Als je met dit rijwiel op echt glad (tomdumoulingrade) asfalt rijdt, dan hoor je de voorband zoemen en dat klinkt dan net als een Boschmiddenmotor maar het gaat vaak harder nog. Deze fiets in deze opzet is okee. Ik heb wel tijdens de tussenstop de spaken in het achterwiel even nagemeten en bijgesteld en het zag er toen weer recht uit.
Schakelen is even wennen en het vergt meer van je ketting dan wanneer de boel geïndexeerd is. Maar het went en je gaat ook luisteren of alles netjes staat achter dus dan ga je op het gehoor schakelen. Die fiets is echt zwaar okee.

ortlieb scheurDe tassen dan. Ik heb een scheur in de linkerachtertas gereden vanmiddag bij een extreem hobbeltje waar ik veel te hard overheen ging. Deze 35-liter tassen moeten aan de onderkant helemaal vol zitten zodat ze strak staan daar. Ik heb m'n kookgerei onderin en dat vult niet helemaal, waardoor de tas de neiging heeft om aan de achterkant naar het wiel te buigen. Ik dacht dat ik het probleem had opgelost door het windschermpje voor de brander onderin te leggen maar dat bleek vandaag dus onvoldoende. Dus toen heeft er een spaak een hap uit de tas genomen. Bij thuiskomst bleek er door die hobbel ook weer een behoorlijke slag in het achterwiel te zitten, dus de airline 1 velgen die er al opzaten zijn minder geschikt voor het zware werk.
Er kan wel lekker veel in die tassen, maar doordat ze opbollen zien er op een reesfietsje eigenlijk nogal waterhoofderig uit.
Dus. Je moet je rommel toch ergens kwijt als je geen voortassen hebt en daar was het wel een oplossing voor. Als je lange tripjes maakt, dan heb je gewoon meer zooi mee. Dus eigenlijk nam ik deze keer alle normale zooi mee op een lichtere fiets.

Brian en IrisDeze vorm van bikepekkingtrekking zie je meestal bij mensen die uit Engeland of de VS komen (zoals bij Brian en Iris hier rechts uit de UK met hun op maat gemaakte reisrijwielen). Daar is de reesfiets vaak de enige optie als trekkingfiets. Ik moest onderweg steeds denken aan de brandweerman uit Andorra die ik op Sardinië ben tegengekomen en die op me banden wees waarna we een discussie kregen over het feit dat dunnere banden en een reesstuur efficiënter zijn (hij was daar op een reessfiets). Ik denk dat dat klopt. Maar ik hou toch bedenkingen, want efficiëntie met al die spullen aan je frame is een raar begrip. Ik heb de afgelopen periode geen grotere kilometrages gereden dan ik normaal met de Trektor doe. Ik voelde me aan het einde van de dag ook niet meer of minder fris. Ik denk wel dat ik misschien 20 minuutjes op een dag eerder arriveerde op mijn bestemming, maar dat is ook niet echt een argument bij deze manier van reizen.

De paratas onder het stuur is niet waterdicht. Er zit een doorgaans kletsnatte tent in en een slaapzakje in een compressietas dat in een apart plastic tasje is gewikkeld nog. De paratas is meer een omhulsel dat de boel bijelkaar houdt dan dat het de inhoud ook beschermt. Je merkt er geen zak van bij het sturen. Ik kan ook gewoon met losse handen rijden in deze configuratie, dus wat mij betreft voldoet zo'n tas onder je stuur ruimschoots aan de verwachtingen.

Wat het reesstuur betreft: ik moest erg wennen aan de andere houding. Ook verplaats ik m'n handen vaker over het stuur omdat er meer gewicht bovenhangt door de positie. Dat is wennen, maar ook na twee weken vond ik het nog steeds niet erg comfortabel.
Op zachte ondergronden ben je met deze bandbreedte (40 mm) en gewichtsverdeling volledig kansloos. Waar ik met de Trektor op de zandpaden in Polen behoorlijk goed uit de voeten kan, moet ik er niet aan denken om daar met deze fiets te rijden. Dat is gewoon afstappen en duwen.

Wat is de eindconclusie? Aangezien ik vaak langere tochten rij en ik niet aleen op gravelpaden maar ook nogal eens op zandpaden terechtkom, heb ik toch een voorkeur voor bredere banden en een rechtoppiger zitpositie. Niet alleen zie je meer van de omgeving, maar het is ook comfortabeler. Misschien is dat ook een beetje wat je gewend bent. Maar naar mijn idee is reizen op de grevvelfiets handig voor wie een weekje van B&B naar hostel rijdt en elke avond in een restaurant eet.
Voor langere reizen waarbij je veel spullen nodig hebt en niet weet welk terrein je tegenkomt, geef ik de voorkeur toch aan de Trektor. Gewoon omdat ik het idee heb dat die meer allround inzetbaar is. En degelijker ook, hoewel de Gator ook van andere velgen en achternaaf voorzien kan worden.
Voor het serieuzere off road gebeuren met een berg bagage heb ik er geen goed gevoel bij.

Als je de bagage over 2 fietsen kunt verdelen, dan kan ik me bij de bikepekkingtrekking setup al meer voorstellen. Ik heb altijd alle zooi aan me eigen fiets hangen, dus dat is een iets ander verhaal. Maar het alleen of samen rijden en dus de mogelijkheid om de spullen te verdelen, vind ik wel een factor. Alle mensen die ik met een reesstuur onderweg ben tegengekomen, waren ook allemaal met z'n tweeën onderweg. Met minder zooi aan je fiets lijkt het me een evenrediger ervaring of zo. Ik had nu een beetje een waterhoofdgevoel met die 70 liter bagageruimte achterop.

In de praktijk denk ik dat de Gator de korte tochtjes gaat doen en de lange tochten gereden worden met de echte trekkingfiets. De smurf vindt Ali een schitterende fiets (en dat is het ook!), dus als we nog een keer een toggie gaan doen dan mag hij er op.

Ik heb nog 1 ongeschonden bananengeel ortliepie waar al z'n rommel in past, dan. En ik heb nog niet op de weegschaal gestaan.

[Updeetje: dit is een feit en geen reclame maar de fietsenzaak die niet genoemd mag worden heeft de ortliebpies teruggestuurd en toen zeiden ze in Duitsland dat ik twee nieuwe mog wegens garantie maar omdat ik ze te groot vind heb ik geruild voor 2 zwarte city-Ortlibpies en toen kreeg ik nog geld terug ook]