veni, vidi, fietsie

tips voor fietsreizigerts

Beetje aanmatigend natuurlijk: tips geven als je zelf net komt kijken in de wereld van de fietsers waar er mensen zijn met zoveel meer ervaring en ook veel duurdere fietsen en spullen en zo en ook zorgvuldig opgebouwde autoriteit op allerhande consumentenforums.

Hier komen ze:

1] Hydraulische remmen van Magura en Sjiemaano werken met LHM-olie die ook in het hydraulisch systeem van veel Citroens zit. Je kunt her en der een liter LHM+ voor rond de 5 euro kopen en het enige verschil met het geadviseerde blue blood van Magura (€ 45/liter) of het rooie shimano spul (€ 30/liter) is de kleur zijnde groen. En de prijs, dus. En dat je garantie vervalt.
NB: sommige andere merken remmen hebben DOT-olie nodig. Als je DOT en LHM mengt dan krijg je een goedje dat je remklauwen opeet, dus raadpleeg bij twijfel een kundige fietsenmakert of het web. Overigens is ook DOT-olie doorgaans in gunstiger verpakkingen te verkrijgen dan je fietsenmaker heeft staan.

2] Het is handig om wat tape mee te nemen voor onderweg. Met ducttape kun je een buitenband van binnen bijspijkeren als er een scheur in zit - al dan niet met behulp van een stuk petfles. Tape zit meestal op ruimteinnemende rollen maar die hoeven niet mee, want je kunt die tape gewoon om je fietspomp wikkelen.

3] Je kunt met behulp van een stukje klittenband/toeclipsriempje een handrem maken waarmee je je remhendel ingeknepen houdt. Handig als je wilt parkeren op een heuveltje.

4] Reservespaken kunnen in je stuur of je zadelpen.

5] Een kompasbel zorgt ervoor dat je eerder doorhebt dat je een afslag hebt gemist.

6] WD40 helpt echt goed tegen fruitvliegjes.

7] Fietscomputers met kabeltjes zijn minder storingsgevoelig dan fietscomputers met een draadloze verbinding. Die van de Hema zijn goed.

8] Als je geen vers brood hebt voor je ontbijt dan kan je het brood van gisteren eetbaar maken door er een blikje tonijn in olie op te doen.

9] In het koelvak in buitenlandse supermarkten staan vaak tortilla's. Dat is echt goed fietsvoer want eieren met aardappel.

10] Een plastieke fles is handig om des nachts in te piesen als je aan het kamperen bent want je hoeft je luchtbedje niet af, dan. (herentip, dit)

11] Neem verschillende broeken mee zodat de naden steeds op een andere plek irriteren.

12] Zorg dat je je insmeert met zonnebrand op een plek waar je je handen kunt wassen, anders zijn je handvatten ook de rest van de ochtend vet.

13] Drink voor je vertrekt het grootste gedeelte van een liter water.

14] Als je een shimanostekker op je dynamo hebt, giet dan wat epoxylijm over de bovenkant zodat de draadjes er niet uitschieten als je je voorwiel eruit haalt en vergeet om de stekker los te halen. Er kan dan ook geen water meer inlopen.

15] Bidons geven een raar smaakje aan je water. Als je zelden of nooit rijdend drinkt, vervang dan je bidonhouders door petfleshouders en de bidons door petflessen. Er zijn petflessen van 2 liter; dat schiet lekker op.

16] Binnenbanden met autoventielen kun je bij benzinestations oppompen zonder moe te worden, er zijn goedkope en handzame spanningsmeters voor te koop en ze zijn aanzienlijk minder kwetsbaar dan Franse ventielen. Er zijn handige ventieldoppen in de handel die meteen ook gebruikt kunnen worden om het inwendige van het ventiel aan te draaien als dat lekt. Dat komt voor maar niet heel vaak. (Bij Franse ventielen gebeurt het veeeeel vaker!)

17] Max Repair van Bison is een transparante lijm die flexibel is en waarmee je niet alleen gaatjes in een (polyester of katoenen(!)) tent kan repareren maar ook je luchtbed en dat alles zonder plakkers.

18] Als je telefoon in een 'waterafstotend' hoesje op je fiets is bevestigd dan is het handig om dat hoesje met impregneervloeistof te bewerken. Water op je scherm geeft rare effecten.

19] Overschoenen geven na anderhalf uur het idee dat ze lek zijn maar dat is dus zweet dat niet wegkan. Waterdichte sokken leiden aan hetzelfde euvel.

20] Bram Tankink zit op twitter.

21] Als je op een kemping staat en je gaat spaghetti maken haal dan heet water bij de afwasdinges dan verbruik je minder gas.

22] Als je spaghetti met een sausie maakt, gooi dan de spaghetti bij de saus ipv het intuïtieve andersom, anders heb je twee sausvieze pannetjes.
Je kan beide ook de hele boel bijmekaar op een bord gooien, maar dat is ook extra afwas.

23] Petjes zijn fijn om je zonnebril droog te houden bij regen en je nek uit de UV bij zon. Mijn standaard knrm-baseballpetjes hebben een langere klep dan de gebruikelijke wielerpetjes en dat werkt voor mij het fijnst. Ze zijn helaas wel van katoen en dat gaan muf ruiken na twee dagen.
Er zijn niet-katoenenpetjes met een grote klep in de handel maar die zijn echt belachelijk duur. Ik heb ontdekt dat de relatiegeschenkhandel multivezel-baseballpetjes kan bedrukken (per 100) en ik heb ook ontdekt waar je die los kan kopen en dat is hier. De verzendkosten zijn aan de hoge kant maar, daar staat tegenover dat je een supersneldrogend petje met lange klep in 2 kleuren kunt bestellen voor 1,65(!) ex BTW per stuk.

24] Als je iets niet met je bahco loskrijgt aan je fiets dan kun je je zadelpen er uittrekken, de reservespaken uit tip nummer0 4] verwijderen, en de zadelpen over je bahco schuiven voor een groter moment.