veni, vidi, fietsie

tips voor fietsreizigerts

Beetje aanmatigend natuurlijk: tips geven als je zelf net komt kijken in de wereld van de fietsers waar er mensen zijn met zoveel meer ervaring en ook veel duurdere fietsen en spullen en zo en ook zorgvuldig opgebouwde autoriteit op allerhande consumentenforums.

Hier komen ze:

1] Hydraulische remmen van Magura en Sjiemaano werken met LHM-olie die ook in het hydraulisch systeem van veel Citroens zit. Je kunt her en der een liter LHM+ voor rond de 7 euro kopen en het enige verschil met het geadviseerde blue blood van Magura (€ 45/liter) of het rooie shimano spul (€ 30/liter) is de kleur zijnde groen. En de prijs, dus. En dat je garantie vervalt.
NB: sommige andere merken remmen hebben DOT-olie nodig. Als je DOT en LHM mengt dan krijg je een goedje dat je remklauwen opeet, dus raadpleeg bij twijfel een kundige fietsenmakert of het web. Overigens is ook DOT-olie doorgaans in gunstiger verpakkingen te verkrijgen dan je fietsenmaker heeft staan.
Update: deze informatie staat ook bij Marten op de site dus dan is het echt waar.

2] Het is handig om wat tape mee te nemen voor onderweg. Met ducttape kun je een buitenband van binnen bijspijkeren als er een scheur in zit - al dan niet met behulp van een stuk petfles. Tape zit meestal op ruimteinnemende rollen maar die hoeven niet mee, want je kunt die tape gewoon om je fietspomp wikkelen.

3] Je kunt met behulp van een stukje klittenband/toeclipsriempje een handrem maken waarmee je je remhendel ingeknepen houdt. Handig als je wilt parkeren op een heuveltje.

4] Reservespaken kunnen in je stuur of je zadelpen.

5] Een kompasbel zorgt ervoor dat je eerder doorhebt dat je een afslag hebt gemist.

6] WD40 helpt echt goed tegen fruitvliegjes.

7] Fietscomputers met kabeltjes zijn minder storingsgevoelig dan fietscomputers met een draadloze verbinding. Die van de Hema zijn goed. (laatste keer dat ik er was hadden ze ze niet meer)

8] Als je geen vers brood hebt voor je ontbijt dan kan je het brood van gisteren eetbaar maken door er een blikje tonijn in olie op te doen.

9] In het koelvak in buitenlandse supermarkten staan vaak tortilla's. Dat is echt goed fietsvoer want eieren met aardappel.

10] Een plastieke fles is handig om des nachts in te piesen als je aan het kamperen bent want je hoeft je luchtbedje niet af, dan. (herentip, dit)

11] Neem verschillende broeken mee zodat de naden steeds op een andere plek irriteren.

12] Zorg dat je je insmeert met zonnebrand op een plek waar je je handen kunt wassen, anders zijn je handvatten ook de rest van de ochtend vet.

13] Drink voor je vertrekt het grootste gedeelte van een liter water.

14] Als je een shimanostekker op je dynamo hebt, giet dan wat epoxylijm over de bovenkant zodat de draadjes er niet uitschieten als je je voorwiel eruit haalt en vergeet om de stekker los te halen. Er kan dan ook geen water meer inlopen.

15] Bidons geven een raar smaakje aan je water. Als je zelden of nooit rijdend drinkt, vervang dan je bidonhouders door petfleshouders en de bidons door petflessen. Er zijn petflessen van 2 liter; dat schiet lekker op.
Goedkope plastieke zefal bidonhouders kunnen overweg met petflessen van 1 liter.

16] Binnenbanden met autoventielen kun je bij benzinestations oppompen zonder moe te worden, er zijn goedkope en handzame spanningsmeters voor te koop en ze zijn aanzienlijk minder kwetsbaar dan Franse ventielen. Er zijn handige ventieldoppen in de handel die meteen ook gebruikt kunnen worden om het inwendige van het ventiel aan te draaien als dat lekt. Dat komt voor maar niet heel vaak. (Bij Franse ventielen gebeurt het veeeeel vaker!)

17] Max Repair van Bison is een transparante lijm die flexibel is en waarmee je niet alleen gaatjes in een (polyester of katoenen(!)) tent kan repareren maar ook je luchtbed en dat alles zonder plakkers.

18] Als je telefoon in een 'waterafstotend' hoesje op je fiets is bevestigd dan is het handig om dat hoesje met impregneervloeistof te bewerken. Water op je scherm geeft rare effecten.

19] Overschoenen geven na anderhalf uur het idee dat ze lek zijn maar dat is dus zweet dat niet wegkan. Waterdichte sokken leiden aan hetzelfde euvel.

20] Als je op een kemping staat en je gaat spaghetti maken haal dan heet water bij de afwasdinges dan verbruik je minder gas.

21] Als je spaghetti met een sausie maakt, gooi dan de spaghetti bij de saus ipv het intuïtieve andersom, anders heb je twee sausvieze pannetjes.
Je kan beide ook de hele boel bijmekaar op een bord gooien, maar dat is ook extra afwas.

22] Als je iets niet met je bahco loskrijgt aan je fiets dan kun je je zadelpen er uittrekken, de reservespaken uit tip nummero 4] verwijderen, en de zadelpen over je bahco schuiven voor een groter moment.

23] Als je iets met ritsen hebt dan moet je die ritsen om de zoveel tijd insmeren met siliconenvet dan gaan ze 10 keer langer mee.

24] Als je in een tent ligt dan krijg je altijd een kouwe onderrug als het onder de 32 graden is. De truc is dan om een t-shirt met lange mouwen om je middel te knopen met de knoop aan de voorkant en de rest van het tshirt achterin je pyamabroek.

25] Je kunt kantenklaare span-netjes kopen om de makkelijk te bereiken bagage/natte handdoeken onder te proppen. Motorwinkels verkopen ze en de fietsenwinkel die niet genoemd mag worden ook hoewel ze geen motors verkopen.
Je kunt ze zelf ook goedkoop, steviger en op maat maken met twee bungeekoordjes van de lidl en een stuk fel groen aanhangernet van de action.

netjes man

26] Als je een fietsenwinkel hebt en je wordt overvallen, dan kan je bike cleaner van het merk Cyclon gebruiken als pepperspree.

27] Wie ooit heel verstandig koos voor de superieure regelbare maar toch goedkope gasbrandert Bluet 206 (plus!) van Camping Gaz omdat daar prikblikken inkunnen die je overal ter wereld kan kopen en daarbij het probleem ontdekt dat er een gigantische gele steekvlam bij het aansteken huid en haar verschroeit alvorens mooi blauw en ingeperkt te gaan branden, doet er goed aan de sproeikop vast te draaien.
Ik had vanwege vorig jaar geëpileerde wenkbrauwen een nieuwe besteld en die sta ik net inmekaar te schroeven en toen dacht ik hee.

28] Als je problemen hebt met de stroomvoorziening naar of uit je forumslader, dan is het handig dat je onderweg een diagnose kan stellen. Het lijkt weinig praktisch om een grote en loodzware multimeter mee te gaan lopen slepen voorhetgevaldat, dus ik zocht iets kleiners en lichters en compacters maar dat toch duidelijk aangeeft of er sprake is van stroom en/of spanning.
Het tamelijk brilliante resultaat van die zoektocht vind je hier.

29] Wie ooit een pannensetje voor op de kemping kocht met allemaal van die pannetjes die inmekaar passen merkt dat die als een gek rammelen op de fiets. Als je er schuursponsjes tussen douwt dan maken ze geen herrie meer.

30] Het plastieke hoesje dat bedoelt lijkt om die pannenset bijmekaar te houden is na 1000 km fietstas meestal wel aan flarden. Als je een dun yogamatje bij de Action haalt en er de schaar inzet dan kan je met wat ducktape een prima vervangend schokbestandig anti-rammel omhulsel fabrieken. De ALDI had een tijdje terug barbecuematten waarvan ik ook niet wist dat ze bestonden die nog dunner en stugger zijn en daar zit mijn gasbrandert in nu:

antirammelyogamatfoto