veni, vidi, fietsie

GSM's en entroopie

nodigIk moest vandaag 4 dingen doen van me zelf: me huis schoon maken, de dokter bellen, de tandarts bellen en iets voor de koeling van me bomiel verzinnen want dta was een dingetje afgelopen zomer naar het kasteel van de buurman (zie daar). Bij de dokter kon ik meteen terecht wat ik vreemd vind in deze tijden maar misschien zijn al d'r paasjenten dood door de kovid dat kan ook. Bleek dat Ik al een jaar rondloop met tenosynovitis stenonans maar dat kan in een kwartiertje met een lokale verdovink, een partiële fascietomie en een stuk of wat hechtingen verholpen worden dus daar kijk ik wel naar uit want ik hou ook van vampierfilms. De tandarts kon pas over een week of zo en die was boos want ik ben een incidentenganger en zij wil dat ik regelmatig kom eigenlijk net als met de meeste mensen die naar de fietsenmaker gaan als het te laat is zeg maar dus ik ben het ergens wel met d'r eens maar m'n predentalereconstructieangst is voorlopig groter. Dus ik had eigenbijdragetechnisch best wat te overdenken bij het stofzuigen en moppen der vloeren en de afwas ook.

Enniewees. Ik was dus naar de buurman gefietst en toen hadden we gezeik onderweg wegens warm en de navinokia miepen van ik vind het eigenlijk te warm en dan vervolgens niks meer willen doen. En dan bij het heropstarten na een uurtje schaduw de satelietjes voor de navigatie niet willen vinden kortom allerlei gedoe. En dan ook vaak als je er bijna bent, want een dag fietsen is tot eeen uur of 2/3 zeg maar en dat is pesies het warmste gedeelte van de dag en vaak ben ik dan ook me bomiel net een uurtje aan het opladen wat alles nog extra oververhitterder maakt. De Nokia 1 is een goedkoop apparaatje en bij de versie die ik heb, hebben ze in de fabriek de processor opgevoerd ("overclocked" in nerdspeak) en dat betekent dat-ie eigenlijk te zwaar belast wordt en dus ook heterder dan al m'n ouwe telefoons waar ik geen hittegedoe mee had.

Nu had de goede opletter al gelezen dat ik van een spaak een luifelfunctie aan me klickfixtasje had toegevoegd, maar dat was dus duidelijk niet voldoende. Dus toen had ik verderop in dat verhaaltje bedacht dat ik misschien iets met een fannetje zijnde het engelse woord voor ventilatorretje zou kunnen doen en zo werd vandaag dus de dag des ventilatoordeels.

kreatief met ventilatorretjes

fannetjeWat heb je nodig? Een processorfannetje uit een ouwe computer die het niet meer doet (de computer, het fannetje moet het wel doen). Ik had er 2 rondslingeren zonder dat ik een computer open hoefde te maken en ik heb de kleinste uitverkozen ook al omdat er AMD op staat en als je voor opensors bent wat ik ben dan ben je meer voor AMD dan voor Intel want dat is meer Microsofterig.
In het klikfikshoessie zit een bodempje en daaronder een soort van kleinmazig gaatjesnet waar je dingen in kan schuiven en daar past dat modderfokking AMD-fannetje pesies in! Dus dat betekent dat je koellucht meteen wordt gefilterd op grote dingen zoals dingen die groter zijn dan 2 millimeter.

Het idee zoals eerder bedacht was om 1 van de 2 usb uitgangen van de forumsladert te gebruiken om de fan te voeden en dat heb ik geprobeerd en dat ging, maar dat was een beetje halve kracht. Dus ik op de achterkant van die fan kijken en dat is dus 12 volt. MAAR DE FORUMSLADERT HEEFT OOK EEN APARTE !@ VOLT UITGANG VOOR JE FIETSLAMP!!!! En daar hebben we nu dus een poetassing voor. Eindelijk. En als je de draadjes aanmekaar knoopt dan loopt je fan als een tierelier en ook mooi helemaal geruisloos dus toen had ik meteen een beginnende ereksie.

het volgende hoofdstuk

open ruggetje 1Dan kom je als vanzelf bij het volgende hoofdstuk. De Navinokia heeft van ze eigen geen open ruggetje natuurlijk, maar dat is wel nodig want je kan moeilijk koelen als er 2,5 milimeter plastiek tussen de hitte en de koellucht zit. Dus daar moest wat aan gebeuren met de nummero 5ALDIdremel en de electrische boor die niet van de ALDI maar de toelsteesjon is (de toelsteesjon is eigenlijk de ALDI onder de gereedschappenwinkels). Dat moet dan wel dusdanig gebeuren dat de accu er niet uit kan lazeren dus enig beleid is gewenst.

En toen heb ik vanmiddag al dat elektrisch gereedschap losgelaten op de achterkant van de Navinokia en voor wie nu denkt die is gek is dit misschien de plek om even in herinnering te roepen dat ik onlangs 2 extra pesies dezelfde nokiaas voor 90 euri op marktplaats had gekocht dus ik heb reserveonderdelen in allerlei kleuren en dezelfde maten.
Van de kastelentocht wist ik nog dat met name de accu en het stukkie er net boven echt bizar heet worden dus toen heb ik met de geodriehoek die de smurf hier heeft laten slingeren er lijntjes op de juiste plekken opgezet en vervolgens de ALDIdremel er opoverheen gehaald.

de beurt

klickfix geslooptDan is het de beurt aan het klikfikstasje om helemaal gesloopt te gaan worden want het netje waar de fan inmoet moet los want je wilt ook een gat in de vloer waar de navinokia opligt in dat tasje maar geen gat in het netje anders lazert de fan er gewoon weer uit. Dus losknippen aan de zijkant en dan een gat hakken met de dremel van de ALDI.
Dan is het zaak het netje weer netjes (hoe anders) dicht te naaien maar wel een openingetje te houden waar de kabel doorheen kan naar de forumsladert die in mijn configuratie in datzelfde klikfikstasje bivakkeert.

gesloopt hoessieDan is de vraag wil ik een schakelaar om 'm aan en uit te zetten? Dus dan kijk ik in me elektronikadozen wat ik heb en toen dacht ik hmmm nee ik zet er wel een droonsjopstekker op want dara had ik er echt een hele zooi van gekocht plus dat je eigenlijk ook niet wilt dat je forumslader via een schakelaar aan een ventilator vastgesoldeerd komt te zitten. Dus toen kon de soldeerbout warmgestookt en de hele boel bestekkerd en aansluitend volgegoten met epoxylijm voor de trekvastheid en de corrosie of eigenlijk tegen de corrosie.

Oftewel: hij doet het maar ik heb geen idee of het werkt want het is geen 30 graden. Maar alles past mooi weggewerkt in me klikfikstasje en de rits kan gewoon dicht ook ik ben alleen die luifelspaak kwijt want dat werkte niet geweldig dus ik ga nog iets verzinnen om het tasje open te houden tijdens de rit zodat er verse koellucht naar binnen kan en oudbakken koellucht naar buiten.

Nou dit was dan mijn oplossing tip voor weinig voor het oververhittings probleem van mijn GSM en ik schrijf wel een update in een reisverslag ergens of het werkt of niet een keer nog. Instructievideo met duidelijke uitleg hieronder. Spoilerupdate: de temperatuur ging binnen een paar minuutjes naar 21 graden!