veni, vidi, fietsie

bouw jouw eigen kompasbel voor weinig

Wat hebben Batavi Snakes en Kogaas gemeenschappelijk? Kompasbellen! Ze zijn op kinderfietsen stoer, en op de meeste Kogaas ook, want mensen op Kogaas rijden meestal geen afstanden waarbij ze het risico lopen om de weg kwijt te raken. Maar op de lange afstand zijn ze ook echt handig als de navigatie op je telefoon ermee uitscheidt en het is een bewolkte dag.
Ik had dat ooit in de buurt van Deventer en ik moest richting Rotterdam. Onderweg vroeg ik dan: is dat een beetje richting Rotterdam, dan? En dan moesten de mensen in Deventer lachen, maar ik wist echt niet welke kant ik op moest. Normaal kijk ik naar de zon, of naar de manier waarop de bomen scheef staan, maar tussen Deventer en Rotterdam staan op de cruciale kruispunten verrekte weinig bomen. Dat zijn van die dingen waar je dus pas achter komt als je telefoon kapot gaat.
Voor dit soort dagen is het handig als je een kompasbel hebt. Ze kosten 6 euri of zo, en ze zien er zo uit:

Het grote nadeel van deze kompasbel is dat ie geen tring doet, maar ping. Ping komt niet boven de herrie van een Bosch middenmotor uit, dus bejaarden reageren niet op ping, want behalve dat het zacht is, is het ook een frequentie die ze niet meer horen en ze zijn opgegroeid met tring. Dus bejaarden reageren op tring.
Fransen reageren helemaal nergens op.

Wie een kompasbel wil, maar niet ping, die heeft een probleem. En daar is de Humma to the rescue. Bij de Humma hangt tegenwoordig een rekje met survival gadgets. Kijk:

Het is een fluitje van 200 centen met een kompas d'r op, en een thermometer aan de andere kant. Met de Aldidremel, dat is een soort mini slijptolletje, heb ik het kompasje (en de thermometer) eruit gezaagd. Toen ik klaar was, deed het kompas het nog wel, maar de fluit niet meer.
Dat geeft niet, want ik had een tijdje terug al de allerluidruchtigste tringbel voor 2,95 gekocht bij Peter toen hij nog in de Dorpsstraat zat. Peter is één van de aardigste fietsenmakers die ik ken, maar die bel doet het wel een stuk minder als het regent. Als ik dat tegen 'm zou zeggen, zou ik meteen een nieuwe mogen uitzoeken, maar ik doe dat niet want zo'n bel als ik nu heb, krijg ik nooit meer:

de kompasbel die tring doet

Ik heb nog geen Fransen geprobeerd met deze bel.