veni, vidi, fietsie

Deze is niet helemaal gelukt want in de zomer van 2017 moesten we ineens terug toen we nog niet eens halverwege waren. We zijn van plan om deze tocht naar Sevilla en terug nog een keertje te rijden (maar dan anders heen). Ik heb er een haatliefdeverhouding met Spanje aan overgehouden want het sterft er van de verdwaalde kutpiereneejen en het is er onkristelijk heet op het asfalt. En aan schaduw en campings doen ze niet daar.
Ik ben er behoorlijk kapot gegaan af en toe, maar ik moet en ik zal die trip een keer overdoen - als ik weer geld en gelegenheid heb...

23-04-2017 17:28 :: Mijn stokpaard heet Trektor

en men staat te trappelen

Dag lieve mensen welkom op mijn blog. Wie ben ik? Pas twee zinnen en meteen al een goeie vraag. Op een echt blog wordt die vraag meteen beantwoord, maar ik vind het een beetje bijzaak want ik doe dit niet voor Eigen Gewin of Naams Bekendheid. Ik doe dit allemaal omdat ik me nogal verveel eigenlijk en dan ga je vanzelf een keer gekke dingen doen en in mijn geval is dat dus (o.a.) een eind op een fiets zitten ergens heen en dan weer terug insjallah en daar wat over schrijven, dus mijn motieven zijn eerder altruïstisch naar mezelf toe.

Bovendien vindt me fiets het leuk.

Er zijn ook mensen die hun fiets op vliegtuig, trein of onderin een bus stoppen en dan ergens ver weg uitstappen en dan bij terugkomst op Schiphol/Wageningen Centraal denken dat ze een fietsreis hebben gemaakt. Wij staan daar toch net even iets anders in.
Wij is de Trektor en ik. De Trektor is mijn fiets en die gun ik wel alle publiciteit, naamsbekendheid en lezingen bij ongezellgheidsverenigingen want het is gewoon een tof ding. Het is geen bijnaam ook, want hij heet echt zo want dat staat op z'n frame en we gaan op mekaar weg en we komen op mekaar thuis anders is het gewoon vakantie en geen reis.

Het dingetje is dat de Trektor vliegangst heeft en omdat ik het zielig vindt onderin de bus hebben we samen pas een paar keer in een trein gezeten nou ja hij eigenlijk meer gehangen en dat was richting Kroowaatieje eervorige zomer en dat was omdat dat moest van de OomBenjaminsezeroutediekantop hoewel ik ook een keer met z'n dooie broertje in een boemeltrein heb gezeten op Sardienieje in 2013. Alle keren was het best leuk, maar het is samen uit samen thuis en in die philosophie passen vliegtuigen eigenlijk slecht niet.

Wat we ook doen soms is boten want die vinden wij leuk. Waddeneilanden, een keer naar Corsica uit Toulon en van Sardinieje naar Barselona en nog een keer van Porec naar Venetië en deze zomer wil ik van Frankrijk naar Engeland met de boot en dan van Engeland naar Hvh.
We gaan het verderop nog hebben over vliegangst bij fietsen en wat daar wel en niet bij helpt. Nu denken jullie: wat is dat voor gelul maar het hoge woord moet er maar eens uit dat ik best wel een beetje verstand van fietsen denk te hebben en ik heb ook over het mentale aspect van de trekkingfiets zo mijn eigen gedachten gewisseld en die hoop ik weer uitgenreid te gaan delen i.v.m. het maatschappelijk welzijn want er zijn meer fietsen dan mensen in Nederland. Dus bikecounseling kon nog best wel eens een dingetje worden en dan heb je daar hier voor het eerst van gehoord.

Het overkoepelende thema is nog niet helemaal duidelijk maar "weg met de elite" lijkt mij pesoonlijk een hele aktuele ook al omdat ik natuurlijk als westeuropese blanke boze man van middelmatige leeftijd globaal beschouwd tot de elite wereldwijd behoor, dus het is eigenlijk ook een beetje weg met mij wat klopt want ik ga dus ook weg.

Maar pas per half mei, dus.

29-04-2017 10:20 :: Dingen die anders zijn

dan eerst dan


hsToen we terugkwamen uit de Oekraiene vorig jaar was het balhoofd raar en de voorvork ook en toen ging ik werk zoeken voor een paar dagen want er was weinig te programmeren en toen kon ik twee dagen tussen de Schilderswijk en de Aldi in een rijwielstalling aan de slag, maar dan wel tussen 5 uur smiddags en 2 uur snags. Zodoende forensden de Trektor en ik twee keer per week smiddags van 010 naar De Haag en snags terug gedurende de winter. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten en daar ga ik het nog wel over hebben ook, want het is daaro weer een heel andere tak van fietssport.

Maar eerst was ik bij de fietsenzaak die niet genoemd mag worden geweest en toen kreeg ik nieuwe balhoofdlagertjes mee onder de garantieregeling voor balhoofdlagertjes. Ik heb alleen de onderste vervangen want dat is doorgaans de boosdoenert dus ik heb er nu eentje over om mee te nemen onderweg voor als het weer gebeurt.rocksjok met forkboots Enniewees zit er nu een nieuwe vork in. Het was weer meer gezeik dan gedacht en het hele leedvermaak staat hier opgenoteerd voor de liefhebbers des Roksjoks. Of des leedvermaaks.

Doordat de bovenbuis nu oploopt wegens 4cm meer veerweg ziet de Trektor er wel meer als een moderne MTB uit. Het behoeft geen commentaar dat-ie erg in z'n nopjes is met deze facelift maar ik ben het pas als ik er een paar duizend kilometer met bepakking op heb zitten. Omdat-ie nu beter veert heeft-ie een keiharde 47 mm conti travelkontakt voor en een 50 achter dus toen was-ie meteen weer een cm gezakt aan de voorkant plus dat we nu merkbaar harder rijen.
Door het forenzen door de pekel stond op een dag me voorderailleur spectaculair muurvast. Dat kwam door het ontbreken van een stuk achterspatbord dus de Trektor heeft net zo lang lopen zeiken totdat ik er gek van werd en z'n achterspatbord zijn nu eigenlijk twee voorspatborden voor kinderfietsjes maar dat heb ik 'm natuurlijk niet verteld anders gaat het de komende weken daar weer over. Het hele spul zit met tieraps vast en dat werkt gewoon.

De voorbladen waren ook op, inmiddels, maar ik had nog een Truvativ-triple liggen en die heeft dezelfde steek dus nu heb ik de grootste twee bladen overgezet. De granny komp van elders wegens 2 tandjes kleiner. De gaatjes voor de beschermert dat je geen vuile poten krijgt zitten op een andere plek dus die zit nu met tiereps vast.
beschermert

kettingblad truvativ sram op shimano crankDe b-schroef van de achterderri was vorig jaar vernaggeld, dus ik had een nieuwe derailleur gekocht waarbij die schroef niet in kunsstof is getapt maar gewoon in een metalen behuizing. Die vorige dee het overigens nog prima met de toen toegepaste noodoplossing. Deze X-9 was nieeens veel duurder en hij glimt wel veel mooierder en dat is toch belangrijk voor een fiets.
sram x9 achter rerailleurVerder zijn er nieuwe handvaatjes van kurk opgegaan, want ondanks dat als die vet worden ze ook vet blijven en immuun zijn voor remmenreiniger, denk ik toch dat het fijne dingen zijn. En ik heb van de week op koningsdag ook alle kabels vernieuwd want in de rijwielstallerij is er die dag echt geen ene reet te doen.

De assen zijn ook nagekeken. Achter was er niks aan de hand en heb ik er nieuwe balletjes in gedouwd. Voor heb ik een Shimano DH-3N72 naafdynmo en gezien de staat van het balhoofd had ik een vermoeden dat het inwendige ook wel een opdonder gehad heeft en dat bleek te kloppen zie dit verslag. We moeten nu alleen de casette achter nog samenstellen en met een nieuwe ketting monteren en de remblokkies vervangen en een nieuwe pedalenset in de smurfenvet zetten en dan kenne we weg.

06-05-2017 19:25 :: Edje de twerkpony

fietsen met smurfen

smurf voert fiets aam edje de twerkponyOmdat je wil weten of dingen het doen moet je ze proberen dus toen had ik bedacht dat we gingen kamperen en dat de smurf meemoest. Maar omdat we alleen de zaterdag en de zondag hebben moest het een beetje in de buurt dus nu zitten we op de boerderijkemping in Bodegraven en daar zijn we heen gefietst. Het was 40 kilometer wind tegen en de smurf vond dat het aan kindermishandeling grensde, maar ik vond het wel meevallen want de zon scheen.

Ik had de 13-34 cassette gebouwd en drop gezet en die rijdt echt helemaal lekker met een nieuwe sjimanoketting en de roksjok doet het ook goed met de voortassen en ik kan met losse handen rijden met 5 tassen drop alleen stuurtie wat minder direct maar nul trillen en ik heb voor remblokkies van de action en achter van de rijwielstalling. Je moet altijd verschillende remblokken voor en achter want dan zijn er altijd wel twee die iets doen als je in de regen een pierenee affietst is mijn ervaring.
Alleen de pedaaltjes nog en dan kan men oppad nou ja als de rits van de tent het weer doet want die was twee jaar terug al vervangen en die bleek nou al weer verrot dus daar moet ik het over gaan hebben met die meneer van de week nog.

De smurf is een tand aan het wisselen wat ik raar vind want hij is 11 maar ik kan me eigenlijk niet meer herinneren hoe oud ik was toen ik uitgewisseld was. We hadden de fietsen tegen het hek van Edje gezet. Edje is volgens de smurf een shetlandpony maar hij weet het niet zeker dus ik heb 'm oppad gestuurd met 5 euro om ijs te halen bij de resepsie als toetje en hij wilde ook meteen vragen daar of het wel echt een shetlandpony was dus de update volgt dalijk. tandEdje is wel raar want hij stond net aan het stuurlint te knabbelen. Dus ik vloeken en foei Edje roepen en de Trektor weghalen die helemaal onder de ponykwijl zat en toen ging de smurf de Trektor weer terugzetten want hij vond het ontzettend grappig, ponies die fietsen lusten, maar ik niet dus het eind van het liedje was dat de Trektor en de bike4trubbel nu tegen een ander hek staan en ook op slot anders had-ie nu weer bij Edje gestaan want zo is de smurf.

Dus ik zat net te vertellen dat Edje en ik geen vrienden zouden worden toen Edje z'n kont in het hekwerk duwde en heen en weer begon te bewegen en toen zei de smurf kijk Edje staat te twerken en toen dacht ik hee een titel voor een lulverhaaltje want het nieuwe mobiele abonnement moet ook gestest want ik heb nu dus een abonnement nu ipv simonly van de Aldi wat ik vroeger had want simonly kan niet over de grens en dan moest ik steeds overal simkaartjes kopen en nu dus niet meer want deze doet het in heel europa en ik heb 1Gb data ook nog en me klanten kunnen me bellen als de server weer ompleurt waarmee ik vorig jaar nogal voor gaas ging maar dat met allerhande sissers is afgelopen onderandere dat ik allebei me servers bij die mafkees heb weggehaald die verantwoordelijk was voor dat grapje en er nu elders drie online heb staan justinkees.

En ze hebben per 1 mei de dataroaming afgeschaft dus de noodzaak tot simkaarten kopen overal is ook voorbij. Het is nu officieel dat Edje een shetlandpony is en we gaan n u kijken of die losse tand deze magnum met witte chocola overleeft. Het antwoord is nee dus eet geen magna van unilever wat een leuke naam is voor een vrouwelijk hoofdpersonage in een roman want die zijn slecht voor je gebit.

08-05-2017 20:40 :: Sjit

wat nu weer?

boekiesDe routeboeken hadden zich verstopt en ze lagen achter me duiktas en dan nog wat naar beneden gezakt dus het duurde een halve avond voordat ik ze weer gevonden had. Ik heb er best een berg inmiddels terwijl ik pas vier jaar van die tochtjes rijd. Het komt denk ik omdat ik moeite heb om het bij 1 tochtje te laten want ik krijg altijd pas het idee dat ik weg ben na een week of drie.
Het ligt voor de hand om dan laggerig te gaan doen jegens medefietsers die drie weken vakantie hebben, maar niet iedereen is in staat om z'n leven rond fietsen in te richten ondanks dat we een fleksibele arbeidsmarkt hebben en het vergt inspanning om in te zien dat dat naar twee kanten kan werken waarbij de werknemer het laatst lacht (ik dus).

Aan de andere kant heb je natuurlijk ook van die gefortuneerde types met belachelijk slechte returnoninvestmentfietsen kwa €/km en daar mag natuurlijk wel altijd minzaam over worden gegrinnikt maar alleen achter hun rug want het is belangrijk om beleefd over te komen. We halen ze er zo uit want ze zeggen altijd trektor? dat merk ken ik helemaal niet.
Je fietspadcredibility heeft niks te maken met de investering in geld, maar alles met ja met wat. Met velofilie, denk ik. Je hebt het of je hebt het niet. Maar je kan het iig niet kopen.

Ik ben erg tegen de tweedehandsmarkt voor routeboeken want ik denk dat het een goed idee is om routeboeken te maken dus dan vind ik ook dat de maker een zekere beloning verdient hoewel je natuurlijk als hollandse consument dan ook het recht hebt om er vervolgens verschrikkelijk over te gaan lopen zeiken, dus dat gaan we ook nog doen. Als je roeteboeken schrijft zou ik niet verder lezen, want ik heb er weer een stuk of 5 die mee moeten.
Een voordeeel van roeteboeken is je komt over leuke weggetjes. Hoewel je met Osmand vaak ook over leuke weggetjes komt maar die vinden hunnie van de roeteboekjes dan weer vaak geen leuke weggetjes want dan wordt de binnenkant van hun spatbord vies of rammelen de meegesleepte wijnglazen of het titanium visbestek te luiddruchtig.

gpx tracksWe gaan deze trip dus niet op avontuur maar langs allerhande Gebaande Wegen deze keer want ik heb boekies en gpx bestandjes en van sommige stukken zelfs meerdere gpx bestandjes dus dat is een beetje suf en ik ben benieuwd of ik me niet ga vervelen dan.
Het idee is dat ik wegga met de frontlijnroute totdat die de Groene Weg naar de Meediterranee kruist en dan naar beneden tot boven Avignon richting Barcelona maar dan er bovenlangs door Andalusie naar Sevilla en dan richting Santiago maar net niet helemaal en dan sintjakop tot ergens in West Frankrijk en dan een beetje langs de kust naar Normandie en dan overvaren naar Plymouth en vandaar door het Hart van Engeland naar Harwich en dan naar hvh wat dus eigenlijk gewoon Rotterdam is. Het is denk ik iets van 6500 kilometer en ik ga morgen tegen de baas zeggen dat ik toch 2 weken later terugkom want misschien is het net iets teveel voor 2 maanden.

Wat ook al duidelijk is dat er niet 1 maar 2 stukken sintjakopsroete inzitten want de Zilverroete is ook geannexeerd door de bedevarende schelpenmafia waar we eervorig jaar de oorlog al aan verklaarden las ik in een roeteboek toen ik nog wel wist waar het lag. En vanaf noordwest Spanje naar boven wil ik via Pau want dat is een stukje dat ik op de terugweg van Kroatië eervorig jaar had overgeslagen.

Ik heb ook een (klereduur) boek over de reconquista mee wat dus betekent hoe het kwam dat de mohammedanen in vlaagen van vroomheidsverbijstering uit Spanje verjaagd werden dus dat is wel lekker voor de koeleur lokaal en geschiedenis bovendien dus als je hier regelmatig komt kijken dan kan je nog 1 of 2 dingen leren ook over vroeger en de omgang met noordaafrikaaners in het algemeen wat ook weer goed zijdelings aansluit bij het thema van deze trip.

16-05-2017 17:32 :: Neeltje wie?

Neeltje Jans

neeltje wie?Geen idee wat Neeltje gedaan heeft voor haar naamsbekendheid misschien een vinger in een dijk gedouwd in 1953 nou dat heeft lekker geholpen dan. Ik ben in Veere en ik ben dus over al die Zeeuws rotdijken gefietst met wind tegen en me conditie is helemaal waardeloos zeg maar gewoon kut maar wel een toffe natuurkemping met een waardeloze plattegrond want ik dacht dat ik op het trekkersveld sta maar het trekkersveld is rechts af bij de andere brug zag ik toen ik ging doezen dus nu sta ik verkeerd.

HEt enige dat deugt aan Zeeland zijn mosselen maar die schijnen nu dus ook al niet meer hiervandaan te komen dus wat mij betreft mag het onafhankelijk worden inclusief tolvignetten want sinds ik geen zin meer heb om te duiken omdat dat met een auto moet vaak heb ik hier niets meer te zoeken maar dezer dagen is het dus doorgaande route richting Belgie.

Ik werd onderweg ingehaal op de Haringvlietsluizen door een man op een randonneur met bepakking drop en dat bleek een Duitser en die vertelde dat hij 71 was en toen reed-ie keihard door. Dus ik wel meteen rekenen natuurlijk en dat was niet zo moeilijk want gisteren was het 77 jaar geleden dat Rotterdam werd platgegooid door de moffen dus de uitkomst dat hij aan de goeie kant van het interbellum was geboren was snel gedingesd. Gisteren had ik eigenlijk al onderweg willen gaan maar de smurf kon vrij krijgen 'smiddags wegens het kampioenschap van de verkeerde rotterdamse bvo, namelijk die iets verderop bij mij waar we dus eigenlijk niet voor zijn. Hij mocht alleen van z'n moeder als er een grote kale man meeging dus dat moest ik dan zijn.

Dus wij naar de koolsingel om half 11 maar dat was vol en het hofplein was vol en de muziek was naatje en er zijn mensnen die op internet uiting hebben gegeven aan de stelling dat de gemiddelde feyenoordsupporter de herseninhoud heeft van een amoebe (dat dier ken ik niet zei de smurf) dus daar stonden we over te filosoferen en toen begonnen er wat mensen boos onze kant op te kijken dus toen zijn we naar L gegaan die bij hem in de klas zit en eigenlijk naast het hofplein woont en toen zaten ze binnen drie tellen samen GTA te spelen hetgeen een videospelletje is waar je erg slecht van leert autorijden.
Dus de pa van :L en ik zaten naar Dirk Kuyt op de televee te kijken en ik dachtw as ik maar naar Veere gefietst vandaag totdat iedereen op de koolsingel begon te springen in de maat van een van die debiliserende deuntjes waar het legioen het monopolie op lijkt te hebben en toen begon het hele huis te schudden en we waren gewoon bang dat de teevee om zou pleuren zo hard stond die te schudden. Dus dat bewijst dat ook ameoben best gevaarlijk kunnen zijn mits bevangen door de ritmische variant der massahysterie.

zo heeDus dat was de les van gisteren. De les van vandaag is dat ik geen conditie heb, dat de Trektor zalig rijdt, dat ik weer veel te veel rotzooi mee heb (frans synoniemen woordenboek) en dat het lekker weer was hoewel het nu regent maar ik zit onder een boom. Het was 101 km zei de fietscomputer van de Hummah wat gewoon hele goeie fietscomputers zijn met draadjes, dus dat zal wel kloppen ongeveer. Ik nieuwe ritsheb tevaas in de opruiming van de perriesport gekocht en ze waren afgeprijsd naar minder dan de helft en ze fietsen lekker dus dat was een goeie koop. Ik heb een nieuwe rits in me tent en ik heb gekozen voor de hevviedjoetie variant die denk ik normaal in voortenten van caravans gaat of zo en ik denk dat die me wel gaat overleven. Ik had er thuis nog een foto van gemaakt waar istie? Het kostte 55 euri en ik denk dat dat waar voor ze geld is.

Morgen moeten we met de boot van Vlissingen naar Breskens en we zijn nu al zenuwachtig van de voorpret maar we weten niet hoe laat die gaat dus dat zien we allemaal morgen wel. HEt doel is Nieuwpoort want daar begint de frontlijnroete.

17-05-2017 19:13 :: Pfffff

en dan ook nog 30 graden

voor  het raampie!We zouwen van Veere naar Nieuwpoort maar ik had het gerucht opgevangen dat die dicht is dus toen dacht ik ik rij naar Diksmuide want die hadden een tijdje terug op een niet nader te noemen consumentenforum gemeld dat ze open waren voor bisnis, en dat klopt want ik heb 6 euro betaald en ik mag een nacht blijven en voor dat geld hebben ze ook nog een emmer joggert die ik had gekocht in de koelkast gezet.

Het was warm vandaag. 30 graden zag ik ergens aangegeven om half 2 vanmiddag. Als dat zo blijft tot Sevilla kan ik me lol nog op want me hele lijf staat nog in de aanvriezendemiststand wegens forenzen en geen zin om de kachel aan te doen thuis. Ik wilde na 60 kilometer eigenlijk naar huis weer, maar ik ben toch doorgereden.

ijzer dildoEr staat een stukkie verderop een joekel van een erg laatgothische falles in Vlaamse Stijl in het weiland, bekend van de ijzerbedevaart en er staat nooit meer oorlog op, wat op zich best een goed idee lijkt. Wel sip voor geschiedkundigen maar die werken toch maar zelden in hun vakgebied en verder is het hele oorlogsgebeuren meer een videogame geworden met die drones en zo en dan heet het geen oorlog ook al omdat ze de hele tijd zeggen dat ze nu heel goed kunnen mikken. Ik las van de week ergens dat progression should have stopped after the invention of the bicycle en daar ben ik het mee eens.

Over wreed handwerk gesproken ik heb een tijdje terug Vikings zitten kijken omdat de voebaltrainer van de smurf dat ook zat te kijken en die vond het leuk. Ik heb het de moeder van de smurf uitgelegd dat het sons of anarkie is maar dan met boten en daarna heb ik van haar er niks meer over gehoord. Die trainer was echt geschikt om trainingen te geven aan jongesonder13-6 daar want hij had 15 jaar bij de mariniers gezeten en was daarna in een dag- en nachtopvang voor autisten gaan werken. De smurf voetbalt inmiddels ergens anders want het was echt niet te doen. We hebben het echt geprobeerd.

roet?HEt was leuk op de boot ondanks dat we moesten wachten want er zaten twee vrolijke tantes die naar hun tante aan de overkant moesten en die wilde weten wat mijn plannen waren dus dat heb ik verteld en zij van oeh en aah wat ver goh hee is dat niet eng dus ik zeg niet op deze fiets dus toen stond de Trektor de hele overtocht te glunderen voor het raampie.
Het is niet zijn schuld dat ik niet lekker op me fiets zit. Hij rijdt echt supersoepel en het schakelt veel beter dan vorig jaar en eervorig jaar ook maar ik moet er duidelijk nog even inkomen met die hitte en 200 km wind tegen inmiddels. Vorig jaar had ik de eerste twee weken wind mee ongeveer dus mag het ook een keer.

Er zat een leuk stukkie bij de grens tussen waar we langs een kanaal reden en het meteen van hobbeldebobbel ging wegens vlaams wegdek en me telefoon gerieboet is wegens geen netwerk maar dat kwam allemaal goed en ik mag ook nog 120 minuten bellen zeiden ze dus men hoort mij niet klagen voor de verandering. Maar we zijn nu bij boekje 1 aangeland dus ik ga zo de gpxtrek opzoeken en opzoeken waar we morgen eens naartoe zouden kunnen rijden. Ze verwachten regen hoorde ik maar zolang is ook een chinees het maar geen 30 graden wordt ben ik tevree.

18-05-2017 17:18 :: Ik had een afslag gemist

maar alle begin is moeilijk

schelpemafialidIk ben amper onderweg en toen kwam ik koud buiten de kemping dit beeld tegen bij de kerk. HEt is een lid van de schelpenmafia en je kan een beetje zien waarom de schelpenmafia de schelpenmafia heet namelijk omdat ze een sintjakopsschelp bij zich hebben en deze heeft 'm op ze borst aan een touwtje.
Je kan ze ook herkennen aan het hoofddeksel en natuurlijk de stok en de gespierde kuiten maar die kan je hier niet zien.

Ik heb echt helemaal niets met dit soort flauwekul maar je zal ze de kost moeten geven die ik allemaal nog ga tegengakomen en die de weg kwijt zijn wegens midlifecrisis dus dat begon al goed vanoggend.

Ikw as ook de weg kwijt, maar niet wegens de midlifecrisis. Denk ik. Ik heb 40 km de verkeerde kant opgereden omdat ik er nog niet helemaal lekker inzit. JE kan bij Ieper een leuk rondje rijden als je er twee dagen extra blijft zoals in het roeteboek wordt aangegeven maar ik had haast maar ik was ergens op dat rondje Ieper terecht gekomen en ik was na 40 km weer op een punt waar ik anderhal uur eerder ook al was. Beetje dom maar dan had ik maar eerder op me kompasbel moeten kijken.
Ik ben niet heel boos want ik zit toch op de kemping die ik gisteren had uitgekozen en ik heb iets over de honderd gefietst vandaag en het ging helemaal lekker om niet te zeggen eufories.

Wat scheelde dat de wind minder tegen zat denk ik en we ook op de leuke paadjes zaten en het is heuvelachtig hier en van de kutconditie was echt helemaal niks te merken vandaag. Ik had echt een berg eten gemaakt gisteren en daarna ook een hele berg geslapen en ik had nog brood en een blikkie tonijn over voor ontbijt dus toen ik om half tien wegreed zat ik helemaal okee op me fiets. Die had er ook zin in, want het is heel stom maar hij wil gewoon steeds harder. en helemaal onhoorbaar ja de nieuwe bandjes een beetje maar verder niks.

miaWegens het omweggen kwamen we wel weer dingen tegen. Dit is een verkeersbord en daar had iemand een briefje met een thairep aan gedaan van ze opa uit Nieuw Zeeland dat-ie daar bij dat verkeersbord door een artilleriegranaat was getroffen. Nou ja toen dat bord er nog niet stond, want er stond helemaal niks meer overeind daar toen hij door die granaat om het leven kwam.
Maar wel tof dat ze 'm niet vergeten waren en dat ze helemaal van de andere kant van de wereld waren gekomen om daar dat briefje op te hangen bij het fietspad honderd jaar later. E rzat ook een foto bij en het leek me echt een aardige gozer dus jammer dat-ie dood is al een tijdje.

Ik moet even iets kwijt ook in dat kader en dat is een zin in het roeteboek. In het roeteboek staat dat als je de frontlijn fietsend beleeft, dat de ervaring - ik parafraseer hier even - door je fysieke inspanningen dichter bij die van de frontsoldaat van 14-18 staat.
Ik denk persoonlijk dat er een veel betere manier is om de ervaring van de frontsoldaat van 14-18 te benaderen en dat is 2 meter onder de grond op je rug gaan liggen en je adem een eeuw inhouden. Ik bedoel de ontberingen van een lekke band op een fietstochtje zijn toch op geen enkele manier te vergelijken met het verliezen van je kameraad door een voltreffende mortiergranaat naast je. Wat speelde er in godesnaam door de harses van de auteur toen hij deze zin oppende? Mijn inlevingsvermogen laat me even volledig in de steek, nou ja ik heb wel een idee en dat is dat het erg moeilijk is voor een bepaalde generatie om verder te kijken dan de verzorgingsstaat lang is. Was. En dat het afzien op de fiets in het vlaams/franse heuvellandschap in combinatie met de occasionele lekke band van dien aard is dat er onmetelijk lijden in het geding is. Zoiets moet het zijn vrees ik. Nou ja niet iedereen heeft vooraan gestaan bij het uitdelen van het historisch besef en dat is geen reden om geen roeteboek te schrijven over 14-18 natuurlijk want het gaat om het fietsen denk ik. Bij mij wel maar hier struikelde ik even.

voebal in oorlogstijdDat ronde ding op de foto is een voetbal, zo'n ouwerwetse leren met een touwtje erin nog. Ik denk dat er een verhaal bijhoort, maar alles is dicht in Frankrijk de halve middag dus jullie mogen het zelf invullen. Die ene is een Heinz en die andere een Tommy.
Overigens staat die IJzertoren naar verluid op de plek waar de strijdende partijen tweetalig kerstliederen gezongen zouden hebben omdat de loopgraven daar vlak langs malkander liepen. Ik kende het verhaal wel, maar dat het daar was wist ik niet. En van dat voetballen stond me ook bij maar voetbal is gewoon het voortzetten van oorlog met andere middelen. Er vallen doorgaans wel minder dooien bij, dus er is best iets te zeggen voor voetbal maar ik weet niet of het de mensen dichterbijelkaar brengt. Als het klaar is gaat iedereen immmers gewoon weer naar huis om kseenofoobe dingen op internet te reageren ergens de uitzonderingen daargelaten.
Ik sta nu op de kemping municipale van Violaines en je kan hier ook op forel vissen in de vijver hierachter maar dan moet je wel een kaartje kopen bij de meneer die net wegging. De meneer van de kemping is er nog niet, maar er staat wel een mevrouwtje in een soort van winkeltje met fruit en je kan er wellicht ook iets eten mar zolang de de meneer van de recepzja er nog niet is kan je niet doezen want die deuren zitten op slot. HEt ligt direct naast de inenuitvalsweg van het dorp en er is een verkeersdrempel wat leuk is want dan zie je de hoofdjes van die bestuurders boven de heg uitkomen en daarna weer wegzakken. Ik heb daar net een half uur naar zitten kijken op me monarch alite waar ik inmiddels al twee boutjes in heb zitten wegen loslatende pootjes. De nieuwe schijnen beter te zijn maar zo doet-ie het ook.

19-05-2017 17:57 :: De belevenissen

van de dag

En van de nacht ook, lieve mensen. Gisteren was bewolkt met af en toe een spatje regen en de temperatuur was de helft van de dag er voor. Om elf uur trok er een onweder over waar de honden geen brood van lusten. Ik dacht dit hoedt-ie tent nooit en wat denk je? Alles zeiknat. Dat kwam omdat er een tas bij me voeteneind tegen het doek stond en bij het onweer was de buitentent tegen de binnentent geflapperd en toen ging-ie daar lekken. Daar kom je pas achter als je natte voetjes krijgt dus toen was het dweilen metr de theedoek en uitwringen in de voortent. Het duurde een ha;lf uur maar me slaapzak was nat en me handdoek waar ik op slaap als ik er niet mee op een strand lig was nat en dat trok op en toen werd me pyamabroek nat en ik wilde net sjaggerijnig gaan worden toen het stopte met gieten.

Het ging daarna gewoon regenen en daar kan-ie wel tegen verder en hij heeft ook niet meer gelekt toen alle tassen aan de kant waren maar wel alles nat ingepakt. Wat leuk was bij de receptie was dat ze er een opgezette zeeschildpad hebben waarvan ik me afvraag wat de franse keuriungsdienst van waren daarvan denkt want je kon er ook iets bestellen maar aan de andere kant eten Fransen ook slakken dus ik denk dat er meer mag dan in NEderland.

hindenburg 2IK ging vandaag erg me best doen om geen verkeerde afslagen te nemen en dat lijkt gelukt maar de gpxtrek die ik heb is iets anders dan die van het boek dus ik zal wel een ouwe hebben of zo. Ik kon kiezen uit de roete en een alternatief en ik heb voor het alternatief gekozen en dat kwam omdat er boven de gewone roete regenwolken hingen en boven het Hindenburalternatief dus niet.
hindenburg 1Waar ik niet op gelet had was dat die wolken van de hoofdroete richting het Hindenburg alternatief werden geblazen dus toen moest ik echt langzaam fietsen om eronder vandaan te blijven. Bovendien leek het Hindenburg alternatief me iets korter met minder boggies wat me wel uitkomt want ik moet nog een stukkie verder.

Wat behalve het weer ook nog tegenzat was dat android dingen had geupgrade en ook osmand en toen kon osmand al me kaarten niet meer vin den dus ik dacht weet je wat ik plug 'm even in me computer dan kan ik die kaarten uploaden maar toen was de accu van de leptop leeg dus toen moest ik de wereldkaart en pas de calais neerladen terwijl ik dioe al heb maar in een andere directory. Dus dan kan je denken ik draai die update terug maar dat gaat mooi niet door of ik kon het niet vinden dus toen zegt Osmand weet je wat ik ga bedenken welke kaart je nodig hebt en weten jullie wat-ie zei? Zuid Holland.

En daar heb ik dan 4 euro voor betaald of zo. Was het zoiets? Weet ik niet meer. Wat een geklootviool had ik een 32 Gb SD-kaart helamaal volgeplempt kon ik met me abonnement die kutkaarten nog een keer gaan downloaden voor geld voor tiemobaajl. Bedankt Osmand. Doe dat in april of zo voortaan.
Enniewee heb ik toen me laptop in me lader geplugd en vanbmiddag stond er 44% op weer dus dat werkt ook. Ik heb een extra lang voedingskabeltje gekocht en dat gaat naar de leptop in de linkerachtertas. Om te voorkomen dat door rare boggies  in de tas de stekkers mekaar slopen heb ik er een klont blauwe Sugru op geplakt. Ik maak er even een foto van dan kan je zien wat ik bedoel. sugruSugru is leuk zoek het maar eens op op internet want het is door een boerin bedacht.

Het fietsen ging best goed vandaag ook alleen had ik bij de enige supermarkt voor de komende 50 km volgens het roeteboek erg veel ingeslagen, dus toen was het gedoe bergop met 4 bananen anderhalve liter schweppes agrumes EEN BLIK KANT EN KLARE KOESKOES MET VLEES EN GEVOGELTE van Franse bodem (ik had al gezien dat mijn roete naar beneden helemaal door marieleben territorie loopt op een kaartje in de krant wie wat gestemd had) en dat is dus de enige reden dat ik door Frankrijk fiets,, die koeskoes, en omdat je door Frankrijk moet om in Spanje te komen (en weer terug ook) dus ik ga er vanavond het beste van maken hier in waar ben ik de kemping in Honnecourt, waar me slaapzak in de boom hsngt te drogen en me fietsbroek en me theedoek en me badlaken ook. Ik gaze snel binnehalen want het is weer aan het betrekken na toch een uur of drie wisselnde b-wolkt met zon.

Er staat een Zuid Koreaan naast me en die is op een boulder MTB met een gallies bagagerekje en hele grote tassen en ook nog een rugzak en die was ook helemaal verrot geregend gisteren. Hij rijdt met goegelmeps maar hij is niet overal oplijn met Orange fr dus dan is het gokken dus ik heb 'm tip gegeven over een app die het tot vanochtend prima deed. Hij heeft een tiesjurt aan waar op staat GOD BLAST YOU en op de voorkant staat ook blast. Ik was eerst bang dat hij een kristengekkie was omdat we ghier op de sintjakopsroete zitten op de kemping maar dat is gelukkig niet zo denk ik hoewel je het aan de buitenkant verder niet kunt zien. Aan de binnenkant meestal ook niet, trouwens.

De gerand du camping zei dat hij vanavond de friterie open ging gooien en dat klonk seductive had ik al gezegd maar ik ga eerst koeskoes klaarmaken.De koreaan heeft een fietshoessie mee en daar staat ze fiets nu onder. Ik hoop niet dat de Trektor dat gezien heeft anders wordt dat de hele reis gezeur.

20-05-2017 19:56 :: Eerst was ik daar

en nu ben ik hier

coucy by bikeDe koreaan was gevlogen toen ik me tent uitkwam. Of gefietst denk ik eigenlijk eerder. Hij moest nog naar BElgieje, NEderland, Duitsland en Oostenrijk en hij had 6 weken en van die stoere MTB bandjes dus ik snap wel dat hij vroeg wegwilde.
Ik had nog wel gehoord dat de klok des aanpalendes kerkjes de santiagogangers om 7 uur (sogges!) opriep tot congregaassie en eventueel geaubadeer maar ik denk niet dat het druk was - of dat de drukte iig niet in verhouding stond tot de teringherrie op een vrije zaterdagochtend.

Ik keek echt troebel uit me oogjes toen ik om 9 uur mijn tent trachtte te verlaten. Ik had later de vorige avond nog een poging tot friterie gedaan, maar friterie Annabelle naast de recepsie was geheel gerolluikt dus dat ging niet door. Ik voelde me vol-ko-men brak, en een lauwe douche en een dito scheerbeurt veranderden daar helemaal niets aan. Dat kwam ook omdat ik op de prijslijst had gezien dat als je wilt doezen (de enige reden om naar een kemping te gaan) dat dan 2 euro kostte en in de does stond dat-ie na 5 minuten automaties uitschakelde dus dat was wel een argument om kempingbaas te worden, zeg maar. Plus dat je dan elke avond patat kan eten natuurlijk, wat ik deze reis nog niet gedaan heb hoewel ik door Belgie ben gekomen. Ik had het vorig jaar ook al gezien: alle frieteriejen zijn dicht als ik er langs fiets; misschien gaan ze pas na 10 uur savonds open. Als ik nog een Belg tegenkom onderweg zal ik het eens vragen hoe dat zit.

fietsmafia?Het fietsen ging voor geen meter de eerste 50 km. Het gaf een nieuwe betekenis aan afzien, gewoon. Misschien was het de koeskoes (of het ontbreken van pasta), maar bij elke procent omhoog liepen me pootjes meteen vol terwijl het gisteren 1 groot feest was dat ik dacht van nou het lek is boven dat is snel zeg. En ik had nog wel ontbeten en zo inclusief pure chocola inclusief hazelnoten dus ik denk dat het gewoon gebrek aan trainingsopbouw was. Het leuke aan Noord Frankrijk is dat het alleen 's nachts regent. Dat is echt een dingetje dat niet genoeg benadrukt kan worden. Ik heb me regenjek pas 1 keer aangehad en dat was vooral wegens de wind. Die wind komt van zee en die is echt fris, maar de temperatuur liep toch op tot boven de 20 denk ik vandaag. Ik mis me softshell jasje maar dat is te vonulineus moeilijk woord vind ik om in te pakken.

Er werd wat op en neer gehobbeld vandaag en er zat nog een klimmetje in ergens maar ook een heel lang plat stuk langs een kanaal en toen langs Coucy, wat een leuke geschiedenis heeft en ik kwam ook nog langs een plekje waar een heel groot Frans kanon had gestaan die volgens het roetebek BErtha heette, maar ik denk persoonlijk dat dat een Duits kanon was van Krupp die ook in WO2 goeie zaken hebben gedaan nog oa met de bouw van de ovens voor Auschwitz die best een behoorlijke capaciteit moesten hebben en dan is er altijd wel een Duitse ingenieur te vinden die daar iets op verzint.
Nu we weer bij WO2 zijn: ik heb nog een zin gelezen in het roeteboek waar ik over struikelde en dat was bij St. Quentin waar de Trektor niet inwilde want hij houdt niet van Johnny Cash. De Trektors favorite nummer is dat ene met die blonde zangeres die het Songfestival had gewonnen iets met dingedong ik kan er even niet opkomen en hij staat te suffen tegen een boomstronk verderop dus ik ga het niet vragen. We hadden uberhaupt geen fijne dag samen want hij had dat dus wel gezien van dat dekzeiltje over die mtb van die Koreaan en dat ging de hele ochtend door dus ik zei op een gegeven moment dat als hij niet zou stoppen met zeiken dat ik 'm permanent zou laten ontharen en daar schroktie van want ondanks dat fietsen niet weten wat ontharen is omdat dat niet past in hun belevingswereld. Maar permanent klinkt toch wel zwaarwegend dus toen was-ie stilgevallen een beetje.

Maar die zin. Die zin was dat je als stad beter in WO1 kan worden verwoest dan in WO2 omdat je dan je stad kan herbouwen in art-deekoostijl. Wat nog beter is denk ik dan is een art-deekoo stad in WO2 nog een keer verwoesten, want dan had je eerst art dekoo en dan kan je daarna nieuwe zakelijkheid doen of zo. Bauhaus. Twee verschillende stijlen voor de prijs van 1. Ik weet het niet met die auteur. Ik zag ook al dat hij fietsrecensies schreef in de oppad en dan stond er een foto bij van een spaakspanningsmeter van het merk parktoels. Dat stond wel interessant in ieder geval en gelukkig zit er nog een eindredactie daar.

netjeWat ik nog wou opmerken is dat ik een aanwinst heb gekocht bij de rijwielstalling en dat is een voordragernetje van het paupermerk Cordo. Zo'n netje is bedoeld om je voetbal op je voordrager te dingessen als je daar geen bakje hebt (dat stond op het plaatje van de groothandel). Maar je kan 'm ook achterop over je tenttas doen en dan kan je gewoon echt alles wat je onderweg inslaat eronder schuiven inclusief regenjek en stokbroden en natte handdoeken van het doezen. HEt is echt geweldig. Vroeger zat ik altijd te kloten als ik had ingekocht want dan moest het in de tassen gepropt en dan begon alles uit te puilen maar nu prop je het gewoon onder dat netje en klaar. Ze kosten haast niks, maar ik krijg ze voor inkoopsprijsplusbeeteewee wat overigens ook geen wet van meden en perzen is in de fietsenbranche. En me fiets ziet er veel netter uit, nu, vind ik. Ik moet alleen me poot wat hoger opzwaaien als ik op me fiets wil stappen.

Ik zit lekker door te lullen want ondanks dat het echt niet hard of soepel ging vandaag met die kutheuvels hier had ik de laptop weer aan de lader gehengen en gisteren was-ie echt helemaal leeg en na een km of 70 was-ie voor 80% vol dus dat is ook echt tof want daarom kan ik nu gewoon in het bos zitten wegens zelfvoorzienend dankzij de forumsladert koop dat ding mensen als het voor mij werkt werkt het voor iedereen.
Ik zit in een bos want in het roeteboek had gestaan dat er 50 km geen winkel was maar omdat ik St Quentin niet in was geweest heb ik 80 km geen winkel gezien. Dus bij die winkel heb ik voor 2 dagen ingeslagen wegens zondag morregen en niet wetend wat er komen gaat op de dag des heerens en daarover gesproken kwam ik een stikker tegen nog van de nederlandse tak van de schelpenmaffia die me toevallig een nieuwsbrief hadden gestuurd gisteren en ze zoeken iemand om de roete van Plymouth naar ergens anders te onderzoeken en die ga ik doen later deze trip dus misschien is het niet handig om het woord maffia dan te gebruiken. slot na franse slagHoewel ik vorig jaar ook al dacht wat een mafkezen want toen kwam ik ineens de green velo tegen in Polen en toen gingen ze tegen me roepen dat die op de site van hun stond nou ik had echt gekeken voordat ik wegging maar er stond echt helemaal nada ten oosten van warschau en toen gingen ze doen alsof ik gek was maar omdat ik zo zwaar was door al die boodschappen had ik gene zin in die heuveltjes en ik had al 90 gereden ook en nog een beetje dus ipv de kemping dacht ik hee een mogelijkheid.
Nou ja daar hebben ze ook wel een beetje gelijk in. Ik maak bijvoorbeeld fotoos van franse sloten bij hekken van sluisjes waar je gewoon overheen kan stappen dus waarom een slot to begin with zal er een gedacht hebben.

Het is een tamelijk tof bos. Er zit een specht verderop aan ze eten te werken en dat vind ik een leuk geluid. Ik had weer een spuitbus ddt bij de dekaatlon gehaald dus daar zit ik nu onder maar ik geloof niet dat het erg druk is al kwa muggen. Er zijn ook andere beesten die prikken en ik dacht vorig jaar dat ik door een teek te grazen was genomen omdat ik een ring op me voet zag. Dus toen kwam ik terug en toen ging ik naar de huisarts - nou ja ze vervanger want de huisarts is er nooit als ik d'r wil zien om 1 of andere reden misschien heeft-ie ook een friterie in belgieje - en die zei wil je je bloed laten prikken dus ik zeg van nou laten we dat maar doen en toen was ik geeveedee 160 euri armer wegens eigen risico en had ik geen Lyme ook nog.
Dus ik ga nu uitleggen hoe het zit: als een teek langer dan 6 uur aan je hangt of doordemidden gaat bij het verwijderen dan moet je een kuurtje amoxicilline disp teva tablet 500mg van drie dagen. Dat zegt Jojanneke van de huisartsenpost in Terschelling en ik geloof dat. Ik kwam bij haar terecht omdat ik tijdens de hier ook gedocumenteerde smurfentocht met een enetorpet tekenverwijderaar had geprobeerd mezelf van 2 teken op 1 dag te ontdoen. Dat was geen positieve ervaring. Ik had die enetorpet aangeschaft naar aanleiding van de kringen die ik vorig jaar op me poot zag. Dat ding is van het sleufendantrekkenmodel (zoals hier gedemonstreerd bij de staatstelevisie) en daarbij bleef allebei de keren de kop van de teek in m'n huid zitten en dan moet je dus naar de huisarts en dat lijkt me echt onhandig in een buitenland. Dus ik ben nu over op een pincetmodel (ondanks dat Jojanneke heel tevreden was met haar enetorpetje (zij had wel een metalen en ik een plastieken misschien dat dat uitmaakt)) maar die heb ik nog niet nodig gehad. Allebei die teekjes gingen dus met die enetorpet door de midden en de eerste gaf een grote jeukende rooie vlek op me arm die verdween na een antibioticakuurtje van drie dagen. Die andere zat onder m'n broeksband en die gaf geen vlek, maar die ontdekte ik pas toen ik al met de kuur begonnen was.
Enniewee had ik die kosten voor het bloedprikken kunnen besparen want ik heb genees een teek met z'n achterwerk uit me voet zien steken en dat is toch wel een voorwaarde om te denken dat je door een teek te grazen bent genomen. Ze gaan niet vanzelf weg tenzij ze volzitten met bloed. Ik heb uit betrouwbare bron dat als je ze volgezogen en verwijderd in een afgesloten plastic zak doet ze gewoon blijven leven en ook nog voor nageslacht zorgen.

21-05-2017 20:16 :: Vrijheid heeft een naam

ik denk 'vrijheid'

bush onder landricourtKijk. Hele winter gebuffeld. Hard voor weinig, vaak sjaggerijnig. En dan tentje in het bos. Eindelijk. Zonnetje. Beestjes. Spaghetti. Afwassen met het water waar de spaghetti in gekookt was. Waaaah lekker. Datw as vanoggend. Nou ja de foto is van gisteren, maar vanoggend zag het er ook zo uit alleen met de zon aan de andere kant.
Het was onder Landricourt want ik had geen zin naar de kemping verderop te fietsen met voor 2 dsagen boodschappen. Dat was een goed idee want er zaten wat klimmetjes op de roete daarheen nog en waar de dag dus mee begon.

Allereerst was het droog gebleven vanacht en dat mag ook wel eens gezegd worden. Droge, maar wel kouwe tent want het was helemaal opgeklaard op de gebruikelijke chemtrails na dan en windstil. En mooi begin van de dag. Er was stokbrood en er was tonijn in zonnebloemolie en er was nog een stukje sjokola en 4 bananen maar daar heb ik de hele dag mee gedaan.
Het ging niet heel slecht, maar ik vind desondanks dat het niet opschiet. Ik weet niet waarom, want ik doe toch gewoon wat ik moet doen elke dag maar het streepje op de kaart groeit niet snel genoeg vind ik. Normaal erger ik me daar op de terugweg pas aan als ik er al 2 maanden op heb zitten. Misschien staat me biologische klok 2 maanden voor. Of een jaar achter minus drie maanden dat kan ook. De fiets is goed. De bagage weegt ook genoeg. De nacht was koud genoeg. Maar er loopt iets niet lekker en ik krijg me vingertjes er maar niet achter.

centerparks meerIk denk dat het de wind is. Ik had vandaag weer een alternatieve roete gekozen want de wind kwam toch wel opzetten vanmiddag en die is nu uit het oosten. In het boek stond dat de hoofdroete over de rue des dames wel een welkome afwisseling zou zijn na al dat gestoemp tegen de zuidwesten wind in. Dat dacht ik tot gisteren ook, maar vanmiddag besloot ik anders want dan had ik 'm weer tegen gehad. Beneden in het dal was het wat hobbelig, maar je had er geen last van de wind en je kwam ook langs een heel meer dat door centerparks was ingepikt en waar een overgekultiveerd fietspad vor zover dat kan met fietspaden omheen liep en ze een triatlon aan het houden waren dus er liepen allemaal verdwaasde franzozen rond met afzetlint waar ik onderdoor mocht.

Ik had sogges wel een bakkerij gevonden, maar alle supermarkten van het merk intermarchee op de route waren dicht en er waren geen supermarkten van andere merken. Ik heb 100 km gefietst vandaag en nergens een winkel open. Ik heb het niet zo op deze streek, sinds eervorig jaar terugweg, maar het wordt er zo niet beter op. Gelukkig was ik voorbereid, zaterdag, en had ik eten voor twee dagen maar tegen de middag was me water op dus toen ben ik gaan schooieren. Ik weet niet meer waar die pizzeria zat, maar het eerste wat de eigenaar die de zaak aan het schoonmaken zei was dat ze dicht waren en toen zei ik ik wil water en toen zei hij hiero halve liter uit de koelkast 50 cent. Dus toen was ik een euro armer maar wel een liter water rijker maar het ging niet van harte. Mooi toch dat je dan toch altijd kan terugvallen op de markt van vraag en aanbod.

Verder was het verstand op nul en traptraptrap heuveltje op, heuveltje af en dan nog een keer. Er zat wel wat meer bos tussen deze keer. Misschien is dat ook een verschil met de roete van vorig jaar door Duitsland daar zat echt veel bos in in het gebin al en ik ben echt een bosfietser. Gezaagd dennehout langs de weg, kabbelende stroompjes naast het pad. Misschien zijn die hier allemaal opgeblazen in WO1, dat zou kunnen natuurlijk.
Nu we het erover hebben: die tweede zin waar ik over struikelde misschien is het handig om steden te laten kiezen in welke wereldoorlog ze verwoest willen worden. Een soort referendum municipale. Met twee vakjes waar je er dan 1 van mag aankruisen en dat het alleen geldt als de opkomst boven de 30% ligt. Misschien een goed idee voor Amsterdam.
Ja dat soort dingen ga ik dan verzinnen als ik me niet loop te ergeren aan dat het niet opschiet.

Misschien moet ik een elektriese fiets. Nee toch niet. Of ik ben gewoon van middelmatige leeftijd inmiddels, dat kan ook. Of veel te zwaar. Maar ik ben niet zwaarder dan vorig jaar. Ik denk dat ik gewoon minder rotzooi mee moet slepen. Hier op de kemping staat een meneer die met ze Koga uit Malaga op de terugweg is naar Bunnik en die heeft 17 kilo bij zich en hij ziet er gezonder uit dan ik. Hij heeft goegelmeps en dat klopt soms niet zegtie nee hehe moet je dat verhaal over die tocht naar Sardienieje een slezen hier elders zonder fotoos. Toen had ik ook goegelmeps wat een drama was dat.

Wat was er nog meer? We kwamen langs Reims en toen moest ik alweer een alternatieve roete ik lijk wel een hippie ondertussen kwa alternativiteit want ik moest naar de kemping. Gisteren was een bosnacht en vandaag was een smeerdag kwa zonnebrand en die combinatie met wat deet erbij nog van vorige nacht maakt dat je wil doezen. Overigens kan je drinkwater tappen langs het kanaal dat door Reims loopt. Ik zag er twee fonteinen met een dingetje waar je aan moet draaien. Dus mocht je ooi op zondag Reims langs het kanaal binnenrijden en dorst hebben dan weet je dat nu.
Wat ze ook hebben is bruggen en onder die bruggen leeft de jeugd zich uit ik heb er een foto van gemaakt voor de smurruf want die houdt van graffiti en strips hier komtiegraffiti reims
oneigenlijk fiets gebruikBest een leuke zebra ook. Effe denken wat was er verder nog? O ja de nieuwe rubriek oneigenlijk gebruik van fietsen. HIernaast staat nummero 1. Het is een franse fiets en waarom is het een franse fiets door het rood wit blauw zeggen jullie nee vanwege de wijnfles in de bidonhouder. Er is geen enkele andere nationaliteit die zoiets zou kunnen verzinnen. En ik heb al heel wat oneigenlijk gebruikte fietsen gezien in me leven ook omdat de Trektor me er altijd op wijst. Wat het is is een beetje als met Lemooi weer he?nin die ze ook na ze overlijden nog bijna een eeuw goed hebben geprobeerd te houden. Omdat ik 's nachts werk soms en dat het dan niet zo druk is in de rijwielstallerij luister ik naar lezingen van maarten van rossem op joetjoep en die vertelt je dan alle details daar over als je een keer verveelt moet je het maar eens opzoeken. Het thema was rusland na de revolutie of zo. Soms zegt-ie ook dingen die ik niet wist zoals dat Stalin echt een hele goeie bankrover was in zijn tijd. Maar wat mensen fietsen kunnen aandoen dat gaat toch wel alle perken te buiten af en toe waarvan dus akte.

Verder heb ik nog een suf fotootje van de kemping hier, in Val de Vesle Courmelois heet het. Het sterft hier van de hollanders waaronder ik maar ze hebben ter verzachting van het leed snoepies op de balie bij de receptie met cassissmaak en daar heb ik er eentje van gehad van de mevrouw die denk ik wel op marielepen heeft gestemd want waarom wil je anders een goudkleurig brilmontuur?

Stel dat ik nou een dag eerder was weggegaan dan hadden deze verhaaltjes er heel anders uitgezien behalve dan die zinnen waar ik over struikelde toch best een fassinerende gedachte.

22-05-2017 19:20 :: Van hot naar nog hotter

me trainingsjek kon uit zelfs

tweehornDit is een foto die ik net heb gemaakt toen ik vergeefs op zoek was naar een vuilnisbak. Dit ding staat op de kemping in Charny-sur-Meuse en daat staan me tent en de Trektor ook. Het is een tweehorn, dat zag ik meteen. De tweehorn is een miesterieus dier dat alleen in deze regio voorkomt. Als-ie gezien wordt ergens in  het bos dan is het vaak de voorbode van een volksraadpleging over wanneer je wil dat je stad vernietigd wordt door zwaar militair materieel maar niet altijd. Dat hij hier op een stoel is afgebeeld wil zeggen dat ze liever niet zo'n volksraadpleging willen. Zittende tweehorns bijten niet, zo wil het lokale gezegde.

Ik heb vandaag 120 km gefietst en ik hep geen 1 open supenmarkt gezien. Bij de kemping waar ik vertrok om half 10 was verderop een supermarkt en die is de jeudi dicht maar hij was ook niet open want er was kermis voor de deur daar. Dus ik vloeken want ik had niet veel meer bij me. Het duurde 80 kilometer voordat de eerste open boulangerie opdoemde. Het is een modderfokking mirakel dat de eerste wereldoorlog nog 4 jaar geduurd heeft want ik lag om half 12 al bijna op me rug. Ja wat ga je doen dan? Kijken in je boodschappentas. Er zat nog een half pak half gesmolten brie in en 6 plakken leerdammer en twee kleine blikkies tonijn. De Leerdammer ging eerst op, samen met een blikje tonijn uit het blikje. Ik dacht er komt vast wel een bakker die open is op maandag dus ik bewaar dat andere blikje. En maar snoepies vreten, verder, terwijl die bakker niet kwam heuveltje op heuveltje af.

O en een banaan had ik ook nog maar dan met van die glazige plekken erin en een beetje zwart aan de buitenkant. Toch ging het fietsen beter dan gisteren. Ik denk dat dat kwam omdat ik de klittenband van me petje wat losser had gezet. HEt viel me al op dat als ik 50 naar beneden ree hij niet van me kop probeerde te waaien. Dat is altijd mijn begrenzer, maar dit is een ander petje. Er staat bring me the horizon op en dat is een band die pokkeherrie maakt en waar de smurf fan van is, maar alleen van de eerste seedee want daarna was het niks meer volgens hem. Ik vond die eerste seedee ook maar zozo maar het is wel een fantastische bandnaam om op je petje te hebben als je een paar duizend kilometer gaat fietsen dus ik mocht 'm hebben van 'm. Dus toen dat was opgelost ging het fietsen ook een stuk beter. Ik was ineens dat beklemmende gevoel rond me hoofd kwijt.

Het zijn vaak de kleine dingen die het doen.

kijkDe heuvels vielen ons niet meer aan vandaag, maar wij de heuvels. Er werd gedoseerd gereden, en ook werd er ontspannen waar nodig. Het leek bijna ergens op weer. Die kleine brandtcorstius had een boek geschreven dattie naar de middelandse zee was gefiets om de resten van ze dooie pa daar te dumpen en in dat boek zegt hij op de achterflap dat fietsers van lijden houden. Ik heb de pest aan lijden. HEt punt is dat je op een gegeven moment al die kutheuvels laat lijden doordat jij erover heen fietst. Ik denk dat het doel eerder sadisme dan lijden is, althans mijn doel. Ik wil niet uitsluiten dat er mensen op pad gaan met een tweewieler en dan van elke 100 kilometer er 85 huilend afleggen. Maar als het goed is wordt het lekker, en als het lekker is dan is het geen lijden maar leuk vind ik anders zou ik het niet doen. Dus dat was een andere zin waar ik over gestruikeld ben, maar al een poosje terug.

welkom in de ardennenOnderwe gzagen we nog een bord dat ik liever niet zie en daar stond op iets van welkom in de ardennen. Ik fiets deze roete om niet door de ardennen te hoeven, eigenlijk en dat is slecht gelukt. Vorig jaar op de oude wegen was ik ook door de ardennen gereden en toen had ik wildgekampeerd op 500 meter afstrand van de abri du kronprinz waar de roete vandaag ook langs had kunnen gaan maar ik kies nu de hele tijd de kortste alternatieven denk ik want ik meet het niet op of zo ik kijk in osmand en dan maak ik een keuze.

lekkuurrrBij de bakker na 80 km heb ik een taartpunt gekocht met weke kersen erin en room en iets dat een Bostok heette, wat ook de naam is van de uitwerpselen van de tweehoorn, zeg een friese bolus seekuu zeeuws dumpke nou ja zoiets. En een pain. Een pain is een grrot stokbrood. Ik had het gewaagd gisteren om een pain een grande baguette te noemen en toen ben ik bijna de winkel uit geslagen door de eigenaresse maar misschien had dat ook te maken dat haar 14 jarige winkeldochter naar me stond te staren om god weet wat voor reden. Misschien was ze ook fan van bring me the horizon je weet het niet.

Dus toen ben ik met een pain onder me cordo voordragernetje naar de kemping gefietst en dara heb ik er een blikkie tonijn opgedouwd en nog wat brie en nu ga ik morgen eerst in Verdun naar zo'n hele grote supermarkt om in te slaan voor twee dagen want je kan al die afstanden dat er geen vreten te krijgen volgens het boek is op deze roete dus makkelijk maal 2 doen als er sprake was van weekend want de bakkers zijn dus gewoon de maandag ook dicht. Ik had het verteld aan de mevrouw van de receptie en die zei waar kom je vandaan ik zeg uit het westen zegt ze ja dat is toet mort daar. Morsdood, betekent dat.
Er was vandaag iets meer bos dan gemiddeld maar dan nog is het geen bosroete en ook geen eten. Maar als je van oorlog houdt dan zie je af en toe wel interessante dingen zoals dorpen die er niet meer zijn ja alleen in het roeteboek op de kaart. Maar ik ben echt toe aan een beetje langs Groene Wegen met supermarkten te fietsen inmiddels, maar ik ben pas bij Verdun. Ik ga al de bezienswaardigheden overslaan want die heb ik al gezien omdat me vader ons altijd langs allerlei slagvelden sleepte vroeger.

In ieder gevel hebben ze er een supermarkt en daar ben ik momenteel het allerbenieuwst naar.

23-05-2017 19:41 :: Deze fiets moet je gewoon hebben!

hij ken hard en onverhard

is dat bauhaus?Ik kan kiezen. Nou ja eigenlijk weet ik het al want ik heb de hoofdroete van het alternatief van Nancy gekozen. Naar Nancy want ik had geschat dat de ouwe weg de frontlijn zou kruisen maar daar zit nog 20 km tussen ergens en als je dan voor het alternatief Nancy kiest dan moet je meteen daarna beslissen of je het alternatief over asfalt wil of de hoofdroete via het onverharde bospad met veel op en neer en heen en weer. Omdat ik denk dat 2 keer alternatief net zo iets is als drie keer rechts - iets dat je gewoon karmapunten kost - heb ik de hoofdroute op het alternatief via Nancy gekozen want dat was korter, maar het was ook mountainbiken maar dat kan met deze fiets maar ik had het nog niet geprobeerd, echt.

Ja een beetje vanoggend toen ik een rood streepie in de Osmand had dat niet op de kaart in het roeteboek stond en ik langs een riviertje fietste met heel veel van die gele bloemen die over het paadje groeiden en het ging niet hard daar dus toen ben ik verderop op asfalt gaan rijden wegens de aanlokking van de supermarkten in Verdun. In Osmand staat alleen de leclerc dus daar was ik zo op gefixeerd dat ik niet doorhad dat ik een Lidl passeerde dus dat zag ik pas op de terugweg naar het rooie streepie. Mijn supermarkt volgorde is 1 Lidl 2 Aldi 3 De rest, dus dat was wel een gemiste kans want bij de leclerc kan je alleen met een wagentje en daar had ik geen zin in dus ik had me handen helemaal vol met stokbrood en kaas en worst en avondeten dat ik vergat om bananen en pure sjokola mee te nemen iets dat me bij de Lidle nooit was overkomen omdat je altijd weet waar alles ligt en zo. Echt super handig is dat dat ze gewoon aldie winkels in heel europa hetzelfde inrichten. Le clerc is eigenlijk ook meer een bijenkorf waar je lang moet wachtrijen.

o kijk deze is bauhausIk had al verteld geloof ik dat er nu een lockout op de vork zit en dat is grappig want hij veert beter dan me vorige en je merkt het als je een klimmetje opmoet in het begin en dan lok ik 'm out en dan is-ie strak. En als we dan naar beneje scheuren aan de andere kant met de lokout uit en we gaan 54 (ik had het gisteren bij 45 geprobeerd) dan kan je dus gewoon met losse handen rijden en dan trilt er he-le-maal niets met 30 kilo bagage (ongeveer, niet gewogen deze keer) tweeenhalve liter water en voor twee dagen boodschappen achterop. Het is gewoon griezelig en het komt vooral denk ik omdat ik de voordrager 5 cm naar beneden heb gezet en misschien heeft het ook nog iets met geometrie te maken nu ik een tsjoppervoorvork heb maar dat lijkt me stug. Je bent gewoon gek als je geen trektor rijdt, nog. Het is gewoon het mooiste wat er te krijgen is. Ga snel naar de winkel.

Deze fiets moet je gewoon hebben maar ja er is er maar 1 van. En hij dee het ook goed onverhard. Maar het mooiste is met de voorvork op veren keihard naar beneje scheuren terwijl ik op het ligstuurtje lig. Wauw ik kan niet anders zeggen. Gelukkig gaat dat echt goed hier, maar je moet wel eerst naar boven en omdat ik gisteren niets struktureels gegeten had ging het niet vanzelf. Ik had wel een pastasalade bij de leclerc gekocht dus dat was me ontbijt met wat stokbrood maar dat hielp pas 30 kilometer verderop of zo. Ik had ook al gezien dat er geen kemping op een leuke afstand lag dus ik had gisteren na veel alternatieven te hebben doorgerekend bedacht dat ik op het bospad na Lironville de bush in zou duiken en zo is geschied en er is maar 85 km gereden of zo maar dat mocht vandaag na gisteren. En er is al gegeten en niet gedoeched want dat kan natuurlijk niet in de vrije natuur ja stel je voor.

verbotenIk heb onderweg nog gelezen dat er 60 miljoen granaten zijn afgeschoten rond verdun en dat er 300000 jongens zijn omgekomen. Ik vind dat belachelijk. Waarom doen mensen dat soort dingen? Alweer een goede vraag, maar ja daar hebben rijwielstallingsmedewerkers wijselijk geen mening over. Wat wel leuk is dat er dus een meisje waarmee ik gestudeerd heb af en toe een oveefiets terug komt brengen als ik werk. Dat is wel genant want zij heeft natuurlijk een of andere lul-en-vergaderbaan of iets met moeilijke spreadsheets en ik sta om half twaalf 's nachts banden te plakken maar ik denk dat ik nuttiger bezig ben waarschijnlijk en ik hoef het ook niet achter me ellebogen te hebben want ik heb prima collega's die ik maar 15 minuten op een werkdag zie bij het overnemen van de shift.
Ik zet wel meteen andere muziek op als ze naar huis zijn want als B. niets heeft uitgezocht dan is het huilen met de klep op. B. speelt in een metalband en die hadden op joetjoep 13 abonnees en toen had ik ze aan de smurf laten zien en toen hadden ze 14 abonnees wat B. dan weer raar zei te vinden omdat hij die nieuwe abonnee niet kende. Ze maken metal core zei de smurf dus dat zei ik tegen B en nou mag de smurf op de gastenlijst als ze optreden in Berkel en Rodenrijs maar dat is over twee weken dus ik denk niet dat-ie er heen gaat zonder mij.

Morgen gaat het dus richting Nancy maar ik heb bedacht dat ik vandaar lekker naar het zuiden ga en niet naar het oosten en dat ik de groene weg in Charmes oppik en ik heb nog helemaal geen idee waar ik morgen slaap maar zoals het woord het een beetje zegt al dat zijn zorgen voor morgen.

24-05-2017 19:21 :: Het grote charmes offensief

met een s he

bospadIk ben in Charmes maar vanochtend niet.  Ik was gisteren om 9 uur op me luchtbedje gekropen en ik zat vandaag om 7 uur in hurkhouding me eigen te ontlasten in de vrije natuur met een Aldivochtigdoekje in de aanslag. Ik heb wel eens kritiek op de fransen en dan vooral op hun plees, maar eigenlijk is het een tamelijk natuurlijke houding ook als je toevallig moet bevallen wat vanochtend niet het geval was maar toch. Een hurkplee heet een toilette in frankrijk en als er wc staat kan je zitten heb ik ontdekt op de vorige kemping. Onthou dat want dat voorkomt teleurstellingen. In alle gevallen dient men wel in zijn eigen reetpapier te voorzien want ze vertellen alleen wat er niet in het toillette seekuu weesee gegooid mag worden maar ze zijn te beroerd om in het geeigende reetpapier te voorzien.

jaagpad met dirktasIk ben op de kemping in Charmes nu en de frontlijn zit er dus op. Wat ga ik er van onthouden behalve die twee zinnen? Een leuk stukje dat ik op en neer racede toen ik van de roete af was per ongeluk. De kemping in Diksmuide. De 60 miljoen granaten bij Verdun en verder het totaal ontbreken van kruideniers als je ze nodig hebt. Zou ik deze roete aanraden aan de mensen die thuis achter hun computer zitten te lezen? Blijf maar lekker zitten. Ze wedijvert in vervelendheid met Oude Wegen en de Jutlandroete voor een ieder die er geen familie begraven heeft liggen (wij waren neutraal in WO1 dus die kans is klein).

bospadIk heb 1 keer in de lichtste versnelling gereden en dat was vanochtend. Uit het bos was het eerst downhillen want het bospad gaat best wel stijl omlaag en ik zag mij op 1 punt zelfs genoodzaakt te stoppen wegens grote stenen maar een stukkie verder zat er een klimmetje in waar de honden geen brood van lusten zeker niet vers uit de slaapzak dus toen ben ik helemaal teruggeschakeld om boven te komen. Het was zo'n hol dat je voorwiel van de grond komt ondanks alle bagage. Vorig jaar klapten me spaken eruit dan maar ik had dat wiel opnieuw gespaakt met dikkere spaken en ik heb net even gekeken en het is nog kaarsrecht en ze zitten er allemaal nog in. En we zijn vandaag niet erg voorzichtig geweest.

Het ergste was Nancy. Ik wilde naar de groene weg dus ik heb bij de eerste nanciaanse Lidl afscheid genomen van de frontlijn en Osmand een roete laten uitzetten. Die ging door Nancy en Nancy is echt huge niet normaal gewoon. Het is Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam en misschien nog een stukkie Maassluis erbij zo groot en met net zoveel stoplichten dus ik ree om 8 uur 15 en om half 12 was ik 17 km verder of zo, nou ja dat is wat overdreven maar het schoot voor geen meter op.
Ik had al wel op de overzichtskaartjes gezien dat er water van Nancy naar Charmes loopt en ik had al bedacht dat als ik de kans zou krijgen ik het jaagpad zou pakken en dta bleek er ook te zijn maar niet offisjele fietsroete. En toen werd het voor het eerst deze reis leuk. JE mocht er eigenlijk alleen voetgangeren maar daar maak je de Trektor alleen maar nieuwsgieriger van dus die begon te trekken en te bokken gewoon dus wij de berm in langs de Moselle zo heet dat water.

Het enige jaagpadcriterium in Frankrijk is dat er een autootje kan rijden van de Voies de Navigation en dat kan best snel al als er vering onder zit dus dat was ongeveer de toestand. jaagpadDaarvoro zat trouwens nog een stukje dat helemaal dicht was voor autoverkeer en daar lag een boom over de weg ergens echt zo'n dikke van 60 cm of zo dus daar zijn we toen over heen gehupt zoals je wel op joetjoep zien dat ze met hun fiets op een pikniktafel huppen. Wij kunnen dat met 30 kilo bagage als ik afstap en 'm eroverheen til. Overigens had ik alweer voor 2 dagen ingeslagen bij de eerste de beste supermarkt want morgen is hemelvaart zag ik toevallig in de meel en ik zat nog helemaal vol revitailleringsstress van de frontlijn. Ik ben vandaag 25 supermarkten tegengekomenn dus dat had niet gehoeven maar liever mee verlegen dan om verlegen zeg ik altijd maar.
Ja die frontlijnroete heeft wel iets bij me losgemaakt lieve mensen.

Het was vandaag leuker langs het onverharde water dan al dat nette asfalt van de afgelopen week en ik zag me fiets helemaal opbloeien ook want er stroomde water en er waren boomwortelhobbels in de weg en dan hebben we altijd een leuke dag.
Dit is een leuke 6euro50 kemping met ijskoud water en ook hete doezen met een trekding dat je even door moet hebben, maar ik sta naast het washok bij de gate en ik heb het ongeveer helemaal voor me eigen want er staat geen1 tent verder alleen maar voorportalendesdoods campers en ook een paar caravans. Ik ben net een rondje gelopen en ik kwam bijna huilend terug vanwege alle obesitas en keffende schoothondjes.

Misschien maakt het laatste stuk van de frontlijnroete alles goed van het stuk tussen Diksmuide en Nancy. Ik denk dat ik me maar aan die strohalm vastklamp, voorlopig, anders is het wel erg triest en dan bedoel ik nog niet eens het oorlogsleed. Misschien is het voor veel mensen een geweldige eyeopener geweest als je er voor het eerst komt en je met je fietservaring raakt aan de ervaring van de frontsoldaat maar het is niet mijn pakkie aan kwa roete. YMMV.

Morgen gaat de reis verder met een andere uitgave van dezelfde toko geloof ik. Maar eerst is er linzen met veel vies vet vlees uit een blik.

25-05-2017 18:13 :: Trektor bereikt cultstatus!

De dag dat je van dacht dat ie zou gekomen zijn

lavaboHet is officieel. We reden Groene Weg en toen gebeurde het. Een meneer met een helmpie op en weinig bagage. Hij stond foto's te maken in Corre en hij was ons al voorbij gereden toen we de foto bij de lavabo maakten. Maar in Corre zei hij hallo. Ik zeg ook hallo. Hij zegt in herken je fiets ik zeg wat? hij zegt ja die pagina op internet. De Trektor.

Ik voelde iets sidderen tussen mijn benen. Hij was herkend! In het wild en in een ver buitenland pak 'm beet 900 km van Rotterdam. En door iemand die we nog nooit eerder hadden ontmoet. Dan ben je als fiets natuurlijk een hele grote. Ik bedoel wie heeft nou ooit een gesprek gehad met een collegafietser en dat ze dan zeggen ja die trevvelmaster driepuntnul van jou die heb ik wel eens op internet gezien. Ja hallo die heeft 5000 broertjes als het er niet meer zijn. Dit gaat over eenmaligheid, over originaliteit, over erkenning. Ik heb nog nooit op zo'n heppie fietsie gezeten als vanmiddag.

En het begon al mooi vandaag, nou ja niet de eerste 30 km want toen moest ik wennen, maar daarna. Het is geweldig hier want het gaat een paar procent omhoog een tijd en dan een paar procent naar beneden weer. Dat is echt lekker als je dan boven bent en dan zo'n kelere lange afdaling met de hele tijd 32 km/uur zonder trappen. Er zaten er twee tussen Attigny en Martinvelle en bij die laatste was ik gewoon helemaal in trance zo lang duurde die. Dat je denkt van hee een bocht en vroem een auto en alles in slowmoosjon lijkt te gaan en dan na wat een eeuwigheid lijkt een hobbeltje en dan terugschakelen en dat het na dat hobbeltje gewoon verder gaat met afdalen. Ik snap niet dat brandcorstius het over lijden kan hebben als dit de beloning is.

fiets spiets 1fiets piets 2Het enige minpuntje was dat er onderweg wel weer allerlei oneigenlijk rijwielgebruik is geconstateerd. Ze zijn gespietst, murmelde de Trektor (het was voor het moement van erkenning) en het begon met twee maar daarna hadden ze er nog twee aanmekaar gelast en daarba gespietst en dan nog wel op een plein dat naar de bekende Tsjechische volksheld is genoemd en waarschijnlijk de enige politicus die ooit gedeugd heeft te weten Vaclav Havel.

En er was nog sprake van ruisende bosbeekjes en veel groen dus ik heb vandaag de schade ingehaald van de vorige week waarin er in het laatste stukje door Lorraine wel veel bos zat maar verder toch vooral suffe heuvels. Ik ben nu al fan van de gRoene Weg - ook al omdat er vandaag weer eens boven de 100 is gereden kwa afstand dan he kwa maximum snelheid was het 64 ergens. Mensenkinderen wat een feest ik weet ineens weer waar we het allemaal voor doen en dan ook nog een feestdag voor de Trektor.

We zijn van Charmes naar Port sur Saone gereden en daar sta ik nu op de kemping. Het is een 5euro20 kemping en er staat een schiedamse met heur man en een kempertje twee inhammetjes verderop. Het is geen hele leuke kemping of nou ja wel leuk krakkemikkig of zo. Het is niet zo lelijk dat het weer mooi wordt het zit er een beetje tussenin. Ik had ook al voorportaaldesdoodskamperianen rond zien lopen en die vonden het duidelijk niks - er brak toevallig ook net een geweldige ruzie uit ergens hierachter bij het voebalveld toen ze langswandelden met hun neusjes in de lucht en hun buiken ferm vooruit dus die zijn  doorgereje naar iets dat wel aan hun standaarden voldoet wat voor een fietser altijd lastig is maar hee je kan warm doezen en er is 1 weesee met een heuse pleebril en het kost verder ook geen kont en le gerand heeft een boterham ook meteen.

Dit was een goeie dag even afgezien van de naadafdrukken van me mtbbroek uit de opruiming in me reet. Ik ga het morgen eens met een onderbroek aan proberen misschien scheelt dat.

26-05-2017 18:19 :: Plataan naast een jeu-de-boulesveld

O, toch 1 maal zo te staan

mos bankEen modderfokking haikoe van eigen hand maar niet van eigen bodem want dit is La Douche Frans natuurlijk daar kan je niet omheen zeker niet als je naar spanje wil. Ik was gisteren gaan slapen op de kemping en ook weer wakker geworden op de kemping dus tot dan niks ongewoons. Het werd al gekker toen ik tot hurktoilet besloot (er kwam net iemand uit de enige weesee met pleebril) dus ja. Ik trek dat niet sogges, een pleebril die door iemand anders is opgewarmd.

Hiernaast staat de foto van het eerste bankje dat we tegenkwamen en waar we hebben ontbeten. Ik denk dat het een nogal vaak overgeslagen bankje was want het zat helemaal onder het mos maar wel lekker zacht.

dingesDaarna moesten we de boel opruimen (ik, de trektor steekt geen spaak uit het lijkt de smurf wel wat dat betreft zeker sinds-ie een mobieltje heeft (de smurf niet de trektor)). We hadden echt helemaal niets meer kwa eten in onze rooie Dirk tas van thuis die afgeeft op me theedoek als die vochtig is en eroverheen ligt. Dus toen was de eerste bestemming de supermarkt en dat was een supermarkt waar ze geen droge worst en geen bananen hadden. Ik ben de naam vergeten maar het logo niet dus die ga ik mijden. Ik kocht ook meteen avondeten maar dat is echt een frontlijnreflex waar ik vanaf moet want er zitten hier echt veel supermarchees aan de roete dus ook wat dat betreft hoera.
Nu we het over mobiel heebn misschien is het wel een leuk idee om de Trektor een eigen emailadres te geven maar ja aan de andere kant zou die wel de eerste fiets zijn dus met wie moet-ie dan kommuniseren? In de rijwielstalling stond-ie altijd tussen de huurfietsen en dat was toch minder dan bij me vorige baan hoewel ik dat meestal op de stadsfiets dee want dat was minder ver. In de haag staat-ie dan de hele tijd dat gezeik aan te horen dat z'n buurman naar Scheveningen is geweest en dan de andere buurman gelijk eroverheen dat-ie naar Madurodam was geweest. Dus toen heeft-ie 1 keer gezegd dat-ie naar Lviv was geweest enn nu vinden ze allemaal dat-ie kapsones heeft.

Waar ze het wel over eens zijn is over de oveefietsen. Oveefietsen gaan echt met iedereen mee en daar wordt ook door de huurfietsen - die zijn iets duurder, zeg maar het escortgenre onder de uitleenrijwielen - schande van gesproken. Soms komt er wel eens een mevrouwtje en dat heeft haast en dan zegt ze mag ik een oveefiets en dan wil ik wel eens bedenkelijk kijken en dan zeg ik we hebben alleen nog geel met blauwen en dan staan ze je toch een partij belazerd aan te kijken en er zijn er ook die er dan serieus op ingaan van o heb je ook andere kleuren dan en dan moet ik weer zeggen dat het een rijwielstallingsmedewerkersgrapje is want omdat we zo'n waardeloze cao hebben moeten we dat ergens kompenseren dus ik doe dat zo.

bush 2Maar ik ben het wel eens met over die oveefietsen dat die een slag apart zijn want ik kwam een keer om kwart voor twee snags boven waar ze staan en toen waren ze gewoon een pyamaparty aan het houden met ze allen. Ja dat vermoed je niet als je je businessovkaart laat inscannen maar er komt echt meer bij kijken dan je denkt. Zo hebben ze ook allemaal een geepeeestrekker dus als de appp zegt dat er nog 10 staan bij het station dan kunnend at best 10 kapotte zijn want ze worden echt uitgewoond dus op die app kan je niet blindvaren en het is ook niet handig om een oveefiets te jatten weten jullie dat ook weer.

Er werd vandaag vanaf port sur saone eerst dertig kilometer langs een kanaal gereden en net toen ik dacht zo dat gaat lekker kwam er een klimmetje maar die gaan makkelijker als je er al 30 op heb zitten en daarna was het ook nog een keer lekker dalen maar het was nu wel iets meer op en neer dan gisteren kwa vaak maar niets dat een trektor niet kan verstouwen. Er stond een straf briesje dat we mee hadden grotendeels en het was warm want zelfs de gemtreels waren nergens te zien vandaag. EN daarna nog iets van 70 km door best wel bos en zo dus we hebben nu echt het gevoel onderweg te zijn. Ze van de roete willen dat je in MArnay naar de kemping gaat denk ik, maar daar hadden wij geen zin in want toen stond er pas 70 op de teller dus toen hebben we boek 2 gepakt en gpxtrek 2 en zijn we nog een stuk doorgescheurd.

brood automatiekWe staan nu bij de grotten van Osselle om de hoek in de bush. We zitten hier vlak bij de weg dus het is wat rumoerig maar dat zal vanavond wel afnemen. De fransoos heeft een lang weekend wegens hemelvaart, dus men is nogal verplaatserig alle kanten op maar ja daar kan ik moeilijk iets van zeggen natuurlijk.
Ik kwam onderweg een bushokje tegen en dat zag er leuk en schaduwrijk uit en toen ben ik erin gaan zitten en de Trektor pastte er ook gezellig bij en toen kwam er ineens een auto voor staan met ronkende motor. Stapt er een vent uit, zegt bonjour en die gooit een euro in de automaat naast dat bushokje. Dus die automaat begint een verhaal in het Fransoosies en even later KLENG. Dus die vent bukt zich, haalt een stokbrood uit die automaat en stapt weer in ze auto alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een bagettedispenser. Ik was naar de boulanger artisan geweest sogges voor zo'n stokbrood met zo'n korst waar je je gebarsten lippen door zonsblootstelling mee open schaaft, maar hier kwam er een keurig goud bruin gevalletje pardoes uit een doorgeefluik gepleuderd.

Dus de Trektor en ik kijken mekaar en en we krijgen tegelijk de slappe lach. De vooruitgang had echt moeten stoppen na de uitvinding van de fiets. Ik heb er een foto van gemaakt ook dat jullie het zelf kunnen zien.

27-05-2017 19:01 :: Aangevlogen door een beest

nou ja een vlinder

uitzicht Ik was gisteren wat abrupt gestopt met typen Dat kwam omdat er een hoop gegil en geknetter aan de overkant van de weg was. Het begon er eigenlijk mee dat iemand probeerde om heel hard weg te rijden met de handrem erop. Dat heet een burnout in de formule 1 geloof ik, maar dit was gewoon een dronken fransoos. Hij hoorde bij een caravan met aanbouw aan de overkant van de kruising. Het geknetter bleek een vuur want ik dacht wat ruik ik dus toen ben ik in me beste winnetoe imitatie naar de weg toe geslopen. Modderfokking vlammen van 2 meter hoog echt niet normaal dus ik denk wegwezen hier straks vliegt het hele bos in de fik. Maar ik zag ook een bolle randdebiel die uit de caravan kwam en keek of er dreiging voor have of goed was en de conclusie was nee maar ik dacht als je fort bouree ben dan snap-ie de risico's ook niet meer.

Dus toen meost ik bedenken blijf ik staan daar met me zootje of pak ik alles weer in en rij ik door. Er arriveerden allengs nog wat autootjes en die werden aan mijn kant in de berm geparkeerd, zo'n 60 meter onder waar me tent stond. Er werd geroepen er kwam nog een eikol op een tweetaktkrosmotor zonder uitlaat en dan allemaal heel hard van hee hallo dus het was fors ongezellig want de muziek ging ook hard aan en ik wilde er niet aan denken hoe die mafkezen zouden reageren op een wildkamperende mafkees met een trektor als ze die zouden ontdekken want het hele zootje was echt totaal van god los.
Ik besloot te gokken op de stupiditeit van me overburen. Ik bleef waar ik was en toen ben ik gaan zitten wachten tot het 9 uur was of zo en toen ben ik in de tent naar alle teringherrie gaan liggen luisteren. Ik durfde ook me oordoppen niet in te doen omdat ik dan eventuele naderende voetstappen/pratend schorriemorrie op verkenning niet zou horen.

De tweetaktmotors reden rondjes in de buurt, de burnouter burnde nog een paar keer wat verder out, de muziek bleef luid en van zeer matige kwaliteit en heel vaak hetzelfde nummer en ik dee geen oog dicht natuurlijk. Om half 11 kwam de burnouter weer terug en hij dee het nog een keertje en toen stapte hij uit en begon echt keihard te schelden (denk ik) geen idee tegen wie of waarom en toen hoorde ik wat knallen dus ik denk is er een dooie nu ook? En toen was het om 11 uur helemaal stil.
De volgende ochtend was ik om 7 uur wakker en op en toen ik om kwart voor 8 gepakt en gezakt wegree was het hek voor de kerreven op slot met een hangslotje en was er geen hond meer te zien alleen de rubbersporen op het asfalt verraadde dat er een wildkampeerder erg slecht geslapen had die nacht. Het was al met al best een heftige toestand waar ik als keurige rijwielstallingsmedewerker met bijbehorende cao toch ook echt van dacht zo hee.

walvis op het drogeJezis wat een gedoe was dat. Ik dacht savonds dat zijn gekke roma of zo maar daar was geen bewijs voor. En het was ook maar 1 kerreven dus wie het weet mag het zeggen. Ik sta nu op de kemping in la Tour du Meix naast een roedel zwitsers met een opel en die hebben ook de muziek aan maar het is nu al duidelijk dat het in vergelijking tot gisteren geen reet voorstelt. Eerder had ik me misschien kapot lopen ergeren maar nu heb ik zoiets van het zal wel. Wat ik ook bedacht heb is dat ik me moeder ooit eens heb horen mompelen dat er van haar kant zigeunerbloed in onze familie zit en dat zou natuurlijk wel verklaren waarom ik de hele tijd van die pleuriseinden wil rondtrekken. Hiernaast staat een walvis, trouwens. Van bamboe.

Het is een 6euro50 centerparkskemping met een zwembad erbij ook en ik zit helemaal aan de andere kant van de washokken dus dat wordt heen en weer fietsen. Ik dacht eerst dit is niks want ze hebben een hele berg sterren dus ze zullen wel de hoofdprijs vragen maar dat viel dus erg mee en ik had er meer dan 90 opzitten dus ik vind het wel best allemaal.
Er zat een brute klim in vandaag waar je Poligny uitrijdt. Volgens het roeteboek iets van 4300 meter en 6% gemiddeld. Ze hadden er een ! achter gezet om de urgentie aan te geven en terecht want het was echt een pleuriseind omhoog. Daarna zaten we op 600 meter ongeveer en ging het een beetje hobbelen nog en werd ik ingehaald door twee meisjes van een tratlonvereniging dus daar heb ik de achterkanten eens goed van bestudeerd en de conclusie was dat je van triatlonnen niet lelijker wordt weten jullie dat ook weer.

En ik ben onderweg dus aangfevlogen door verschillende vlinderen. Al in de eerste week twee want toen was het ook al volop zomer een paar dagen. Het is al dagen uitstekend weer, wel een beetje heet. Boven de dertig dat weet ik want dan komen er van die teerbelletjes uit het asfalt die plop zeggen als je eroverheen fietst. Gisteren had ik wind mee en vandaag tegen maar gisteren woeidie harder dus daar ga ik niet over zeuren en verder heb ik veel eigen rijwind gemaakt ter afkoeling want in de zon met een klim is het zweten geblazen. Ik ben benieuwd naar Spanje want ik vermoed dat het daar nog warmer gaat wezen dan hier.

28-05-2017 20:43 :: Twee hoogtepunten

op 1 dag

hoogtepuntDit is het hoogste punt van de groene weg staat er in het boek. Het is bij een plaatsje dat Onoz heet. Ik was er best vroeg want het was zondag dus ik dacht als ik nog een supermarkt ergens wil treffen moet ik vroeg weg want ze gaan dicht om 12 uur op zondag en de dichtsbijzijnde is ver weg ik heb niet eens gekeken waar.
Wat je op het plaatje goed kan zien is dat ze er wel aan werken om het niet het hoogste punt van de roete te laten zijn want er valt van alles naar beneden. Het zou mij niets verbazen dat ze met een mannetje of 5 van de europafietsers afspreken elk jaar eind juni of zo en daar dan stenen naar beneje gaan staan gooien om een ander punt het hoogste punt van de roete te maken.

Je moet iets over hebben voor je hobby.

draaidingEr is ook een waterpunt en dat kwam mij goed uit. Een waterpunt is bijvoorbeeld zo'n groen paaltje met een draaiding erop en als je daaraan draait komt er water uit. Om 1 of andere reden laat Osmand sinds een update alle brandweerwaterpunten in heel frankrijk op de kaart zien tegenwoordig. Dus dan zeg ik tegen me fiets er komt er weer een en dan zegt-ie waar dan en dan zeg ik om de volgende bocht rechts en dat klopt dan gewoon en hij snapt niet hoe ik dat weet. Ik denk dat ze ergens de geldautomaten met de brandweerwaterpunten hebben verwisseld want die heb ik al een poosje niet meer gezien.

Het was een waterige roete. Net toen ik dacht waar is dat stuwmeer zag ik ineens een stuwmeer. De hoogteverschillen waren niet heel intens zeg maar vandaag dus ik ben van La Tour Du Meix naar St Maurice de Remens gereje en dat is iets over de 110. In St Maurice zijn er twee kempings. Een nette en ik sta dus op die andere. Die zag er wat sympathieker uit en er klonken ook geen kinderstemmetjes. De baas vroeg waarom ga je niet naar de overkant ik heb weinig plaats voor tenten. Ik zei het ziet er hier sympathieker uit hij zegt wat is er met je handen ik zeg ik kwam een gozer tegen met een gebroken ketting en die heb ik gefixed voor 'm hij zegt okee 8 euro en 8euro70 als je warm wil doezen. Dus ik zeg okee want ik wilde warm doezen want er zat ook olie op me onderarmen aan alle kanten. Eigenlijk had ik 18euro80 moeten rekenen aan die gozer met die MTB maar ja ik ben op vakantie.

Onderweg was er sprake van allerhande stromend water en het ree echt lekker door. Het was denk ik wel 1 van de betere fietsdagen in me karriere ook kwa omgeving want er was veel bos ook en ik had ontbeten op gezaagd dennenhout ook nog sogges terwijl er allerlei wielrenners voorbij kwamen die bon apentiet zeiden. De smurf vindt dat nog steeds een giller. ideale huisOp een gegeven moment kwam het allemaal bij elkander in het huis met de ideale tuin waar ik zo zou willen wonen en dan zou ik de heled ag met me poten in het water gaan zitten daar maar ja dan moet je wel eerst binnen zijn want met je poten in het water zitten betaalt niet heel erg geweldig hoewel ik met me rijwielstallings cao inkomen toch ook nog met me voetjes in stromend water heb gezeten ergens onderweg en misschien gaat het wel vervelen als je het de hele dag doet. Nou ja ik verdien er wel wat bij nog af en toe maar fietsvakanties hoeven niet duur te zijn.

Ik heb gisteren nog me eigen ketting vervangen. Ik had een mooie nieuwe glimmende meegenomen en die ging er op na 1200 kilometer of zo dat we nu onderweg zijn. uitzicht stuwmeerIk had geen zin om 'm schoon te maken dus die fase heb ik overgeslagen. Ik had eigenlijk helemaal nergens zin in behalve slapen en eten. Ik had cassoelet gekocht. Dat zijn bonen met veel vet vlees en toen begon het toch te rommelen in me buik zeg niet gewoon dus ik naar de weesee zonder pleebril en daar waren alle plees bezet behalve eentje en toen heb ik daar een scheet zitten laten nou ze zaten nog net niet te applaudiseren met ze allen maar het scheelde niet veel.

Er staan maar twee tenten op de kemping hier en de andere staat naast me en daar verdwijnenen net een mager mannetje en echt een bolle mevrouw en een of andere vechthond in. Dus ik denk zo die gaan vroeg naar bed want ze gilde de hele tijd couchee maar dat was tegen die hond en daarna begonnen ze gewoon ongegeneerd seks te hebben waar die hond bij is dus het is gewoon waar wat ze van die fransen zeggen. O kijk ze komt naar buiten sjezis nou ja mnisschien heeft ze veel geld of zo maar ja dan zit je niet in zo'n goedkope tent natuurlijk.

O er komt net een derde hoogtepunt bij want Tom Dumoulin heeft de Giro gewonnen! Al me bandbreedte is opgegaan aan de samenvattingen van de nOS zo'n beetje geloof ik maar wel mooi dat zich zo terugbetaalt dan want ik zat echt behoorlijk te supporteren onderweg.

29-05-2017 20:54 :: Onderweg verzin ik altijid hele goeie titels

en bij aankomst ben ik ze dan vergeten

faramansEffe denken. We hadden vandaag de zwaarste etappe van de hele groene weg dus ik had me mentaal voorbereid door te bedenken dat ik naar de kemping in Faramans zou gaan. Volgens het roeteboek was dat de allermooiste kemping na de allerzwaarste klimdag. Er is inderdaad weinig afgedaald vandaag dus dat is altijd wel sip. Vorige week als je omhoog ging ging je daarna ook weer naar beneden maar dat was vandaag maar 1 keer op het eind een beetje. Op al die andere stukjes had je dan ook nog een keiharde zuid wester die je gewoon weer terugblies.

Deze foto staat trouwes pesies zo in het roeteboek alleen met een minder goeie fiets.

De fransen waren vanochtend om 7 uur wakker. De hond was vroeger om 4 uur want die had knokkende zwerfkatten gehoord dus die sloeg aan. Dus toen sloegen die fransen ook aan en toen waren de zwerfkatten weer stil en toen is iedereen weer in slaap gevallen. Om half 8 waren ze pleitheine god weet waarheen en toen ben ik opgestaan en me opruimding gaan doen. Ik had gedacht dat er een supermarkt open zou zijn in het dorp maar dat was niet zo. De maandag en de dinsdag zijn ontzettend onbetrouwbare dagen kwa middenstand in Frankrijk. Gelukkig had de bakker flessen met koud water tegen woekerprijzen en een punt met abrikozen of zo het was op voordat ik wist wat er in zat en een flute echt een lekkere. Dus ik 20 km verderop echt ontbeten met beleg van gisteren en toen kwam er een meneer op een cube langs en die zei hallo.

waah!Hij had de route al een keer van de andere kant gereden maar toen werd het rotweer en nu deedieum de goeie kant op en nu had-ie wind tegen het is ook altijd wat want hij had echt de pest aan fietsen in de regen nou ik fiets eigenlijk zelden in de regen maar misschien was het iemand die niet voor het geluk geboren was. Hij dronk een flesje kola leeg aan de overkant van de jeu de boules ook wel petanque genaamd baan en toen reed-ie weer verder. Gelukkig want hij sond te vertellen dat ze achteras een raar geluid maakte en dat was al zo voordat-ie weg ging en de fietsenmaker in het dorp had ernaar gekeken dus ik dacht zitten blijven en niet gaan kijken anders sta ik straks ze coni te verwisselen want die heb ik dus gewoon bij me maar volgens de fietsenmaker kon het nog wel even hoewel met bagage erop je nog meer herrie hoorde. Dus ik echt me best doen om te blijven zitten en dat is gelukt. Ik kwam 'm later nog een keer tegen toen ik de restant van het stokbrood zat op te eten. Hij moest verder nog dan Faramans want hij had een Gite want geen kampeerspullen. Op de kemping hier heb je ook gites, trouwens dus misschien een tip voor tenthaters.

Ik zat al met al als een zombie op me fiets vandaag want ik had gisteren best een stukkie gedaan en toen had ik helemaal goeie benen maar vandaag was het matigjes. Ik moet ook echt eten voordat ik kan fietsen terwijl ik in het begin geen honger had en meer at uit gewoonte. Nu voel ik echt dat me reserves een beetje opraken dus toen ik hier was en het in het boek geprezen restaurant de maandag en dinsdag dicht bleek (het is maandag) schoodbappenben ik naar de intermarchee 7 km verderop gereden (ik kwam die vent met de cube weer tegen onderweg!) en daar heb ik een voorgerecht een hoofdgerecht en een toetje gekocht dus ik had ook een drie gangen menu alles bijmekaar en toch nog bijna 100 km op de tellert ook maar de laatste 15 zonder bagage dus dat telt niet echt. En nieuwe zonnebrand maar niet de goeie. Ik had nivea uit een wit flesje en dit is een blauw flesje want de witte hadden ze niet en ik weet weer wat er anders aan is het spul uit het witte flesje stinkt niet en dit dus wel.

We gaan het morgen allemaal maar weer eens ergens opsmeren en dan zien wat er gebeurt.

Er is een meneer hier op dekemping en die lag in de schaduw te maffen toen ik me tent opzette. Toen hij stond stond hij ook en hij zegt ja ik ben naar santiago aan het lopen dus ik zeg in nederlands o sjit. Hij dacht dat ik onder de indruk was maar ik dacht jij bent helemaal niet aan het lopen jij ligt in de schaduw te maffen en hij zegt ja het was erg warm vandaag. Dus toen heb ik gevraagd of ik wat van de intermarchee mee moest nemen voor 'm maar dat hoefde niet.

F is ook naar Compostella aan het lopen trouwens maar vanuit Porto iets van 400 km. Pff waar je zin in hebt ik hoop maar dat het goed gaat allemaal want ik maak me best een beetje bezorgd om d'r. Misschien maar eens een email aan wagen.

O zal je net weer zien er staan artiesten met blaasinstrumenten op de kemping. Na de bosbranden, de vechthonden nu de musici? Waarom sta ik nu niet ergens in een stil bos? Morgen maar weer eens een poging wagen. Ik heb voor 2 dagen eten ingeslagen al.

30-05-2017 18:30 :: Maak van je fiets geen droogrek

een droogrek hep geen wielen

ook dat nogMijn fiets houdt er niet van om als droogrek gebruikt te worden. Dus gisteren had ik een lijntje van de heg gespannen naar me tent. Maar de heg was een beetje slap dus dan hang je er wat aan en dan zakt het hele zootje naar beneden dus wat had ik gedaan ik had de trektor er tussen gezet met een halve steek in ze ligstuurtje en toen begondie dat hij het ook niet leuk vindt om als waslijnophouder gebruikt te worden maar ja hee het is of het een of een nat tshirt de volgende dag. Soms denk ik wel eens ik had net zo goed een wijf mee kunnen nemen.

kijk hem danIk heb lekker geslapen op de kemping in Faramans. En dankzij de wifi daar die bij de 13 euri was inbegrepen heb ik nu ook weer wat afleveringen van mijn favoriete series om te bekijken. Ik ben vanochtend om 8uur10 weggereden en ik heb niet meer omgekeken. Dat doe ik eigenlijk heel weinig want ik heb een spiegeltje aan me stuur dus dat scheelt. Als kadootje voor al het hobbeldebobbel van gisteren ging het iets van 9 kilometer naar benee met een paar procent dus dat is lekker wakker worden. Het was gisteren bewolkt geworden en vannoggend hing er sluierbewolking en was het minder heet dan de vorige dagen. Ik zag wel onderweg dat de temperatuur op 34 stond later in de middag maar het voelde comfortabel en de wind was ook minder dan gister.

Een ander verschil met gisteren was dat op beklimmingen ook afdalingen volgden (gister ging het alleen omhoog ongeveer) dus dat was ook fijn. Ik herinner me 1 hele lange bij St Donat dat was echt een hele goeie. Ik kwam 4 tegenliggende wielrenners van het Franse type tegen en ik ree gewoon lekker met me handjes los van zo kijk mij eens even naar beneeje suizen. Ze leken niet onder de indruk dus ik denk dat ze dat zelf nog nooit geprobeerd hadden met 30 kilo bagage anders hadden ze wel geapplaudiseerd tenminste als ze met losse handen kunnen rijden. Niet iedereen kan dat. Ik had een vriendin ooit die zei dat ze dat het toppunt van stoer vond, met losse handen rijden. Dat was een leuk meisje wat ook wel logies is want je moet ook wel leuk zijn om mijn vriendinnetje te mogen worden natuurlijk. Ik ben geen oveefiets of zo.

De Trektor heeft een mankement en dat is dat ze zadelpen langzaam naar beneje zakt. Ongeveer anderhalve milimeter per dag. Dus om de zoveel tijd hijs ik 'm weer omhoog en ik had 'm vanmiddag een centimeter opgehemeld en toen zat ik veel lekkerder op me fiets ineens. Wel merk je dat je spieren net anders aangrijpen dan dus enige voorzichtigheid is geboden. HEt is de schuld van de vorige eigenaar want toen ik 'm vond zat er geen zadelpenklem op dus de zadelstrop rustte op de zadelbuis en het zadel zat volkomen los en daardoor was de bovenkant van de zadelbuis vernaggeld. Dat heb ik netjes vlak gevijld weer, maar omdat er een stukje af is gegaan blijft het behelpen. Ik ga nu loctite zoeken ergens als ik een nieuw prikblik voor me brander nodig heb bij een Brico. Ik had trouwens anderhalve week met me prikblik gedaan, dus je kan gewoon 1000 km koken voor 1euro20.

fietsmisbruik 8We hadden een gevalletje fietsmisbruik nog onderweg. De fiets als heffingvrij reclamebord. De middenstander die zich daartoe verlaagt, verdient gewoon geen klandizie. Ik vind het zelf 1 van de schrijnendste gevallen van het oneigenlijk gebruik van een tweewieler. Het was in een grote stad en die heette even kijken Bourg de Peage. Burgt aan de Tolweg betekent dat denk ik, dus misschien zijn ze nogal heffingsgeil daar. Maar dat is nog geen excuus. Het is gewoon de kinderarbeid onder de fietsmisdinges.

Ik sta nu bij een kanouithetwaterhaalplek maar dan iets verder een beetje verstopt. Het is voorbij de kemping in Crest. Die ligt aan het water nou ja met een weg ertussen en tussen die weg en het water loopt een ruiterpad annex MTB weggetje. Als je die een stuk aflegt dan kom je dus bij die kanoplek. Dus ik doe bij de kanoplek een stukje bush totdat ik denk van hier komt niemand en ik zit koud een half uurtje in me monarch alite en er staat een gozer voor me neus in een shabby te grote spijkerbroek met daarin een wit tshirt. zo kan het ookDe tamelijk kansarme verschijning werd gecompleteerd door een vlasbaartje en een een koep paardestaart. Ik denk dat-ie 24 is of zo. Hij was uit Crest komen wandelen zei hij om te kunnen blowen dus dat ging hij doen en hij kwam even een boomstronk lenen om op te zitten aan het water of zo als ik het goed begrepen heb. Dat is natuurlijk niet handig want wildkamperen is safety through obscurity zoals dat in de IT heet. Dus ik ben nu gespot dus de vraag is nu komt deze blowende ietwat onzeker aandoende jongeling terug om me vannacht de keel af te snijden met zijn psychotiese vrienden of gaat hij lekker vroeg onder zeil onder de bijwerking van de genoten genotsmiddelen?

Er is maar 1 manier om erachter te komen en dat is niet heel hard naar de kemping te fietsen nu (me tent staat nog niet) en daar weer liggeld te betalen want ik had gisteren best een dure dag. Dus ik denk dat ik het er maar op waag. Als ik geld had zat ik elke nacht in een Gite natuurlijk - ik zag er eentje met zwembad toen ik hierheen reed, dus je ziet armoede geeft gewoon sjeu aan het bestaan geef al je geld weg. Aan mij of zo. Of de KNRM want die zijn echt goed bezig en je krijgt ook hun donateursblad dan de reddingsboot heet dat.

31-05-2017 20:01 :: Die groene weg he

nou die is dus groen

waterpompIk had een overschot aan bos en borrelende beekjes. Wie andere verslagen hier gelezen heeft, weet dat het allemaal draait om kabbelend water naast het pad waarover je voortdendert, de geur van versgezaagd dennenhout en de occasionele denneappel die op je tent valt bij het wildkamperen.
Alleen die denneappel schiet niet op want ik heb weinig naaldbomen gezien nog.
Maar verder is de groene weg wel wat ik me ervan had voorgesteld.

Ik had wat nieuws ontdekt. A;s je bij de poi kijkt van osmand dan zit er onder food watertappunten. Dat is grappig want dan kan je daar water halen ipv bij de supermarkt dus dan spaar je toch were gauw 40 cent uit of zo. Nou ja voor het geld hoeft het niet natuurlijk maar het is wel een leuk dingetje zeg maar voor onderweg. De roete gaat er meestal net niet langs en soms zitten er kranen langs de roete die niet in osmand zitten.

badplaatsEnniewee. Dat ik dit typ heeft te maken met dat ik dus niet gelynched ben voor me fiets gisteren door de psychotische achterban van me bezoeker maar daar moet ik wel gelijk bij zeggen dat ik 300 meter verderop was gaan staan. Dat was nogal rivierbeddingachtig - je kon echt zien dat het bij hoog water onderliep daar dus ik heb nog een uurtje liggen bidden dat het droog zou blijven voordat ik in slaap viel.
zodanDe volgende ochtend wel lekker veel stromend water natuurlijk dus ik heb me uitgebreid gewassen en het was echt lekker ondanks dat het bewolkt was en niet zo warm nog. En toen stond ik om 8 uur als eerste klant bij de supermarkt en toen heb ik wat gegeten en toen was het tijd om 10 km omhoog te gaan fietsen, want dat bleek de bedoeling. Dat was niet heel fijn wakker worden maar daarna was het ook 10 km naar beneden. We gingen naar de kutbergen waar ik de hele week al op had uitgekeken en waarvan ik blij was dat ik er niet overheenn hoefde maar dat moest dus wel vandaag.

Er kwam later nog een klimmetje voorbij maar het was allemaal goed te verstouwen ondanks een matige nacht in de bush. Er zat veel beek bij en we moesten door een echte pas nog en dat was leuk. Ik ben 8 fietsers tegengekomen die van zuid naar noord fietsten en de laatsten was toen ik zat te eten bij een kruispunt op een electriciteitskastje meet me fiets ernaast en die zeiden geen hallo en toen heb ik ze nagegild toen ze al 40 meter verder waren. "Sjaggerijnen!". Zo ben ik dan ook wel weer.
Ik zit nu weer in de bush. Ik was over de 90 km al in Mondragon dus dan mag ik een kemping zoeken maar ik vond 'm niet leuk dus toen ben ik doorgereje en nu zit ik 15 km achter Mondragon in de bush ergens. Het is geen supertof plekje en vlak bij de weg maar het kan ermee door en het is maar tijdelijk net als alles.

Vandaag wel richting Spanje al afgeslagen want de roete gaat naar Avignon maar dat vind ik geen leuke stad dus ik wilde daarbovwen al naar het westen en dat is dus gelukt. Het is een alternatief van de groene weg en het gaat naar Narbonne geloof ik waar ik een echte kutkemping in nederlandse handen weet waar ik niet op ga staan. Er is er maar een daar en ze rekenen gewoon voor 2 personen en een auto ook als je met de fiets komt.
Er kwam nog een verwaarloosde fiets voorbij bij een kemping waar we niet op gezxien wilden worden, bovendien waren we pas 15 km onderweg maar toch het gaat om het principe.

Er is echt veel fietsleed op de wereld en als rijwielstallingsmedewerker zie je er gewoon te veel van. Ik denk dat je er gewoon PTSS van kan krijgen als je er een gevoeligheid voor ontwikkelt hoewel dat arbeidsrechtelijk nog wel eens best gecompliceerd zou kunnen liggen.

01-06-2017 18:26 :: Klimmen is gewoon fietsen

met andere middelen

het was hierIk werd wakker in de bush. Het was niet gweldig en ik heb er geen foto van. Ik heb wel een foto van waar het was. Als ik iets verder had doorgereden was er een veel betere mogelijkheid zo op het eerste oog maar ja ik was wel een stukje doorgereden nog maar net niet ver genoeg. Nou ja niks aan te doen denk je dan. Dan is het tijd voor stokbrood van gister met tonijn in olie en een stuk pure sjokola en een slok water want veel was er niet te drinken meer. Ik was wel laat oppad dus ik heb wel lekker doorgemaft in ieder geval. Ik wist wel 1 ding zeker dat was dat ik na 2 nachten bush toe was aan een kemping. Ee die staat in even kijken op het bonnetje Sommieres. Ik zit in Sommieres, dus, op de municipal en het is een 10euro30 kemping.

Zo'n does smaakt echt lekker na 2 dagen niet doezen. En ik had een hele berg vieze tiesjurts dus die heb ik staan wassen en me handdoek en me fiets broekies dus ik typ dit in me zwembroek want alles hangt aan de lijn. De buren zijn met de kerreven en ze hebben een leuke boevjee en ze vroegen of ik erbij kwam zitten en of ik wordt lustte maar ik moest wassen en me tent opzetten waar een gat in is gekomen in het grondzeil dus dat moest geplakt dus ik had een hele berg activiteiten die me verhinderden worst te eten met de buren. Ik denk wel eens dat me prioriteiten verkeerd liggen. Daar kom je op zo'n foietstocht altijd achter en dan zeker na 2 nachten bush. Dan moet je echt zo'n hond even knuffelen om weer het gevoel te hebben o ja een levend wezen.

Ze vertelden wel tijdens het plakken van het grondzeil dat het pokkeweer was in de pereneejen en dat ze daarom hier zaten. Ik ga niet wachten tot het daar is opgeklaard, want ik moet ook nog een keer terug en veel erger dan de vorige keer kan het niet wezen want toen heb ik 2 dagen in me tent gezeten omdat het niet te doen was allemaal. Dat was in 2013 zoek maar op dat verhaal staat ook nog wel erregens.
Onderweg had ik weer meerdere wauwmomenten maar de presiese aanleiding weet ik niet meer. Wel dat je soms de middeleeuwen inrijdt bij een of ander dorpie maar ja dan denk ik ook altijd meteen alsof het allemaal zo leuk was in de middeleeuwen. Laten we niet vergeten dat de Engelse roofridders hier rondtrokken en tot diep in Itaalieje mensen de stuipen op het have en lijf joegen als ze dat mochten houden van ze tenminste dus dat was ook allemaal niet zo iedillies als iedereen nu denkt die z'n kemper op het kemperparkeerterrein neerzet voor zo'n authentiek 14e eeuws kerkje met afgebrokkelde/vakkundig gerestaureerde doorhalen wat niet van toepassing is stadswal.

Het chartreuse de valbonne ligt vooral voor een vervelende klim dus als je denkt dat de groene weg gewoon een doorgaande roete is zoals ik dan blijf je gewoon op de hoofdweg daar en negeer je het bord dat er 0,5 km voor staat ook al ziet het er uit als een fijne afdaling. Je komt verderop weer bij de gewone weg, maar niet zonder vloeken althans ik niet want ik was net wakker.
daaro!Omdat de waterstand snel daalde heb ik een ouwe zwerverstruc toegepast die nog niet zo lang geleden op het konsumentenforum openbaar is gemaakt ook namelijk dat er altijd wel een kraan bij een begraafplaats te vinden is.
Maar die kerkhofbeheerders hier zijn ook niet gek en die lezen gewoon mee dus wat hebben ze gedaan: ze zijn die kranen gaan verstoppen. Dus ik moest echt even aan de bak nog voordat hij zich bloot wenste te geven. Ik heb er een foto van gemaakt dan weten jullie het ook de volgende keer als je er net zonder water zit maar ik weet niet meer pesies waar het was, maar er hing een beetje droefgeestige sfeer. Maar het leuke is wel dat ik van me waterangst af eben en niet meer met droie liter rondfiets de hele dag want ik heb ook nog de tappunten in Osmand en dan kan je beter doseren dus dat scheelt weer energie.

Overigens heb ik een heel stukkie terug al na veel gezoek en voor twee gesloten poste-kantoren gestaan te hebben twee roeteboeken teruggestuurd. En ook nog een sneldrogende mtbbroek uit de uitverkoop want daat had ik er 2 van bij me en ik rij het lekkerst in een krosfitbroekje dat bij de Aldi in de uitverkoop lag voor 2euro50 en die teruggestuurde broek kostte in de opruiming iets van 60 of zo dus zo zie je maar weer. Ik weet alleen niet wat krosfit is want ik ben eigenlijk al voor de pilates gestopt met bedenken wat het kan zijn dat je dan moet doen om lekker in je vel te zitten zoals dat dan heet in de folder van de sportschool maar je kan er ook mee fietsen.
Bijelkaar was het 1775 gram en het kostte 16 euro om op de post te doen naar Nederland. Het was de dag ook van de driegangenmaaltijd dus dat was geen goedkoop dagje gezien mijn budgetCAO.

Ik zit in het stadium dat ik sogges niet meer kijk waar ik heenga die dag.. Bovendien begin ik weer waus naar het asfalt te staren wat altijd een goed teken is, want dat betekent dat Het er weer aan zit te komen: de aan rust grenzende apathie van de volgende beklimming. Waaah lekker is dat. Niet als je net wegbent, maar na een week of 2 dan gebeurt het.
Kut ik ben vergeten sjips te kopen.

02-06-2017 20:07 :: De klok en de versnipperaar

op benzine

bim bam bomZo'n rustiek dorpje in Frankrijk met een dorpskerk met een bel die luidt met zo'n metalige klank. Meer ding dan bim, zeg maar. Maar dat de jongens van het hoveniersbedrijf de takkenversnipperaar hebben aanstaan. Je kunt zien op de foto dat ze 'm van de trailer hebben gehaald. De versnipperaar doet hengheeeeeengheeeeeeeng heel hard. Je hoort het klokje bijna niet.

Dat betekent dat het oude verloren heeft. De nieuwe dingen winnen altijd van de oude dingen. Oud worden is vooral daarin berusten. Maar als ik dan zo'n lege trailer zie en zo'n bel hoor luiden dan komt het wel heel dichtbij.

Er werd gefietst van waar we eerst waren zoek maar even op in de vorige bijdrage waar ik zat ik ben het alweer vergeten. Ik zit nu in Fontes. De kemping heet Evasion en dat betekent dat je er in een grote boog omheen moet rijden en naar die andere kemping die 5 km eerder staat aangegeven moet gaan. Het is een 17euro50 kemping en dat is de duurste tot nog toe want hier doen ze ook die miditruc dat je altijd voor twee personen betaalt. Een emplacement heet dat. Nou ja eigenlijk zijn we ook met ze tweejen natuurlijk, mijn fiets en ik. Maar die fiets hoeft niet te doezen en hij schijt ook niet op zo'n pleebrillozekutweesee klerelijers.

Evasion als in tax evasion kan ook natuurlijk. Dat de kemping officieel aan de zuidas gevestigd is of zo. Het is gewoon oplichterij als dat meisje van Le Pen was gekozen was dit meteen teruggedraaid maar ja. De mensjes van de Korte Metten maken vaak dat je je nog aan De Elite gaat hechten ook, af en toe. Er zou eens een redelijk alternatief moeten opstaan, een partij voor naieve meisjes die net iets te dom zijn voor Groen links. Jammer dat ik niets met politiek heb. Zoals bekend zijn Rotterdammers nergens voor die zijn overal tegen.

Er zijn uitzonderingen zoals daar is guerillaknitting aka guerillabreien. Dat is dat je truitjes breit voor lantaarnpalen. Je ziet het niet zo heel veel meer, maar het was een tijdje heel populair en ikw as daar erg voor. We kwamen vandaag een straf voorbeeldje tegen dus daar had ik een foto van gemaakt waaristie? guerilla knitting bikeHier!

Dus de Trektor vraagt waarom maak je die foto ik zeg dat is leuk hij zegt dat is niet leuk ik zeg waarom niet hij zegt het is 34 graden man en dan een trui aan dat is gewoon een gevalletje fietsmisbruik. Ja zo had ik het nog niet bekeken maar misschien heeft-ie wel een punt. Die klimop en dat vlaggetje zien er inderdaad nogal misplaatst uit. Ik ben vergeten te kijken wat er op stond want ik stond naar al die knopen op de kettiingkast te kijken. Wel handig want kettingkasten gaan nog wel eens moeilijk dicht en als je dan overal knopen hebt maar daar was mister T het natuurlijk weer niet mee eens want die vindt dat een kettingkast geen broek is, wat wel klopt hoewel ze allebei best belangrijke onderdelen uit de wind houden.

nu met koplampOm te laten zien hoe het er hier een beetje uitziet heb ik nog een foto van onderweg gemaakt. o wat ook wel leuk was was dat ik over een snelweg moest met allerlei auto's en gedoe en dat er een vent naast me kwam rijden en het raampje openging en de bijrijder vroeg moet je een koud pilsje dus ik zeg nee ik moet nog rijden en toen moesten ze lachen. Als je blagues in het Frans kan maken dan kan is de volgende logiese stap om minister president te worden hoewel je dan ook een maitresse moet geloof ik en een broer die je dan een leuk baantje kan geven wat allebei dingen zijn die ik niet heb maar wel zou willen hoewel ik aan die broer twijfel. Maitresse is gewoon een geil woord maar het lijkt me ook wel een hoop gedoe net als dat die ene doodging Mitterand geloof ik en dat ze maitresse toen ook naar de begrafenis kwam. Zegt dat iets over de mensheid in het algemeen of alleen over de gal-gal-galliejers. Ik bedoel het moet wel stiekem blijven allemaal met leugens en bedrog anders is het geen politiek.

Als god het wil zitten we in Narbonne morgen. Dan lonken de piereneejen reeds. Massieve kolossen, maar toch is het zo dat als je erover heen rijdt ze toch iets inzakken, lijkt me. Dat kan niet anders wegens wetten van behoud van energie en zo. Toch? We zullen het gaan zien, mensen!

03-06-2017 19:18 :: De groene weg is uit

tijd voor een evaluatie

echt non?VAnochtend om half acht ree ik weg van de evasiekemping. De bodem was rotsachtig; net zo rotsachtig als waar ik nu sta. Ze hadden wel een zwembad. Het stierf er van de bejaarde hollanders dus ik denk dat die korting hebben gekregen met een of andere ansi kaart of anwb of weet ik veel wat dat soort slag exploiteert hun aowpas watevver.
Er staat ook altijd 1 stel dat zich te goed voelt voor de anderen. Meestal rijden ze een Volvo en hebbenz e een Adriakerreven en dan gaan ze verveeld streekromans zitten lezen (zij) of de NRC van drie dagen geleden (hij).
Ik moest ook gisteren weer de neiging onderdrukken om toen ik terug van de sanitaire voorziening wandelde tegen ze te roepen: "Hee! Ze hebben groepsseks bij het zwembad!"

Maar vanochtend dus was ik water en broodloos en dat was niet erg want ik had de fontein op de heenweg al gezien. Niet drinkbaar staat er op dat rooie bord maar gisteren stond er een mevrouwtje iets van 25 flessen vol te gooien dus ik vragen van ben je wel goed bij je hoofd ze zegt nee joh is prima water dus ik een litertje proberen en ja inderdaad. Dus non potable betekent alleen dat het niet gecontroleerd is door de Overheid denk ik nu en zegt het niets over de kwaliteit. Nou weet ik niet of ik nu overal non potabel water ga lopen drinken, maar het was wel even een dingetje. Ik ree iig weg met drie liter water richting de bakker. Je kon ook op de kemping brood kommanderen maar daar had ik na die woekerprijs voor 2 personen helemaal geen zin meer in.

herautMaar de Groene Weg. Hij gaat naar de middelandse zee, maar ik ga naar Sevilla dus het was wat mij betreft alleen doorgaande roete. Ik heb de kust overgeslagen, want ik moet door. Ik had er misschien iets meer uit kunnen halen kwa wildkamperen denk ik, maar ik heb toch me best gedaan. Het skoort hoog op klaterend water naast het fietspad, ook hoog op toffe afdalingen, redelijk op wauw-erlebnis, en okee op hoeveelheid gezaagd hout en ook okee op dat het klopte kwa kempings want ik heb geeneen keer voor een dooie kemping gestaan. Dus de Groene Weg mag blijven wat mij betreft.

Gisteren reejen we langs de Heraut dat is een waterkrachtrivier waar mensen graag kanoowen denk ik want er stonden wel 15 van die hokkies. Dat was ook een leuk stukkie wel, maar ik had er gisteren door alle kempingprijsemotie helemaal niks meer over gezegd.

impasseIk had 'm niet vandaag, maar wat zou het toch leuk zijn om zo'n bordje zelf aan de muur te kunnen hangen. Prive impasses zijn wat mij betreft de beste. Ik ben niet zo'n iemand die z'n impasses publiek maakt graag, maar zo'n bordje om je prive impasse kenbaar te maken dat heeft wel iets vind ik en ik zag dat je dan ook je auto in je impasse kan parkeren wat ik wel een goed idee vind want ze willen parkeervergunningen op het Noordereiland gaan doen en omdat me eend nog geen 40 is heb ik daar weer geen recht op. Ik heb niets tegen automobilistje pesten, maar pest dan de mensen met geld en de mensen die ermee rijden. Omdat ik om de 2 jaar naar de aapeekaa moet met dat ding was ik een tijdje terug weer geweest en toen bleek ik in 2 jaar 3000 km met dat kreng te hebben gereden en iets van 19000 op me fietsen. Ik ga echt geen Groen Links stemmen nooit meer hoewel ik me niet kan herinneren dat ik dat ooit gedaan heb. Nou gelukkig maar.

Even denken. Vandaag zat het potdicht toen ik me tent uitkwam, maar toen er omhoog gefietst moest worden kwam de zon er steeds door. Fijn is dat. Ik had wel me pemper aan dat is me wielrenbroek maar dan onder me sneldrogende mtbbroek. Dat ging goed vandaag. De temperatuur bleef steken rond de 27 volgens de apotheeks dus dat voelt als koel, tegenwoordig. Er is behoorlijk wat met vrij hoge temperaturen gefietst de laatste tijd, maar ik heb er niet veel last van gehad.
bush 3Omdat ik vroeg weg was zat ik om half drie al over de 90. Ik zat toen al op de benjaminse GPX richting Barcelona en ik was Narbonne ook al voorbij. En dan mag ik van me eigen een plekje zoeken en dat heb ik gevonden. Het is niet jevanhet, maar juist toen ik er kwam begon het te regenen en toen heb ik snel me tent opgezet wat eigenlijk veel te vroeg is en ben ik er in gaan liggen. Na drie kwartier was het weer droog, dus dat was me eerste echte regenbui en eigenlijk niet eens echt want ik zat in me tent. Maar als ik had doorgefietst was me brood nat geworden en me handdoek en ik ook wel denk ik en zo dus dit was wel handiger.

Nou is het morgen en overmorgen kristelijke feestdag dus ik had voor drie dagen eten (ik heb nu nog voor 2 want ik heb de ravioli  opgevroten net) gehaald en dan moet ik me gaan behelpen met brood vrees ik hoewel je vaak toch ziet dat die bakkers het niet zo nauw nemen kwa rustdagen.

Ik ben wel een beetje klaar met de gal-gal-galliejers voorlopig maar ik ben voorlopig niet bij de grens. Ik ben gewoon benieuwd naar Spanje want daar heb ik nog nooit gefietst wel paardgereden maar dat was geen succes vooral galop niet ik wete nog dat me kont ongeveer net zo voelde als nu maar ja ik was elf of zo. In Denia was dat, of in elk geval in de buurt. Het was met onze ouwe buurvrouw waar ik geen details over ga vertellen want dat gaat jullie niks aan ondanks dat ze dood is. Ik had die details wel eerst opgeschreven hier maar ik heb ze nu weer weggehaald dus verzin er zelf maar wat bij.
Waarom moet ik eigenlijk alles verzinnen in de first plees?

04-06-2017 19:00 :: Ik herken hier helemaal niets

zou het dan toch alzheimer wezen?

uitzicht manIkk werd een partij brak wakker vanoggend niet normaal. Alsof het keihard had gewaaid de hele nacht. Het had ook de hele nacht keihard gewaaid maar ik stond wel soort van achter een soort van denneboom maar dan zo'n breje zonder denneappels. Ja sorry ik ben geen bioloog hoor. O je kan het zien op de foto in het verhaaltje van gisteren.
De klok wees 6:15 aan maar dan analoog dus ik dacht bekijk het maar hier ik ga opruimen het is hier nogal tochtig ook al omdat er 10 windmolens verderop heel hard energie aan het opwekken waren en dat geeft je toch een winderiger gevoel dan als je ze niet ziet.

Ik heb de roete van vandaga al een keer gereden maar ik herkende echt helemaal niks.

Nou ik herkende wel wat en dat was een plek waar ik eervorig jaar in een beekje had gelegen na een moeilijke dag. Ik herkende het meteen want er stond een groot bord verboden te baden alleen de mensen die er toen waren waren er nu niet vinjut gek het was net acht uur geweest. Ik dacht zal ik maar toch maar niet want het was helemaal niet warm vanoggend. Ik had me treeningsjek gewoon aan en het waaide ook keihard uit het noordwestelijke. En het erge was dat ik het herkende van de katharenroete en niet van de roete naar barcelona, die ik trouwens voor dit stuk de andere kant op heb gedaan dus misschien dat alles er daarom nieuw uitziet.

uitzicht manJe moet zo'n neppyrienee over om in die vlakte van Perpignan te komen en daar haalde ik een mevrouw in die met haar fiets aan het wandelen was. Het was ook een lange kutklim en een niet zo afgetrainde mevrouw. Een beetje van de categorie laat ik eens een fotowedstrijd organiseren en haar dan in al haar kwetsbaarheid vastleggen en dan de eerste prijs krijgen. Wat zegt het over een vereniging als van alle mooie foto's juist die door de leden wordt verkozen tot winnaar? Ik ben daar nog niet over uit.

Er zat nog wel een afdalingkje of 2 in ook waarvan ik dacht deze afdaling mag er wezen maar ik blijf het gek vinden dat ik echt alles voor het eerst zag terwijl ik er in 2013 ook ben geweest. Misschien moet ik 'm nog een keer doen. Ik vond het toen echt geweldig dus daar kan het niet aan liggen.

Vandaag is trouwens wel me vertrouwen in het campingwezen hersteld want ik ben aangespoeld op de kemping voor Llauro en die blijkt van twee nederlanders te zijn maar me eerste vraag was toch wat kost een nachtje hier en toen zei ze 8euro30 en wat voor kouds wil je drinken uit de koelkast ga lekker even zitten dus dat was wel even lekker thuiskomen. Ik had daarvoor al een half uur door het bos geemteebeet maar overal van die prikkelige kutstruiken die bij rotsgrond horen en nergens een open plekje dus nu heb ik appelsap gedronken en gedoesd en betaald ook nog. Er staan nog 3 barcelona fietsers waarvan 2 op idworxen die via het centraal massief zijn gekomen en niet de jongste ook die mevrouw zo te zien dus dat vind ik wel stoer. Die andere is verdwenen dus die heb ik niet gesproken. Hij zqal wel in ze tent liggen want het regent weer vanavond, maar wel iets langer dan gisteren al.

Ik heb het roeteboek niet bij me dus dat is een beetje blind fietsen kwa hoogteprofiel. Niet dat het uitmaakt want je moet er toch overheen maar ik heb geen idee wat ik kan verwachten omdat ik me alleen die grensovergang kan herinneren en ik heb geen idee of ik al zo ver ben dat die morgen komt al. Ik weet nog dat het aan de Spaanse kant een hele lange klim was en dat toen ineens het asfalt ophield. Het was ontzettend mistig boven en ik werd naar beneden aan de franse kant bijna aangereden nog door een 4wielrijd die naar boven scheurde. En daarna regende het twee dagen zo verschrikkelijk hard dat ik alleen maar in me tent kon liggen op een lege kemping. Dat waren tijden. Ik hoop dat het straks droog wordt.

05-06-2017 18:50 :: Wauw

keiharde tepels gewoon

spoorfietsbrugWe gingen vanochtend na opnieuw een winderige en regenachtige nacht maar wel beter geslapen en fris geschoren en ook een droge tent onderweg met de Benjaminse. Ik had gisteren even zitten praten nog met een meneer die 'm ook deed van zuid naar noord. Hij had een oud boek en een nieuwe gpxtrek en hij zei het klopt niet. Ik heb geloof ik ook de nieuwe GPXtrek en dat zou ook verklaren waarom ik niks herken want ik denk dat de hele roete van de grensovergang anders is geworden want ik kreeg bericht vandaag van tiemobaajl van welkom in spanje en alleen de kleur van het Asfalt was iets grijzer en ik had die kemping helemaal niet gezien waar ik in 2013 zo ontzettend door me rug was gegaan wegens rotweer.
Dus misschien toch geen alzheimer.

We werden een ouwe spoorbaan opgestuurd en dat ree wel lekker door en daarna was er een klim van een kilometer of 12 naar 800 nog wat meter en toen nog wat gedoe en gedinges en toen waren we in Spanje en toen kwam al die kinetiese energie los toen we naar beneje mochten en met een keiharde noordenwind was het echt stijve tepel fietsen nou ja je hoefde niette fietsen want het ging 50 naar benee maar met die wind tegen dat was echt het vergaan van zien en horen. Maar dus wel wauw en verdiend ook na dat omhoog fietsen.

brugbeekEn toen waren we dus de grens over en toen vroeg er een meneer in een lendrover in het catalaans waar moet je heen ik zeg sevilla hij zegt wat? ik zeg nog een keer sevilla hij zegt ken ik niet ik zeg cordoba hij zegt andalucia? Ik zeg ja dus hij kijkt me aan van sterkte en hij zegt die kant uit ongeveer met ze vingertje en ik zeg okee. De eerste drie auto's die ik in spanje zag waren een duitse en twee nederlandse, trouwens, en toen een franse en toen pas een spaanse. Als ik me goed herinner hoor.
En toen was ik de bocht weer om en toen dacht ik ik had SeBilla moeten zeggen natuurlijk want die gasten hiero die kennen de v niet uitspreken dus dat was een gemiste kans maar niks meer aan te doen. Wel onthouden voor als ik de weg moet vragen ooit wergens hier in Spanje. De V is een B. Niet evrgeten.

catalunia uber allesIk heb nog met handen en voeten een prikblik gekocht in Figuentes dus je hebt echt geen spaans nodig denk ik. Niet dat-ie op is maar je weet nooit wanneer het gebeurt. Overigens herkende ik wel van alles in Figuentes want daar heb ik geloof ik een nachtje geslapen maar ben ik ook de hele stad vier keer in de rondte gelopen of zo. Voordat ik daar kwam was er nog sprake van bergbeek en daar heb ik met me poten ingezeten een tijdje en ik denk dat ik dat wel een uurtje vol kan houwen maar een hele dag wordt denk ik toch wel gedoe.

De bedoeling is Girona en niet Barcelona welke richting ik nu een beetje opgedwongen wordt geloof ik. Dus ik ga nog een km of 20 naar het zuiden van waar ik nu ben (ik zit in de bush onder een dorpje dat Garrigas heet) en dan moet ik rechts af en dan wordt het Andalucia wat de klok heit. Ik kwam vandaag twee gesloten kempings tegen waarvan er 1 in Osmand stond en de ander niet. Ik heb niet het idee dat het zo lekker loopt met het toerisme hier en helemaal niet met het kempinggebeuren. Misschien vanavond even lezen wat Oom Benjaminse daarover te vertellen heeft.

waterplaatsIk had nog water getapt onderweg want dat gaat hier echt goed alleen is het wel steeds gechloreerd water dus dat is dan weer minder omdat me maag daar altijd aan moet wennen. Ik heb geen mineraalwater gekocht dus de spaghetti gaat straks in het chloorwater en dan heb ik nog 3/4 liter consumptie water en daar moet ik morgen ook nog best een stuk op rijen want ik geloof niet dat ik veel levensmiddelenwinkels tegenkom morgen.

Het is wel weer even wennen - ander land en een feestdag ook nog. Ik ga hier ongeveer doen wat ik vorig jaar in Polen dee en dat is rondfietsen. Ik hoop dat er net zo veel wildkampeer stekkies in de roete zitten als ik daar had want in Polen was het echt wildkampeerparadijs.
attencio!Een voordeel van deze kant van de piereneejen is dat de regen verderop valt denk ik want het is hier echt ander weer. Geen idee of ik er al helemaal uit ben, trouwens. Ik heb vandaag iets over de 100 gereden en ik zag ook geen hoge kutbergen voor me de laatste keer dat ik keek dus dat viel dan niet tegen al met al. Op de terugweg ga ik via de sintjakopsroete dus dan kan ik kiezen waar ik oversteek maar ik dacht zelf richting pamplona en Pau maar dat hangt er ook van af hoe ik op schema lig want langs Biaritz is korter dus dat is even afwachten.

Ik ben 21 dagen onderweg van de 74 dus ik denk dat ik wel aardig op schema lig, maar helemaal zeker weten doe ik het niet want ik weet niet hoeveel km het in totaal pesies is. Idealiter ben ik na 37 dagen in Sevilla, dus dan heb ik nog 16 dagen en de andalusia roete is hoeveel kilometer? Weet ik niet want dat staat in het roeteboek en dat zit in de tenttas maar de tent staat nog niet.

Ik ga denk ik maar eens even wat onkruid wieden en dan me tent opzetten. Soms wou ik dat ik ook zo'n doodskisttentje had want ik heb straks weer een wilde kruidentuin in me voortent. Maar hee er zijn ergere dingen in het leven zoals geen wilde kruidentuin in je voortent hebben...

06-06-2017 18:42 :: De kop is draf

een lekker binnenkomertje

totempaalIk zat om kwart voor 8 op me fiets en de eerste afdaling was om half 4. We hadden nog een stukje Barcelona en daarna had ik een doorgaande roete naar Girona gepland en dat was een goeie beslissing. Ik las net in het roeteboek dat Barcelona aansluit in Girona ook tegenwoordig maar dan in een andere versie dan ik had kennelijk want ik moest 20 km over een niet zo leuke doorgaande weg met zonder veel hobbels maar wel een leuke kruidenier onderweg die brood verkocht en andere dingen en die hardhorend was en na het afrekenen 2,65 op een papiertje schreef een beetje zoals dat in Nederland ging in 1969 zo herinnerde ik me toen ik de lichtjes klemmende deur uitliep met een spaans stokbrood onder me arm.

Maar eerst moet ik nog even vertellen over de golden retriever.

Toen ik me verhaaltje van gisteren net afgetypt had en ik zat te bedenken zal ik de tent al opzetten of zal ik nog even wachten kwam er een meneer langs verderop die z'n honden aan het uitlaten was. Dat is al een veeg teken. Maar hij zag me niet vanaf het wagenspoor waar hij liep dus ik denk dat is een goed teken. Maar een kwartiertje later komtie terug en een van die honden ruikt de deet of me reetzweet van een dag fietsen of weet ik veel wat honden ruiken dus die komt kwispelstaartend op me af. Een golden retriever en een lief beest zo te zien. Maar ze baas was 'm kwijt dus die gaat zoeken en die komt mijn kant op en ik probeer nog half weg te duiken maar dat gaat lastig met zo'n kwispelende golden retriever naast je die geaaid wil worden dus die vent ziet me en die zegt hallo is alles goed? Dus ik zwaaien en geforceerd glimlachen en ja roepen in het spaans en no problemo ondanks dat ik dus wel raar ergens half verscholen zat te wezen dus het had wat stiekems. Dus die vent steekt ze duim op neemt ze hond mee en ik denk kut nou moet ik weg hier.

kijk! geen tent!Ik had inmiddels wel de topografie van de hondenuitlaatplek zo'n beetje op een rijtje inmiddels na nog een keertje rondfietsen daar en toen heb ik het enige andere logiese plekje gepakt en heb ik me spaghetti en me tent opgezet. Er kwamen nog wel een paar autoos langsgereden en een mountainbiker dus dat was ook niet zo'n beste plek maar wel beter dan waar ik eerst stond. En toen lag ik om 10 uur te knorren en ik was om kwart voor zeven wakker en het was droog gebleven wat maar goed was ook want me buitentent stond niet helemaal jofel. Je kan het op de foto niet zien want die heb ik vanoggend gemaakt toen ik de hele zooi al had opgeruimd.

Ik herinner me niks van de eerste 20 km of zo. PAs toen ik rechts af ging richting Girona gingen de rolluikjes een beetje open. Toen ik daar was was de eerste gang naar de supermercado waar een vent met maar een half been in een rolstoel zat te bedelen in ze korte broek. Ik had ineens een beetje het Oekraiene gevoel weer, niet alleen door dat bedelen maar ook omdat de mensen hier veel behulpzamer en vriendelijker overkomen. Dus toen had ik kaas en ik had al brood en mineraalwater van de kruidenier nog en toen heb ik verderop zitten ontbijten. En toen was het Andalusie wat d e klok sloeg. HEt begon met een stoffig fietspad naast een wildstromend beekje dat ontzettend op me keel sloeg (het stof niet het beekje). Ik had wind mee en ik ree steeds in me eigen stofwolk en op een gegeven moment stond ik echt stil om me longen uit me lijf te hoesten en moesten een slok water en een antihoestbonbon van de aldi van thuis nog redding brengen.

zuipuh!Ik had nog gekeken in Girona en daar stond de hoogtemeter op 27. Bij de groene weg was het hoogste punt 600 meter en dat was ver over de helft van de roete. Wat doet Benjaminse de eerste dag? Die stuurt je 24 km een berg op en als je dan denkt dat je boven ben op 800 meter sla je de bladzijde om en dan blijkt dat je naar 1000 moet nog met 7%.
Dat eerste stuk naar 800 was best leuk. Er zaten wat steilere stukjes bij maar het was echt een toffe klim. Na kmpaal 9 komt er ergens een straaltje water uit de rotswand naast de weg en ik dacht hee lekker even bijvullen. Juist op dat moment kwam er een mevrouwtje aanngewandeld en die zei nee joh je moet nog een stukkie verder daar staat een bankie bij de weg en daar komt echt een hele bak koud drinkbaar bronwater uit de muur gespoten. Dus als je die kutklim gaat doen (in het roeteboek staat dat je ook de trein naar Mont Blanc mag nemen om dat te ontlopen) dan hoef je maar half water mee te nemen want je kan halverwege bij het bordje 10 km (en een heel stuk verderop ook nog een keer) bijvullen.

Een klim van 24 km. Ik dacht dat er in BArcelona ook een lange zat maar dat die iets van 10 was ergens in Frankrijk. En ik had er eentje van 10 gehda ergens in de Midi op de terugweg uit Kroatieje maar deze was dus 24 naar Sint Hilary. Dat was een plaatsnaam die ik niet hoefde op te zoeken. En daarna dus nog 200 metyer erbij. En toen was het half modderfokking 4 en toen gng het eindelijk naar beneje. Lekker binnenkomertje, oom Benjaminse!

iets raarsNa een tijdje kom je dan in Viladrau en ik was daar om half vijf en toen heb ik bij de realestateagente gevraagd hoe laat de supermercado aan de overkant openging en dat was om 5 uur dus toen heb ik een truitje aangedaan tegen de kouwe wind en toen heb ik de inleiding van het roeteboek gelzen waarin stond dat de siejesta van 12 uur tot 5 uur duurt. En idd om vijfvoor5 kwam de bazin uit de aanpalende kroeg en ging de deur open. Dus toen kon ik alles kopen wat ik niet in Girona had willen kopen wegens kutklimmen inclusief 4 bekertjes flan wat een toetje is wat ik lekker vond toen ik in Spanje was toen ik 11 was en waar ik er net 3 van heb opgevroten want ik had wel even zoete trek net.

bush zonder tent 2En vandaar had ik besloten dat het bush zou worden wegens geen kempings op redelijke afstanden. Ik wil minstens 100 rijden elke dag want deze roete is dus gewoon 1800 km dus dat wordt aanpoten. In de inleiding staat dat-ie een kwart zwaarder is naar rome en als dat zo door blijft gaan als vandaag dan wil ik die route naar Rome niet eens doen.
Ik zag allerhande aardige mogelijkheden totdat ik bij de splitsing kwam en daar was echt een hele mooie mogelijkheid waar geen autoos inkunnen wegens grote stenen neergeplemd en toen volgde ik het pad en toen kwam ik hier en omdat er op de foto van de vorige bushplek geen tent stond heb ik 'm hier ook weggelaten. Zo zag het er uit toen ik aankwam (en nog steeds want ik heb alleen sjips zitten vreten en zitten typen). Ik denk dat deze plek nog mooier is dan die ene in Polen van vorig jaar die toen op nr 1 kwam te zitten te staan te leggen. Oordeelt zelluf. Ik denk dat het plaatje zo in het Catalaansverkeersburofoldertje ken.

07-06-2017 18:39 :: Een zweetband om je hoof

dat is echt 1980

vergifWat jullie hiernaast zien is vergif. Eigenlijk is het een literfles met koudgeperste groente uit het koelvak van de Spar ergens onderweg. Er zat spinazie en wortel in en lemon ook en de rest kon ik niet lezen en het was donkergroen. Ik denk ik heb tekort aan van alles dus ik koop die fles lekker gezond. Dus dat ging klokloklok naar binnen buiten voor de deur.

En toen moest ik de rest van de middag al die kuthellingen met een darmkoliek van jewelste op. Ik weet nu wat Tom Dumoulin bezielt als hij een kemper binnenholt en het is maar goed dat ik er geeneen onderweg ben tegengekomen.

Dus dat was geen goed idee. Het ontwaken was ook matig want ik had een dik linker oog. Dat traande gisteren al vreselijk en ik denk dat het komt door diie zandstorm waar ik in gefietst had. Vandaag werd het in de loop van de dag wel beter maar ik heb geen spiegels gezien dus ik heb geen idee hoe het er nu uitziet maar het voelt niet helemaal jofel. Wel hadden we goed geslapen want het was echt een tof plekkie ik kan het iedereen aanraden. Dus toen ben ik in het roeteboek gaan kijken en de volgende kemping zat op 150 en dat leek me iets te veel dus ik heb opnieuw een bushdag, als ik goed heb geteld de derde sinds die nederlandse kemping in Frankrijk.

Dat is denk ik wel een record want in het verleden kon ik maximaal 2 dagen want dan moest de leptop in een stopcontact maar dat stopcontact heb ik nu zelf bij me dus dat hoeft niet meer. VAn de slaapplek voorbij Vilandrau ging het naar beneje en toen kwam ik in een dorrepie en daar heb ik brood bij de bakker gehaald en worst. Waar is de worst? Daar heb ik trek in. Wag ff. Zo. Hm die bakker bakt behoorlijk goeie worst zeg. En toen heb ik ontbeten en toen ben ik weer gaan pedaleren. Ik moest nog een stuk omhoog (water onderweg!) en toen kwam ik in Manresa en dat was gedoe want ik werd ingehaald door een pliessieauto en die ging zachtjes voor me rijden met ze zwaailicht aan en daarachter rejen allemaal toeterende wagens. Het is nogal gedoe daar met kruisende snelverkeerwegen dus ik dacht o jee wat doe ik fout, dus ik bij de eerste mogelijkheid helemaal gestrest de weg af. Bleek het een protest tegen het 1 of ander dat ze stapvoets Mandresa inreden met ze alle met de auto of zo. Ik dacht straks zit ik in de bak of krijg ik een boete omdat ik op de snelweg rij zoiets. Dus toen heb ik ze allemaal rechts ingehaaald en de pliessieauto ook die voorop ree en iedereen ging heel hard toeteren naar me en dat was dan mijn entree in Manresa die ik niet snel zal vergeten of overdoen.

Ik heb geen fotoos verder; ik heb vooral gefietst. Voordat ik hier kwam heb ik nog een ander plekje verkend maar daar was een pad en daar kwam ineens een meneer in jogtempo aangerend met een zweetband om ze knar. De laatste die dat deed was Jos Hermens geloof ik. Het was niet echt gezellig kwa roete maar misschien had ik via Montserrat moeten rijden, dat is een alternatief en dat is kilometers om met kilometers extra hoogtemeters. Dus dat doe ik een keer als ik echt helemaal niets beters te doen heb. Ik probeer naar het zuiden te rijden, maar het gaat alleen maar richting west en meet die kronkelweggetjes ook nog helemaal naar het noorden en ik heb niet het idee dat het opschiet want ik ben Barcelona kwa breedtegraad nog steeds niet voorbij en ik zie alleen maar kutbergen waar ik op en af moet. Ik weet nog dat ik onderweg dacht wel handig zo'n korts steil klimmetje van een kilometer of 7 en daarna een afdaling van 30. Maar het was wel een groot stuk naar beneje over een vrij drukke weg zonder vluchtstrook of zo. En daarna was er nog een tweedehandsweggetje van een kilometer of 13 omhoog voordat de afdaling naar Igualada begon. Daarna ging het weer omhoog en ik zit nu in de bush op 738 meter zegt Osmand dus morgen is het tot Montblanc ongeveer 30 km niet meer klimmen. Pfff. O ik zie nu dat er na Montblanc weer een klim volgt van 25 kilometer terug naar 800 meter.

Fijn. Hebben we iets om naar vooruit te zien. Ik ben nog niet kapot van onbegrensd andalusie. Of eigenlijk wel een beetje, maar vooral fysiek dan.

08-06-2017 18:02 :: ff een truitje aan doen hoor

ben zo terug

catalunya uber allesZo hehe dat scheelt. Waar ben ik? Ik zit in een verlaten olijfbomenboomgaard. Er groeien olijfbomen en ook heel veel camille. Maar er is al een tijdje niemand meer geweest zio te zien. Er lopen geen zwarte plastieke waterslangen tussen de boompies. En bij de toegang vanaf de weg zag ik geen verse bandensporen. Eigenlijk helemaal geen bandensporen en dat is een goed teken. Er lag ook een ongeschonden denneappel op het spoor. Je weet nooit wanneer die er op gelazerd is, maar ik zie het maar als een goed teken.
Ik heb een plekje gevonden dat ze me vanaf boven waar de weg loopt niet kunnen zien. Het is denk ik wel een goeie plek.

Ik hoop het maar want ik kwam een stukkie terug een bord tegen waarop[ in 4 (!) talen werd uitgelegd dat je nergens mag kamperen in dit park. Nou is dit een olijfbomenboomgaard en geen park, dus ik denk dat ik hier juridisch ook erg sterk sta en dat is wel eens anders geweest. In elk geval staat er een fris windje en ook dat is wel anders geweest, vandaag. Ja en gister ook.
De dag begon grijs en heiig. Vanuit de berm die ik afgelopen nacht mijn thuis noemde kon ik wat windmolens zien waarvan de bovenkant in de mist hing. De eerste apotheek gaf 18 graden aan en bewolkt maar later vandaag klaarde het op en kwam de zon er goed door juist toen ik weer ergens omhoog moest. Het gekke aan deze roete is dat het klimmen vaak aan de zuidkant van de berg gebeurt dus dan heb je minder schaduw dus er is wel wat afgepuft weer vandaag.

zwembadIk kwam ergens een waterreservoir tegen. Tijdens de siesta. Het was uitgestorven op de weg en ik dacht zal ik er in springen. De Trektor stond er al tegenaan. Doe het zei hij. Dus ik kijken. Het was een beetje groenig water en er dreven dooie wespen in. Ik dacht hm. Dubiejoo. Toch maar niet in gesprongen. En gelijk spijt, de komende 5 kilometer. Toen werd ik ingehaald door een reensroovert dus toen dacht ik die bestuurder had me vast betrapt dat ik in dat ding lag te poedelen. Maar eigenlijk heb ik er nog steeds spijt van. Ik ga vannacht de vierde bushnacht in dus god weet dat ik er aan toe was. En het was heet ook daar.

De tweede keer dat ik in verleiding kwam was bij de kemping in Villanova de Prades. Voordat je daar komt moet je een rotklim doen van 25 km waarbij Benjaminse zegt dat er een stukkie 5% in zat. Ik stel voor dat Oom Benjaminse ze hellinghoekmeter een keer laat ijken door de europafietsers want ik stond daar totaal geparkeerd. Zal hij wel zeggen het is gemiddeld 5% maar dat is het bij de europafietsers ook. Als Benjaminse 5% zegt dan ga ik de 26-34 vast aanzetten anders kom ik er niet boven. Overigens had ik de eerste 35 kilometer uit de slaapzak naar beneje gereden dus dat was helemaal goed. Ik arriveerde om half 9 in St. Coloma en ik had niks te etene en niks te drinken en daar was een spupermarkt maar die ging pas om 9 uur open dus toen ben ik het stadje ingereden en dat was leuk. Echt. Wel zielige zwerfkatten maar ook een pomp met water op het kerkplein.

st coloma kerkpleinIk heb daar een half uurtje gezeten en me zitten ergeren aan de beschaafd pratende schooljeugd onderweg naar een nieuwe fijne lesdag en die dan ook nog de kleine zwerfkatjes wat uit hun lunchboks gaven. Echt goed opgevoed allemaal. Wat ook kan is dat hun vaders allemaal nog een geerfd machinegeweer van Russische makelij uit de Spaanse Burgeroorlog onder hun bed hebben liggen en dat ze bedreigd worden dat als ze gillen onderweg naar school ze standrechtelijk geeksekuteerd worden voor de siesta. JE weet het niet. Ik denk wel dat Catalonieje een land is waarvoor je zegt van ja, hier zou ik nou wel eens voor willen vechten. Het hep iets - dit in tegenstelling tot ons vaderland wat niets heeft wat Wilders daar verder ook over mag zeggen. Als je hier geboren ben dan heb je iets om trots op te zijn. En gezien de staat van het centrum van St. Coloma den k ik ook dat ze niet helemaal voor vol worden aangezien door het regeringscentrum als de poen verdeel moet worden. Maar het heeft karakter. Ik moet zo'n stikker zoeken, nog. Had The Clash er geen nummer over? Iets van Spanish Bombs of zo.

Dus toen was die kemping daar ineens. Ik zat op 70 km of zo toen dus ik dacht nee dat kan niet. Effe doorbijten. En toen was ik boven en toen was het 30 km echt genieten dat je zegt van wauw. Dit was een klim die de moeite waard was geweest. Prachtig uitzicht en geweldige afdaling. Wel oppassen hier met zand en grind op de weg, maar verder helemaal dik in orde. Dit was kwa fietsen weer een hele goeie na de zeperd van gisteren die echt niet alleen was terug te voeren op die liter koud geperst vergif die ik had ingenomen.

Ik heb nog wel ergens bij een watertapper me zelf gewassen van boven en me voeten van onderen maar wat daar tussenzat niet want dat staat een beetje genant denk ik aan de openbare weg dus dat heb ik overgeslagen maar het zou eigenlijk wel moeten een keer binnenkort. De pest is dat ik geen kempings tegenkom die 100 km vanaf me startpunt zitten steeds en ik moet minstens 100 per dag rijden anders ben ik niet op tijd terug voor me nieuwe kontrakt ingaat en ik weer banden mag gaan plakken op Hollands Spoor. Ergens denk ik ook ik ben gek dat ik me daardoor laat opjagen dus ik heb al gemaild aan de baas dat ik het nog niet helemaal kan inschatten maar dat ik denkelijk de eerste twee weken vrij wil. Andalusie is dus gewoon 1800 km afzien en ik dacht dat het iets van 1400 km pleziervaart was of zo, dus ik kom zo al 4 dagen tekort en naar de zilverroete heb ik nog genees durven kijken.
Ik weet niet of 'vrij' als begrip voorkomt in het vookabuler van het management want het is daar een beetje wie niet werkt zal niet vreten, maar verder geen kwaad woord over de zaak.

De baas - nee ik ga het een andere keer over de baas hebben want dit is al een veel te lang verhaal geworden dus dat zout ik even op voor een andere keer. Ik ga aan me vierde bushdag beginnen. Er is in ieder geval nu al een altaajmrecord gevestigd op onbegrensd andalusie wat mij betreft.

09-06-2017 21:39 :: Eerst een feestdag

en dan nu een rustdag

bush zonder allesOkee. Dit rechts was de bush van eergisteren sogges toen ik wegging. Dus geen tent en geen Trektor. En ook geen petje. Me petje was zoek. Dus ik alle tassen open en zoeken maar geen petje nergens. berm  petDus ik dacht misschien afgewaaid een stukkie terug. Dus ik kijken en verdomd zeg lag meneer in de berm te liggen bij een vangrail waar ik een poosje had zitten filosoferen of het nog ging lukken die dag met een slaapplek. Dit alles speelt zich af een km of 2,5 voor La Figuera waar ze een Font hebben. Een font is een fontein zonder ein. En dat ging bergaf. Er stond een bordje aan de weg dus ik naar beneden daar. Ik denk kut wat een stuk straks is er niks en moet ik dit weer omhoog. En toen was daar de font zonder ein. Een kraantje uit de muur, helemaal afgeschut. Dus ik denk hoera want ik had dorst wegens spaarzaam met water. Maar daar kwam dus gewoon bronwater uit de muur. En toen kwam de zeep uit de twallettas en was het waterballet. Ook het stuk tussenin waar ik eerder niet aan toe was gekomen. Ik was meteen helmaal vrolijk. En daarna echt een heel stuk bergaf, waarbij ik just a perfect day vooor me fiets heb gezongen totdat-ie het niet meer kon aanhoren (ik zing heel vals). Dus die dag begon perfect.
In het roeteboek was Oom Benjaminse tamelijk extaties over het fietspad dat hij had gevonden. Het was een oude spoorlijn waar in de jaren 70 zelfs nog treinen over hadden gereden. Na de aanleg leek er weinig aan het wegdek gebeurd te weze, dus het was wel beter dan die spoorlijn van 'm in Kroatie maar ik vond die spoorlijn in Kroatie toch leuker. Ik weet niet waar het aan lag.

tunnelZe hadden wel leuke tunnels waar we nogal fan van zijn, de Trektor en ik. Ze hadden ook onverlichte scholieren op gehuurde MTB's vanaf de andere kant die maar wat aanklooiden. Gelukkig zagen ze mij wel aankomen dankzij mijn 30 lumen forenzenledlamp van de aaenweebeeledenwinkel. Daat ding was handig gisteren. Maar het ging dus inderdaad maximaal 3% omhoog, maar wel 35 km achtermekaar dus op het eind was ik ook een beetje simpel..

Ik had inmiddels in het roeteboek gezien dat het toch nog gekker kon.Na Fuentespalda, waar ik vandaag een rustdag heb, mogen we naar Herbes en daar staat een kutpierenee van 1200 meter hoog, duurt 12 km en daarvan is 5 km 9%. Daarna mag je 28 km naar beneje en dan 30 km omhoog naar 1600 meter met de kaatste 4 km 8%. Nou was ik een beetje op het eind van het spoorfietspad een oudere franse mevrouw tegen gekomen die ook op de fiets was en waarvan de voorband verkeerd om gemonteerd was waar ik niks van heb gezegd. Ik zeg warm he? Ja zegt ze. Naar Sevilla wordt het nog heter. En overal kutbergen. Ik zeg ik moet 1 augustus terug wezen ze zegt dat wordt lastig. Misschien kan je de boot vanuit Santander nemen naar Engeland. Ik zeg kan dat? zij zegt ja het kan ook een ander plaatsje wezen moet je even kijken.

Dus nu denk ik dat dat een goed plan is want dan hoef ik niet langs de Franse westkust te fietsen (ik ben al een heel eind door Frankrijk gefietst) en dat scheelt minstens een dag of 10. Ik heb net gekeken en die ferry bestaat! En doet er dus 20 uur over! Kijk. Dat schiet op. Kost 140 ponden zo te zien met de fiets maar dan heb je ook wat. Dus dat is het nieuwe plan.
ik was er zo vrolijk van dat ik meteen een rustdag heb opgenomen. En ook omdat ik geen zin had in die verdwaalde kutpiereneejen die ik dus morgen opmoet.

verlossinkIk had gisteren een kemping op 110 km vanaf de bush, dus dat was wel weer eens tijd. Ik was echt blij met dat bordje. Ik ben de enige klant, je moet betalen bij de bar/restaurant ze spreken geen woord engels echt helemaal niks. Dus ik weet nu dat tent tienda is of zo. En gezien de wijzigingen des plannes en het feit dat ik al bijna een maand lang 100 km per dag heb gefietst vond ik dat een rustdag wel verdiend was. Ze hebben een wasmasjien waar 2 euro inmoet wat geen geld is en ze hebben wifi voor niks wat ook geen geld is en ont-zet-tend toffe doesen waar ik gisteren zo lang onder heb gestaan dat ik dacht dat ik op het laatst door het putje zou spoelen ook.
Omdat ik Tom Dumoulin had horen zeggen dat hij op een rustdag anderhalf uur was wezen fietsen dacht ik weet je wat ik ga even terug op de fiets naar Valderrobres (de kemping is in Fuentespalda)  want ik had gezien dat ze daar een postkantoor hebben en de smurruf is de 14e jarig en daar had ik in Frankrijk al een hele toffe verjaardagskaart voor gekocht dus die moest vandaag wel weg. En toen heb ik meteen een truitje opgestuurd dat ik nooit aan heb en het tweede deel van de groene weg is ook terug naar huis. De weegschaal zei dat ik weer een kilo lichter was dus dat komt mooi uit met die kutbergen van morgen.

Ze hadden ook een supermarkt dus daar heb ik eten voor twee dagen gekocht want morgen is een zondag. En nu ga ik kijken of dat wat is. zo'n siejesta. Ik snap wel de logica inmiddels, ohoewel ik ook net de laatste aflevering van me favoriete serie heb binnengesleept dus misschien dat ik die even ga kijken. O en ik had remblokken gekocht een paar dagen terug want die dingen van de action klinken als die magura betonblokken op een css-velg. Dus nu gaan de remblokken van achter naar vooren en de nieuwe koolstoppers achter. Was een toffe fietsenmaker, trouwens; geen idee meer waar die zat maar hij stond niet in het roeteboek en hij zat direct aan de weg. Was een Trekdealer dus dan ben je al snel tof in onze ogen.

11-06-2017 19:33 :: Dit was een touretappe

wel een beetje korte

kemping fuentespaldaDe kemping in Fuentespalda. Daar begon het en ik wist niet waar het zou eindigen want de komende 100 kilometer zaten er twee verdwaalde kutpiereneejen in van heb ik jou daar. Dus ik dacht ik ga vroeg weg dus ik om 6 uur druit en wat denk je? Geen water. In het hele dorp niet. Ik had voor 's nachts nog een half litertje getapt dus ik denk stik ik ga niet zitten wachten tot er iemand op de zondagochtend het water heeft gemaakt. Dus dat halve litertje ging naar binnen met brood van de dag ervoor en een blikje tonijn in zonnebloemolie.

En daarna was het god zegene de greep.

herbes fontDe greep werd gezegend in Herbes. Ze hadden er een altijdlopendekraan die gechloreerd water spuugde, maar van me luxe bronwaterverslaving ben ik al lang af. Ik consumeer wat de pot schaft want het is 34 graden hier overdag, er is geen schaduw op de weg en er staat nauwelijks wind. En dan sturen ze je eerst 100 meter omhoog naar Herbes, daarna is het in 12 km van 800 naar 1200 met 5 km 9% dan mag je weer terug naar 800 en dan gaat het 35 km omhoog naar 1600 nog wat. Ik zit nou in Fontanete en ik heb het gevoel dat als ik dit kan dat de rest ook kan, dus het is wel goed voor je zelfvertrouwen.
In het roeteboek wordt wel gemeld dat je zo fijn in Morella kunt overnachten wegens de serieuze klim die eraan zit te komen, dus kennelijk word je niet geacht om die hele kaart 9 in 1 keer te doen, maar ik was lekker uitgerust en ik had een geheim wapen mee en dat heet blikje kola. Dus dat mocht ik van mezelf op het laatste stukkie waar het nog even 8% omhoog gaat en dat pakte goed uit wel denk ik want het was te doen anders zat ik hier nu niet na pesies 100 kilometers.

heel erg hoogHier is in een Herberg. Ik had in het roeteboek gezien dat er een herberg voor MTBers is in Fortanete en dat bleek te kloppen dus ik aan een local vragen waar is het hij zegt wag ff en loopt de kerk in. Het is zondag half 6 immers. Komt na 10 minuten een mevrouwtje uit met haar moeder die ooit een lelijke hersenbloeding heeft gehad wat ik weet want ik heb een buurvrouw met dezelfde symptomen en die spreekt 2 woorden engels dus ze zegt loop maar even mee dus ik loop mee en nu heb ik dus een echt heel erg toffe herberg voor me eige alleen en de prijs in het roeteboek klopte ook niet want ze vroeg minder dus dat heb ik aangevuld tot de prijs in het roeteboek en ik vind dat als je ooit hier komt en je kan een rohloffnaaf betalen dat je ook de prijs in het routeboek betaalt want het is helemaal tof hier. En ik heb geneens een rohloffnaaf anders was ik nu nog onderweg geweest want die dingen hebben gewoon een rendementsverlies van 10% in de kleinste verzetten tov een derailleur wat je fietsenmaker daar verder ook over mag raaskallen omdat rohloff het zegt.

Ik heb een slaapzaal voor me eigen beneden in de kelder waar het verrassend fris is gezien de buitentemperatuur. Ik heb net spaghetti gekookt in de keuken en ik zit nu te typen aan de tafel terwijl de trektor naast me staat en ik heb het hele zootje voor me eige en ik hoef me tent ook niet op te zetten dus dat is wel wat waard en ik kan wat lijen na al die nachten in de bush en ik heb vandaag 1euro15 uitgegeven van me dagbudget zijnde 20 euro en als ik morgen wegga moet ik de deur heel hard achter me dichttrekken en dan zittie op slot zei ze dus hee waar lullen we over. Alleen de butagasfles voor het fornuis moet je even doorhebben voordat je kunt koken.

mirambelHebben we nog wat gezien vandaag? Jazeker. Bergen met minder boompies en minder groen. Dat is geen goed teken mijzelf kennende MAAAR daar staan dan weer een hele berg middeleeuwen tegenover inclusief kantelen en leuke smalle straatjes waar dan toch weer een auto in blijkt te passen zodat je met je fiets helemaal het pleisterwerk wordt ingedrukt. Die landrover zou net na het maken van de foto de bocht omkomen. Eigenlijk legt de camera hier een onvoltooid toekomende tijd vast. Mooi dat het kan allemaal tegenwoordig.

Het was in Mirambel en daar wil ik op een dag een ijsje gaan eten met de smurf maar dan ga ik wel  met de eend als ik de versnellingsbak heb gereviseerd ooit een keer wat best een gedoe is. Maar dat had ik me wel voorgenomen. Er is daar trouwens ook een font. Eentje in het dorp die dichtgemetseld is maar ik vond er eentje bij de poort waar je naar binnen rijdt als je van de weg afkomt. Voor de poort kan je naar benee en dara zit een watertappunt. Duurde ook even voordat ik het gevonden had dus ik denk ik deel dat even hier want hij zit niet in Osmand.

Op zo'n dag is het erg handig om te weten waar de waterpunten zitten. Althans voor mij want ik heb een 2literfles altijd vol en een bidon met een liter. Dus dat is 3 kilo ofwel 10% van het gewicht van me bagage. Zoveel water is nodig als je een nacht in de bush wil en ook nog pasta wilt koken. Als je nou in het roeteboek zou documenteren waar de watertappunten zijn dan zou je sommige mensen een erg groot plezier doen want dan kan je bedenken hoeveel je waar mee wilt nemen. Een gratis tip die niets kost en toch meteen al een duidelijke opbrengst heeft.

Overigens heeft echt bijna elk dorp wel een font/morellatappunt. Waar je naar wil zoeken zijn gegroepeerde bankjes, speeltuinattributen, straatjes richting de kerk en kerkpleinen. Er staat dan bij dat het is aangesloten op het drinkwaterleidingnet RED heet dat geloof ik. Als dat er niet bijstaat moet je even proeven en als je chloor proeft is het okee en anders is het ook okee tenzij erbij staat dat het niet op de PEd is aangesloten. Zoiets. Deze strategie heeft mij in leven gehouden tot nog toe dus waarschijnlijk werkt het voor jou ook. Garantie tot de deur.

Even wat kantelen erbij doen. Dit is Morella niet te verwarren met de italiaanse kaasnaam wat ik wel steeds doe. Daar moet je naartoe fietsen en dat is naar boven maar wel okee kwa middeleeuws en zo. Oom Benjaminse vertelt dat het 350 jaar of zo onafgebroken in moorse handen is geweest en dat zegt wel wat want de frontlinie placht nogal op een neer en heen en weer te schuiven de hele tijd. Ik heb op me rustdag weer wat over de Reconquista gelezen maar meestal val ik om 9 uur in slaap. Ik vraag me af hoe ik in godsnaam vorig jaar heel Catch 22 heb uitgelezen wat een ontzettend gaaf boek was trouwens.

cantaviegaNog meer kantelen even kijken... ja dit is Cantaviega van beneje af gezien en dan moet je daar dus naar boven fietsen. Je kan het niet goed zien op deze waardeloze foto maar dat is dus een hele stad daar op 1600 meter. Het staat geloof ik niet in het boek maar iIk kan me voorstellen dat ook deze stad nooit is ingenomen want tegen de tijd dat ik naar boven was gefietst lag ik ongeveer aan het gas en dan had ik nog genees me harnas aan.
Ze hebben er ook een toffe font aan de roete met een hele grote waterbak dus daar zat ik meteen kniediep met me pootjes in. Dat was om kwart voor drie of zo en ik dacht weet je wat ik moet nog zo'n pokkeeind omhoog als ik nou eens wacht tot het wat koeler is. Dus ik daar zitten en landingsbaan voor vliegen spelen met me teevaas en na drie kwartier was ik het zat en toen ben ik de weg weer opgegaan met wat extra factor 30.

Nou dan gaat het dus nog een stuk omhoog en dan gaat het naar beneden en dan denk je ik ben d'r maar dan gaat het daarna weer omhoog en dan kom je bij waar de trektor wilde dat ik die stoere foto zou maken bij dat bord want hij dacht dat-ie nog nooit zo hoog was geweest wat best zou kunnen want diep in me hart ben ik natuurlijk ook maar een man van middelmatige leeftijd die het beste wel achter zich heeft liggen inmiddels. Gelukkig liggen er nog 1300nogeenbeetje kilometer voor ons tot Sevilla en als we hier omhoog rijden dan kunnen we overal omhoog rijden.

13-06-2017 18:21 :: Een fijne dag op de fiets

en er naast

st barbaraIk had gisteren geen web maar ook weinig te melden. De mevrouw hiernaast hing in een kapel met ligbanken waar ik ontbeet na een matineus bezoek aan de panaderia die eigenlijk om 10 uur open ging maar ik stond op aanwijzen van een autochtoon al om 9 uu rop de deur te bonzen. Ik had uitstekend geslapen, ik had uitstekend gedoesjd en ik was geschoren. En ik kreeg brood mee ook nog. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om er altijd keurig verzorgd uit te zien.

Om al dat scrollen te voorkomen heb ik even de laatste bovenaan gezet dat vind ik zelf handiger. Die mevrouw in die kapel is Sinte Barbara en je kan het op de foto niet goed zien maar ze kijkt een beetje meewarig zo van waar ben jij in godsnaam mee bezig mannetje. Dat is best een goeie vraag.

Ik ben bijna een maand keihard weggefietst van alles en nu zit ik dan ineens in Fortanete in een kapel stokbrood met tonijn te eten. En het gekke is ik wil nog steeds keihard door fietsen. Dus dat was een mislukt moment van bezinning maar die moeten er ook zijn. Als je je de hele dag bezint komt er geen reet uit je handen natuurlijk en die hele Anadalusie toestand is 1800 km dus je hebt ook weinig tijd voor bezinning.

kale kut vlakteZal ik jullie eens wat leuks vertellen? Van Sevilla naar Compostella is 1000 km en van Barcelona naar Sevilla is 1800 km en ik heb vandaag ontdekt waarom dat is. Normaal als je een petje opdoet doe je de klep aan de voorkant als je naar het zuiden rijdt want dan zit je giechel in de schaduw. Maar het begon me op te vallen dat ik me petje wel erg vaak achterstevooren op had wegens zon aan de verkeerde kant en toen ben ik er eens op gaan letten en weten jullie wat ik ontdekt heb? Van die 1800 km naar Sevilla rijden we er gewoon 800 richting Santiago de Compostella. Het is echt genant als je er op gaat letten: me kompas wijst de hele tijd naar het noord westen. Ik verdenk Oom Benjaminse er nu van dat hij alle toeristische hootemetooten tussen valencia en santiago heeft benaderd en gezegd dat als ze in ze nieuwe boek willen dat ie dan een leven lang gratis wijn- en paellabonnen wil van hun. En dat ze echt allemaal okee hebben gezegd. Of valee dan want dat is okee in het spaans en nou zit ik met de gebakken peren want ik ben dus nog steeds keihard aan het wegfietsen van alles en dat gata lastig als je kompas de hele tijd naar Rotterdam wijst bij benadering. En dan zit je vaak ook nog op zo'n kalekutweg zoals hiernaast

Ik kan me van het fietsen gisteren weinig herinneren. Wel dat ik een plek in de bush vond ergens. Ik zie in het roeteboek dat we gisteren op 1700 meter geweest zijn ook dus als ik me niet vergis is dat het nieuwe record. Ik blijf geen foto's maken van al die Puerto's met die hoogtemeters er op want dan blijf ik bezig. O we kwamen door Teruel en daar hebben ze een Lidl en geen Aldi zoals abusievelijk in het roeteboek staat vermeld. Of misschien hebben ze ook een Aldi maar die hebben wij niet gezien dan. En ze hebben er een drinkbak met 6 waterspuwertjes en daar komt drinkbaar water uit zei men maar het smaakte echt naar het Van Maanenbad dus daar ging me buik van rommelen. VErder had ik koolstop remblokken gekocht en die zaten achter inmiddels en dat was een dag prima gegaan maar gisteren begonnen ze toch te piepen ineens ik wist niet wat me overkwam. Dus ik dacht kut nou ben ik in Teruel en dan is het siejesta en dan is de fietsenmakert dicht natuurlijk dus ik eerst maar even de erkende fietsenmakerstruc geprobeerd en die hielp dus ik ging weer geruisloos naar beneden. Er is ook nog een tweede truc speciaal voor maguraremblokken maar die ga ik niet verklappen omdat ik daarmee misschien een collega in verlegenheid breng die WD-40 op de velg smeert. Dat helpt ook prima dus als je een piepende magurarem hebt dan hoef je die niet meer naar Alma te brengen maar kan je er zelf een beetje WD-40 met een doekie op doen. Ik heb door de remmenstress niks van Teruel gezien behalve de Lidl maar gelikkig staan de fotoos in het roeteboek dus dat scheelt.

bush 4De bush gister was voorbij Bezas. IK dacht ik zet alleen de binnentent op maar die is nogal oranje dus toen heb ik de buitentent eromheen gewikkeld. Dat scheelde 12 haringen en er zat geen regen in de lucht dus dta kon wel. Het leuke is dat het lekker tocht door het muskietennet en dat het eerder licht is ook kwa inschijnsel. Dus ik was om 7 uur wakker en om kawrt voor 8 begonnen ze te schieten een stukje verderop. Dus ik dacht weet je wat ik ontbijt wel ergens anders dan. Alle tasjes hebben de hele nacht buiten gestaan en eentje is er zelfs niet van me fiets geweest maar de Trektor  vindt het leuk want hij kan dan door het muskietennet naar binnen kijken wat ik aan het doen ben (slapen).

Vanoggend was het meteen klimmen en daarna ging het hobbeldebobbel naar Albarracin en dat was een prima tof stukje. Echt goed gevonden: veel bos, beetje omhoog, beetje naar benee, schaduw ook, voor de verandering. En toen Abarracin wat een heel stuk muur heeft waar ik geen foto van heb maar die staat ook in het roeteboek. Als je echt wil weten wat ik gezien heb dan moet je eigenlijk het roeteboek erbij kopen. Mocht je ooit besluiten om de roete te gaan fietsen, neem dan maximaal 5 kilo bagage mee tenzij je het gestel en het incasseringsvermogen van een rotterdammer van middelmatige leeftijd dan kan 15 kilo ook. Mensenkinderen wat sta ik geparkeerd met die 25 rotsharingen van de aldi af en toe. (eigenlijk valt het achteraf altijd wel weer mee, maar ik heb nu 2600 km of zo in de benen al maar als je er vers aan moet beginnen in Girona dan weet je niet wat je overkomt denk ik).

Ik kwam een mevrouwtje tegen vanoggend in Albarracin en die moest dezelfde kant op en die dee de El Cid-roete die ik niet ken, dus toen ben ik gaan lezen en nu blijkt dat het hele stuk van vandaag wat echt heel erg tof was uit de El Cid-roete komt. BEter goed gejat dan slecht verzonnen zeggen we dan, maar ik wor wel benieuwd naar El Cid, nu. Of de roete die zijn naam draagt dan toch. El Cid was een samourai die beurtelings voor de moren en de spaanse koningen vocht en ik heb de film gezien die me toch wel is bijgebleven althans het slot dan. Het einde, niet het kasteel bedoel ik.

bron taagfuente no redAlle supermarkten waren nog niet open in Albarracin en daarna is het armoe troef. Zo stuitte ik nog op een gesloten Panaderia in een van de vervolgdorpjes en verder was er niks maar gelukkig had ik gisteren voor twee dagen gehaald en ik had nog flink wat brood van gisteren ook dus ik heb geen honger geleden. Het was lekker weer ook. De wind begon fris uit het westen maar zit vanaf 3 uur in de zuidoost hoek en dat is net een feun. We zaten de hele dag echt lekke rop de fiets. Er werd nog geppootjebaad in een beekje i.c.m. het eten van stokbrood met tonijn en we zagen gezaagd dennenhout ook en er zat een heel lang stuk zonder verdwaaldekutpierenee tussen ook.  Ik heb nog met me tevaas in de bron van de Taag gestaan welke ik vroeger op school heb moeten leren en er was ook een fuente daar. Een fuente heeft bronwater een font kan bronwater hebben maar heeft meestal RED-water. Volgens de allochtoon van dienst kon je het gewoon drinken. Dus het was echt een toffe dag vandaag maar het kon nog beter want toen het juist erg warm begon te worden kwamen we bij de dam van het stuwmeertje van de Jucar waar we al een tijd langsreden. Ik dacht wat zou het handig zijn als we ergens naar beneeje konden want het was echt heel erg verlokkelijk blauw water en het was best warm aan het worden ook.

En toen bij die stuwdqam zit een kantoor van de jongens van een of ander gasbedrijf en daar kan je dus naar beneden en dat heb ik toen gedaan en dan heb je dus gewoon een heel modderfokking stuwmeer voor jezelf alleen inclusief rotsen om vanaf te duiken. plonsDus ik me portemonee uit me aldiuitverkoopkrosfitbroek en ik op die rots staan en toen heb ik me eigen tergend langzaam voorover in het water laten pletteren. Het was geweldig dus ik er weer uit en de Trektor gillen nog een keer dus ik nog een keer en dat ging dus een hele poos zo door. Het was een van de betere dagen uit me - nog o zo prille - fietskarrierre.

Ik zet de foto er even bij dan hebben jullie ook een indruk.

14-06-2017 17:47 :: De temperatuur mag wel wat lager

maar hoe doe je dat?

karpoort kempingEr zit een kemping op 107 km van waar ik in de bush heb geslapen. Het is iets voorbij Olmedilla de Alarcon en kost 12 euro en ik ga die 12 euro echt helemaal opdoezen. Het is 36 graden hier dus dan ga ik koud doezen en dan hang ik me handdoek op en dan kijk ik wanneer die droog is (kwartier later) en dan ga ik weer koud doezen. Het is de eerste keer dat ik in een karpoort kampeer. Een karpoort is zo'n ding dat je auto droog kan slapen. Deze heeft een van verzinkte golfplaten gemaakt dak waar de warmte lekker onder blijft hangen. En dan op de bodem een soort van kunsttennisgras maar dan zonder gras. En er staat een aanrechtje en daar heb ik me bidon en me 2literfles water ingegooid en die kraan staat ook aan om me drinkwater te koelen.

Ik zou ook het water uit de kraan kunnen drinken natuurlijk - het heeft dezelfde temperatuur als me gekoelde water - maar dat is nog niet bij me opgekomen want ik wil gewoon koud water van me eige. Het komt uit een bron in Piqueras del Castillo en het smaakt niet naar chloor. Ik heb wel een H2O fetisjisme ontwikkeld de laatste tijd zeg. Maar ik drink minstens 4 liter op een dag met dit weer, dus dan is er wel iets voor te zeggen. Wat vorig jaar water uit de put was is dit jaar water uit de muur, qua fascinatie. Het leuke was wel dat ik het hele afgelopen jaar nauwelijks frisdrank heb gekocht omdat ik die 2 liter petfles die uit Tsjechieje was meegekomen elke keer volgooide met kraanwater en in de koelkast zette dus ik heb het hele jaar bekant alleen maar gemeentepils gedronken uit een tsjeggiese petfles.

Toen ik aankwam dacht ik eerst hij is niet open. In het roeteboek staat-ie als geel ikoontje. Ik weet niet wat dat betekent, waarschijnlijk nog niet goedgekeurd door de fam. Benjaminse. Dat maakte het voor mij extra spannend. Ik kreeg toen ik de 12 euri had afgerekend een glas drinken uit de tap. Het was roze, leek op cassis en zag er verleidelijk koud uit. Er hingen condensdruppeltjes aan de kraan waar het uitkwam, ook. Ik zeg zit er alcohol in ze zegt klein beetje het is van de zaak ik zeg ik mag geen alcohol vanwege me medicamento epileptica dus toen kreeg ik een glas water. Zo'n kemping is het dus.

Niet dat ik epilepties ben maar mensen nemen je niet serieus als je zegt dat je geen alcohol lust.

gezelligIk moet even iets rechtzetten van gister over dat ik dacht dat meneer Benjaminse al die paellabonnen had opgestreken. Ik las vandaag in de inleiding dat de roete door een Fred van Eck is gemaakt en dat een andere meneer, Ad Valk, de hele boel heeft gereden. Oom Benjaminse himzelf heeft eigenlijk helemaal niks te schaften met de hele roete en hij heeft er 'amper iets van gefietst' want hij was druk met andere dingen. Dus het is gewoon de VanEck-Valk roete en helemaal niet de roete van Oom Benjaminse. Die heeft alleen ze naam eraan gehangen een beetje zoals een Volvo door Ford gemaakt wordt.
Misschien is het een goed idee om een keer begin juni 18 dagen vakantie te nemen en de roete even te doen met 25kg bagage. Als je 100 km per dag fietst redt je dat precies en je weet ook meteen waar je het over hebt zou ik dan denken. Het is maar een ideetje. Ik heb de roete naar Barcelona als eerste gefietst en ik was verknocht aan het trekkingfietsen.
Als dit me eerste roete was geweest waren de zaken waarschijnlijk heel anders gelopen.

bush 5Effe denken. Ik heb een foto uit de bush en die moest ik van de Trektor maken want die vond dat de tent er een beetje lullig uitzag op de vorige bushfoto omdat ik de buitentent er alleen overheen had gehangen. Maar gisteren was dat geen optie omdat het vrij hard waaide af en toe dus toen heb ik de halve buitentent geharingd want anders fladderde die weg elke keer. Dan heb je in feite dezelfde tent maar dan met zonder voortent. Het is echt een handig ding en het ziet er strakker uit ook en het fladdert niet als het waait dus nu heb ik beloofd om 'm voortaan zo op te zetten als er geen regen dreigt.

Omdat het bushplekje direct na de splitsing bij Una lag ben ik de volgende ochtend automatisch het alternatief voor de hoofdroete opgereden. De pest was wel dat ik de afslag naar de eerste kemping miste en dara pas 3 km en 200 meter hoger achterkwam toen er een bordje stond dat we gingen dalen met 9%. Dus toen heb ik 6 km omgereden dus ik had net zo goed de hoofdroete kunnen doen want die was ook zoiets langer en had ook meer hoogtemeters. duivels raamMaar we hebben wel het Venster van de Duivel gezien, want dat is daar. Satan was nogal een dingetje de eervorige tocht wegens dat ik de andere kant opging van de santiagodinges maar dit jaar niet denk ik, dus ik ga er geen thema meer van maken, maar het zag er wel leuk uit want er zaten twee gaten in de berg en beneden liep die rivier waar ik echt fan van ben geworden van dat stuwmeer ook ik kan even niet op de naam komen iets met jun of zo.
Er zouden ook mensen naar beneje zijn gekeild dan door Lucifer persoonlijk in allerlei occulte rituelen maar die heb je al snel als zo'n jongen van de inquisitie zo'n brandmerk in het vuur steekt terwijl je wijdbeens ligt vastgebonden op de pijnbank.

We hebben nog een aanvulling op het roeteboek en dat is de volgende: in Tortola zijn weinig voorzieningen MAAR om half twaalf komt de rijdende bakker langs en dan kan je brood kopen bij de bushalte naast de doorgaande roete! Het is maar dat jullie het weten. el catoVoorts woont er een ontzettend aanhalige zwerfpoes die ik een kwart tortilla heb lopen voeren en waar ik ruim voor werd bedankt met kattengenegenheid in allerhande vormen. O wacht ze staat op de foto ergens. Als de smurf niet op school ahd gezeten had-ie d'r voor z'n verjaardag willen hebben gehad.

En wat verder nog. O ja een vogel. Als een reiger een sportvliegtuigje is, dan was dit een 747 kwa spanwijdte. Echt niet normaal wat een joekel was dat. Er stond verder niks op kwa herkenningstekens dus ik heb geen flauw idee wat voor merk het was maar het was in ieder geval een groot merk. Het was in een rivierdal wat een leuk stukje was. Verder was het matig kwa hobbels vandaag wat ook wel eens fijn is want ik had echt niks te vreten tot Cuenca wat toch iets van 30 km was welliswaar bergaf maar toch.

k zit in het land van Don Quichot en Sancho Pansa las ik vandaag aan de kant van de weg en ik denk nu dat ik beter dat boek had meegenomen want dat had ik nog niet uit en dat was echt een goed boek ipv dit boek over de reconquista want dat is een beetje dor en feitelijk en niet zo interessant geschreven. Een gemiste kans denk ik, en nog een dure ook.

De rest van de reis ga ik proberen om ontzetten positief overal over te doen. De thermometer 10 graden naar beneden om te beginnen zou daar denk ik wel erg bij helpen.

15-06-2017 20:54 :: Het zal de oplettende kaartlezer niet ontgaan zijn

men rijdt terug!

Vanoggend had ik een beetje nare mail uit Holland toen ik water stond te tanken op de kemping en nu moet ik naar huis wegens gedoe. Ik ga niet in op de details, maar ik moet nu dus medium-snel terug. Dus toen dacht ik wat nu en de beste optie leek me terug naar de dichtstbijzijnde grote stad en dat is Cuenca en daar zit ik nu 7 km boven op de kemping.
In Cuenca is er een treinstation en ik ga daar morgen de trein naar Madrid nemen en dan kijk ik daar wat de opties verder zijn. Ik heb vandaag begrepen dat je met de trein naar Santander kan maar ik zie ook net dat de volgende ferry pas volgende week woensdag naar Plymouth vaart dus dat duurt 6 dagen en dat is vrij lang. Ook vanuit Bilbao vertrekken ze pas de 21e; waarschijnlijk hetzelfde schip dus dat via Santander naar Engeland vaart.

Ik denk dat het het handigst is om dan de trein richting Nederland te nemen; dat is me al een keer eerder gelukt maar toen had ik alleen een rugzak. O kijk dan moet je naar Hendaye en dan de tgv naar nederland die alleen doordeweeks vaart dus stel ik ga morgen wat een vrijdag is naar Madrid en ik kan meteen door naar Hendaye dan zit ik daar tot maandag en dan ben ik idealiter savons in rotterdam weer. Dat klinkt al aanvaardbaarder wegens korter. Ik denk dat ik dat maar moet proberen dan.

Ik moet even F bedanken. F kwam gister laat aan op de kemping en die doet Andalusie in Noordelijke richting en daarna de Echte Benjaminse van Barcelona richting Nederland. Gisteren hadden we al ervaringen uitgewisseld (te warm, te veel bergen, saaie stukken, dorst, maar soms ook wauw). We hadden al gedag gezegd vanochtend toen ik besloot om terug naar Cuenca te rijden en bij het eerste dorpje zat ze aan de koffie en toen was het even van ben je de weg kwijt maar toen heb ik haar verteld wat er aan de hand was en toen zijn we samen naar Cuenca gereden en toen hebben we nog ijs gegeten en is ze met me op zoek gegaan naar de toeristeninformatie en het spoorwegstation en verschillendee gesloten supermarkten en toen besloot ze dat ze naar de kemping zou gaan ook hier, dus dat was echt heel tof kwa solidariteit ook dus dat wou ik even kwijt. Dank dus daarvoor. Er gaat inderdaad niets boven Groningen.

Nou zit ik hier met gemengde gevoelens want de plannen zijn natuurlijk wel behoorlijk in de war gestuurd. Aan de andere kant  ben ik nog altijd geen fan van deze roete, maar afbreken zit niet heel erg in mijn systeem eigenlijk maar het is niet anders. Dus vind ik het heel erg? Ik geloof van niet. Kan ik met de smurf langs de natuurkempings fietsen in Nederland of zo. De laatste twee vakanties hadden we steeds maar een weekie en nu kunnen we er echt op uit.

Ik ben een maand weggeweest en er staat ruim 3000 km op de teller dus we kunnen niet zeggen dat we de kantjes eraf hebben gelopen. Wel jammer dat ik nog niet eens op de helft ben, maar er komen nog zat andere kansen.

16-06-2017 18:09 :: Dus dit is de hoofdstad

waarom toch die heuvels overal?

Ik ben in Madrid en ik kon niet door naar Hendaye vandaag dus nu heb ik een kaartje voor mij en de trektor naar Irun hetgeen de baskiese versie van Hendaye is. Morgenochtend 9 uur vertrekken we dus ik heb een nachtje Madrid. Ooit heeft een Amerikaan geprobeerd om me te leren pokeren in een hostal in deze stad en daarna wou die seks ook nog dus dat was een dubbele teleurstelling maar verder geen kwaad woord over Madrid. Behalve dan dat Madrid ook op 7 heuvelen gebouwd lijkt als je van een nietbestaande kemping uit Osmand naar een hostal aan de andere kant van de stad moet.

Ik heb de hele middag in de trein gezeten en moest de hele tijd denken aan F die niet in een geairconditioneerde koepee van het heuvellandschap zit te genieten maar op een santos 2.8 met piepbelt al die zelfde verdwaalde kutpiereneejen opmoet met diezelfde hitte als de afgelopen week. Ik zag een apotheek die zei dat het 42 graden was, vandaag. Dat was dan in de zon, maar daar rijdt zij nu ook zoals ze me eerder al uitduidde, dus als je dit leest veel sterkte en ik heb bereveel respect voor je.
Gisteren was het onweder op de kemping boven Cuelca en toen hebben we ons gewoon helemaal zeiknat laten regenen en hagelen want dat dee het ook nog. De temperatuur zakte meteen 15 graden en dat was een stuk prettiger inslapen.

Aan de ene kant is het dan sip dat ik terug moet, maar ik merk wel dat ik aardig stuk zit nu de prestatiedrang eraf is ineens. Ik ben in de trein in slaap gevallen en ik maak het vanavond ook niet laat. Ik zit in een pension van de scouting dat pension scout madrid heet wat ik wel een goed gevonden naam vind. Dat dekt mooi de lading net als smurf zeg maar.
Ik heb een halve watermeloen gekocht en die ga ik denk ik delen met mijn roemmeet uit Servie die gisteren nog in Amsterdam was zei hij want die krijg ik alleen niet op. Hij heet Doesjen "like shower" zei hij maar ik zal het wel verkeerd gespeld hebben.

Die prestatiedrang is niet echt waar roeteboeken voor geschreven zijn. Doorgaans kan ik er wel mee uit de voeten, maar niet met de andalusieroete in juni. De avagoniaas hadden het al een keer tegen me gezegd "het moet wel leuk blijven". Ik vind dat afzien er ook bijhoort, maar ik heb me wel voorgenomen om de volgende tocht gewoon als een man van middelmatige leeftijd te gaan rijden. Proberen. Want dat lukt toch niet denk ik als ik alleen fiets. Ik merkte wel dat als je met iemand anders opfietst een tijdje dat de ontberingen veel minder zwaar lijken.

Wat ik in ieder geval niet meer doe is vertrekken met zo'n strakke deadline. Het wordt een beetje een tijdrit van 6800 kilometer dan en je mag nergens blijven hangen of na 75 km denken poepoe hee kijk noiu een kemping met een zwembad toedeledoki allemaal. Zonder die flexibiliteit gaat het niet, gewoon, en al helemaal niet als de temperaturen konsekwent rond de 35 graden zijn. Dus het sentiment is nu dat ik heb verloren van Andalusie maar dat ik niet pesies begrijp waarom het een wedstrijd was. Zal wel een tiepies machodingetje zijn maar ja als man van middelmatige leeftijd wordt het wel eens tijd om te stoppen met al die flauwekul onderhand natuurlijk.
Toch blijft het mooi om af en toe echt helemaal kapot te gaan op een fietszadel en dan savons bij je tent te zitten in je monarch alite waar ik geen aandelen in heb maar wel zou willen met een zak sjips en dan je ogen dicht te doen en het bloed door je poten te voelen stromen...

17-06-2017 18:52 :: Kijk 'm hangen

naast de snoepautomaat

hang trektorHij heeft alleen maar plafond gezien vandaag. Ik heb half spanje gezien. Van Madrid naar Irun/Hendaye aan de atlantiek. Kostte 51 euro en het is hier 25 graden. Ik ben van ellende net in de zon gaan zitten want ik had het koud in de schaduw. Zo erg is het nu met me.

Mooi is dat toch dat zelfmedelijden van mannen van middelmatige leeftijd. Had ik maar dit of was ik maar zus en als ik nou huppeldepup dan enzenz. Het is de oudemannenvalkuil. Er is ook een volkswijsheid die zegt dat je beter spijt kan hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan. Wat dat betreft zit ik denk ik wel redelijk aan de goede kant van de streep. Ik bedoel niet deze trip want van fietsen heb ik nooit spijt. En het ziet ernaar uit dat er nog een paar kilometers bijkomen.

Ik was op het station aan de franse kant en de meneer van dienst heeft zich helemaal de pleuritis gezocht naar een trein met fietsplek naar parijs en uiteindelijk heeft-ie er eentje gevonden op de maandag vanaf bordeaux en dan moet ik om half 6 op het station wezen.hier en dan ben ik in de middag in Parijs en dat kost een modderfokking 131 euro vvo rmij en me rijwiel. Hij was er zo enthousiast mee bezig dat ik niet heb gezegd laat maar zitten ik huur wel een autootje en dan pleur ik me fiets achterin of zo. Bovendien krijg je daar ook peejage en benzinekosten bij nog dus dat tikt ook lekker aan.
We gaan dus eerst naar Bordeaux met de boemel en dan met iets snels naar Parijs Montparnas en dan houdt het op want je kan niet met de Fontys of hoe heet dat ding met je fiets dus hij zegt vraag het maar aan me collega's daar hoe het verder moet dan.

Nou staat mij bij dat de jongens van de fietsenzaak die niet genoemd mag worden met het voltallig personeel in een opwelling in 24 uur van Rotterdam naar Parijs zijn gefietst. Dus nou dacht ik wat die watjes kunnen dat kan ik ook want niet alleen heb ik een superieur rijwiel ik heb ook een tent bij me voor de moeilijke momenten dus ik denk dat ik gewoon maar die400 km op de fiets doe nog.
Ik heb morgen nog een dagje om erover na te denken want ik zit hier 2 nachten op een kemping. Dorrondeguy heet de kemping en ze wou 5 euro per nacht en ik moest morgen maar een keer komen betalen want daar had ze geen zin in nu en pleur je tent maar ergens neer n'importe pas ou. Bij de ingang hingen wat andere tarieven dus ik ben benieuwd of ik het goed verstaan heb want de vorige kemping waar ik keek rekende ze 27 euro op basis van het Miditrucje van 2 personen en een auto en daar begon een mevrouw heel hard te roepen dat ze geslpten was toen ik aan kwam fietsen dus dan weet je wel wat voor kempingvlees je in de kuip hebt.

In Spanje is het wel relekst met de trein, want je kan 'm op de cercanias gooien - dat is de soort trein zeg maar regionaal/sprinter en dan betaal je 3 euro voor je fiets. Je moet soms wel een kaartje vooraf kopen (iig vanuit Madrid) want in die treinen is maar plek voor 3 fietsen dus je moet in geval van twijfel een reservering. Je zitt dan in de koepee naast je fiets en als je een winkelwagenmuntje hebt kun je je fiets ook nog op slot zetten in de trein want daar hebben ze dus iets voor.
In San Sebastiaan moet je op de boemel overstappen en dan moet je je fiets in een klein pokkeliftje zien te krijgen en dat is mij gelukt. Het was erkonditjondaldewee en ik had een tortilla mee uit het koelvak en die heb ik in 2 afleveringen soldaat gemaakt, overigens na nog een ontbijtje genuttigd te hebben om 7 uur in het scout hostal dat gewoon 10 km van dat andere station was waar de trein vertrok. Chamartin heet dat als ik het goed heb onthouden en dat is helemaal in het noorden van Madrid. Ik was zoals gebruikelijk anderhalf uur te vroeg want ik dacht stel ik krijg een lekke band en ik moet ook nog uitzoeken op welk perron hij vertrekt en zo dus toen zat ik daar tot 10 voo r9 te wachten totdat het spoornummer op het informatiebord verscheen dus dat was allemaal een beetje aan de iets te seefe kant zeg maar.

Ik wil de scout hostal hier niet aanraden maar het kan aan de bezoekers (engelsen) en het tijdstip (weekend) hebben gelegen. Ze kwamen om een uur of half5 thuis en maakten echt een berg herrie en toen moesten ze naar buiten van de beheerder en daar zaten ze op een bankje toen ik om 7 uur langs kwam fietsen en ik heb ze lekker geen gedag gezegd want zo ben ik dan ook wel weer.
Als je een grote stad wilt verkennen gaat dta het best om 7 uur sogges op de fiets is mijn ervaring. Om die tijd kwam ik vroeger wel eens de kroeg uit in Amsterdam en dan is Amsterdam echt heel gaaf (alle amsterdammers slapen nog dan). En dat geldt ook voor Madrid hoewel ik altijd wel een fan was van Madrid wel. De smurf is voor Barcelona, maar ik ben dus voor Madrid. Ik ben nog nooit een onvriendelijke Madrileen tegengekomen dit itt Barcelonezen. Maar ik k an geboft hebben in Madrid natuurlijk of pech gehad hebben in Barcelona.

Mannen van middelmatige leeftijd hebben vaak pech, immers.
Vanavond couscous.

19-06-2017 19:36 :: Over prikblikken

en brandweermannen

zwem danDie foto is van gister toen we op jacht waren naar een prikblik voor de brander op zondagochtend maar ze waren overal uitverkocht. De Trektor zegt ik wil wel even zwemmen ik zeg dat is goed hij zegt nee toch maar niet. Dat was in hendraye waar we vanochtend om 4 uur zijn opgestaan wegens trein on half 6 naar Bordeaux. Deze keer waren we maar een half uur te vroeg maar we zaten toch als eersten in de stoptrein op spoor A.

Ik had een broodmasjien gezien waar ik al eerder over schreef maar om kwart voor 5 sogges zijn die dus leeg, zo stond er op te lezen en dat was best een teleurstelling.

Hij vertrok keurig op tijd en we waren ook keurig op tijd in Bordeaux waar het inmiddels maandag was (net als waar we vandaankwamen trouwens) en daar hebben we de jacht op een prikblik voortgezet en dit keer  met meer succes want we hebben een origineel camping gaz prikblik voor me campinggazbrander en dat is volgens mij voor het eerst wnt meestal kopen we maar wat bij de doehetzelfzaak maar deze doehetzelfzaak had alleen maar campinggazblikken. Dus dan zijn  ze een euro duurder maar je denkt dan toch dat je er langer mee doet of dat je water eerder kookt omdat het hetzelfde merk is of zo.

En toen moesten we van Bordeaux naar Parijs in de teezjeevee. Spoor 3 was het dus dat was met de roltrap naar nbeneje en met spierkracht weer omhoog over de trap en toen moesten we helemaal aan het eind van het perron wezen. Ze hebben daar aan het begin van de trein ene klein koepeetje en daar zitten vier vouwstoelen en als iemande de fiets meewil dan worden die vier plekken niet verkocht. Er kwam nog een canadees ook met ze kennendeel die ook mee moest dus die stond gezellig tegen de trektor aan te rijden de hele tocht.

De canadees is net zo gek als ik alleen nog 15 jaar ouder. Een echte asfaltvreter. Hij kwam fietsend uit Portugal ergens en moest naar Frankfurt naar een kennis en vandaar ging hij fietsend een rondje Skandinavie doen nog. Elk jaar begin mei gaat hij ergens heen en dan gaat het alleen maar om kilometers vreten met goegelmeps. Hij zegt tegen me ik dacht dat ik de enige was die dat dee want ik kom wel mensen tegen en die gaan dan naar Santiago of zo maar echt lange tochten dat zie je weinig. Hij zegt ik ben naar de oekraiene geweest een paar jaar terug en ik zeg o ik ook vorig jaar en toen hebben we het over Oekraiene en Polen gehad en hij was ook in de baltische staten geweest hij zegt ik vind het maar niks dat west europa  oost europa is veel avontuurlijker. Ik zeg ja daar hebbie een punt - het is het verschil tussen toerisme en reizen hij zegt pesies dus toen wilde hij boks doen dus dat hebben we toen gedaan. Hij is een fan van MExico hij zegt je moet naar zuid amerika dat is gaaf ik zeg me fiets heeft vliegangst hij zegt ja dat snap ik maar dara kandie overheen komen ik zeg ik werk eraan.

Op het perron zeiden we gedag en ik had me spin in me derailleur zitten omdat er een mevrouw met een rolstoel uitmoest waar me fiets stond en dat was best wel gedoe maar het is allemaal goed afgelopen. Maar de gepensioneerde brandweerman uit Canada was alweer op weg naar zijn volgende avontuur want hij had geen flauw iidee of en hoe lang hij in Parijs wilde blijven. Hij zou het allemaal wel aankijken. Man naar me hart. Wel triest dat hij rond mijn leeftijd al met pensioen kon maar hee het is zwaar werk branden blussen.

Ikzelve daarentegen wilde de stad uit en dat is gelukt. Blijkt dat je ook onbegrensd naar Parijs kan met Oom B. dus die doe ik nu de andere kant op. In Parijs zelf is dat lastig tot het fietspad langs het Canal St. Martin omdat al die straten uit de track eenrichtingsverkeer zijn, dus als je de andere kant op wil dan is dat tricky. Ik heb Osmand een route naar het Canal St. Martin laten uitzetten en toen ben ik in de Oom B. gesprongen. Het duurt meer dan 20 km voordat je Parijs uit bent maar dan heb je ook wat.
We rejen rond half 3 het station uit en ik zit nu een km of 50 boven Parijs in een bos waar verboden toegang opstond dus dat lijkt me wel lekker rustig. Er lopen wel wat joggers langs over de weg en ook fietsers dus ik wacht nog even met tenten opzetten totdat het was rustiger is.
De Trektor heeft de treinreizen uitstekend doorstaan alleen moet er weer wat olie op ze ketting hoorde ik net want die aircoos twee dagen lang dat geeft een hele berg droge lucht dus dan krijg je dat.

20-06-2017 17:46 :: Best leuk die roete naar Parijs

de andere kant op

bush 6Gisteren was er niet veel gereden ivm laat in Parijs een stad waar ik helemaal niets mee heb. Het is er nogal Frans en er zijn ook heel veel zwervers die daar clochards heten ik weet niet waarom ik dat woord ken kennelijk is alcoholverslaving wat makkelijker en genadelozer in Frankrijk dan bij ons. Wel goeie grafiti als je de stad uitfietst langs dat kanaal. Echt mooie dingen staan ertussen. De afgelopen dagen in de trein zat ik ook steeds grafiti te kijekn. Spoorlijnen en rivieren hebben kennelijk een magische aantrekkingskracht op het spuitbusgilde, waar ik me eigen ooit in het prille begin ook toe rekende met dat verschil dat ik niet kan tekenen maar ik had nog wel wat mooie idealen goed van snit die toen in de mode waren die ook wel aardige teksten opleverde vond ik toen.
Ik durf ze nu hier niet meer te herhalen hoewel de geest ervan wel doorwerkt in het achterhoofd natuurlijk.

En veel van mijn wanlaajners zijn ook best het aangluren waard vind ik als zeg ik hetzelf. Diie van toen ook wel. Opstandig maar met een diepdoorleefde menselijke ondertoon, zou ik in m'n ceevee kunnen zetten als ik een tekstburo had dat zich op de jongere doelgroep richt wat ik niet heb. Godzijdank. Je komt weinig grotere zeikers tegen in je leven dan communicatiedeskundigen en als ze op latere leeftijd internet erbij zijn gaan doen is het hek helemaal van de dam. Je kan de helft zo afschieten en je bezoekersaantallen blijven gewoon hetzelfde. Of nemen toe, waarschijnlijk. En je houdt op het eind een gigantiese bak met geld over ook nog.

unterwegsWaar ha dik het over? O ja fietsen. Dat ging goed vandaag. Ik kwam uit het bos en in het eerste het beste dorpje spoot er water twee rijen dik uit de muur dus ik kon gelijk tanken en nog een dorpje verder was de bakker om 10 voor zeven open en werd er warm brood verkocht dus mooier kan een nacht in het bos niet zijn. Overigens stond er wel snags een wild zwijn bij me tent te snuiven. Die beesten stampen door het bos dat is niet normaal die hebben overal schijt aan. En dan keihard knorren tegen me fiets ook nog - hij was sogges nog een beetje ontdaan ervan. Ik heb groot respect voor die everzwijnen sinds ik in Papua Nieuw Guinea ben geweest want als die beesten in de aanval gaan dan zitten ze met die krulspelden naast hun snuit precies in de slagader in je lies en menige papua heeft op die manier het leven gelaten (toen ze nog met speren op jacht gingen en niet met scherpe munitie).Ze zijn ook lekker om te eten - er wordt daar ter gelegenheid van festiviteiten op gejaagd en feesten en partijen zijn de belangrijkste bron van proteienen daar. Ze laten bij de bereiding wel het haar zitten, daar, trouwens, zodat je pesies kan zien dat het van een beest was maar als je honger hebt dan kluif je alles en god wat heb ik een honger gehad daar. Dorst ook trouwens.

En toen om half vier of zo hoorde ik voetstappen. HEt kan ook een ander beest zijn geweest maar ik denk het niet en ik heb niet gekeken ook want ik mocht daar niet wezen dus ik denk dat die meneer er ook niet mocht wezen maar dat hij trek had in een stukje illegaal gevangen vlees die avond of zo dus ik vermoedde al dat die niet naar de pliessie zou gaan. LEt wel: dit is allemaal spekulaassie want ik heb twee keer me hoofd onder me slaapzak gedaan en gehoopt dat iedereen op zou donderen wat dus heel goed werkte.

een kasteel zeg maarEn verder was het een beetje naar boven en een beetje naar beneeje maar het hoogste punt was 120 meter of zo dus dat is kinderspel en ik ree ook keihard naar boven (aan het begin van de dag). Het zijn maar korte klimmetjes en veel kan op het middenblad. We kwamen weer langs Compiegne dus ik dacht hee daar hebbie dat kasteel weer maar nu moesten we daar echt naartoe maar het was een beetje vroeg nog dus er was niemand. Wel koel dat we keihard naar het noorden gaan nu ipv naar het oosten door dat supermarktloze gebied. Ik vind het een aardige instaproete voor beginners denk ik en in mij maakt hij een onstuitbaar verlangen naar Vlaanderen wakker. Ik smacht naar Vlaanderen al sinds ik Parijs uitben. Ik weet niet waarom. Ik voel dat het eraan komt, wat goed zou kunnen want ik rij morgen belgieje binnen al. Ik ga richting Diest waar ik al eens eerder op de kemping heb gestaan geloof ik toen ik richting Barcelona ging. Ik HOU van vlaanderen al drie dagen en ik weet niet waar het vandaan komt.

Maar voor nu staan we op de 10eurokemping in Laon waar echt geen reet aan is maar waar je je wel kan scheren met heet water en je broeken kan uitspoelen. Dus dat ga ik maar eens doen zo dan zijn ze morgen misschien droog nog.
En straks ga ik een noodrantsoen soldaat maken dat ik al een maand meesleep zijnde noedelsoep van de wah nam hong. De wah nam hong is een chinese supermarkt op de kruiskade die al honderd jaar bestaat en waar de smurf en ik om de zoveel tijd naar het koelvak lopen en dan allebei een ander drankje pakken waar alleen maar chinese letters opstaan zodat we geen flauw idee hebben wat er in zit en dan proberen we dat en ruilen ook halverwege en meestal is het echt niet te zuipen.
Dat is zomaar een toeristiche tip voor als je naar Rotterdam komt. Ze hebben tegenwoordig ook een filiaal in de markthal voor  als je niet naar de Kruiskade durft.

20-06-2017 19:04 :: Ik ben bestolen

van 1000 hoogtemeters

In Ciuenca zat ik op 1000 meter en toen ik in Parijs uit de trein stapte zat ik iets boven zeenivo. Dus de trein heeft gewoon een kilometer afdaling gejat van me. Ik ben daar tamelijk woest om, want het was echt een inspanninkje om al die verdwaalde kutpiereneejen op te fietsen overal en nu heb ik dus die afdaling gemist.
Misschien moet ik gewoon terug ooit met de trein naar Cuenca en dan de trip alsnog afmaken. Het was nog 900 naar Sevilla of zo en dan 1000 naar Santiago en dan nog weet ik veel 1000 naar Roscoff of zo en dan nog 600 door Engeland en dan 35 van HvH naar Rotterdam dus ik was eigenlijk nog genees op de helft. Ik baal daar echt van. Het voordeel van een terugkeer is natuurlijk wel dat ik in vroeg in het voorjaar naar Cuenca kan maar zal je net zien dat er dan een hittegolf is. En ik moet tijd gelegenheid en genoeg geld hebben en dat is ook geen zekerheidje in het leven van een stallingsmedewerker.

Maar vandaag was ook leuk. De Lidl in Laon ging om half 9 open en ik stond er om kwart over 8 dus dat was okee. En ik had gelijk avondeten ook ingekocht en dat was slim want ik heb verder geen supermarkten gezien ha leer mij noord-frankrijk kennen. De eerste dertig kilometer waren tamelijk extatisch. Ik heb ontdekt waar dat betere fietsgevoel vandaan komt en dat is van slaaptekort. Op de kemping sliep ik om 10 uur, maar 's nachts was er allerlei gedoe met jongeren uit Laon of zo die in het zwembad wilden daar en toen waren er ook nog 3 keiharde knallen en toen was ik wakker en toen viel ik pas 's ochtends vroeg weer in slaap nog even. Als je dan half wakker op je fiets gaat zitten is wanneer het gebeurt: de fietshigh zoals ik die kende van me eerste trip en die ik daarna nooit meer zo heb gehad.

Totdat ik dus twee dagen in de week van 17:00 tot 2:00 moest gaan werken en voordat ik dat ritme een beetje te pakken had zat ik forenzend ook helemaal kickend op me fiets dus dat raadsel is ook weer opgelost. Vanochtend was het gevoel er ook weer - het is hetzelfde gevoel als vlak voordat je in slaap valt. Je ziet al droombeelden maar je bent nog net wakker.
Toen ik om 1 uur vanmiddag even op me stoeltje in de schaduw ging zitten in het bos voor de grens was ik echt blij met me monarch alite waar ik geen aandelen in heb maar wel zou willen want daar kan je niet in in slaap vallen want dan lazer je om. Had ik een helinox of hoe heet zo'n ding met pootjes gehad dan had ik de boswachter gemist die pesies op de plek waar ik brandweermanzat proberen niet in slaap te vallen de bosbeesten kwam bijvoeren met een handschoen aan en allemaal emmers met mais dus maar goed dat ik daar niet had besloten te wildkamperen hoewel het een sympathieke meneer was dat wel. Ik denk dat die handschoen was om te voorkomen dat het extra voer naar mensenhand ruikt maar me frans is nou ook weer niet zodanig dat ik daar een conversatie over ben begonnen met 'm.

Sterker nog ik ben gewoon ene paar kilometer verderop de grens over gefietst en nu zit ik in min of meer hetzelfde bos te wachten tot iedereen verderop klaar is met hout hakken en naar huis gaat en dan ga ik me tent opzetten. Het is een schitterend plekje hier. Overigens wist t-mobaajl eerder dan ik dat ik de grens over was dus dat zegt wel iets over de moderne tijden.
O en onderweg kwam ik nog een franse brandweerman tegen waarvan je echt kon zien dat het een brandweerman was. Wie het verhaal over de tocht naar Lviv heeft gelezen, heeft daar de duitse variant gezien die eigenlijk gewoon een nazi met een vlammenwerper is maar dit is echt een brandweerman. Hij stond voor de kazerne dus ik denk dat ze weinig branden hebben te blussen hier en dat is natuurlijk heel fijn voor brandweermannen en de mensen die geen brand hebben ook.

Morgen dus pal noord zag ik op de kaart. Vlaanderen lonkt en de winkels zijn ook weer de hele dag open. We zijn bijna thuis.

22-06-2017 21:08 :: Dinant 31 graden

Sevilla ook 31 graden

enge tunnel johHij zegt daar ga ik niet in hoor ik zeg echt wel hij zegt nee echt niet ik zeg waarom niet hij zegt hebbie die tanden gezien ik zeg hij heb ze ondergebit uit dus hij ken niet kauwen hij zegt ja is dat zo? en toen waren we er al doorheen. Het is niet erg om een goede band met je fiets te hebben maar er komt soms ook wel eens gedoe bij kijken.
Net als bij ieder huwelijk maar ik ben niet getrouwd dus misschien compenseer ik dat psychies met me imaginaire fietsvriendje. Ik ben ook geen psycholoog maar het zou me niks verbazen zoals weinig van de menselijke geest me nog verbaast maar dat is een van de voordelen als je nachtdiensten draait als stallingsmedewerker op station Hollands Spoor.

Ff denken. We hebben 145 kilometer gerejen vandaag en het was weer warm. Het was hier eigenlijk net zo warm als in Sevilla want ik heb het op zitten zoeken op weerplaza vanmiddag. Dat is even een hart onder de riem voor F die in Spanje fietst nog denk ik dus het is hier ook geen fijn fietsweer nu. Er stond een best harde zuidelijke wind en dat iss altijd handig als je naar het noorden moet. bush 7Op de foto staan me fiets EN de tent ergens in de midden. Ik had ook midden op die plek tussen die schitterende bomen kunnen gaan staan maar ik dacht weet je wat ik verstop me een beetje en dat hielp niet echt want ik werd drie keer wakker van beestengeluiden maar toch lekker gemaft van 9 uur tot half 7 dus ik zal het  el nodig gehad hebben.

We begonnen vlak over de grens met zonder brood en met zonder bakkerijen dus na 15 km was ik het zat en heb ik een blik tonijn verdeeld over een stuk sparstokbrood van gisteren en toen ging het weer iets beter. HEt was nog een beetje noord-frankrijkachtig met heuveltjes op en af en zo en toen ineens kwamen we in Mariembourg op een treinfietspad en osmand zegt je hoeft 35 km niet de bocht om.

Dus ik zeg toetoet en mijn veelspakige vriend zegt ook toetoet want dat doen we alltijd als we op een treinfietspad komen. En toen ging het hard want we waren ook vroeg vertrokken dus om 11 uur stond er al iets van 60 km op de teller want toen we van het fietspad af kwamen was er ineens een hele berg water.wel de maas dus Kijk de Maas zegt de Trektor ik zeg rot op hij zegt nee ik zie het aan het water net erwtensoep ik zeg de maas loopt van noord naar zuid dit gaat van west naar oost hij zegt het gaat naar Dinant kijk maar op je telefoon ik denk kut hij heeft gelijk. Maar wel bijzonder toch dat zo'n fiets dat aanvoelt. Hoewel we er dus gewoon naast wonen zo'n beetje. Als ik van me balkon pies dan nou ja dan valt het er niet meteen in maar als het een keer zou regenen dan zou het er wel in een kwartiertje of zo inspoelen. Hoewel het voorlopig niet regent in Nederland volgens weerplaza dan. Nou ja ik ben ook nog niet thuis natuurlijk. En eigenlijk pies ik ook weinig van het balkon, nu ik er over nadenk. Dus dat is allemaal een beetje bij wijze van spreken.

Dus wij langs de Maas. En ik terugdenken want me eerste fietsreis was ook langs de Maas. Dat was toen Frank nog z'n kemping in Gedine had wat in de Ardennen ligt. Me pa had een fiets uit een brandschadepartij gekocht en die mocht ik lenen. Er zaten versnelling op ook en toen had ik me buitentent en me slaapzak in een vuilniszak achterop gedaan en toen ben ik langs de Maas gaan fietsen en dat ging goed want ik ben in Gedine geweest toen nog maar daarna ging de crank loszitten want die fiets was nooit teruggeweest voor een servicebeurt waarbij de cranks vastgezet moeten worden nog een keer na een paar 100 km wat ik toen niet wist dus dat trapte voor geen meter meer. Bovendien was het toen ook 30 graden en had ik een fles ijskoude kola gedronken ergens en was ik die avond patat gaan eten en toen lag ik ergens kotsend en diareus in het weiland snags en toen heb ik het hele zootje op de trein gegooid en was ik savons weer in Rotterdam na een bezoek aan een vroege apotheker die me helemaal heeft volgestopt met immodium. De fiets kwam 3 weken later aan, trouwens en die heb ik daarna nooit meer gezien dus ik denk niet dat pa 'm heeft opgehaald ooit nog. Pa was meer een autorijder, ook.

mafiaMijn eerste fietsreis was geen succes, net als deze, dus als ik langs de maas fiets met die rare rots in de weg in Dinant waar het verkeer gespleten wordt en waar dat vlaggetje op staat dan moet ik daaraan denken. Dus dat was ik aan het doen en toen zag ik inene toen ik van het jaagpad af was per ongelluk weer zo'n schelpenmafiabord staan weer dat geloof je toch niet en nog richting het noorden ook nog dus wat dat bord aan de maas dee daar snap ik niet. Ze achtervolgen me lijkt het wel. Via deze site misschien wel. Best een eng idee.
Maar inmiddels was er wel een verbod op hoogteverschillen een hele tijd langs het water en toen kwamen we weer ergens en daar begon de volgende fietssppoorlijn. Dus wij weer van toetoet en scheuren maar dus ja dan kom je wel aan de 145 kilometer op een dag. Bovendien hunkerde ik nog altoos naar Vlaanderen en daar was nog een hunkering bijgekomen en dat was naar grapefruitsap uit het koelvak en die heb ik gevonden bij een spar ergens waar ik helemaal voor naar de verkeerde kant van de Maas moest over een brug die eigenlijk was afgesloten voor alle verkeer maar ja als ik hunker dan hunker ik ook door riemen en ruiten. En dan is het een spar dus dan weet je dat je getild wordt en toen heb ik 2 liter pompelmoessap uit het koelvak gehaald en 7 euro(!) al hunkerend afgerekend bij de mevrouw van de kassa en toen was ik 10 minuten later twee lege plastic flessen rijker en dus 7 euro(!) armer. Maar je kan er maar mee zitten met zo'n hunkering en als je jeuk hebt moet je krabben zei me pa altijd en dat was 1 van de weinige dingen die ongeveer wel klopte.

Maar op twee liter grpefruitsap kan je dus best een eind pedaleren hebben we vandaag geleerd dus onthou dat. O en ik had weer een tortilla in een koelvak gevonden bij een eerdere spar en dat is ook echt goed fietsvoer want eigenlijk is het olie met ei en patat. Een soort chips dus maar dan met ei erbij. Dus onthou dat ook als je 145 kilometer door Belgieje wilt fietsen een keer als het belachelijk warm is. Pompelmoussesap en tortillaas. Ijzeren greep uit het koelvak.

belgies fietspadKijk een foto van een belgies fietspad. Na de bofbank van vorig jaar hebben we nu ook een bofpaal. Je verzint het niet en hier doen ze het gewoon. Wat denk je dat er bij Rijkswaterstaat zou gebeuren als er iemand in ze harses zou halen om een fietspad zo te markeren? Een parlementaite enquete en rollende koppen lijkt me wel het minste. Wat een schitterend land is dit toch. Wij bedenken het niet en zij maken het gewoon.
Dus toen ik dit vannoggenmd zag kon ik al weer iets van rationele overweging toevoegen aan mijn diepdoorleefde hunkering. Als dit kan, zo'n fietspad, dan moet het een land van onbegrensde mogelijkheden zijn. En laten we niet vergeten dat ze Jeroen Brouwers cultureel asiel hebben gegeven toen hij het zat was in Nederland. En dan is er een vlaamse band die daar nog een nummer over schrijft ook. Jammer dat ze geen bewaakte rijwielstallingen in Vlaanderen hebben anders zou ik het wel weten.

Ik heb geen roeteboek natuurlijk dus ik heb geen flauw idee wat de dag van morgen brengt want ik zie alleen een streepje in Osmand dus ik was vandaag zeer aangenaam verrast met al die bomen om het wegdek hetgeen dus schaduw oplevert iets dat de echte makers van het roeteboek naar Sevilla misschien ook eens moeten proberen te zoeken. Dat is echt prettig, schaduw.
Inmiddels zitten we in Tienen. Dat spreek je dus op z'n vlaams uit. JE kan het ook op ze waals uitspreken dan wordt het meer iets vietnamees denk ik: Tjen-An. Klinkt als een plek waar verschrikkelijk is gevochten tussen de vietcong en amerikaanse mariniers met zo'n schoppenaas op hun helm en teksten als meat is murder maar waar dan later westerse rugzaktoeristen in goedkope hotels overnachten en dan gaan zitten bedelen daar om hun verblijf te betalen. Ik las dat een tijdje terug dat bedelen iets is voor arme mensen in Vietnam en niet voor mensen die het geld hebben om naar Vietnam te reizen en dan een beetje nou ja je snapt het wel en als je het niet snapt dan moet je gewoon eens een weekje in vietnam gaan zitten bedelen in Tjen-An. Leuk ideetje voor een managementscursus voor Unilever. of zo. A raison van 4500 euro per persoon. Soms (nu) denk ik wel eens ik had geen rijwielstallingsmedewerker moeten worden maar managementsguru maar ja.

Tsjongejonge wat een gelul weer allemaal. Wat een nacht goed slapen en een dag goed fietsen al niet vermogen.

Ik ga zo nog meer slapen want ik sta op de leukste kemping van deze reis hier in Tienen bij Pieter en Ellie en daar kan je in de tuin midden in het dorp kamperen. Hij staat gewoon in Osmand. Eigenlijk moet je reserveren maar ik was laat en toen waren ze allebei al thuis van hun werk. Het is echt geweldig dus er gaat misschien niets boven Groningen maar Vlaanderen boven waar een pik een houweel is.

23-06-2017 19:48 :: Stahlhelmen

en knooppunten

camping mulkerij tienenHier ontwoken we hedenmorgen veels te laat namelijk kwart voor acht. Het heet De Mulkerij en het is in Tienen en het was echt leuk. Pieter die Le Gerand is daar had gisteravond op fietsnet.be een hele roete voor me uitgeprint naar Baarle Hartog Nassau via de fietsknooppunten dus ik voelde me moreel verplicht om die te nemen maar omdat Oom B. ze roete ook nog in de osmand zat zag ik al dat het ongeveer dezelfde kant op ging. Pas bij Mol zaten we 8 km naar het westen of zo.

Knooppunten met de Trektor is echt leuk want hij raakt altijd helemaal opgewonden als er weer zo'n bord staat van u nadert knooppunt 83. We naderen knooppunt 83 zegt-ie dan wat is de volgende wat is de volgende? De volgende is..... 42! zeg ik dan. En dan zijn we bij knooppunt 83 dan gaat-ie gelijk kijken waar we heen moeten en dan zegtie linksaf naar 42 en dan istie helemaal blij als hij het eerder ziet dan ik. Dus knooppuntenfietsen is leuker dan met de gpx met de fiets dus we hadden echt een lollige dag behalve dan als de knooppunten erg om waren dan sneden we af. En bij Torhout ben ik gaan kijken waar er een natuurkemping zat over de grens en nu staan we bij Landgoed de hoevens in Alphen en dat stukkie was met Osmand maar wel over een fietstreinpad weer dus toen was het toetoet nog even ook.

zwarte duivelsOnderweg kwamen we langs een stukje frontlijn uit WO1 waar de Belgen hebben gevochten. Ze hebben er langs het Gete-front op allerlei plekken borden met allerhande info neergezet en dat was echt leuk gedaan met sappige details die het herkenbaar maken voor de mensen. Een aardige tip voor een frontlijnroeteboek misschien.

Een stukje verderop stond een betonnen stahlhelm in het weiland dus ik denk hee een betonnen stahlhelm. In een weiland. Maar waarom? Bleek dat ze alle 44 door de moffen bezette gemeenten in Limburg zo'n betonnen stahlhelm hadden gegeven en dan mochten ze zelf bedenken wat ze ermee wilden doen. En alle inzendingen waren daar dus verzameld en dat was echt leuk bedacht en er zaten ook echt aardige bedenksels bij dus ik heb er een paar gefotografeerd en ik ga ze gewoon hier neerplempen omdat ik verder weinig te melden heb behalve dat ze ook tortilla in het koelvak bij de Delheize in Tienen hebben. Delhaize mag ook. Ik vergeet dat steeds.

Punt is dat de Duitsers daar in die buurt in augustus 1914 de laatste cavalkeriecharges hebben uitgevoerd uit de militaire geschiedenis en die slag is de historie ingegaan als de Slag der Zilveren Helmen. Ze kwamen 7 keer op de verdedigingslinies van de Belgen afgestormd en elke keer werden ze terug geslagen. Het is de enige slag die de Belgen op eigen kracht in die oorlog hebben gewonnen en toen het feest voorbij was lag het slagveld bezaaid met de zilveren helmen die de Duitse cavalerie droeg wat dan weer de naam van die slag verklaard. Er was in de 14e eeuw ook ooit een gulden sporenslag in Belgieje en dat was ook zoiets maar dan niet met Duitsers en de details moet je zelf maar even opzoeken.

44stahlhelm 1

Morgen is het nog 60 kilometer tot Dordrecht waar de waterbus wacht om dat laatste rotstuk tussen Dord en Rotterdam niet te hoeven fietsen en dan zijn we weer thuis...

24-06-2017 16:44 :: Pff rotweer zeg hier

het is ook nooit goed

bordVanochtend startte met de miezerigste soort onder de regens en dat is de motregen. Ik stond me tent op te vouwen om 9 uur toen het begon en dat is goed dat ik het even optyp want ik moet 'm even uithangen want vanavond hoeftie niet opgezet wegens eigen bed. De regenjas moest vanoggend ook aan en het treeningsjasje ook (eronder) want het was 17 graden zag ik ergens. Wekenlang smacht je naar regen en temperaturen rond de 20 en dan is het zo ver en dan fiets je ook weer te balen.

Ik vind het stuk tussen Dordrecht en Rotterdam niet leuk maar eerlijk gezegd is er ook echt geen zak aan het stuk tussen Breda en Dordrecht maar ja daar vaart geen waterferry dus dan moet je die brug over het Hollandsch Diep over. Deze keer hebben we even halt gemaakt op het midden om 6 banen snelweg te voelen trillen door onze ingewandjes en even de vaajb van de hektische civilisatie van 'thuis' te ervaren weer na al dat eenzame geploeter op de hellingen van verdwaalde kutpiereneejen. Ik at een mueslibar en de Trektor keek naar bootjes beneden en treinen op de andere brug en toen reden we in de zeikregen zuid-holland weer binnen na een maand en 9 dagen afwezigheid.

Er zijn een schamele 3761 kilometers gefietst in 39 dagen en ik ben 8 kiloos lichter teruggekomen. Misschien heeft dat iets te maken met de 21904 hoogtemeters die er in die periode omhoog zijn gefietst (naar Lviv en terug vorig jaar reed ik er 18080 omhoog en die tocht was bijna 2000 km langer) Er heeft niets, maar dan ook helemaal niets, gemankeerd aan de fiets - er valt zelfs geen lekke band te noteren. De afgelopen etappes waren vrij vlak en hij reed net zo lekker als toen we vertrokken viel me herhaaldelijk op. Alleen het zoeven der bandjes en af en toe het rrrrr van de ketting als je door een tunneltje reed.
Ik had voor een 47 mm travelcontact en achter 50 mm en dat ging hartstikke goed - ik vond het comfortabeler rijden dan met 2 x een 47 en ik denk dat het niet veel extra rolweerstrand opleverde. En ze hebben ook goeie lekbescherming dus ik ben blij met die banden.
De roksjok voorvork is ook uitstekend bevallen; we zijn menige helling afgeraasd op het ligstuurtje en dan met die vering dan is het net alsof je op een waterbed ligt. En bij het klimmen kan de lockout aan wat ook handig was.
Het laden van de laptop met de forumslader ging ook goed, we hebben daardoor best fors gewildkampeerd deze keer omdat we geen stopcontacten meer nodig hadden.

Ook het voorlampie dat ik normaal gesproken had thuisgelaten bleek een dagje handig in de fietstunnels in Spanje. Ik had remblokken van de Action voor en die zijn bizar goedkoop en ook volkomen kut dus die kan ik niemand aanraden. De werkplaatsremblokken voor viebreeks van Elvides daarentegen zijn echt tof want ze remmen goed - ook als het nat is -, ze zijn behoorlijk slijtvast en op de verpakking staat dat het geen reet uitmaakt hoe je ze monteert want ze zijn anti-piep wat ook best wel een inovatietje is en ze kosten een betaalbare 7,50 in de verkoop (huhhuh).
Het enige dat ik heb aan te merken op de fiets is dat de wielomtrek verkeerd was ingesteld op de fietscompjoetert wegens andere voorband en in Frankrijk zetten ze paaltjes om de kilometer en dan kwam het volgende paaltje steeds 10 meter te laat en daar heb ik me ontzettend aan lopen ergeren maar ik vergat steeds om daar wat aan te doen dus van die 3761 kilometer moeten er voor de statistici onder ons nog 38 af of zo. Nou ja het blijft een toerdefransje alles bijelkaar, toch.
We hebben ook weer dingen geleerd zoals dat het dom is om een deadline vast te stellen dat je terug moet zijn als je niet pesies weet hoeveel kilometer je moet fietsen. En dan nog moet je die deadline ruim nemen om jezelf de gelegenheid te geven om af en toe ook van grote inspanningen te herstellen. In het verleden ging ik altijd zonder deadline weg dus ik had daar geen ervaring mee.
Ik had de pech dat er ook een hittegolf in Spanje was toen ik daar de moeilijkste stukken door Andalusie reed plus dat ik de eerste 4 dagen van dat stuk in de bush sliep. Dat was niet de handigste binnenkomer, maar de eerste twee dagen van dat traject vanaf Girona zijn ook niet heel erg handig. We hebben ons regelmatig afgevraagd wat als de ouwe brandtcorstius in Malaga in zee gedumpt had willen worden. Z'n zoon had het niet gehaald, waarschijnlijk, aangezien hij de groene weg al zwaar vond.

Ik vond de groene weg - en ook onbegrensd parijs - best leuk omdat ze de ingredieneten hebben die een goeie fietsroete moet hebben:
1) gezaagde naaldbomen langs de weg
2) (bij voorkeur wild) stromende beekjes langs/onder de weg
3) beklimmingen in de schaduw
4) een afdaling waarbij het ergens weer een stukje omhoog gaat maar dat je net op je zwaarste versnelling over het dooie punt komt en dat het dan weer naar beneden gaat
De frontlijnroete vond ik dramatisch om de verkeerde redenen namelijk dat ik de pest aan de Champagne heb. Dat begon met de oude wegen en dit heeft de genadeklap uitgedeeld. Ik snap niet dat er nog mensen wonen laat staan willen fietsen. Het is denk ik wel de ideale plek voor een wereldoorlog, alles bijmekaar genomen.

Andalusie heeft alleen op punt 4 meerdere voldoendes gescoord - verder vond ik het matig kwa fietsgenot. Nou was het vrij extreem weer geloof ik voor juni met temperaturen die altijd rond de 35 lagen, maar desondanks heb ik wel elke dag 100 km of meer gereden daar maar dat ging niet vanzelf en het was ook vaak gewoon niet leuk. Dat het binnenland van Spanje is ontvolkt, heeft een reden denk ik: er is eigenlijk in grote delen echt geen zak aan. Daar moet wel gelijk bijgezegd worden dat sommige van die stadjes met die gerestaureerde middeleeuwse stadsmuren best gaaf zijn. Je moet er langzaam doorheen kunnen met niet te lange etappes; als je fietst zoals ik - namelijk om kilometers te vreten - dan is deze roete nogal een dingetje; zeker als het klimatologisch een beetje tegenzit. Ik baal dat ik terugmoest, maar ik had ook gebaald als ik nu nog met me race tegen de klok was beziggeweest. Neemt niet weg dat deze unvolendete natuurlijk een smet op het blazoen is en de trektor en ik zijn het er eigenlijk over eens dat we de rest ook nog willen fietsen want het zit ons niet lekker, ergens.

Dus dan ter afsluiting nog maar een gevalletje dubbel fietsmisbruik. Nota bene het plastic bekertje in de stuurtas:

fietsmisbruik