veni, vidi, fietsie

sommige feiten hou je beter voor je

In deze rubriek staan wat projectjes kwa accessoires en fietsen. Ik rijd mijn tochten op oude mountainbikes. Ik vind dat veel dure aluminium trekkingfietsen erg op mountainbikes lijken, maar je krijgt snel ruzie als je mensen die er één hebben, op de overeenkomsten wijst, dus daar ben ik mee gestopt. Ik heb toevallig sinds 1992 een Trek van 330 euro en dat is het allermooiste dat ik ooit heb gekocht. Dus ik ben bij dat merk gebleven. Het had ook Giant kunnen zijn, die hebben ook prima frames om trekkingfietsen van te maken. Ik ben onder weg altijd veel mensen met Giants tegengekomen. Mijn Trek bracht me al naar Sardinië en Denemarken, maar er zijn intussen wel wat details aan veranderd.

Ik heb nu voor de verandering een fiets met Sram onderdelen gemaakt. Sram heeft een versnellingssysteem dat ESP heet, en dat is slimmer dan dat van Shimano. Niemand weet nog wat ESP betekent, zo lang wordt het al gebruikt. Het komt er op neer dat het makkelijker schakelt, dat de instelling minder snel verloopt en dat je minder gedoe met kabels hebt omdat er maar de helft van de spanning op staat als bij een Shimano derailleur. Als je weet dat 90% van de derailleurproblemen kabelproblemen zijn, dan is Sram gewoon echt wel slim. Er zit een veel sterkere veer in de derailleur maar schakelt toch soepeler.
Het nadeel is dat onderdelen misschien wat lastiger te krijgen zijn onderweg, maar als het meezit is dat helemaal niet nodig. Ik heb nog nooit een derailleur of een shifter hoeven vervangen onderweg.

De opbouw van de Trektor is hier gedocumenteerd. Ik heb ook een kompasbel samengesteld uit verschillende onderdelen (er zit inmiddels een versie voor bijzienden met een groter kompas en een bel van de Action van 65 cent op de ouwe Trek) en dat is ook gedocumenteerd, waarbij ook de heikele tring-ping-discussie niet uit de weg wordt gegaan.

Ik ben een overtuigd Tringer, maar ik heb ook enkele Pingers als vrienden.

Verder is ook de ontstaansgeschoiedenis van de Bike4Trubbel op deze webstek beschreven, net als de no-fixie voor dezelfde eigenaar maar dan voor dagelijks gerees. Ook zijn er enige woorden vuilgemaakt aan de randonneur van collega B, die na bijna 30 jaar toe was aan een grondige renovatie.