veni, vidi, fietsie

vandaag
 
gister

Ik heb al me vakantiedagen van anderhalf jaar opgespaard en daarna de baas verteld dat er zoiets bestaat als een CAO en dat je als ouwelul recht hebt op ouwelullendagen en nou word ik na stug onderhandelen mei en juni doorbetaald terwijl ik naar Albanieje ga. Op de fiets. Die fiets is de Trektor, bij het grote publiek bekend van Trektor zijn. Het laatste tochtje was met Ali de Gator. Die excursie heeft op huiselijk nivo wat gevolgjes gehad. Ik ga er in dit stadium niks over zeggen, maar de periode dat meneer nukkig zwijgt als hij de pest in heeft, ligt duidelijk achter ons. Hij zit op mastodon ook tegenwoordig vraag me niet hoe.

We gaan naar Albanieje omdat ik een boek heb gelezen van Laura en die komt daar vandaan en die heeft uitgerekend dat het multiverse een gangbare optie is in het kader van de big bang. Wat ik ervan begrepen heb komt erop neer dat we niet alleen zijn terwijl we wel alleen zijn. Omdat dat ook een beetje is wat een paar jaar corona met een mens doet, en omdat ze schreef dat ze goeie herinneringen had aan het strand in Vlora, dacht ik kan mij het schelen ik ga daar heen fietsen. Eigenlijk vaart er een boot uit Italieje naar Vlora, zie ik net, dus het is ook met de boot een beetje.
Onderweg gaan we proberen boven de LHC te slapen hetgeen een buis is waar ze het Higgsdeeltje hebben ontdekt een tijdje terug. Me fiets denkt dat hij protonen kan horen ruisen daar.

Het thema van de reis lijkt daarmee vooral physiek te zijn, en, zoals gebruikelijk hier, kunnen we daarmee onderweg nog alle kanten op.

06-06-2023 16:56 :: Een roolerkoostert

ups en downs

aaa openWe mosten eerst up. Ik had al drie weken tegen deze dag opgekeken als nou ja een berg. De Col de Cenis leek nogal een dingetje op de kaart en het was ook wel een dingetje maar wel een dingetje dat te doen was. Wel uit de slaapzak meteen aan de bak en alles hoog met zonder O² of iig minder O². Dus het was hijgen en puffen totdat het juiste tempo daar is en dan is het alleen nog puffen.
Het zonnetje scheen, n'n tent was half droog, er stond een fris briesje en ik had kouwe tenen in m'n sandalista's maar niet dat je zegt van dit kan helemaal niet.

En zo tuften we naar boven.

600 meters moesten we doen en dat is gelukt. De italiaanse buurman van de kemping zei gister je ben na 2 uur boven en dat klopte wel ongeveer. Op het toppunt heb ik een stikker achtergelaten die niet op de foto staat want achteraf geplakt. Het allergekste was dat net toen ik die stikker wilde plakken er naar me getoeterd werd en het was waarempel die Italiaanse buurman in z'n customkempertje die gister de camping al had verlaten!
9%Als je op die top ben dan moet je nog een paar keer hobbeldebobbel en dan ben je bij de drinkwatertapbak en dat had ik gister opgezocht dus ik had maar 1 liter water meegenomen iepeevee de gebruikelijke 3 dus de grote petfles heb ik daar gevuld met helder bruisend ijskoud alpenwater recht van de bron. En daar heb ik onderweg niks van nodig gehad wegens dat alles naar beneje ging vanaf daar. En hoe. Ik heb 2 setjes remblokkies bij me en ik zal straks ff kijken want ik denk dat er behoorlijk wat is afgegaan vandaag.

Aan de andere kant van die kutpierenee was het echt serieus stijl en met heel veel korte boggies naast neerdenderende watervallen waar je niet naar kon kijken anders ree je de weg af. Met 54km/uur. O er komt net een roedel trekkingfietsers aan ik ga ff buurten.
Engelse Alma's bezig met een offroadtrack waarvan ik de naam ben vergeten. Gepimpte MTB's met 15 kilo bagage aan een bagagedragertje. Serieus vandeweg klimwerk doen ze en van hier gaan ze naar Nice over al die kutpyreneejen w.o. de finstre ook nog waar Chris Froome de Giro ooit won. Zij liever dan ik.

ac anNiet dat ik niet geemteebeet heb vandaag want na al die boggies op de spnummerlateropzoeken wilde Brouter me van de grote weg weer een voetpad ophebben. Zag er nog onaantrekkelijker uit dan de vorige keer. De track zat helemaal vol met boggies en als ik de spnummerlateropzoeken zou volgen dan kon ik gewoon volle bak over het asfalt naar benee en kwamen we ook op ongeveer dezelfde plaats weer uit. De keuze lag voor de hand.

epsTien minuten later liep ik nog steeds naast me fiets wegens ontoegankelijk terrein. Het ging fors steil naar beneden en het was gewoon rots allemaal dus dat was te link om te fietsen. Vonden wij in het begin. Het was toen al ondoenlijk om nog terug te keren op onze schreden wegens gradient en rotspartijen. Omdat het niet opschoot toch maar geprobeerd en daar was ineens de eerste echte test van de wieltjes en bandjes. Het was erger dan de ergste stukken Parijs Roubaix terwijl het een stuk harder ging wegens steil. Dit kan je als Brouter eigenlijk niet in je route opnemen maar aangezien het er toch inzit dacht ik dat komt straks wel weer ergens op een begaanbaar pad uit en dat was ook zo. Aan het einde van dat rotspad ligt een dorrepie en daar scheurden we keihard met rammelende tassen en sloten en wat er nog meer kan rammelen aan een Trektor (alles) hup een parkeerplaats op waar een wielervereniging net de aankomst stond te vieren van de eerste renners die net een trainingsrit bergop hadden volbracht.

ut manDie rit was verschrikkelijk. Hij was al verschrikkelijk naar beneden - eerste afdaling ooit waar ik heb gepauzeerd om bij te komen - laat staan naar boven. Overal boggies, geen stuk onder de 10% en echt beroerd wegdek. Terwijl ik neerwaarts suisde kwam ik kilometers lang de mindere goden van dezelfde klup tegen in verschillende stadia van afsterving. En ik vrolijk zwaaien natuurlijk. Er waren er 1 of 2 die hun hand nog van het stuur konden krijgen om terug te zwaaien.
Dit was duidelijk andere koek dan wat ik die morgen had gedaan.

Toen we daar uit waren probeerde Brouter ons nog steeds van de SP's te houden dus toen zaten we op een voetpad langs een spoorbaan die door allerlei achtertuinen leidde met verborgen doorgangetjes en uiteindelijk was ik dat zat en ben ik op de grote weg gaan rijden naar de eerste kemping in Italieje als je over de Col de Cenis ben gekomen en er zit een pizzeria naast ook waar ik na het doezen heen wil.

Het plan vanaf morgen is kilometers maken vanaf hier want het gaat nog een stukkie naar benee en vanaf Turijn is het plat. Ik ben nog maar weinig afgevallen dus ik denk dat ik gewoon weer richting de 100 km per dag moet. Vandaag gaf in ieder geval wel het vertrouwen dat het lijf het, ondanks al die ballast die eraan hangt, nog doet en dat was geen zekerheidje toen ik wegging.

05-06-2023 14:29 :: 3 keer raden

wie er corvee had vandaag

corvee

04-06-2023 17:37 :: Stukkie gefietst

met pluizige Perry

turijnbordHm. Groene pijltjes zijn vandaag op de tenen van 1 hand te tellen. Ik had eergister of zo op de archieskemping zitten drukken en ik dacht dat deze kemping op 400 nog een beetje meter lag dus dat ik nog zo'n dag als gister zou hebben met minimaal klimmen en alles op het buitenblad nou mooi niet. Had ik over een eentje heengekeken. Vannoggend om 8 uur bij de supermarsjee stond ons op 371 meter en nu staat en zit ons op 1460 meter boven NPP als dat bestaat. Je zou denken dan dat we iets van 1100 meter omhoog hebben gereje vandaag. Met een zeiknatte tent achterop ook nog. Waardoor de pluisjes er niet af gingen vanoggend. Dus die zijn er net hier afgewaaid.

blaHet was wat de vorige generatie wel een arbreidzaam dagje noemde. En het ging goed allemaal wel. Stijgingspercentages op wat uitzonderingetjes binnen de marges en ik geloof maar 2 keer uitgepuft waarvan 1 keer dat ik dacht waarom sta ik stil. In alle misverstanden was ik er ook van uitgegaan dat ik vanaf hier nog 1600 meter omhoog zou moeten naar het hoogste punt van dit tripje maar dat is dus maar 600 meter. Dus in principe zou ik 'm morgen omhoog kunnen fietsen en dan daarna weer naar beneeje en dan weer omhoog en dan heb ik ongeveer dezelfde hoogtemeters gedaan die ik vandaag heb gedaan maar morgen moet ik echt wassen dus dat is een nogo.

Maar complimenten aan de Brouterts want ze hebben deze ouwe lul toch maar even hierboven gebracht en ook nog op een manier dat ik denk van okee. En allerhande winkeltjes en kempings onderweg ook. Ik had de kemping nog veranderd naar de municipaal in het vorige dorp maar die was fermé hehe dus toen moest ik nog 100 meter omhoog naar dit dorpie en ik was echt bang dat het niks zou zijn want er staan overal reclames voor spaas en beautydingen en onderdak voor je motor en duur en aangeharkt en poepiesjiek en nou blijkt de kemping geweldig uit de toon te vallen met een omgelazerde lichtmast voor me tent en een paaltje met een lampie drop dat eraf is gereden door een kamperiaan en waar nu drie draadjes aan een kroonsteen uitsteken en ik mag er voor 15 euro 2 naggies blijven en iook nog zelf een plek uitzoeken.
laHet heet Le Val Cenis waarbij de Cenis de kutpierenee is die ik overmorgen opmoet met haarspeldbochten en de hele teringzooi. Maar geen kwaad woord over de kemping en ook niet over de vorige in St Remy de blablaMaurienne die Les Lacs de Marienne heet; Ik zal de gpxtrack online zetten als ik terugben en dan kan een ieder deze route doen die ik nu al warm wens aan te bevelen en dan is deze webpagina de reisgids. "Naar Nerdistan en Terug" zou dan de voorlopige werktitel kunnen zijn. "Voor de gevorderde Europafietser". Aai sorry daar gaat me fantasie weer met me aan de haal.

Staat een Italiaan naast me hier met een zelfgebouwde kemper en die zei dat het nog steeds niet te doen is in midden Italieje wegens nog steeds te veel water. De drollen drijven er door de straten en er wordt voor allerhande ziekten gevreesd waar ik niet voor ben ingeent. Bij de geringste neerslag loopt alles weer onder en er staat op sommige plaatsen nog een meter water op het land. Hij zei dat ik het beste gewoon via de oostkust naar Bari kon rijden maar dan moet ik nog die hele povlakte over die nu het probleem is. Dus dat was een beetje vage tip en ik ga me zo maar eens duchtig orienteren en natuurlijk spaghetti bakken ook en als me nog iets te binnen schiet dan typ ik dat morgen wel want ik ben een beetje afgedraaid nu.

O en de volgers moeten de groeten van de Trektor hebben dus hierbij.

03-06-2023 17:57 :: Waar waren we gebleven

waar zit het vraagteken?

leptopje feemus last wordsGevonden1 Ik bedoel! Hiernaast staat het stoffelijk overschot van Leptopje. Ik had geen puf meer om `m te reanimeren dus hij is met de vuilnisman mee nu. We hebben duizenden kilometers samen afgelegd en dan wor je zo afgelegd. Nou ja gelukkig hebben we de fotoos nog en de 3 trippies hiervoor zijn met hem getypt dus in zekere zin leeft-ie voort nog.

Ik ben 2 dagen bezig geweest om op de nieuwe veels te dure groomboek alle goegel privacy-instellingen door te worstelen en nu loggen ze nog elke scheet die ik laat. Ik heb er liever een ander besturingssysteem dan Android op want het is gewoon een onhandig grote telefoon maar daar is nu uitdeqqrdderzaak geen tijd of gelegenheid voor. En de foto's moet ik thuis even deftig resizen want die appies maken er een zootje van dus pech voor jullie.

eerste webservert cernMaar goed. Het Centre Européène (frans toetsenbord) de Recherche Nucléaire. Of zoiets. Ik had een goed boek gelezen en dat heet Het Eiland dat Higgs heet van 2 Hollanders die daar dingen doen of deden daar wil ik vanaf zijn. Maar dat gaat over de ontdekking van het Higgs deeltje nou ja boson nou ja veld en het geeft een heel duidelijk overzicht van het standaard model. Dus ik wist waar ik heen ging en toen ik en mijn fiets er daadwerkelijk waren kon ik de verleiding van de guided tour niet weerstaan. Dat betekende een uur wachten voordat je je ervoor kon aanmelden en daarna een uur wachten tot de tour begon.
Er was dus ff tijd om naar de expo te lopen en daar hadden ze dus de allereerste webservert staan (het www is bij het CERN uitgevonden) met een stikker drop "niet uitzetten!". Ernaast hangen 3 pagina's met het originele onderzoeksvoorstel van TimBL waar iemand had opgekrabbeld "vaag maar interessant".
Deze site past naadloos in die traditie dus ik heb een onduidelijke foto van het geheel gemaakt.

Maar die tour was tof. Hij werd gegeven door een Chinese ingenieur die even niks te doen had en aangezien ik dat boek had gelezen kon ik ook nog slimme vragen stellen dus dat was waar voor me geld (die rondleidingen zijn gratis, belqstinggeld niet meegerekend).

wokkelBuiten de hoofdingang staat een roestvaststalen wokkel met allerhande formules en ontdekkinkies van natuurkundigen en ik stond wel even te blozen toen ik de formule vqn het onzekerheidsprincipe van Heisenberg herkende. Niet gek voor een heel gemiddelde fietsenmaker kan je dan denken wat ik dacht.
Ik had in de wachtrij vriendschap gesloten met een Australiejer (alleen de ees met streepies zitten op dit toetsenbord) die ook gegrepen is door de fysica en die zei tegen me dat ze door die tunnel waar die deeltjesversneller doorloopt fietsen en dat ik een open sollicitatie moest sturen naar het CERN om die fietsen te onderhouden en dat vonnik ook best een goed idee dus dat ga ik doen als ik terugben. Lijkt me echt retekoel om met zo'n CERNpasje al die deuren open te maken net als de slimme jongens. Ik vond het al heel koel dat ik autorisatie kreeg voor de CERN-wifi. Dat is een smsje dat ik nooit meer ga deleten.
Speciaal voor m'n veelspakige vriend heb ik een routekaart gescoord van alle fietspaden die over die tunnelbuis lopen, dus die komt bij de werkbank te hangen thuis zijnde de plek waar hij altijd slaapt. En ze hebben allerlei shit in de giftsjop dus ik heb een www tiesjurt voor de halve prijs en grappige buttons met de up- en de downquark en de higgs ook nog.

landskapNa al die indrukken zijn we doorgereden en ik geloof dat we die nacht in de bush hebben gezeten o ja dat was geen geweldig plekkie want er kwamen twee gassies een paar keer langs op de MTB maar die waren druk met door het weiland fietsen. Goed geslapen wel daar en de volgende dag betrapte ik mijn veelspaekige vriend op een keiharde voorband dus ik zeg is dat je ochtenderectie maar het was omdat-ie al 2 nachten naar ruisende protonen had staan luisteren dus wat hem betreft is de reis al geslaagd.
Sogges hobbeldebobbel naar Annecy waar we zowaar een ansichtkaart konden kopen en een postzegel bij het postkantoor verderop maar niet voordat we op de plek van de foto rechts ons koerspetje vergaten. Die kaart moet naar de Smurf want die wordt bijna 18 wat vliegt de tijd nou zeg poepoe. Gelukkig was er na een paar kilometer sprake van Decathlon en een prikblik Brico ertegenover die om 9 uur opengingen dus toen hebben we decathlonistisch zitten ontbijten en met het personeel staan ouwehoeren en dat was leuk want die waren sportief anders mag je daar niet werken lijkt me. En ik mocht me fiets binnenn zetten van ze tijden het zoeken van een casquette en wat ik nu heb is beter dan wat ik had maar niet heel veel.

In Annecy gingen we de tip opvolgen die we in Fontenoy le Chateau met een dakkie op de eerste a hadden gekregen en die vent bleek gestopt met z'n kemping vertelde hij want hij was 72 in,iddels en hij vond het wel best. Dus ik naar de Municipaal ernaast die geen Municipaal meer was maar wel deed alsof en daar kon ik 20euro55 aftikken. Ik heb daar wel iets van geleerd inmiddels: als een camping meer dan 14 euro kost doet de WIFI het niet en hebben ze geen pleebrillen of schijtpapier.
Let daar maar eens op als je naar Frankrijk gaat fietsen.

En toen ging het ook nog regenen. De eerste druppels sinds het vertrek dus ik ga niet klagen. Komt door die kutpiereneejen die de hele tijd zoenen met wolkies [niet verdwaald want deze horen hier]. Ik denk trouwens dat die Kale van Zuid hier ook wel een sis geweest want ze flikkeren hier mensen met een valschermpje van die pierenee qf en dan is het van zie maar hoe je thuiskomt en dat vond die kale ook een leuke sport als ik me goe herinner. Ik ben je email kwijt dus als je dit leest mail mij dan ff.
Ik kijk al een heel tijdje tegen die joekels op hier met het idee dat ik eroverheen mot net zoals die onderweg naar Genève. Dus wie schetst mijn verbazing toen ik vanochtend vertrok en er de eerste 50km alleen maar op het buitenblad werd gekoerst. Er liep een stroompje naar beneje en daar fietsen wij dus langs de hele tijd en het was ook voornamelijk ouwe spoorbaan ook. Maar er is wEInig geklommen en ik zit toch best wel een stukkie in de Alpen dus dat hebbe ze slim gedaan hiero dat ze de wegen langs de bergen leggen iepeevee over de bergen wat ze een stukkie terug wel deden. Misschien dat de eerste bewoners van dezelfde kant kwamen als ik en hebben ze dat gaandeweg bedacht.
Als ik een eerste bewoner was geweest dan had ik dat denk ik ook wel gedaan.

leukMaar die vruchten zijn geplukt en ik zit op 80 km voorbij Annecy nu. Er is geen enkele reden om daar langer dan een half uur te verblijven want het si 1 grote touristtrap maar wel goeie fietspaden maar geen goeie fietskempings want ze vragen overal minstens 20€ voor een naggie. Ik ga Annecy herinneren als de plek waar Leptopje ophield en dat is het ongeveer.
Vanoggend zijn we dus naar de eerstvolgende kemping vertrokken en daar zit ik nu en dat is een leuke wegens tuinhuisjes maar gezellig en een paar kampeerplekken en een snelstromend beekje langs Perry die helemaal onder de witte pluisjes zit en een does met een ketting waar je aan moet trekken net als op het einde van Parijs-Roubaix. Het is wel suf om je met 1 hand te wassen maar het principe deugt en daar gaat het om dat kan iedere kommunist je vertellen.

De receptioniste zei dat als ik in het restaurant om de hoek wilde eten wat ik niet wou dat ik dan moest reserveren want het was Moser Day. Ik had inderdaad veel wielrenners onderweg gezien, dus dat verbaasde me niets. Totdat ze zei next wiek izz faaderday en toeb viel het kwartje.

Ik ga spaghetti koken.

31-05-2023 18:08 :: Reflectorpaaltjes

enig houvast

voetpadOsmand zei ga links af. Ik wilde best want ik had bizar lang omhoog gereden en dit ging naar beneden, De eerste weg omhoog was gezell;ig want ik werd 8 keer ingehaald. Door leeftijdsgenoten. Hun bandjes pastten 4 keer in mijn achterband en ze hadden 0 bagage. En ze gingen maar marginaal harder maar ik zag ze toch langzaam uit beeld verdwijnen. Het was een tedoeneklim. 6 of 7 % steady en dat kunnen wij. De telefoon stond uit want het ging niet hard dus ikk wam er 2 km bergop pas achter dat ik een afslag had gemist. Er stonden 2 verbodeninterijdenroodmetwittestreepborden dus ik dacht daar moet ik niet in maar daar moest ik wel in. Er begon een paadje richting Zwitserland maar dat wist ik toen nog niet. Leuke omgeving zoals bekend van de tiroler pornofilms en als je die nog nooit gezien hebt dan is dit een aardige aanleiding om dat t egaan doen, slecht asfalt, beetje hobbeldebobbel, daarna hobbeldebobbelx2 op slecht asfalt en na de nodige 5en&6en was ik boven op iets van 1320 meter en ik was op 912 begonnen.

schuilhutje400 hoogtemeters inde knip exclusief de 2 km die ik voor lul omhoog was gereden. Lekker beginnetje. Helemaal boven stond een grenssteen uit 18nogeenbeetje waar ik geen foto van heb maar dus wel een foto van het paadje waar ik opmoest. Ik heb eerst nog geprobeerd door te rijden op dat slechte asfalt maar dat leek aan de zelfde kant van die verdwaaldekutpierenee naar beneje te hobbelen en dat was dus niet de bedoeling. Dus ik weer terug naar het paadje waarvan ik dacht dit ken nooit en zelfs me fiets was skepties.
Dus wij daar wandelen met de hand op de rem en dan een heel klein stukje fietsen, en dan weer wandelen. En dat ging zo een poosje door tot er een vergeten autospoor opdook en toen was het downhillen op grof grind met 10%.

stikkertje!Na een kilometertje kwamen we bij dit huissie uit dat een schuilhut bleek.Het spoor waar we uitkwamen staat links op de foto. Er stonden een houtkacjeltje en een tafeltje en een gastenboek en ik heb er een stikkert op de ruit achtergelaten ook want we hadden weer een grensje verlegd en het was een leuk eerste stukkie toch dat Broeter had geBroeterd voor ons.

Vandaar ging het als de brandweer naar 950 meter in Le bRassus wat Zwitserland was aan de nummerborden te zien. In Le Brassus ben je beneje en dat weet je want als je om je heen  kijkt dan zie je alleen maar verdwaaldekutpiereneejen die om je heen omhoog toorrenen torenen toorenen wijzen.
De dag was nog niet voorbij.

Ik wist ineens waar ik die 22% gezien had en dat was hier. We moesten uit het dorpie naar de D-weg en dat was 4 keer uitpuffen voordat we daar aankwamen. En vandaar ging het gewoon een kilometer of 3 10% verder omhoog. Ik dee 2 of 3 refelectorpaaltjes per fietsbeurt. Ik werd door diverse wielrenners moed ingesproken. Tranquillement zeiden ze.
Alsof er een andere optie was met die rupsbanden van me. Die thuisgelaten rotsharingen maakten niks uit. zo voor het gevoel [uitputting, volgelopen benen, max 5.6 km/uur]. En ik moest dus 3 km.

jura 7 fietsroeteUiteindelijk besloot ik tegen een grofgestapeld muurtje te pauzeren met stokbrood en geitenkaas (lekker!). Ik mocht vanmezelf 3 kwartier nemen om de koolhydraten in me bloed te krijgen als dat drie kwartier duurt en ik had ook nog een snikker gekocht beneje dus die mocht ook op. Bleek dat 50 meter om de hoek de afdaling begon. We zaten op 1320 meter weer, dus weer 400 hoogtemeters erbij maar opovernieuw bizar steile.

hier dus nietDe Jura 7 stond er op het bordje om de hoek. We bevonden ons plots is een 0% weids alpineweidelandschap dat niet voor niks zo heet natuurlijk. Een fantastisch feest om in te fietsen. Echt goed. En ze hebben er officiele legale kampeerplekken dus ik kzag de eerste bij 35 km of zo dus dat vond ik te vroeg, hoewel we wel goed zaten kwa hoogtemeters inmiddels. Ernaast stond een bordje om het extra duidelijk te maken nog.

Dus toen raceten we naar beneje daar (het ging net zo steil omlaag als eerder omhoog) en toen zag ik nog een kampeerplek en toen dacht ik ik neem de eerstvolgende en toen kwam er geeneen meer.

Maar die Jura 7 is een dingetje maar als je 'm gaat doen neem dan geen bagage mee want het tussenstuk is niks steils aan maar erheen en ervanaf is eigenlijk niet te doen. Ik heb nog nooit zo'n zware dag op de fiets gehad geloof ik. Maar ik moet nog naar Annecy dus wat niet is kan nog komen.

We zitten en staan nu op de Hutopiakemping bij Divonne les Bains en dat is een kutkemping met gastarbeiders in chaletjes die onder hun auto liggen te knutselen. Wel de eerste kemping zonder nederlanders; waarschijnlijk vanwege de prijs.

Ik ben verrot, de Trektor is helemaal in z'n element en we zijn bijna bij CERN. Ik ga morgen niet heel veel meer doen dan een kampeerplek zoeken boven die deeltjesversnellert. O wacht ik heb nog een fotootje van lakegenevashoreline zoals we het zagen toen we op de Jura 7 route uit het laatste bos wkamen gestormd:

lake geneva shoreline

30-05-2023 16:39 :: Alpenweiden

en koebellen!

beekbleekOkee Trektorfans. Ik heb 2 osmands op me telefoon nu en de nieuwe kan ook hoogteprofielen laten zien. Of beter. Of dat je er eerder opklikt. Dus ik was op zoek naar een supermarkt in waar ik gister was en toen zag ik het hoogteprofiel van de komende dagen en toen werd het me bleek om de neus. Eerste 10 kilometer na de kemping: 10% 13% 26%(!). En de eerste 50 km bijna 900 hoogtemeters en een colletje naar 1079 boven NAP. Nou is 900 hoogtemeters wat ik aankan op een goeie dag als ik die 15 kilo kwijt ben die ik nu nog niet kwijt ben.
En daarna werd het niet beter. O - had ik Osmand+ maar nooit geneerlaad want hij gaat de hele tijd over ze nek met een trackje van 1400 km en de mevrouw van dat je de hoek om moet stottert heels de tijd! Het is niet dat je noemt een verbetering behalve dat-ie wel die nieuwe kaarten kan lezen.

Maar ik had dus wat om over te piekeren gister terwijl de Fransen in de aan de kemping aanliggende huizen op hun balkon tot laat in de avond zaten te hartejagen en tegen mekaar te gillen. Ik dacht er serieus over om terug te fietsen richting Dyon en vandaar de leuke route te nemen die ik gister had uitgedokterd, zijnde Avignon - Corsica - Sardinie - Napels - Brindisi. Ik zag het helemaal zitten inees.
Nadat ik met die gedachte was ingeslapen werd om 1/2 6 het vuilnis op de kemping (10 euro nog wat) opgehaald. Dus ik had geen goede nacht maar het gaf me wel de tijd om de voors en tegens nog eens op een rijtje te zetten. Er waren geen voors en de ttegens waren dat ik nog 14,5 kilo te zwaar ben, dat ik pas 700 km of zo had gereden en ik eigenlijk net was begonnen met de treeningsopbouw, dat het de hele dag omhoog ging met krankzinnige percentages, dat het wel weer teringheet zou wworden en dat ik beroerd had geslapen.
En dat ik ook niks in Zwitserland heb te zoeken wegens duur en neutraal.

Maar. Zo zit ik eigenlijk ook weer niet helemaal inmekaar natuurlijk dat ik voor een bergje wwegloop. Dus me fiets zij vanoggend joh doe gewoon 10 km en als het niet gaat dan rijen we naar Dijon want daar zat een leuke kemping met eenn nederlandse mvrouw die de was heeft gedaan ooit en daarna ook nog gekookt en het kostte geen helegaar niet veel. Dat klonk alweer superaantrekkelijk, dus ik was echt van plan om het zwaar te gaan hebben.

En we hadden het zwaar. Ik dee 1 uur en 3 kwartier over de eerste 2 kilometer van de D65 [onthoud de naam, mijd haar asfalt]. Van schaamte had ik de tracking uitgezet. En de telefoon ook want ik kwAm haast niet van me plaats dus dan valt er weinig te navigeren. Het ging gewoon niet. Om de 30 meter puffen in de berm. GElukkig was het autoluw maar mensen wat ging het stijl omhoog, wat kam ik net uit me slaapzak en hoe papperig voelden de beentjes. Ik kon wel janken na een half uur.
Dijon lag om de hoek. Maar ja ik had 10 kilometer proberen gezegd en dit was in ieder geval goeie training. Of niet.
Maar na 6 km omhoogfietsen ging het iets beter. De ochtendsmurrie leek mijn beentjes langzaam te verlaten en de makreel in tomatensaus die ik op het stokbrood van gisteren had verorberd op het bankje bij de supermarkt die maar niet open wou leek ook iets te doen.

johhIn het weiland naast de weg op het eerste vlakke stukje na 9 km of zo vleidde ik mijn rug tegen een joekel van een geplastificeerde hooibaal, voelde het pasgemaaide gras stevig in mijn achtererk prikken, werd me bewust van de zon achter de ochtendnevels en het verfrissend koele windje.
En ik voelde plots in al mijne vezeltjes: fuck Dijon!

Me fiets stond schaapachtig te grinniken dus ik zeg wat sta jij stom te grinniken dus hij zegt dat gras kietelt aan me banden maar ik weet beter, lieve lezers. Hij wist precies wat er zou gebeuren in die 10 km want hij heeft het al eerder gezien en hij wil echt naar de CERN toe om die protonen te horen ruisen.

Ik zit nu op een camping 50 km verderop, er ruist een beekje, de akkweil is tot 16:00 dicht volgens de post-it op de deur en ik ga gewoon me tent in dit skioord opzetten zo denk ik want ze hebben echt mooie tentplekkies voor 8euri40 en er is ookk sprake van een bron 50 meter verderop waar dat beekje begint dus daar ga ik met me sandalies instaan ook nog even.

We zitten conditioneel nog niet waar we willen zitten maar we zitten (ik) en staan (de trektor) wel waar we willen zitten. En staan.

BREAKING: DE HARINGOPENBAARING HEEFT ZICH BEWEZEN! Het werkt; pleurt allen uw rotsharingen van de Aldi weg! Op 1 na!

29-05-2023 15:52 :: Bellen en hagedissen

en een dippie

bushHet is zomer! Ik zag de eerste asfaltbellen vanmiddag uit het wegdek borrelen en ik heb een paar dagen terug al hagedissen zien oversteken. Ik had een behoorlijk goeie dag op de fiets en in het bos ook gisteren en ik dacht dat het lek boven was kwa conditie maar het ging vandaag voor geen meter. Ik had de keuze uit een camping op 110 km of zo of deze in Salines les Bains waar ik nu zit na 78 en ik had echt geen puf om door te rijden ook al omdat we inmiddels in een andere categorie hellinkjes zijn aangeland.

Brouter heeft een prima route uitgezocht maar soms sturen ze je van de grote weg af om door een dorpje te rijden dat langs die weg ligt en dan ben je weer hoogtemeters aan het maken en dan komt het na een paar 100 meter gewoon weer op die weg uit dus daar moet je even op letten. Het gebon met heuvelachtig en we zijn nu onderweg naar bergachtig. Ik kan me wel voor me kop slaan dat ik me heb laten ompraten om bij het CERN in Zwitserland langs te gaan omdat me fiets daar langs wilde.
Wat ik eigenlijk had moeten doen is Benjaminse richting Barcelona en dan bij Avignon richting Nice en dan met de boot naar Corsica, Sardinie en vandaaro met de boot naaar Napels of zo en dan naar Bari/Brindisi. Dat was leuk geweest.
Wat ik doe is sterven op de fiets en het enige dat ontbreekt is een harnas. Want ik moet eerst hobbeldebobbelmaal2 richting Geneve en daarna ook nog een keer hobbeldebobbelkeer4 naar Annecy. Hoewel ik wel een toffe campingtip heb gekregen voor daar en die heet Camping Familiale. Dus als ik dat haal dan ben ik erg benieuwd. Vanaf Annecy is het naar beneeje tot Turijn en daar kijk ik nu al naar uit.

mummi fietsenMet me fiets ging het ook niet helemaal jofel vandaag want onderweg kwamen we deze gemummificeerde rijwielen tegen. Ik moest denken aan van die kloosters die ze helemala volgooien met botjes ospessariums heten dat geloof ik of van die zenpriesters die zich helemaal volgieten met arsenicum en dan nog eeuwen goed blijven of het museum in Kaajro maar dan weet je dat het eraan zit t ekomen, maar dit was volkomen onvoorbereid langs de kant van de weg. De Trektor heeft daarna zeker 20 kilometer lopen te shimiejen en als gevoelige fietsenmakert begrijp ik dat best.
Je vraagt je af wie zoiets verzint.

Maar verder geen kwaad woord over Brouter want we hebben echt een mooie tocht met zonder weinig auto's en mooie fietspaden en ook goed wegdek over het algemeen. Vandaag naar hier hadden we het laatste stukje voormalig spoorlijn inclusief fietstunnel en ik hoop met groote hoope dat er nog meer zijn want de bergies hier zijn gewoon 2 keer zo hoog ineens.

Ik sleep al 2 dagen een blik koeskoes van 6euro60 mee en dat ga ik straks opwarmen en dan vroeg naar bed en morgen vroeg weer op want het wordt warm weer denk ik en dan ga ik kijken of ik weer een kemping op een bescheiden afstand kan vinden want het ergste mot nog komen en ik heb geen idee hoe je dat trainingopbouwtechnisch aan moet pakken en dan lijkt rustig aan ouwe lul me nog heel geen slechte optie.

28-05-2023 16:23 :: Geen rustdag

maar ook niet slecht geslapen

invalidentoiletWel om half 7 wakker precies volgends de plenning want de bakker had me vertelkd dat-ie om 8 uur openging vanochtend zijnde 1e pinkesterdag of hoe heet dat en ik moest doezen en scheren en opruimen nog en dan 2,57km fietsen naar beneden dus ik stond om 5 over 8 in de rij voor de boulanger die er meer uitziet als een bouchereur maar goed. Ik had een gezellige avond nog bij de fysiotherapeut gehad gister want z'n zoon werd 50 en hij wilde een fillempie opnemen met een tafel van het terras die van verkeersborden zijn gemaakt en er was er dus eentje met dat je niet harder dan 50 mag en die hebben we toen naar z'n kerreven gesleept en toen heb ik mijn debuut als kameraman gemaakt.
Ik denk niet dattie er een Oscar voor gaat krijgen maar ik heb nog tot half 10 happies zitten happen en 0,0% bier zitten drinken (ik lust geen bier) en toen ben ik spaghetti gaan koken met dat spul dat ik niet kan typen.

vakansiefietsertpuntenelMaar het zit dus zo metde grijze golf: ze gaan met hun sleurhut naar een  camping bij een riviertje (de saone in dit geval) en dan gaan ze elke dag 50 km e-fietsen en daar zijn gidsjes van met de restaurantjes onderweg waar ze dan tussen de middag wat eten en drinken en dat de volgende dag weer of naar een andere camping verderop waar ze weer andere lusjes rond of langs die rivier kunnen fietsen. En dat is gewoon hartstikke lekker denk ik. Vakantie. Ik geef ze geen ongelijk. Er stonden er ook 2 met i-bikes (dus niet
elektrisch) en dat was ook leuk gevonden kwa naam vond ik en die hadden het ook goed naar hun zin saampies. En allemaal aardige mensen ook. Net als ik.


Ik heb gister weer eens ff naar dat consumentenforum zitten kijken maar die klup lijkt ook op stervennadood inmiddels. Dus ik had het erover met mijn veelspakige vriend onderweg en ik zeg tegen 'm:
- Ze moeten het net als de boeren doen
- Met een Trektor naar Den Haag?
- Nee ik dacht aan iets anders
- Hun belangen in de tweede kamer laten behartigen door een journalist?
- Nee, dan kan je je ziel net zo goed meteen aan de duivel verkopen
- O. Wat dan?
- Ze moeten gewoon een naaktkalender maken. Je hebt ze met boeren en met boerinnen en dat heeft behoorlijk wat publiciteit opgeleverd.
En toen zei hij van ik ben altijd naakt dus ik zie het niet zo 123 en toen mijmerde ik daar nog even over verder en dan zou je het zo kunnen doen dat je degene met de meeste posts mister januari maakt en met de tweenameeste posts mr februari enzovoortenzoverder tot juni en juli want daar krijg je dan de utvouwpagina en die zou (als ik het zou moeten regelen waar ik me overigens hierbij geheel belangeloos voor aanmeld!) dan geheel gewijd zijn aan de forummoderator met zo'n kekke leren pet met een zilverkleurig kettinkje boven de klep, een zonnebril (op sterkte), zweepje in de ene hand en vergrootglas voor de schaamstreek in de andere.

Ik denk dat dat wel wat publiciteit zou kunnen genereren met name ook bij de jongere doelgroep die ze er maar mondjesmaat lijken te kunnen bereiken. Dus dit is zomaar een tip waarmee ik probeer te helpen en als ik moet komen helpen hoor ik het wel.

vogeesjesBehalve een behulpzame inborst beschik ik ook over een heel langzaam terugkerende konditie. Ik was vandaag bij een kemping na 76 km of zo en die was dicht en ik stond daar eigelijk ook een beetje met een halfslachtig gevoel zo van er zit nog meer in het vat en toen was-ie gelukkig pas 1 juni open en toen bennen we helemaal vrolijk doorgereden en nu zit ik op een open plek in een bos vlak naast de weg maar toch ver genoeg dat ik niet opval. Hoop ik.

We hebben er 100 of zo opzitten vandaag en dat was niet langs riviertjes maar vooral over verdwaaldekutvogezen en dat ging goed met maar 1 keer uitpuffen halverwege. Dus ik zit hier tamelijk tevreden te wezen met de prestatiecurve en het feiot dat ik nog een liter water had getapt bij een begraafplaats een stukkie terug dus ik heb echt zat. En lekker water ook. Zacht. Zacht water. Ik ga het niet weer over lijkvocht en zalmonella en levenselixer hebben want dat staat bij dat verhaal van de buurman dus dan kan je het daar opzoeken. Ik ga zo de grond wat egaliseren en nog wat zoute pinda's eten en bedenken hoe mooi het leven is als je mensen af en toe de helpende hand kan toesteken door advies of kamerawerk.

Morgen wachten er weer een kilometer of 100!

27-05-2023 13:03 :: Rustdag

maar slecht geslapen

Franse trekkingingfietsen komen bij d eDecathlon vandaan. Dat is goedkoop en de Fransman Franspersoon stapelt er vrijwel onbegrensd tassen op en aan. En dan gaan ze fietsen en ik vind dat een geweldig goed concept want de rockriders en de btwins zijn lekker goedkoop en je komt ook nog eens ergens zoqals op deze kemping.
Het wordt alweer wat minder als je om 6 uur sogges naar d eplee gaat lopen stampen langs mijn tent en om 7 uur in gaat staan pakken als ik een rustdag heb. Als je op vakantie bent wat ik de eerste drie dagen was want toen reed im 15 km/u max, dan is dat geen probleem want dan sta je in vakantiemodus en daar was ik vanoggend om 6 uur even uit.

Inmiddels verschuiven de grenzen tusssen mij en de kamperianen op onthutsend snelle wijze want ik zit dit te typen onder de buitenluifel van de kemper van de fysiotherapeut terwijl Het Leptopje oplaadt. Je kan deze stoel ook in de slaapstand zetten en dat heb ik net al even gedaan en dat ga ik straks weer doen want ze waren fietsen langs het water waar ik ook langsfiets en ze hebben e-bikes wat handig is want vanaf het water gaat het 2,57 km behoorlijk omhoog naar de kemping terug. Maar die zijn voorlopig nog niet terug en me tent staat in de zon en ik zit hier in de schaduw dus knappe jongen die me hier wegkrijgt.

De was zit in de wasmasjien en die was was klaar net en toen ging de deur niet open en toen raakte ik in paniek want de wasmasjien is in het Frans en ttoen drukte ik op een verkeerd knopje en nou is-ie geloof ik nog een programma aan het draaien en ik durf niet te gaan kijken want de bazin van de kemping staat momentaan boos kijkend het doeshok te schrobben. Ik schrijf later verdeer als ik de was heb opgehangen. O ze gaat weg en er staat nu een andere mevrouw. Hm.

Ik ben vanochtend even naar benee gefietst om brood te halen en ik dacht zal ik de baguette nemen of de pain longue die eruit zag als een verdwaalde kutpierenee en die is het geworden. En die i s op ook al en het is noggenees half2. Ik rol altijd om van de honger als ik niksdoe om 1 of andere reden.

O. Blijkt dat er een versie 2 is van de osmandkaarten en ik heb een versie 1 app die sommige 2 kaarten wel kan en andere niet of zo. Dus ik heb nu de neiuwe Omand+ app van de F-droid gehaald en de hele ochtend zitten zoeken waar alle knoppies waren gebleven, maar ik heb nu de OSM en archies kempings en me tracks en de mevrouw die zegt als ik de bocht om moet is ook weer terug.
Ik heb wel gezien al dat ik een hele berg pagina's op me site moet gaan updaten als ik terug ben want het is een beetje achterhaald aan het raken allemaal. Jammer. Tot een week geleden was ik helemaal heppie met die stokoude osmandversie maar die beteknt nu vooral veel werk.

26-05-2023 17:24 :: Mag het wat minder?

nee dat mag niet

melancholie? hoe zo dan?Geen idee hoe het komt. Ik heb het met sporten en met werken. Ik kan het niet half. Ik heb geprobeerd om vanmiddag op een bankje te gaan liggen met me petje op me gezicht en te luisteren naar het wildruisend beekje links (rechts voor de kijkers) en de sluis waarvan een deurluik open stond rechts (links enz) met het holistische idee om eens even helemaal tot rust te komen. En dat gaat dus niet. Er wachten kilometers. Ik ben gewoon geen vakantiefietser [boffen dat ik niet in Mokum woon!]. 13e eeuwse kerkjes, interessante musea, anderstaligen, kokette landschappen, roeteboeken met historische wetenswaardigheden? Pleurt maar in me pet. Ik wil alleen maar rijen vrij naar Spinvis.

Ik ree vandaag tussen twee rivieren schuine streep kanalen ergens en toen was er overal aangeplakt dat ze een art fair gingen houden met iets exhibitionistisch en er was een camping en het duurde drie dagen en ik rij daar dan keihard voorbij iepeevee dat ik afstap, naar binnenloop, onnozel frans ga staan mompelen en drie dagen vrienden en vriendinnen over de grens maak. Ik bedenk in het passeren of ik in de juiste versnelling zit voor het aanstaande hellinkie. Dus met die levensvraag reed ik een ?uurtje terug deze camping op Fontenay de Kat. Niet heel druk wel weer 80% nederlanders maar gelukkig kerrevens en geen kempers en bij 1 van die kerrevens zit een meneer en daar raak ik mee aan de praat en die zegt ik was vroeger fysiotherapeut en je ben gewoon verslaafd aan endorfine.

Dus mijn universele doorreesprobleem was daarmee verklaard en opgelost.

Ik blijf hier 2 naggies ondanks dat er beneje in het dorp geen supermarsjee is want ik wil wassen en me telefoon laten doen wat ik wil iepeevee omgekeerd en ook ff niet fietsen want er zit een puist op me reet ergens. Tenminste gisteren en ik durfde net onder de does niet te voelen.

We begonnen met kanaal en toen een stukkie hobbeldebobbel waarbij ik (maar) 1 keer moest stoppen om uit te hijgen met volgelopen pootjes en ik noem dat vooruitgang en daarna weer een ander kanaal. Het is denk ik allemaal onderdeel van dezelfde blauwe soort van roete waar ik langs de moselle ook al op zat maar wel gek dat er dan een stukkie tussenzit met onverharde verdwaalde kutpiereneejen of misschien heeft Brouter gewoon gedacht dat het zo korter was.

de prettige werkplaatsVerders is het nog steeds lekker weer en lijkt het iets warmer te worden, de wind is nog steeds mee. Ik moest aan die kale denken die bij de fietsenzaakdienietgenoemdmagworden werkt en die nooit gereedschap meeneemt als hij een fietstocht gaat doen. Want ik had vandaag gekut met me voorderailleur want die had ik een beetje uit de losse pols gemonteerd toen ik de kabels thuis had vervangen en hij wilde niet meer op de grennie ineens dus dat is lastig als je net aan een kutpierenee moet beginnen. Maar als ik nou geen gereedschap had gehad dan had ik gewoon naar boven kunnen lopen en dan op de bonnefooi naar de rivier beneje want er stond daar gewoon een volledig ingerichte werkplek met leidingwwater plus echt zinnig gereedschap en een  ingebouwde fietspomp dus mijn emotie was een uitbundig DE THUISBLIJVERS HEBBEN GELIJK! Hoewel ik toch ook wel blij was met me multitool uit me freemtas.

Ik heb geen supermart gezien met al die fietsvriendelijke kanalen vandaag alleen een bakkertje ergens ertussenin. Er zit beneje in het dorp een bakker maar geen supermarkt zei de receptioniste toen ik 24 euri betaalde voor 2 naggies PLUS gebruik van de wasmasjien. Me fiets was niet gejat gisteren en ik heb nog ff met die vrachtwagenpool staan praten maar dat ging niet veel verder dan dat-ie iets in de im-en export dee dus die zal wel wasmasjienechips naar Rusland smokkelen of zo. Protip: als je het ergste denkt van mensen word je nooit teleurgesteld en ben je ook altijd dubbel blij 1 woord als je fiets er nog staat.

een joekel van een fietsliftO en ik heb net de foto van die lift in Luxemburg (de hoofdstad van Luxemburg!) gevonden dus die zet ik hier even naast. Echt een joekel van een lift was dat en die zwitsers stonden dus in dat uitsteekseltje rechtsboven. Ik vind dit een leuke kemping want er stond een leuk schilderijtje op het invalidentoilet/washok iets met een pinguin ik zal er morgen een foto van plaatsen. O en over die tokkietoestand op de camperplekkemping van gisteren nog ff: de franse andreehaazus werd afgewisseld met behoorlijk vrolijke violen een beetje balkanistisch en er was al 1 van die halfdooie kemperianen wezen vragen of het wat zachter kon allemaal dus ik naar die vent toe en die vent was al aardig bezopen ik zeg wat is dat voor muziek hij zegt zigeuner ik zeg leuk hij zegt zal ik het wat harder zetten ik zeg ja doe maar en toen zaten 5 minuten later al die kemperianen in hun kempers met de deur op slot boos door de getinte raampies naar buiten te staren terwijl ik vrolijk door het gras liep te dansen.
Dus het is ook weer niet zo dat ik helemaal van vreemde smetten vrij probeer te blijven onderweg.

Ik ga pasta koken met ratatoille ratatoelje rata nou ja jullie weten wel wat ik bedoel.

25-05-2023 16:05 :: Rare dingen onderweg

het is een beetje wat je raar vindt natuurlijk

fier ben ik!Gister heb ik niks getypt want we hadden een IT probleem. De Osmand wilde de 2 mappies van noordoost Frankrijk niet inladen. Ik denk dat ze gewoon corrupt zijn want ik heb het 50 keer geprobeerd en de boel bleef maar kresjen. Ik heb Osmand draf gegooid en opnieuw drop geinstalleerd, de mappies heropnieuw geneerlaad, niets hielp en eigenlijk is het nu nog kutter want de mevrouw die begon te praten als je de bocht om moet is ook stilgevallen. En je kan de supermarkten niet meer op de kaart laten zien.

Vandaag hebben we dus met de onlinekaarten gereden en dat ging ook. Een stukkie terug in Nancy zag ik een bio supermarkt en ik moet vruchtensap drinken van de uroloog (ik had 2 keer in 7 maanden nierstenen) want die lossen dan op. En ze bleken er ook chippies zonder zout te hebben wat de andere tip van diezelfde arts was. Als ik 100 meter doorgereden had was ik zo het parkeerterrein van de Lidl opgereden maar dan had ik dit nu minder gezond zitten te typen maar was ik minder geld kwijt geweest. Dus het is geen sinecure als Osmand een map niet wil laden. Voor de kenners: het gaat om France_great-east_europe_2.obf en France_bourgogne-franche-comte_europe_2.obf. De versies van gisteren. De rest van m'n kaartjes doet het wel.
Wie het weet mag het zeggen.

Chippies zonder zout zijn eigenlijk lekkerderder dan chippies met zout zit ik ineens te konstateren.

zeezicht katwijkMaarre je was toch aan het fietsen ja ik was aan het fietsen. Gister was geweldig en vandaag ook. We zijn door Luxemburg gekomen (de hoofdstad van Luxemburg!) en dat was helemaal tof want op een momento dado wilde brouter ons een doodlopend steegje in hebben waarvan we allebei dachten hee dat is een doodlopend steegje. En guess what? Het was een doodlopend steegje maar met een lift naar boven. En niet zo'n beetje naar boven maar ik denk wel 125 meter of zo. Dat zijn gratis hoogtemeters. En Brouter weet dat gewoon. De foto van de liftschacht staat later invullen.

Boven stonden twee zwitserse gravelbikers van het uitzicht over de stad te genieten. Ze waren onderweg naar Rotterdam dus ik heb ze de sleutels van m'n huis gegeven en gezegd dat ze ze bij de bovenbuurman moeten afgeven als ze weggaan. Dat wordt lachen als de smurf met z'n nieuwe wippie in me bed ligt maar dan moet-ie hier maar meelezen. Hij heeft een Iraanse opgesnord vertelde hij dus ik ben nu ietwat bezorgd of die een broer heeft die aan eerwraak doet anders moeten er wat telefoontjes gepleegd worden. Of wacht: ik zet gewoon die Kale van Zuid er op. Die heeft connecties bij de skotoe dus dan houden we de lijntjes lekker kort. Ik hoop dat het goed gaat met de Kale want ik zag toevallig dat hij wat kampeerspullen aan het verkopen was op het consumentenforum. Dus ik weet niet wat er is, maar ik hoop dat het goed komp allemaal paardelul. :-)

Nu we toch aan de straattaal zijn: tory als in bike-tory betekent 2 dingen namelijk dingetje ("hee geef die tory!)" of verhaal ("wat is jou tory") dus jullie begrijpen nu hoe deze site aan haar naam is gekomen. En het lijkt op factory en er worden inderdaad ook fietsen gemaakt als in nou ja gemaakt. Dus.

kjkjhWe hebben sinds we bij W zijn vertrokken zo'n beetje wind mee gehad en dat is heel bijzonder. Ik heb nu al meer wind mee gehad dan heel die trip naar Helsinki en terug. En sinds Luxemburg (de hoofdstad van Luxemburg!) ging het naar beneden en toen langs de Moselle al een paar dagen. Dat is een rivier schuine streep kanaal. Met sluisjes overal en ik denk dat ik een beetje aan het eind kom nu want de sluisjes worden steeds smaller. Op het laatst staat dan een sluisje waar alleen kabouterbootjes door kunnen. Als je die op de foto hebt dan heb je pas echt iets raars onderweg gezien maar wie niet waagt wie niet wint.

Ik stond gister na 100nogeenbeetje kilometer op de municipal van Metz en dan sta je aan het water als zijnde dus die Moselle en dat loopt scheef af daar dus als je recht wil slapen moet je helemaal aan de wegkant gaan staan.
de receptie maar dan andersBeetje suffe camping (drie leden van de schelpenmaffia!) maar niet duur want 11 euro 66 par carte en als je wil poepen kan je beter bij de meiden want bij de heren hebben ze geen pleebrillen en bij de vrouwen wel. WAAROM IS DAT TOCH? Ik vind dat negatieve discriminatie. Tenzij alle pleebrillen door mannen worden gejat maar in Nederland gaat dat wel goed. En in Belgieje ook. En Luxemburg.

We staan nu op een Aire voor Campers. Dit was vroeger een kemping maar ze hebben het personeel vervangen door een automaat en er is 1 plasendoeshok waar 1 persoon tegelijk inkan. Er staan een stuk of 8 kempers en 1 pool met een vrachtwwagen die eruit ziet alsof je er fietsen mee kan jatten dus ik heb net een foto van ze nummerbord gemaakt. Het Franse tokkiegezin met de Mercedes heeft nu een Franse Andre Hazes heel hard aanstaan en ze hebben mekaar de hele middag nat lopen spuiten met een slang die voor de irrigatie bedoelt lijkt. Ze hebben meer lol dan alle Nederlanders en Belgen (meer Nederlanders) bijmekaar. Maar het is wel kutmuziek.

Ik denk erover om morgen een stukje te gaan fietsen. Als jullie allemaal nou hetzelfde doen dan zijn we allemaal goed bezig.

23-05-2023 15:27 :: Groen

en geel

tiewrapfietsAls je op vakantie gaat dan wil je zo min mogelijk aan je werk herinnerd worden. Idealiter. De Gemene Deler waar ik het afgelopen anderhalf jaar voor gewerkt heb zei heel vaak idealiter maar dan legde hij de klemtoon verkeerd. Ik heb 'm daar een keer op gewezen en daarna heb ik het hem niet meer horen zeggen. Ik hoop niet dat hij het ook heel vaak zei in de gesprekken met de rabobank waar hij een lening heeft/had (ik weet geen details want daar werd ik angstvallig buiten gehouden) maar ik denk niet dat ze bij de credietafdeling van de rabobank weten hoe hoe je idealiter uitspreekt ant de laatste keer dat die idealiter waren heetten ze gewoon nog raiffeissenbank.

Maar zo'n verkiezingsbord van de Luxemburgse Groenen kom ik dan eigenlijk liever niet tegen. Joost E. van Ja'21 was eerst van Leefbaar Rotterdam en die wilde meer "bakfietswijken" wat eigenlijk gewoon een duur woord is voor gentrificatie en nu is de hele stad vergeven van koffietentjes en grietjes met jogamatjes ipv arbeiders met opgerolde hemdsmouwen dus bedankt Joost en ik ben serieus blij dat je opgepleurd bent naar De Haag en op je stemmen zou te ver gaan maar ik wil je nooit maar wat ik zeggen wou is dus dat er een heel dun scheidslijntje loopt tussen grasgroen en hersenloosrechts want ze zijn dus allebei van de bakfietsen. Er stond een paar weken terug een aardig artikel in de Washington Post later opgezocht over hoe de russische geheime dienst bezig is om extreem rechts en extreem links in Duitsland op te stoken om te protesteren tegen de oorlog in Oekraiene.

kutweer ookDe bakfiets van dienst is van een merk waar ik aandelen van had want ze zijn van de beurs gehaald en ik heb er 225 euri aan verdiend alles bijelkaar omdat ik voorkennis had omdat ik dara gewerkt had zoals in een ander reisverhaal reeds vermeld. Dus ik kijk dan met gemengde gevoelens naar zo'n verkiezingsaffiche want de afgebeelde bakfiets is anderzijds een onderhoudsnachtmerrie wegens aanmekaarhangende van tiewraps.

De vraag die echt beantwoord moet worden is waarom ik nog nooit door Luxemburg was gefietst en dat komt dus omdat ik altijd reisboeken had die er nooit doorgingen dus dan is de vraag waarom willen de fietsreisboekenschrijvers niet door Luxemburg? en het antwoord is dat het hobbeldebobbelt. Op de eerste 3 kilometer na de kemping heb ik 7 keer in de berm staan uithijgen om 2 hellinkjes op te komen. Ik had gister al om me heen gekeken op de vennbahn en mezelf gelukkig geprezen met de 2% want je zag zo dat het "buiten" serieuze shit was kwa verdwaalde kutpiereneejen. Dus gisteravond dacht ik de hele avond morgen ben je de lul en dat klopte volledig. Maar. Klimmen gaat altijd slecht als je net je nest uitbent en ik had echt helemaal niks aan sport gedaan sinds de corona dus dat kwam e rnog bij. Plus dat ik onder weg aan me fiets vrioeg van "als ik een fiets zou zijn wat voor fiets zou ik dan wezen? Een Mountaiunbike of een Santos of een IDworx of een Swapfiets?" En weten jullie wat het antwoord was van mijn vriend de Trektor?

Een Fatbike

snoepautomaat voor fietsenEn dan moeten we nog 6500 km samen he. Toen we langs de snoepaautomaat kwamen op de foto hiernaast en hij een 13 binnenband wilde (waar we altijd op rijden) was ik iets minder geneigd om er 7 euro in te gooien dan ik anders wellicht geweest was.

Maar het is een beetje Ardennen. Ze hebben fietsroutes en we hadden eerst de 5 geloof ik en later de 17 maar pin me er niet op vast. Er staan dan pijlen op het wegdek bij de boggies wat handig is en het kwam steeds behoorlijk overeen met de broutertrack die ik thuis had gebakken. Maar je ontkomt hier niet aan soms vrij steile klimmetjes.  Ik heb zelfs een stukkie moeten lopen omdat het 9% was en ze het asfalt eraf hadden gehaald en er alleen heel grove stenen lagen waar je ook niet over naar beneden had kunnen fietsen. Dus dat mocht van mij. Dat ging een kilometer of 40 zo door met dat gehobbel en gaandeweg kom je er dan wel weer een beetje in maar het is denk ik wel afhankelijk van hoever je komt kwa conditie hoe snel dat gaat. Dus ik had voor ik vertrok een kemping op 50 km gevonden maar toen we er bijna waren zag ik dat de roete verder langs een riviertje en een spoorbaan ging en dan weet je als ervaren fietsreizigert dat de hoogteverschillen minimaal zijn en dat klopt ook dus ik zit nu op een kemping 20 km verderop trots te zijn op de geleverde inspanningen zoals het een ouwe lul betaamt.

Ik sta op kemping Krounebierg in Mersch en het is een fietsonvriendelijke camping wegens 24 euro omdat ze geen trekkersveld hebben maar alleen staanplekken. Emplacements heet dat in het Duits. En er hangt een Zeelandvlag bij de poort en dat komt omdat de boel een paar mnaanden terug is overgenomen door Zeeuwen dus dan is de kans dat er een picnictafel voor bij je tent afkan ook te verwaarlozen. Op de vorige kemping stonden bijna alleen maar Hollanders en dat is hier niet anders. Misschien moeten we de hele boel gewoon annexeren.
Als Putin het kan met de Krim dan kan Joost E het vast ook wel met Luxemburg.

22-05-2023 18:12 :: Ik wil dit tot Albanieje

en terug ook eigenlijk

vennbaanbushDie Vennbahn is wel een dingetje, lieve lezers en lezeressen leespersonen. Als deze roete de eerste is die je ooit in je leven gaat fietsen ben je daarna volledig verpest want zo mooi als hier is het nergens. Kabbelende beekjes, versgezaagd dennenhout langs de weg, om de 800 meter een bankje of een design treinwagon met bankjes en tafeltjes, barren met 80 soorten bier je kan het zo gek niet verzinnen of je komt het tegen. Frituren ben ik nog vergeten. Prachtige vergezichten en overal max 2% behalve als de vleermuizen slapen want dan heb je een stukje met een paar keer 10%.

Ik dacht dat me lever eruit wilde zo slecht voelde ik me op die klimmetjes. EN er is wat anders aan de hand waar ik echt sjaggerijnig van wordt en dat is dat me voorband als een rupsband gaat klinken als ik 8 km/uur rij. Er liggen mondial tour bandjes om omdat de travelcontacts die ik vroeger altijd had niet te krijgen zijn en er tegenwoordig ook heel debiel uitzien als je ze wel kan krijgen dus dat was een gepasseerd station. EN toen ben ik gaan zoeken wat er nog el te krijgen is in de maten 47 en 50-559 en dat was alleen hunnie dus. Maar die band is echt een moordenaar door het profiel wat erop zit. Misschien dat het over 5000 km anders is, maar ik heb er een hard hoofd in. Je hoort 'm gewoon tegenwerken als je een beetje steil omhoog moet.

tanzen!Ik heb wel per ongeluk over de 100 km gereden want het ouwelullen traject 1 woord naar de kemping hiervoor ging niet door omdat ze er dicht en verwaarloosd uitzag. Dus toen heb ik er 30 aan vastgeplakt en nu zit ik aan het einde van de vennbahn op de kemping in Tresvierges in Luxemburg waar een mevrouw in de recepcija zat die me aan een vroegere tamelijk autoritaire huisarts dee denken. Of misschien was ze het wel maar met pensioen hoewel ze dan weer geen Nederlands leek te spreken. Of misschien dacht ze o jezis daar heb je die gek weer dat kan ook natuurlijk.

Dus het fietsen gaat kut en het is bij gratie van die 2% overal dat we het gehaald hebben maar dat gaat niet zo blijven natuurlijk. Ik ga morgen een leuke kemping uitzoeken en misschien neem ik dan wellicht zomaar een rustdag. Ik herinner me nog van me eerste fietstocht naar Sardienieje dat ik dat ook de eerste week gedaan heb toen en toen was ik nog volop aan het kikboksen wat een heel andere conditie is maar dan werken er in ieder geval bepaalde onderdelen die nu niet l;ijkenb te werken zoals daar zijn de milt, lever, koor- en de beenspieren en een gereduceerd overlevingsinstinct. En ik ben zo stijf als een plank ook. Benieuwd hoe dat is als ik in Brindisi ben. Remind me 1 month.

Er staan een Zweedse jongens- en een meisjesmotormuis op de kemping hier met de allergrootste gigantieste harliedevidsons die ik ooit heb gezien. Elektraglyde supreme of zo weet ik veel. Zo'n model met 2 versnellingen voor de achteruit. W zal dat wel weten. Ze hebben allebei een aanhangertje drachter hangen met brandende schedels erop en erhangen lerern tassen aan en franjes aan het stuur en ze hadden toen ze aankwamen allbei een leren broek aan en ze zijn ik denk rond de 70. Ik durf geen foto te maken hoewel ze heel aardig zijn want ze gingen net naar het dorp en toen heb ik aan ze gevraagd of ik iedereen moet vermoorden die naar hun motoren kijkt en toen zeiden ze ja graag en toen zei ik konsideritdone en toen zeiden ze moet je wat van de winkel en toen zei ik nee want ik heb alles vanochtend bij de Aldi in weet ik niet meer gekocht.
Er kwam ook een hele grote tent uit 1 van die 2 aanhangwagentjes en ik dacht eerst daar gaan ze die motoren inzetten en dan gaan ze er zelf naast slapen maar dat lijkt toch niet het geval te zijn.

dit was de weg dusIk ben van plan om ze twee ditisdewegstikkers aan te bieden want die kan er nog wel ergens tussen en ik denk dat dat best retekoel is om op die leeftijd zo door de wereld te tuffen en het is dat ik niet kan zeggen dat ik niet d emooiste bike op de kemping heb vandaag. En er staat een zeer vriendelijke franse meneer die een weekje aan het fietsen is en die helemaal fan is van de vennbahn ook op een italiaanse gravelbikeachtige fiets met zo'n stuur waar ik de naam steeds van vergeet met een dwarsstangetje middendoor waarm je superveel gadgets op kan hangen. Er zitten ook 48 gaatjes in z'n voorvork voor bikepekflauwekul wat hij dus ook flauwekul vindt want hij heeft gewoon twee tassen achterop gehangen. zoals de echte kenners dat doen.

Zo zie je maar dat het aandoen van een kemping ook voordelen kan hebben boven het solitair in het bos verkeren met al dan niet stekend gevleugelte maar om het te waarderen moet je het een beetje afwisselen denk ik.

21-05-2023 17:49 :: Dit is de weg

nou ja de Vennbahn eigenlijk

natuurkempink hilvarenbeekOkee Trektorfans wisten jullie dat ik de Gator gebouwd heb met het idee dat ik daarmee deze trip wilde gaan doen? Ik had de testrit naar niet-rotterdam vorig jaar om deze tijd en dat was geen onverdeeld succes wegens 10 graden en regen de hele maand plus dat ik voor m'n gevoel helemaal opgevouwen op die fiets zit. Ik heb er vorige week weer een rondje op gereden en hij rijdt fantastisch maar het zit gewoon niet en helemala niet op lange stukken. Dus vandaar dat uw vertrouwde team weer op pad is en vandaag is er zowaar gezamelijk gezweet wegens oneffenheden in het af te leggen wegdek zijnde de route van waar W woont naar hier zijnde onder een dennenboom.

Ik heb gister in een echt bed geslapen en er is ook echt voor me gekookt en de verschillende surinezen in 010 niet meegerekend was de vorige keer dat er iemand voor me gekookt had op de terugweg uit kroatieje of de oekraiene of weet ik veel en dat was toen nog in Eindhoven waar W destijds woonde dus je kan wel zeggen dat het een exclusieve gelegenheid was weer.graffitti ergens unterwegs

Maar was leuk om 'm weer te zien en ik had een boek meegenomen voor hem wat niet toevallig het beste boek is dat ik de afgelopen 2 jaar gelezen heb en dat noemt (ik zit in Belgie nu) the making of the atomic bomb en ik denk dat hij dat ook wel leuk gaat vinden (het is eigenlijk helemaal geen leuk boek kwa thema maar aan de andere kant wel interessant). En we zijn weer aardig bijgepraat wat raar is want ik denk dat als ik over 6500 km wweer heel anders in het leven sta en dan is `h`et eigenlijk wel weer verouderd kwa informatie maar het is altijd prettig om samen eikeltjeskoffie te zuipen wat we vroeger ook deden en te kankeren op van alles en nog wat.

Want, lieve lezers, het is een zooitje in Nederland en het is dus niet voor niets dat ik er `even niet aan wil denken meer sinds gisteren en dat gaat best goed op de fiets al zeggen wij het zelf.
We hebben wat kraakjes als het omhoog gaat en ik denk dat het de pedaaltjes zijn maar die had ik uitmekaar gehad voor vertrek dus dat is raar. Het kunnen ook de bladboutjes zijn maar die had ik echt lekker vast gezet dus ik denk het niet. Dus we gaan er gewoon nog een paar daagies mee doorkarren en als het dan nog niet weg is gaan we er diep over nadenken waar ik nu dus geen zin in heb wegens vakantie en dan ga je geen fietsen lopen te maken natuurlijk. ha!Gezeik allemaal. Het ergste is als je klant van je eigen bent met een kutklus waar je geen zin in hebt want dan is het onbetaald ook nog. Het leed dat klanten van fietsenmakers heet (of aanrichten) daar zou ik zo een heel topic over kunnen volschrijven want het is werkelijk godgeklaagd wat een verschrikkelijke zeikerds er af en toe een fiets kopen. Ik ga er nu ff geen voorbeelden van geven maar ik zit al 2 jaar grotendeels in het elektrieke (bak)fietsensegment wat kwa poenigheid begint bij 6000 euri en dan denken ze dat ze voor 25000 euro aan je kop mogen zeiken. Maar goed. Vakantie dus.

We hebben weer een klein kutstukkie gereden vandaag (en gister) en dan lijkt het net alsof je hartstikke fit bent want dat is best te doen. Eerdere toggies begon ik met 122 km naar Rosendael of zo en dan wilde ik altijd na 3 dagen terug naar huis omdat alles zeer deed maar dat valt op deze derde dag best mee. En die vennbahn is ook best te doen met die max 2% overal dus dat is allemaal prettig om er in te komen. Wel druk op zondag met skaters en rolschaatsers en hondenuitlaatsters met paars haar en zo'n uitschuifriem waardoor Princess helemaal aan de andere kant van het fietspad in de berm kan poepen als we aankommenkarren maar na de lasagna van gister bleek het geen enkel probleem om in al die gevallen hofflich met 2 puntjes op de o te blijven en de Trektor had ook lekker in de garage geslapen hoewel het even duurde voordat de parkieten ernaast onder zeil waren ook vertelde hij vanoggend.

VErder heeft-ie een probleem want hij kan niet op mastodon omdat de forumslader thuisligt dus zijn kant van het verhaal wordt wat moeilijk om daar te volgen maar ik ben wel van plan om 'm hier wat spreektijd te gunnen en we moeten nog een stukkie en het zal niet allemaal even interessant zijn ook onderweg dus dan heb ik ook iets om te typen.

Okee ik ga eten maken en me tent opzetten tegelijk want dat scheelt tijd en dan kom ik morgen graag nog op de dingen terug. En het is al 3 dagen lekker fietsweer dat mag ook wel eens gezegd worden.

19-05-2023 20:07 :: Ik moet just niks he

ik ben namelijk op vakantie

vakansieIk ben op vakantie en ik moet helemaal niks. Ik ga gewoon een stukkie fietsen en als ik een beetje moe ben dan stop ik en dan ga ik op een bankje zitten. Ik ga kleine stukjes fietsen om er weer een beetje in te komen. 80 kilometer hier, 76 daar. Of eigenlijk omgekeerd. VAndaag was 76. En ik sta ook niet iin de bush of zo. Dat heet bushcraften heb ik op joetjoep gezien. Je moet dan een opgerolde paardestaart met een elastiekje (als man he) en een nekbaard en een norffees jasje van de bevert als ik de reclames goed heb onthouden. Dat heb ik allemaal niet dus ik ga gewoon op een kemping staan. In het dorp hiervoor was een fietsenmaker die hilvarenbike heet dus dan weet je het wel. HEt is een kemping met kikkers net als die ene in Polen een keer die 13 euro was of zo met die baas die met de auto het wisselgeld kwam brengen.

De stomste dingen blijven je bij als je er af en toe op uitgaat met je rijwiel. Ik heb regelmatig flasbacks ook van beelden die ik ergens in een ver buitenalnd opdeet. Meestal is het als ik ergens fiets en het lijkt op waar ik al eerder was en dan is het bam ben ik weer in Zweden of Frankrijk. Heel bizar is dat. Maar over m'n rijwiel gesproken: we zijn weer helemaal besties en hij staat hier naast me. Ik heb ontdekt dat hij thuis via de bluetoothmodeule van de forumslader contact kan leggen met internet via de linuxbak daar. Dus vandaar dat-ie nu op mastodon zit ook. Hij heeft wel wat hulp gehad ook maar ik ben er nog niet achter van wie of wat.

De forumslader is niet mee want kapot dus ik doe dit tripje met de minimallader en die laadt me foon 1% per km en deze tablet 1% per 2 km en daar doe ik het voor. O en ik ga niet vertellen wat de weegschaal vanochtend zei toen ik er in me onderpeur opstond maar ik wil wel kwijt dat er minimaal 15 kilo afmoet. Toen naar de buurman was 9 kilo in drie  weken of zo dus ik denk dat dat wel moet gaan lukken.
Morgen fietsen we naar W en die is e r pas na vieren dus we gaan gewoon verder in het tempo dat we vandaag ook hebben gedaan.

Vakantietempo.

17-05-2023 22:25 :: Een geniale ingeving

en nog geen meter gefietst

harinkiesDe kmteller van de Trektor staat op 333 km en ik zit geoon op de bank thuis te bedenken hoe fijn het zou zijn als ik toetsen met lampies drronder zou hebben. Als je een taalfout ziet op deze site dan is het dus de schuld van die kutautisten van pinepuntorg die hun zooi niet opsturen en hun mail niet beantoorden
Ze kunnen me rug op ant e gaan gewoon weg met zonder nieuwe tablet. Er zit trouens ook een barst in het scherm van deze.

De geniale ingeving behelst het haringgebeuren. Op het aaanpalende plaatje ziet u 2 soorten van haring. Links de regelmatige bezoeker van deze site vertrouwde rotsharingen van de Aldi en rechts de van ik denk carbon gefabriceerde puntige stokjes met een haakvormig hardplastiek hoedje die afkomstig zijn van een waddeneiland waar iemand ze in een huurfietstas had laten zitten die dr pech had door mij te worden onderhouden, De rechterkant weegt uit de aard der zaak maar een fractie van de collegae ter linkerzijde, maar hebben als nadeel dat ze wellicht minder rotsgrond bestendig 1 woord zijn.

Trouwens toen ik nog met Annie ging hadden we een spelletje in de auto (ik reed nog weleens in me auto toen) waarbij de ander het laatste woord moest raden. Dus dan zei ik "slagbomen dalen" en dan was het wachten tot zij erachter was dat het antwoord "automatisch"  moest wezwn. In de tussenliggende periuode ging ik d'r dan zitten zieken met het feit dat ze doktorandi in twee studies was  en bovendien doktor in eentjee daarvan. Dus toen we langs dat bord bij de brug kwamen was het haar beurt en ze kwam toen met "onze haring is een". En toen was het haar beurt om mij te zieken met mijn verstandelijhke beperkingen en ik kwam er dus niet achter wat het antwoord moest wezen en na twee maanden (ik weigerde seks te hebben totdat ik de oplossing kreeg)  zei ze "openbaring". Die relatie heeft daarna ook niet lang meer geduurd..

Maar openbaring dat verzin je niet. Nou ja die haringboer op de coolsingel wel dus maar dara kwam ik nooit. Annie wel want hij stond voor de ingang vand e Bijenkorf. Enniewees had ik dus vandaag een soortgelijke haringopenbaring. Want een kilo haring over al die verdwaakde kutpiereneejen slepen als je ook voor 250 gram klaar kan zijn stond me ideetechnisch nogal tegen eigenlijk.
Iedere kampeerder kent het probleem met rotsgrond. Je slaat je haringen krom als  je geen rotsharingen van de aldi hebt. En gezien het aantal verdwaalde kutpiereneejen dat op het programma staat zit er geheid rotsgrond aan te komen. En toen zat ik dus vanmiddag naar die verschillende haringen te kijken en toen kreeg ik de volgende breenweef: wat als je gewoon 1 rotsharing van de ald meeneemt en die in de rotsgrond ramt en wat als je die eruit haalt en het carbonstokje in hetzelde gaatje stopt? De carbonnen haringen zijn ietsjes dikker dus dat  moet wel soort van klemmen terwijl! het gat in de rotsgrond al is voorgeboord!

Dus nu heb ik een hele zak carbon met 1 rotsharing van de Aldi bij me en ik denk dat ik een supoerslimme sparing van de geit en de kool heb uithedokterd kwa gewichtsbesparing en gebruiksgemak. Let wel: dit is allemaal theorie en die gaan we dus onderweg uittesten. Ik ben de komende maanden een man met een missie.

Als Annie dit zou lezen zou ze zich bescheuren maar die kans is niet al te groot.

25-02-2023 09:31 :: first things

first

foksuk tentDe laatste keer dat ik mijn bovenbuurvrouw zag, lag ze op een brancard. Ze was naar beneden gebracht door een team dat eruit zag alsof ze met een asbestsanering bezig waren. De rit in de ambulance was haar 1nalaatste. Toen de crisis die daarvoor verantwoordelijk was onder controle leek, begon de oorlog in Oekraïne. In de eerste paar weken werd het piefpafpoefbos, waar we in 2016 onderweg naar Lviv de veehouder met het luie oog ontmoetten en ik een gesprek in gebarentaal voerde met een soldaat die nu wellicht ook al een laatste rit achter de rug heeft, door het Russische leger bestookt met langeafstandwapens.
In het verleden was een belangrijke eigenschap van crises dat ze zich ver weg afspeelden.

Die tijden zijn voorbij.

De baas van Rusland heeft zichzelf, en daarmee ook de rest van Europa, in een bijzonder lastig pakket gewurmd en ik ben er absoluut niet gerust op.

Intussen is er noestige arbeid verricht en is er zuinig geleefd. De Trektor is na een half jaar, waarin ik lopend naar mijn werk kon, alweer een heel jaar mijn forensvehikel. Aan z'n hele aandrijving was niets vervangen sinds de kasteelrenovatie bij de buurman. Ik heb er van de week wat gebruikte spullen opgezet die ik nog had liggen, en dat heeft niets geholpen. Ik heb nu nog maar drie versnellingen waar ik in kan fietsen zonder dat het zeer doet - bij mij aan m'n oren en bij mijn veelspakige vriend aan z'n tandwieltjes.

Is het allemaal Kommer en Kwel? Nee, want ik heb wat geld en vrije dagen gespaard opdat ik weer kan doen waar ik het allemaal voor doe: dit land fietsend ontvluchten. We willen richting oost europa weer, en dat lijkt, net als bij de tocht naar Lviv, opnieuw ver weg, maar we weten inmiddels beter. Het lijkt er onder invloed van die oorlog op dat we inderdaad 1 europa zijn, maar op de Balkan zijn er nog wat landen die er niet bij willen horen. Of bij het andere kamp. Ik zie wat parallellen tussen de balkanoorlog van de jaren 90 en wat er nu in Oekraiene gebeurt dus daar kunnen we ook nog wel een boompje over opzetten ergens onderweg.

de plannenEr is op dit tochtje sprake van hoogtemeters ook. We gaan om erin te komen de Vennbahn doen. Onderweg naar Aken gaan we langs bij W, die geëmigreerd is naar Vlaams Limburg. Vandaar gaan we door Luxemburg, waar ik nog nooit heb gefietst(!), richting Geneve, dan door de Alpen naar Turijn (ook een tijd niet geweest) en dan met Reitsma door de Apenijnen om Rome heen en naar Bari of Brindisi.
Vandaar moeten we naar de overkant en dan door Albanië richting Dwars door de Balkan tot Zagreb. Vandaar gaat het langs de Hongaarse grens richting Wenen en dan een paar daagies over de Greenway richting Praag en dan terug via de bekende route die we al eerder de andere kant op deden.

Ik maak me wat zorgen over mijn gezondheid. Ik heb vorig jaar covid opgelopen toen ik naar een optreden van de smurf was geweest. Daar gaan we het ook nog wel over hebben want het is echt maf als je een joch, waar je de luiers nog van verschoond hebt, ineens op achter een drumstel de sterren van de hemel ziet rammen. Na de covid had ik een longontsteking en die was na een prednison kuurtje van een dag of 5 ook weg. Ik ben daarna denk ik iets te vroeg aan het werk gegaan weer en ik heb aansluitend een beetje lopen kwakkelen. Ik ben benieuwd hoe het lijf gaat reageren, want het is geen lullig tochtje dit. En ik word echt een ouwe lul ook inmiddels dus misschien dat dat er ook mee te maken heeft. Ik zit nog wat in de ontkenningsfase, en dit tochtje zou ook op dat gebied best wel eens waterscheidend kunnenn blijken. 

De achtergrond waartegen we vertrekken is daarmee anders dan in voorgaande jaren. Je hebt voor zo'n tocht altijd wel wat twijfels, maar ze zijn wat nadrukkelijker dan voorheen denk ik deze keer. Daar komt ook bij dat alle ontwikkelingen ook m'n fiets niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Op mijn laatste tocht heeft-ie hier gedwongen zonder toezicht naast een werkende internetverbinding gestaan en dat heeft ook wat gevolgen gehad voor zijn wereldbeschouwing.

Im Grunde is deze site natuurlijk ook 1 grote riejellietiesjo. Verwacht de eerste uitzending half mei ergens.